Black Friday del 2: en märklig grej och en drös länkkärlek

Nu har det gått några dagar sedan Black Friday, men TACK alla ni som på olika sätt delade såväl mitt inlägg: Fuck Black Friday, som min frustration över denna dag. Känns så fint att jag inte är ensam om att tycka att den här dagen är helt skev!

Den märkliga grejen

Det konstigaste av allt är dock att ingen verkar gilla den här dagen?! I alla fall om en får tro branschorganisationen Svensk Handel som nyligen gick ut med det här pressmeddelandet: "Black Friday - köpfest för kunden men pina för handeln". Hur märkligt är inte det? Va?! Om det är så himla hemskt är det väl bara att bestämma sig för att göra tvärtom? 

Black Friday

För om det är något jag verkligen hatar så är det när ingen riktigt vill ta ansvar utan skyller ifrån sig på andra. Och i det här fallet är det så uppenbart. Handeln menar tydligen att om inte konsumenterna krävde Black Friday skulle de inte haka på. Och konsumenterna verkar i sin tur tycka att de bara följer med vad butikerna gör.

Och den här argumentationen känns så väl igen när det handlar om hållbarhetsfrågor överlag: "Vi företag skulle vilja jobba hur mycket som helst med hållbarhet men om ingen handlar så...." och "Vi konsumenter skulle absolut handla om företagen bara såg till att hållbara alternativ fanns". Vilket gör mig så jädra trött.

Varför inte bara bestämma sig för att följa sina egna värderingar? Och kan vi snälla sluta skylla på varandra?!

Black Friday - Fuck Black Friday

Och så länkkärleken

Så, nog om mitt raseri om det här. Istället vill jag gärna avsluta med en drös länkkärlek: till bloggar som skrev kloka saker och också fångade upp och spann vidare på mitt inägg. TACK: 

Black Friday - om konsumtionshets

Dessutom, boktipsas det!

Och som att det inte vore nog, så skrev en av mina absoluta favoritbloggare Sandra på Atilio.metromode.se så vansinnigt fint om min och Jennies bok samt sina egna tankar om kläder och konsumtion i det här inlägget: Min stil, mitt ansvar - om konsumtionshets och mitt förhållande till att shoppa. Jag blir verkligen så oerhört glad av att höra och se att vår bok kan inspirera och sätta igång nya tankemönster. För det är ju exakt det vi har hoppats på under våra långa och många timmar med skrivandet! <3 TACK Sandra!

Tack alla ni! Och om det är något inlägg som jag har missat, länka jättegärna in det bland kommentarerna! <3

PS. Om du gillar inlägget får du gärna klicka på hjärtat så att jag vet vad du vill läsa mer om. Följ mig också på bloglovin' för att inte missa något och för att spara inlägg till sen. DS.