Clara Granado: Bästa modeinspirationen hittar jag i Ghana

Mitt namn är Clara Granado och jag lever i Stockholm där jag tillbringat den mesta av min tid sedan 2007. Jag har flera gånger under de senaste 3 åren levt, rest och studerat i Ghana vilket har influerat mitt liv otroligt mycket. Jag kommer ursprungligen från Småland och har en stor kärlek till skogen, havet och naturen. Jag har under hela mitt liv haft ett intresse för vårt samhälle och en vilja att hjälpa andra. clara2 Rent konkret sker det just nu genom att fundera över konsumtion, Slow Fashion och medlemskap i olika organisationer, främst genom organisationen Wateraid där jag b.la haft en insamling för att kunna bygga toaletter i Mali. Jag brinner extra för frågor kring vatten och sanitetsproblem och hoppas i framtiden kunna bidra mer inom detta område genom att exempelvis kunna starta eller bidra till något projekt i Ghana eller annat afrikanskt land även praktiskt. Frågan kring vatten och sanitet är i fattiga områden även en kvinnofråga vilket också är ett område som ligger mig varmt om hjärtat.

Vad är då mode och inspiration och hållbarhet för mig? Vilka är tankarna kring min stil, hur tänker jag och vad inspireras jag av?

Vid en första anblick i min hög av kläder och när jag slås av en första tanke är mönster det jag dras till och trivs allra bäst i. Mönster och färg är något som följt mig som en skugga genom hela livet när det kommer till kläder eller ja, inte bara kläder utan även när det kommer till inredning, smycken, skor och allt annat. Det har alltid levt en hippie inom mig och under min tonårstid fick den sidan blomma ut till fullo i klänningar från secondhand i alla möjliga konstiga och icke konstiga material. Den grön/bruna klänningen i frotté var inte min mammas favorit och så här i efterhand kan jag förstå henne, men där och då älskade jag den.

clara5Jag har alltid tillåtit mig själv att våga när det kommer till kläder, vågat chansa, vågat testa och vågat bara vara den jag känner för att vara. På senare år har bohemen inom mig tagit större och större plats och efter att ha levt och studerat i Ghana till och från under de senaste 3 åren har det bekväma jag, det jag som blivit tryggt i sig själv blivit det slutgiltiga steget för min stil och för den jag är idag.

Jag blandar friskt med mönster och färger och jag vet egentligen inte riktigt hur jag tänker på morgonen när jag stiger upp, mer än att jag måste ha något mönster på mig annars kommer det bli en tråkig och obekväm dag. Jag har genom min tid i Ghana lärt mig att leva med ett begränsat utbud och jag har de senaste 13 månaderna levt med bara en större väska som bas och jag har konsumerat mindre än tidigare.

clara1För visst konsumerar jag, precis som alla som lever i väst konsumerar jag för att känna mig fin, må bättre, dämpa känslan av att inte vara tillräcklig i ett samhälle där så mycket hänger på yta och attityd. Men min konsumtion har minskat drastiskt och jag har lärt mig vad jag tycker om och jag har funnit min stil och vad jag känner mig bekväm med.

Jag köper därför med mer eftertanke, jag köper både nytt och secondhand och jag köper saker mer för att jag kan behöva dem, än för att jag vill ha bara för att ha. Jag impulsshoppar inte längre utan jag tänker en dag eller två innan jag köper något nytt. Att tänka hållbarhet och att fundera över sin konsumtion betyder inte att sluta handla, vi kommer aldrig sluta handla och konsumtion behövs för att få vårt samhälle att snurra. Men vi behöver reflektera över hur vi handlar och varför vi handlar och om vi verkligen behöver alla de här prylarna för att känna lycka.

Om svaret är att du inte är lycklig utan alla saker som du samlat på dig är sanningen nog den att du behöver finna något annat i ditt liv som kan ge dig den lyckan, som kan få dig att känna dig trygg och som kan få dig att må bra just så som du är.

clara4Men åter till min inspiration, mönster. Mönster piggar upp de tråkigaste av dagar, de ledsnaste av dagar och mina favoriter är alla de åtskilliga afrikanska tyger som är så lätt att förälska sig i, de där tygerna som tagit störst plats i min väska hem vid mina resor till landet i söder.

Det där landet i söder där mode är sekundärt, där man handlar secondhand från någon som har ihoprullade t-shirtar i en korg på sitt huvud eller där du hittar en vagn överfull med gamla skor på en trång marknad. En sådan där vagn där jag själv köpte 2 begagnade vänsterskor och senare fick leta hela staden runt som en yr höna, för att efter en vecka lyckas hitta samma man så jag även kunde köpa högerskorna.

Där kvinnor bär tyger runt midjan, huvudet eller där hon just där och då tycker tyget behövs, där man syr upp sina kläder hos en kvinna med strömlös trampsymaskin, där män från olika stammar i skynken blandas med män i kostym. Där allt i klädväg är accepterat och där inga mönstermatchningar är konstiga. Landet där jag känner mig hel, där jag känner en befrielse jag aldrig tidigare känt och där jag bara kan vara.

Det är där min största inspiration till att våga mixa har kommit, för det finns inget så snyggt enligt mig som en avslappnad oväntad mönstermix och här i Svedala är vi alldeles för fega och dåliga på sådant. Här är det mer enkla linjer och svart, men vem blir egentligen glad och uppiggad av svart?!

Namnlös1

Jag har två andra stora laster när det kommer till mode och det är skor och accessoarer och jag köper dem både nytt och begagnat och jag använder dem år ut och år in och just i dag har jag haft ett par skor jag inhandlade för 11 år sedan på fötterna. Min garderob är stor trots att jag inte längre konsumerar mycket och det beror på att en av de laster jag har är att inte slänga trots att jag ofta inte bor på samma ställe en längre tid (de stoppas i källare och tas upp efter behov eller årstid eller när plats finns) och det faktum att jag mer eller mindre haft samma storlek i 15 år.

När man tar allt det här som jag definierat som mig och min inspiration så får du en avslappnad mönsterkavalkad där den stilrena enkla svenska stilen är avlägsen, du får en bekväm bohem med ett stort hjärta och en längtan efter en hur klyschigt det än låter bättre och mer öppen värld där människor kan få vara den, just den de är!

Mitt sista råd och uppmaning är: klä dig bekvämt, för det finns inget så snyggt som någon som utstrålar att hen är bekväm. Våga testa mönster och handla med eftertanke!

clara3Varje måndag under hösten presententerar JohannaN en ny gästbloggare på temat hållbart mode och Slow Fashion. Vi vill visa på alla de perspektiv, tankar och levnadssätt som finns inom hållbarhet och mode. Och vi hoppas och tror att det ska inspirera dig i din vardag. Vill du veta mer om Slow Fashion? Läs mer om vår gratis mailprenumeration här. Vill du gästblogga? Läs mer här. För att se alla gästblogginlägg, klicka här.

slowfasionblogg-johannan