Black Friday - nej tack, White Monday - ja tack!

Okej, det är är kanske ingen högoddsare: men jag hatar verkligen Black Friday. Från djupet av mitt hjärta (Istället tror jag på White Monday, men mer om det längre ner)

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Black Friday uppmanar till överkonsumtion

Om det är något vi inte behöver mer av så är det nykonsumtion. Vi behöver, och borde, inte köpa sådant vi faktiskt inte har behov av. “Äh, det var ju så billigt!“, “En extra spelar ingen roll, var ju så bra pris. Ta 3 för 2 är ju himla skoj!“

Vi vet att vi konsumerar för mycket: om alla gjorde som oss i Sverige skulle vi behöva 4,2 jordklot. Vi köper 13 kilo textil per person och år i Sverige, och kastar 8 kg i soporna. Varje år. Stockholm Stadsmission får in 30 ton textil i veckan. Och så vidare. Det finns så många groteska siffror (jag kan ju bäst kläder, så därav fokus på de exemplen).

Vi konsumerar helt enkelt så förbannat mycket. Och allt detta tar enorma resurser att producera. Vi använder sedan knappt det vi köper och nästan direkt blir det till avfall. Ja, vi skapar bara en hel massa problem för oss själva.

För vad fasen ska vi göra med allt avfall? Det är ju inte som att Stockholm Stadsmission är överlyckliga över att få in 30 ton i veckan? Snarare: vad tusan ska de göra med allt?!

Klimatkrisen - ja, en del av den beror på vår konsumtion. Vi konsumerar för mycket nytt. Punkt.

Och när vi vet allt detta: varför ska det envisas med alla dessa reor och pris-sänkar-dagar?

Behöver vi mer prylar?

Blir vi lyckligare av mer prylar? Svar nej. Inte du med alla grejer hemma. Inte miljön. Och verkligen inte alla butiker: många butiker har sin enda bra säljperiod under jul - ja, det är en av få månader folk faktiskt köper till fullt pris och butikerna kan andas ut lite (resten av året är det förbaskat tufft för många - tro mig, jag har haft butik: Saker du inte vill veta om att driva butik) (och ja, helt krasst: om butikerna skulle kunna sälja mer till bättre marginaler skulle de antagligen kunna sälja färre antal prylar men tjäna samma pengar)

Men så helt plötsligt ska vi slänga in en drös rea-dagar i slutet på november. Mer prylar och ingen verkar på allvar bli gladare!? Så varför gör vi det?! Många butiker säger att de gör för att alla andra gör det - ja, att de inte vågar ställa sig utanför. Är inte det helt ärligt lite ryggradslöst?

Fuck Black Friday

Fuck Black Friday

Vad är det för samhälle vi skapat?!

På allvar, bojkotta Black Friday. Och gör det gärna högljutt. Särskilt om det är något ställe där du normalt är kund som hakar på dessa dagar: kontakta dem och berätta att du tappat förtroendet. Att du trodde mer om dem.

Och supporta de som vågar göra tvärtom. Lyft de företag som protesterar. De som stänger sina butiker. Och de som hakar på White Monday.

Stötta White Monday istället

White Monday är precis som det antagligen låter: en motreaktion på Black Friday. Under White Monday:s flagg samlas alla de som vill göra tvärtom. Företag som tror på produkters värde över tid och som tror på hållbarhet och cirkulära affärsmodeller. Ja, där nykonsumtion som sedan blir avfall inte är själva affärsidén. Gå gärna in på White Monday:s hemsida och spana in - kanske hittar du någon ny favorit att stötta.

Och du, prata prata prata. Ifrågasätt, diskutera och förklara för dem i din närhet om vad Black Friday verkligen innebär och bidrar till. För kom ihåg: Det är alltid någon som betalar det verkliga priset.

Sen angående det här med pengar: mitt hat mot Black Friday handlar inte om de personer som tack vare dessa dagar äntligen har råd att köpa en specifik produkt. För det är något annat. Den som har lite pengar bidrar inte till överkonsumtion - just för att det är svårt att köpa mer än vad en verkligen behöver. Det ligger liksom i sakens natur.

Problemet är istället att alldeles för många av oss har alldeles för mycket pengar - och att alldeles för många saker är alldeles för billigt.

Så Fuck Black Friday. Och jag menar det verkligen.

Vad är dina tankar om Black Friday? Och hur ska vi göra för att förändra?

PS. Om du gillar inlägget får du gärna klicka på hjärtat så att jag vet vad du vill läsa mer om. Följ mig också på bloglovin' för att inte missa något och för att spara inlägg till sen. DS.