BCI, Better Cotton Initiative - vad betyder det?

Ett mer rättvisande namn på denna märkning som dyker upp i fler och fler butiker borde vara ”Less Worse Cotton Initiative”. D v s den är lite bättre än konventionella bomullen. Men absolut inte bra.

BCI-bomull är inte ekologisk, vilket är väldigt lätt att som konsument tro då de flesta kedjor och butiker som säljer denna bomull marknadsför den som just hållbar bomull.

Om du inte tänkt på denna märkning förut, gör det nästa gång du är i butik! Den finns nämligen nästan överallt: Åhléns, Cubus, Polarn o Pyret, KappAhl, Lindex, Stadium, IKEA plus många andra ställen. Så vad betyder denna certifiering då?

BCI Vad betyder Better Cotton?

Jo, BCI betyder egentligen bara något färre kemikalier samt lite mer medvetenhet om vattenanvändning.

Vad står BCI, Better Cotton Initiative, för?

Detta är BCI:s mål:

  • Minska användandet av insektsmedel, gödningsmedel och vatten.
  • Ökad kunskap om jord och biologisk mångfald.
  • Förbättrad arbetssituation för bomullsodlarna.
  • Ökad informationen och kunskap mellan odlare.

De flesta, inklusive BCI:s egen hemsida, tycker jag är väldigt luddiga i vad denna märkning verkligen betyder. Och det är lätt att invaggas i att det är en riktigt bra miljöcertifiering. Ett av få företag som ändå är rätt ärliga i vad BCI innebär är Lindex (om man letar på deras hemsida) och de skriver:

“Better Cotton är inte ekologisk, men odlas på ett mer hållbart sätt än konventionellt odlad bomull. /.../ Idag är Better Cotton inte spårbart och det går inte att definiera den exakta andelen av Better Cotton som ett plagg innehåll, då systemet tillåter att Better Cotton blandas med konventionellt odlad bomull.”

— Lindex

Och om det inte går att spåra ens andelen Better Cotton i det färdiga plagget, vad betyder den här certifieringen i praktiken då?

BCI är regelrätt greenwashing

Min åsikt är därför att så som BCI marknadsförs så är det inget annat än regelrätt greenwashing. BCI är absolut ett steg framåt: detta initiativ är självklart bättre än den helt ocertifierade bomullen. Men med det sagt, det är inte en märkning med höga krav på miljömässig och social hållbarhet.

Flera av de stora kedjorna märker nämligen upp sina plagg som innehåller BCI med  exempelvis ”Bra val” och ”Sustainable choice”. Och kanske allra värst i klassen var Polarn och Pyret som tidigare märkte BCI-bomull med "ECO". Enligt dem en förkortning som stod för Environmental Conscious Option... (De har sedan någon månad tillbaka ändrat detta, men de gamla etiketterna hänger kvar i flera butiker har jag själv sett).

Och därmed har dessa butiker också jämställt BCI med andra mycket hårdare märkningar som exempelvis GOTS (som tar hela kedjan i beaktande: från fiber till butik gällande både miljö och sociala villkor). Och det här om något tycker jag är extremt vilseledande mot kund!

BCI växer på bekostnad av ekologisk bomull

Viktigt att veta är också att BCI har växt de senaste åren på bekostnad av ekologisk bomull och andra certifieringar, ex GOTS (en certifiering som beaktar hela kedjan: från odling till färdig produkt i butik, och utifrån både miljömässig och social hållbarhet) (Källa: Changing Markets: The false promise of certification. Sida 38)

Och detta är också något som exempelvis märks hos exempelvis Stadium. Tidigare sålde de, vad jag vet, en del egna produkter märkta GOTS, men har idag helt slutat med det och ersatt det med BCI istället.

Så i förlängningen kan det här betyda att om vi konsumenter nöjer oss med BCI (antingen för att vi aktivt väljer det eller för att vi inte riktigt vet skillnaden mellan olika hållbarhetscertifieringar) kommer andelen ekologisk bomull i världen inte alls växa så vi som vill vara medvetna nog ändå önskar?!

Om du vill läsa mer om hur butiker räknar in BCI i sitt hållbara utbud har Anna-Lisa på Gröna Trådar skrivit ett väldigt bra inlägg om det: Vad är ekologiska kläder? Bl a skriver hon det här, som jag tycker är så bra:

Att vara medlemmar i BCI innebär att företaget satsar pengar för att utbilda bomullsodlare, så att odlingen ska tära mindre på miljön och så att arbetarna ska få det bättre. Och det är ju jättebra, men bara för att jag betalar årsavgift till Amnesty så betyder det ju inte att jag kan skriva i mitt CV att jag räddar dödsdömda ur fängelse.
— Grönatrådar.se

Min rekommendation till dig

Om du står och väljer mellan att köpa en konventionell (omärkt och vanlig) bomullsprodukt eller en märkt med BCI - välj då BCI.

Men tro aldrig att BCI är en bra märkning likställt med andra bättre certifieringar. Det är en milsvid skillnad mellan exempelvis GOTS och BCI.

I grunden tycker jag alltså att BCI är ett bra initiativ - bomullsindustrin är otroligt smutsig och att branschen nu så storskaligt satsar på att göra den lite bättre är självklart grymt! För med BCI pratar vi extrema volymer bomull globalt sett!

BCI är alltså ett steg på väg mot en schysstare bomullsindustri.

Men det är absolut inte ett slutmål. Så att marknadsföra BCI som hållbar bomull och som ett riktigt bra alternativ för dig som bryr dig om miljön, njae, det är faktiskt inte vidare schysst eller korrekt. Och det gör mig helt ärligt så jävla förbannad. 

Vad är dina tankar om BCI? Kommentera gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.