Bomull – allt du vill veta och lite till

Det snackas mycket om att välja kläder av bra kvalitet och i bra material, men vad betyder det egentligen? Exempelvis något så vanligt som bomull, vad är det? Är det bra eller dåligt för miljön? Hur funkar de olika certifieringar som finns? Och vad är skötselråden?

Exakt allt det här svarar jag på i den här guiden: 

 • Vad är bomull?

 • Varför ska du välja bomull?

 • Är bomull dåligt för miljön?

 • Vad betyder ekologisk bomull?

 • Vad menas med organisk bomull?

 • Vad är ”Peak Cotton”?

 • Vilka certifieringar finns det för bomull?

 • Vad betyder GOTS-märkningen?

 • Vad är BCI – Better Cotton Initiative?

 • Vad menas med Ökotex?

 • Vad är de bästa skötselråden för bomull?

 • Vad betyder återvunnen bomull?

 • Och vad ska du tänka på när du köper bomullskläder?

I det här inlägget har jag samlat allt det jag vet, tagit reda på och fått veta om bomull genom åren - och du, om det är något du funderar på och inte får svar på här, lämna en kommentar!

Vad är bomull?

Bomull är en textilfiber som växer på bomullsbusken i små duniga bollar. Det svenska ordet ”bomull” kommer från tyskans ”baumwolle” som rakt av betyder ”trädull”, dvs ”vegetabilisk ull”.

Foto: Roger Olsson

Foto: Roger Olsson

Varför välja bomull?

Bomull är ett av de allra vanligaste materialen i kläder – ungefär vartannat plagg i världen är gjort i bomull. Du hittar det bland annat i t-shirts, jeans, skjortor, sweatshirts, strumpor och underkläder. Bomullsfibern är mjuk, följsam och slitstark, och precis som andra naturmaterial andas den. D v s bekvämt, skönt och funktionellt att ha på sig.

Varför är bomull dåligt för miljön?

För att odla bomull krävs stora mängder konstgödsel, bekämpningsmedel och vatten. Som exempel kan nämnas att av jordens totala jordbruksmark används 2,5 % till att odla bomull medan hela 25 % av insektsmedlen som produceras används på samma yta.

Bomull kräver enorma mängder vatten

I Sverige köper vi mer än 10 000 ton t-shirts, de flesta av bomull, varje år. Och för bara en t-shirt krävs det 2 700 liter vatten och för ett par jeans är siffran mellan 6000 och 11 000 liter (ett kilo bomull kräver ungefär 10 000 liter vatten).

Drygt 100 miljoner människor runt om i världen lever på bomullen. 90 % av dem lever i utvecklingsländer och brukar åkerplättar som är mindre än 2 hektar. De småskaliga bönderna är de som är värst utsatta för odlingens risker. De arbetar ofta långa dagar på odlingarna och har varken råd att skaffa skyddsutrustning eller att förlora en endaste skörd. De största bomullsproducerande länderna är USA, Kina, Indien, Uzbekistan och Pakistan.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Bomull är politik

I USA, som står för 40 % av all bomullsodling, subventionerar regeringen sina bomullsodlare, vilket fått världsmarknadspriset att sjunka. Därmed har mindre bomullsodlare i andra länder helt slagits ut. I diktaturen Uzbekistan förekommer både tvångsarbete och barnarbete, trots att det officiellt är förbjudet. Barnen tas ur skolan för att arbeta med bomullsskörden och den enda skyddsutrustning de har mot kemikalierna som bomullen besprutas med är ett tunt tygstycke över huvudet och munnen.

Bomull kräver mängder av kemikalier

Gamla kemikaliemedel som är förbjudna på den europeiska och amerikanska marknaden kan säljas i utvecklingsländer för att företagen ska kunna krama en sista slant ur varorna. 40 000 dör och tre miljoner förgiftas varje år till följd av bekämpningsmedlen, enligt WHO. Tyvärr har vi konsumenter ofta lite eller ingen koll på varifrån själva bomullen kommer. Till exempel händer det att den uzbekiska bomullen hamnar i Sverige genom plagg som tillverkas i till exempel Kina.

