Boktips: Jag har inte råd

Månadens tema för bloggnätverket The Sustainable Society är "Budget". Bra grej med nytt år och nya mål sådär överlag, och januari som tydligen ska vara den av årets månader då vi har som allra minst pengar (kan det kanske säga något om vår generella julkonsumtion? Usch.)

Förra veckan fick jag, som tack för att jag var med på Bokbloggarhjälpen i samband med Musikhjälpen, en så himla fin present hem i brevlådan. En bok! Marcus Stenbergs Jag har inte råd.

Foto: Marcus Stenberg

Foto: Marcus Stenberg

Boken handlar om Marcus år av köpstopp (budget de luxe!), ett projekt som definitivt var mer livsavgörande än ett livsstilsval för honom. Och baksidestexten är för övrigt helt briljant:

Jag hade en deltidsanställning i en bokhandel och var i snabb takt på väg till Kronofogden eftersom jag inte kunde sluta leva över mina tillgångar.

Jag tänkte söka till Lyxfällan och bara ta ett sista sms-lån till kläder för att se bra ut i tv. Den tanken fick mig att inse att jag måste sluta shoppa, börja sälja av de saker jag köpt genom åren och försöka förstå att jag faktiskt inte har råd.

Jag började skriva dagbok om mitt köpfria år och det allra skämmigaste jag kunde tänka mig: min usla privatekonomi.

För att kunna sluta konsumera behövde jag förstå varför vi i den rikaste delen av världen tjänar mer och mer för varje år men samtidigt får större och större skulder. Och varför jag gillar att shoppa så mycket.
— Jag har inte råd, Marcus Stenberg

Livstilsval eller livsnödvändigt?

Det här är en bok om konsumtion och klass. Och till viss del också om psykisk ohälsa. Marcus liv ligger generellt rätt långt ifrån mig själv, och kanske är det just därför jag uppskattar boken så mycket. För att han ger mig nya perspektiv och vinklar på ett av mina favoritämnen.

För Marcus älskar att konsumera, och definierar såväl sig själv som sitt egenvärde genom sakerna han äger (han är en samlare av rang!). För honom handlar shopping om att må bra. Och att helt sluta med det gör hans liv rejält mycket sämre, något han återkommer till då och då. Jag har aldrig någonsin tänkt den tanken, för mig handlar mindre och mer medveten konsumtion om ett sätt att må bra. Bli en bättre version av mig själv. 

Och kanske sätter det huvudet på spiken: skillnaden i att välja något för att det får en att må bättre eller för att en tvingas. Marcus är tvingad. Och det skapar självklart rejält intressanta tankar. 

Mina tankar

Boken hade mått bra av att redigeras lite hårdare till en något mer komprimerad text. Jag har också lite svårt att hänga med i alla populärkulturella referenser. Och det var något jag hakade upp mig på rätt rejält i början. Ändå läste jag ut den på tre dagar. Så något fångade mig uppenbarligen, och så här en vecka senare är det fortsatt en del formuleringar och tankar som fortfarande snurrar runt i huvudet.

Så ja med det sagt: läs den vettja. Antingen för att du kommer att känna igen dig, eller så för att du, precis som jag, får ett helt annat perspektiv och med det en drös nya insikter. Boken hittar du här: Jag har inte råd, Marcus Stenberg

Mitt exemplar har jag förresten skänkt vidare till Agnes på Cashew Kitchen med uppmaningen att hon måste ge den vidare när hon läst ut den. Det kändes lite jobbigt, mitt exemplar är ändå så himla fint signerat. Men samtidigt säger mitt hjärta: Äg mindre prylar och bättre att boken läses av fler än står och dammar i min bokhylla. 

Har du läst eller hört talas om boken? Berätta gärna dina tankar!

Och du, läs gärna de andra inläggen från The Sustainable Society på samma tema:

Annas kemtvätt: 12 klimatsmarta tips som sparar dig pengar när plånboken gapar tom.

Husligheter: 10 sätt att spara pengar OCH rädda miljön

Think Organic: Är ekologisk mat dyr? Tips på hur man kan äta eko med en mindre budget

Veckans Eko: 10 ekobutiker där du kan budgetfynda

The Sustainable Society är ett bloggkollektiv som består av HusligheterVeckans EkoThink OrganicEkomorsanEkoenkeltAnnas KemtvättSlow Fashion och Emmas Vintage. Tillsammans vill vi inspirera andra till att leva mer hållbart och ta hand om vår miljö. Se till att följa oss på Facebook så ni inte missar våra klimatsmarta tips!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.