Det är alltid någon som betalar det verkliga priset

Det här med pris alltså: vad är egentligen billigt och vad är dyrt? Jag tänker alltid så här: när något är väldigt billigt så betyder det att någon annan måste betala det verkliga priset. Det är helt enkelt omöjligt att något ska kosta nästan noll kronor och samtidigt ha gått schysst till.

(Och det kan ju såklart vara så med saker som kostar mer också - det finns ju inget som säger att pengarna sipprar ner till rätt ställen så att säga. D v s det finns ingen relation mellan prislapp och hållbarhet, eller kvalitet för den delen.)

Jag skrev lite om det här förra veckan: Varför är det så dyrt att laga och hyra? och så: Ja, kläder är för billiga. Punkt. Men det är en diskussion viktig att ta ofta - och också prata om med sin omgivning.

För det är så lätt att tänka: “Åh vilket fynd, så billigt och så skoj!” - men tyvärr är det ju inte så enkelt.

Det verkliga priset för kläder

I den bästa av världar skulle det vara vi konsumenter som alltid betalar det verkliga priset - och då tänker jag att allt som är ohållbart, klimatosmart och taskigt mot miljö och människor skulle vara snordyrt. För vad kostar det egentligen att sanera en förorenad flod? Att betala sjukvård för den som arbetat nästan ihjäl sig? Eller att på allvar kompensera för de koldioxidutsläpp som gjorts på vägen hem till dig?

Det verkliga priset betalas alltid av någon - och är det inte du så är det tyvärr någon annan.

Vad är dina tankar om det här?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.