Exemplet Aralsjön

En av de största ekologiska katastroferna på jorden som människan själv skapat är delvis orsakad av bomullsodling. Aralsjön, som har varit världens fjärde största insjö – lika stor som tolv vänern tillsammans – är i dag ett par gyttjepölar i en saltöken. Sedan 50-talet har sjön använts för konstbevattning av den törstiga bomullen.

Hela ekosystemet har brutit samman och de närbelägna områdena drabbas numera av sandstormar och förgiftning. Det som tidigare var sjöbotten är numera en kemisk öken. Tidigare levde 24 fiskarter i Aralsjön. I dag är alla borta. Regionen, där bland annat Uzbekistan ingår, är en av världens mest drabbade vad gäller cancerfall, lever- och njurproblem, samt har ovanligt många fall av missbildningar bland nyfödda.
 

Bild: www.slowfashionuppropet.se // Johanna Nilsson

Bild: www.slowfashionuppropet.se // Johanna Nilsson

Ekologisk bomull - vad menas med det?

Ekobomull betyder att den är odlad helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Bekämpningsmedlen påverkar såväl naturen som människorna i sin omgivning. Bomullen besprutas för att få bukt med de insektsangrepp som skadar grödorna, men tyvärr drabbas även resterande växt- och djurliv. Och den biologiska mångfalden rubbas. Bekämpningsmedlen förgiftar marken och läcker ut i dricksvattnet, vilket självklart påverkar hälsan hos de som lever i närheten av bomullsodlingarna.

För att det ska fungera att odla ekologiskt måste bonden ägna sig åt växelbruk: bomull ett år och en annan gröda nästa år. Annars utarmas marken och risken för insektsangrepp ökar.

Att odla bomull ekologiskt är inte helt oproblematiskt: det kan kräva mer arbete och ge lite sämre skördar för bonden. Dessutom måste marken ha varit obesprutad i minst tre år samt certifierad för att det ska få klassas som ekologiskt. Och mängden vatten är densamma som vid konventionell besprutad bomull. Även en ekologisk t-shirt kräver alltså mest troligt 2700 liter vatten.  

Dessutom säger det ingenting om resten av processen, användes kemikalier vid exempelvis färgningen av tyget?

Mindre än 1 % av världens bomull är idag ekologisk.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Vad betyder organisk bomull?

Organiskt betyder att något har växt, och bomull kommer ju från en växt. Så att bomull är organisk är därför helt självklart! (precis som ungefär exakt allt annat som kommer från naturen)

Oftast används detta ordet i bemärkelsen ”ekologiskt”, så det som nog egentligen avses är en minst sagt lite märklig direktöversättning från engelskans ”organic”, dvs ekologisk.

Vad betyder ”Peak cotton”?

Med ”Peak cotton” menas att vi har nått toppen på hur mycket bomull vårt jordklot klarar av att producera. Efterfrågan på bomull ökar hela tiden, med det gör den också på mat och vatten. Världens befolkning växer och då är det självklart rimligt att fråga sig hur försvarbart det är att använda jordbruksareal och stora mängder vatten till att odla kläder istället för det vi faktiskt behöver för att överleva: mat. Så ja, kanske borde vi helt enkelt minska vårt sug efter bomull, ekologiskt eller ej, för att möta detta.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Vilka bomulls-certifieringar finns?

Det finns en hel del olika certifieringar, och det här är minst sagt en djungel! Trots att jag tycker att jag är hyfsat påläst och också gjort research till en bok (Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode. Johanna Nilsson och Jennie Johansson. Ordfront förlag, 2016) så förstår jag inte helt vad de olika certifieringarna står för.  

När jag och Jennie arbetade med boken och märkningsguiden som finns med, var det flera av certifieringarna som ställde krav på att deras text skulle stå med utan ändringar. Vi fick alltså i samband med deras logotyp och namn inte skriva våra egna reflektioner och analyser om märkningen, utan deras ord var lag.

