Denise Leandersson: Second hand - för den otåliga fashionistan

Vilken ära att få skriva här hos JohannaN! Jag heter Denise och tycker väldigt mycket om kläder, hattar, skor och smycken och sånt. Men jag tror att jag blev tillfrågad lite på grund av att jag volontärarbetar på Röda Korset, och för att jag har massa åsikter om saker och ting. Jag tänkte berätta lite om vad jag gör på Röda Korset i Umeå och lite om min personliga stil. Till att börja med så har jag funderat lite på det här med SlowFashion. Faktum är ju att farten vi konsumerar nyproducerade saker med idag inte kommer att fungera i längden. Som tidigare bloggare nämnt är ju ekologiskt och schysst producerade pryttlar en väg att gå. Att köpa få saker som man vet att man vill ha och håller för en lång tid framöver är en annan.

Men om man inte gillar när det går långsamt då. Om man älskar att läsa 48 modebloggar om dagen och kasta sig över nya trender. Inspireras av glansiga tidningar och sukta efter det som känns roligt och nytänkade och lessnar på sin garderob efter en säsong. Alla kanske inte har hittat ”sin stil”.

Då tror jag att jag har hittat en genväg i Second Hand och kreativitet. Att varje säsong kunna inspireras av de stora modehusen genom att kombinera ihop och göra om kläder från tider som redan varit. Jag har aldrig sett mig själv som någon estetiskt lagd person med sy och pyssla går också att lära sig. Flera Second Hand-affärer är dessutom billiga nog för att många ska ha råd att byta ut plaggen i garderoben med jämna mellanrum utan att gå i personlig konkurs. Om du sedan skänker tillbaka plagget så är det enda som har hänt att du skänkt en summa till välgörenhet. Ingen miljöpåverkan, inget bidrag till sopberget.

Sedan är ju de som skapar trenderna beroende av en inkomst men det är ju inte Elin Klings Isabel Marant-boots som leder oss i fördärvet utan snarare medelklassens ohejdade shopping på kedjorna. I långa loppet är det väl dock en balans som behövs. Då och då inköp av nya plagg och smycken av god kvalitet som kanske kan säljas på blocket och senare skänkas till Second Hand när man själv inte använder det längre.

På Röda Korset har jag möjlighet att kombinera mina ovanstående tankar med kreativt skapande i form av styling. Dessutom organisera och planera som jag gillar; visningar, event och kalas!

Några grejer jag har hållt på med senaste åren:

Vintage Lounge var en pop up store med handplockat utbud under Umeå Fashion Week 2011.

VintageLoungeBloggen höll jag på med i ett par år, jag visade upp vad vi sålde i butikerna.

bloggVi hade nyöppning av Röda Korset City när vi hade gjort om i butiken.

20131007-183215.jpgUnder Umeå Fashion Week 2012 hade vi modevisning.

VisningI juni hade vi ett Vintage Party på Röda Korset Mariedal.

VintagePartyNu är jag i sluttampen av planeringen inför Umeå Fashion Week 2013, det är modevisning på gång igen och det känns så himla roligt!

20131007-183233.jpgTänkte även skriva några ord om hur jag själv tycker om att klä mig. Min garderob är byggd av plagg och krimskrams som jag kärat ner mig i. Jag faller för saker som kan berätta en historia om tiden som gått eller kan berätta något om mig. Det mesta är i 60- och 70-talsstil, antingen damigt och pastelligt som jag bär med eyeliner och snurror i håret eller bohemiskt och hippieinfluerat. Mycket är ärvt men det mesta är nog ändå köpt på Second Hand, en del omsytt eller till ochmed hemmasytt. Älskar mina JohannaN-smycken, t.ex. mitt ankare som passar perfekt till somriga klänningar och kaninen som jag fick av min fästman.

MinStilIMG_1695Tack och hej leverpastej som Bert brukar säga!

Varje måndag under hösten presententerar JohannaN en ny gästbloggare på temat hållbart mode och Slow Fashion. Vi vill visa på alla de perspektiv, tankar och levnadssätt som finns inom hållbarhet och mode. Och vi hoppas och tror att det ska inspirera dig i din vardag. Vill du veta mer om Slow Fashion? Läs mer om vår gratis mailprenumeration här. Vill du gästblogga? Läs mer här. För att se alla gästblogginlägg, klicka här.

slowfasionblogg-johannan