Caroline Ahlbäck, AndraAugusti.se: Återbruk som ska beröra

Mitt namn är Caroline Ahlbäck och jag driver företaget Andra Augusti. Andra Augusti skapar personliga smycken av återanvänt porslin som är designat i Norden. Mitt mål med smyckena är att framhäva porslinets design och dess historia men också kombinera det med personliga minnen. Istället för att slänga din favorittallrik som gått sönder kan Andra Augusti omvandla den och göra det möjligt för dig att bära med dig minnet i form av ett smycke. Caroline Ahlbäck Andra Augusti

Jag är väldigt glad över att Johanna frågade om jag ville skriva ett gästinlägg om återbruk här. Slow Fashion är en stor del av Andra Augusti och något som är viktigt för mig. Som de tidigare gästbloggarna skrivit så handlar Slow Fashion om långsiktighet, att göra medvetna val när man konsumerar och välja sådant som håller i längden. Detta gör att kvalité går före kvantitet och det är något som jag fokuserar på när jag tillverkar mina smycken.

Jag tycker om att ta tillvara på det som betyder lite extra för mig. Jag väljer mycket hellre ett unikt klädesplagg som har en personlig historia än tio stycken nya klädesplagg som är massproducerade. Jag gillar känslan av att bära något som är unikt, bära något som ingen annan har. Och helst ska det vara handgjort.

Trasigt porslinMin favorittröja är en stickad ljusblå kofta som jag fått efter min farmor. Jag tycker om saker som bär med sig en historia, speciellt om det är något jag har fått från någon som jag tycker mycket om och därför är tröjan viktig för mig. Det var min farmor som stickade den och hon bar den ofta när vi var i stugan om somrarna. Nu är det jag som bär den ofta. Och genom den ljusblå koftan lever farmor vidare med mig. Det tycker jag om.

Berså och Grön Anna

På samma vis har många människor personliga minnen till porslinet jag arbetar med. Porslin kan göra att vissa tänker tillbaka på en kär släkting som alltid serverade fikat på en viss servis, andra minns och tänker tillbaka på sin barndom. Det händer ibland att personer hör av sig till mig och vill att jag ska tillverka ett smycke av ett visst porslin som betyder väldigt mycket för dem. För några månader sedan tog en kvinna kontakt med mig. Hennes mamma hade nyligen gått bort och hon ville ha ett smycke som påminde om mamman. Kvinnan hade ärvt en fin porslinsvas som tyvärr hade gått sönder. Hon frågade mig om jag kunde göra ett smycke åt henne av vasen. Vasen blev till ett halsband, som i sin tur blev ett värdefullt minne av mamman. Det är det bästa med mitt jobb, att genom mitt skapande kunna beröra människor.

Slipa ett porslinssmyckeGenom mina smycken vill jag inspirera till återbruk och hållbarhet. Porslinet jag arbetar mest med är från 1950-1970. En tid som vi i dagens slit-och-släng-samhälle kan lära oss mycket av. Resultatet av slit-och-släng-trenden, sopberget, har blivit större och större de senaste decennierna. En produkt som återbrukas lever längre vilket gör att avfallen blir mindre.

Picknick och porslinssmyckenDe smycken jag tillverkar är gjorda av återvunnet porslin. Jag vill ta tillvara på det där porslinet som betyder mycket för någon och hitta nya användningsområden för det. Smycken från Andra Augusti ska både beröra och göra skillnad!

Varje måndag under hösten presententerar JohannaN en ny gästbloggare på temat hållbart mode och Slow Fashion. Vi vill visa på alla de perspektiv, tankar och levnadssätt som finns inom hållbarhet och mode. Och vi hoppas och tror att det ska inspirera dig i din vardag. Vill du veta mer om Slow Fashion? Läs mer om vår gratis mailprenumeration här. Vill du gästblogga? Läs mer här. För att se alla gästblogginlägg, klicka här.

slowfasionblogg-johannan