Detta gör det självklart, som konsument, extra svårt att värdera vad de olika certifieringarna verkligen betyder. För det är ju ingen märkning som explicit själva skriver ut eller kommunicerar vad de inte beaktar. Och därmed är deras egna texter rätt fluffiga och överlag väldigt positiva. Så ha gärna det i åtanke när du kanske surfar in på en certifierings egen hemsida!

Några av de vanligaste märkningarna som finns i handeln idag är Better Cotton Initiative, GOTS och Oekotex (Ökotex), och de förklarar jag alla närmare här nedan.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Vad är Better Cotton Initiative för märkning?

Ett mer rättvisande namn på denna märkning som dyker upp i fler och fler butiker borde vara ”Less Worse Cotton Initiative”. BCI-bomull är inte ekologisk, vilket är väldigt lätt att som konsument tro då de allra flesta kedjor och butiker som säljer denna bomull marknadsför den som något hållbart. BCI betyder egentligen bara något färre kemikalier samt lite mer medvetenhet om vattenanvändning.

Detta är BCI:s mål:

 • Minska användandet av insektsmedel, gödningsmedel och vatten.

 • Ökad kunskap om jord och biologisk mångfald.

 • Förbättrad arbetssituation för bomullsodlarna.

 • Ökad informationen och kunskap mellan odlare.

De flesta, inklusive BCI:s egen hemsida, är väldigt luddiga i vad denna märkning verkligen betyder. Och det är lätt att invaggas i att det är en riktigt bra miljöcertifiering. Ett av få företag som ändå är ärliga i vad BCI innebär är Lindex och de skriver:

Better Cotton är inte ekologisk, men odlas på ett mer hållbart sätt än konventionellt odlad bomull. /.../ Idag är Better Cotton inte spårbart och det går inte att definiera den exakta andelen av Better Cotton som ett plagg innehåll, då systemet tillåter att Better Cotton blandas med konventionellt odlad bomull.
— Lindex

KappAhls hållbarhetschef svarar i sin tur på frågan vad Better Cotton Initiative har gjort för positiva avtryck hos bomullsodlarna:

Och inga gravida kvinnor får vara på fälten när de besprutas. Det har lett till en minskning av missbildningar hos barn.
— Eva Kindgren de Boer, KappAhls hållbarhetschef för produktion.

Låter bra eller hur?! Men frågorna som väcks, nu när gravida kvinnor slutat vara på fälten när de besprutas är bl a: Är alla andra där medan det besprutas? Ja, vad händer med de andra som arbetar på fälten? Och med grundvattnet när kemikalierna sipprar ner där? 

Och om det inte går att spåra ens andelen Better Cotton i det färdiga plagget, vad betyder den här certifieringen i praktiken då?

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

BCI är regelrätt greenwashing

Min åsikt är därför att så som BCI marknadsförs så är det inget annat än regelrätt green washing. BCI är absolut ett steg framåt: detta initiativ är självklart bättre än den helt ocertifierade bomullen. Men med det sagt, det är inte en märkning med höga krav på miljömässig och social hållbarhet.

Flera av de stora kedjorna märker dock upp sina plagg som innehåller BCI med ”Hållbart val”, ”Sustainable choice” och ”Eco” etc. Och därmed har de också jämställt BCI med andra mycket hårdare märkningar som exempelvis GOTS (se nedan), något som jag tycker är extremt vilseledande mot kund!

Jag har skrivit mer om BCI här: BCI, Better Cotton Initiative - vad betyder det?

Vad betyder GOTS?

Global Organic Textile Standard är en märkning för textilprodukter av naturfibrer och finns i två nivåer. En produkt som är GOTS-certifierad på den högre nivån märks med ”ekologisk” och måste innehålla minst 95 % certifierade ekologiska fibrer.

En textilprodukt som märks med ”gjord med ekologisk (t ex bomull)” måste innehålla minst 70 % ekologisk fiberråvara. Märkningen tar hänsyn till miljön samt det sociala ansvaret i hela produktionskedjan; odling, beredning och produktion av färdiga plagg.

Personligen köper jag ingen bomull som inte är GOTS, då jag tycker att detta är den bästa märkningen som finns idag. Den reglerar hela kedjan, allt ifrån den ekologiska odlingen, via kemikalierna i färgning och beredning till levnadslöner för de som arbetar i produktionen. Det är också den märkning, som tillsammans med BCI (suck!) är vanligast i butik idag.

Foto: Roger Olsson

Foto: Roger Olsson

Vad betyder Ökotex/Oekotex?

Ökotex 100 och Ökotex 1 000 ställer inga krav på ekologisk odling utan är internationella hälsocertifieringar för textila produkter. En märkt produkt garanteras vara fri från kemikalierester som kan orsaka allergiska reaktioner eller andra hälsoproblem. Ökotex 1 000 ställer dessutom vissa krav på produktionen där det inte får förekomma miljöskadliga hjälpmedel eller färgämnen.

Men det är alltså inte en ekologisk märkning, även om det är vad vissa märken och företag gärna försöker göra gällande.

Bästa skötselråden för bomull?

Bomull är lättskött och tål tvätt upp till 95 grader. Eftersom vi generellt sällan smutsar ner våra kläder så mycket, behövs det inte särskilt hög temperatur för att få bomullen ren. 30–40 grader räcker bra. Om du tvättar för varmt finns det risk för att plaggen krymper eller förlorar form och färg. Bästa sättet att torka bomullsplagg är liggande eller hängande.

Vad menas med återvunnen bomull?

Att återvinna är självklart bra, men det finns några tekniska begränsningar som gör det rejält klurigare än vad det låter (d v s det de stora klädkedjorna skriver om att de återvinner dina textiler är lite för bra för att vara sant…) Bomull är en naturfiber, och beroende på sort och kvalitet så varierar fiberlängden. Ju längre fiber desto bättre kvalitet. När bomull återvinns så rivs fibern isär för att sedan sättas ihop igen för ett nytt tyg. Detta gör att det nya tyget får en sämre kvalitet än när ny bomull används. Och det går därmed heller inte att återvinna bomull mer än bara någon gång.

Det har dock, alldeles nyligen, gjorts rejält stora forskningsframsteg på det här med återvinning. Och inom kort kommer vi förhoppningsvis kunna se viskostyg gjord på återvunnen bomull – där fiberlängden inte spelar någon roll för kvaliteten då (snälla) kemikalier bryter ner allt till en viskosmassa. Och bomullen kan återvinnas gång på gång.

Mer om återvinning har jag skrivit här: Återvinna textil – hur ska jag kasta mina trasiga kläder? och här: Vad är skillnaden på återvinning, återbruk och återanvändning?

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Mina bästa köptips när du ska handla bomull

Bomull är alltså inte ett helt igenom enkelt material. Ett härligt naturmaterial som är både bekvämt och praktiskt. Men med stora miljökonsekvenser. Så mina råd är därför…

När du köper bomull:

 • Köp endast ekologisk och allra helst GOTS-certifierad när du köper nytt.

 • Köp inte mer än vad du behöver.

 • Köp saker du vill ha länge och använd dem!

 • Och om du kan: testa att ersätta bomullen med någon annat material!

Mer om bomull

Om du vill läsa mer om det här så hittar du min källor samt mer info här:

Böcker

Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode. Johanna Nilsson och Jennie Johansson (Ordfront förlag, 2016)
Bomull: en solkig historia. Gunilla Ander (Ordfront förlag, 2010)

Hemsidor/bloggar

Gröna Trådar
Stilmedveten

Tyckte du om det här inlägget?

Mina andra materialguider hittar du här: Material

Om du gillar det du läser och vill supporta, får du mer än gärna ge en engångssumma via swish: 123 199 72 04.  Alla bidrag möjliggör nämligen för mig att lägga ännu mer tid på att kunna skapa material - som alltid kommer att vara gratis för dig som läser!

Du får också väldigt gärna dela och tipsa om det här inlägget till andra - det skulle göra mig väldigt glad!

Har du några frågor eller funderingar om det här med bomull? Lämna en kommentar så snackar vi vidare!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.