Bebiskläder och barnprylar – hållbarhet och slow fashion

Jag blir så otroligt inspirerad och peppad när du som läser ställer kluriga och smarta frågor, som exempelvis den här (tack!):

”Jag skulle gärna vilja läsa lite om ditt tänk kring hållbarhet i barnkläder och -prylar. Det finns ju mycket begagnat och schysst producerat - tycker du det har varit tillräckligt eller har det varit svårt att tillämpa dina slowfashion-principer där?”

Det här är verkligen en sådan fråga som får mig att fundera och reflektera (och det gillar jag!), och som självklart kräver ett helt eget inlägg.

Det korta svaret på frågan är ”nej”. Det har inte varit svårt, hittills. Men jag upplever att det blir mer utmanande för varje månad som går. Och det är ju lite spännande. Min dotter Ingrid är nu 10 månader, så min erfarenhet av det här med kids, kläder och hållbarhet sträcker sig snart alltså till det första hela året. Så här kommer mina tankar och om hur vi har gjort och gör:

Bebiskläder och hållbarhet

Allmänt om bebisar

Bebisar växer jättefort och sliter väldigt lite på grejer. Dessutom är de generellt inte så petiga på det här med prylar. Det är mer något du själv och omgivningen skapar. Och ja, finns ju ingen lättare målgrupp att sälja på prylar som förvirrade förstagångsföräldrar. Tanken om att min unge kommer dö/bli misslyckad/oälskad om jag inte äger/köper/har alla superprylar ligger konstant som en våt filt över en. Men det är alltså inte sant. Tro mig.

Vad behöver du innan bebisen är född?

Jag fick ett väldigt bra råd innan Ingrid föddes från flera i min omgivning: ”Du vet inte vilken bebis du får."

Vissa vill inte alls ligga i vagn utan bara i sjal. Och andra helt tvärtom. Vissa kommer förbruka massor av kläder, andra kräks nästan aldrig. Du kanske kommer amma jättemycket och länge, eller inte alls. Och så vidare. 

Alltså: anpassa prylarna till vilken bebis du får, och det vet du först när hen är född.

Var inte rädd för att fråga andra efter bebissaker!

Vi har turen att ha rätt många småbarn i vår omgivning. Släktingar, vänner och arbetskollegor etcetera som mer än gärna gav bort eller lånade ut prylar och kläder. Så vi hade faktiskt det allra mesta en kan behöva och inte behöva innan Ingrid ens var född. Skänkt och ärvt. Samt några saker från Blocket.

Och jag är verkligen jättetacksam mot alla som gav oss saker. Men jag fick också en känsla av att många var glada, inte bara över att kunna hjälpa till, utan över att faktiskt bli av med prylar. Plus att det såklart alltid är extra kul att se ens saker komma till användning hos någon annan. Så min erfarenhet är: var inte rädd för att fråga. Om du behöver exempelvis en badbalja, fråga runt om någon kan tänkas ha en att låna ut/ge bort/sälja!

Om du inte har så många i din bekantskapskrets som har barn så finns det massor av fiffiga köp/sälj/bortskänkes-grupper på exempelvis Facebook. Kolla in det!

Är babykläderna verkligen ett behov eller ett begär?

Vi köpte två nya plagg till Ingrid. Inte för att vi behövde utan för att det kändes kul att hennes första outfit bara skulle vara hennes och ingen annans (och så var det överhuvudtaget med de andra få saker vi köpte nya: mer kul än nödvändigt). Allt annat ärvde vi.

Jag vet att många tycker att det är mysigt att samla på sig saker och köpa kläder innan barnet kommer (det här med att ”boa”..). Jag kände dock aldrig riktigt det, vilket såklart gjorde det hela lite lättare. Men oavsett vilket sug just du känner, en bra grej att utgå ifrån i det här med att leva utifrån slow fashions-principer även när det gäller att få barn: fråga dig om det verkligen är ett behov eller snarare en önskan och begär hos dig?!

Bebis, slow fashion och hållbart mode

Vänta tills behovet uppstår

Inför att barnet föds tycker jag faktiskt att det var över förväntan lätt att vara hållbar. Det finns oerhört många prylar att köpa second hand – just för att rådet jag fick stämmer: du kommer inte använda allt eftersom barnet kommer att föredra vissa saker framför andra. Och därmed är grejerna som säljs second hand väldigt ofta mer eller mindre helt nya (men väldigt mycket billigare förstås!)

Det pratas väldigt mycket om att en ska ha allt klart innan bebisen kommer, och det kan såklart var klokt. Men jag vill faktiskt slå ett slag för att du också kommer att ha tid att fixa grejer de första veckorna. Särskilt om ni är fler än en förälder. Världen går inte under för att du har glömt att köpa koksaltlösning för täppta näsor eller en extra pyjamas. Det kan du fixa när och om behovet uppstår.

Det första halvåret

Under de första månaderna växer ungar i raketfart – erh ja, det är sant! Vissa klädstorlekar räcker i bara några veckor innan det är dags för nästa. Så med det sagt: det är så sjukt onödigt att köpa nytt!

Kläder till en bebis

Vi ärvde nästan alla kläder och några köpte vi second hand (och eftersom de växer rekordfort så är allt oftast i jättefint nyskick). Samt att vi fick så många presenter (underskatta in detta!) Det är väldigt skojigt att köpa gulliga grejer till en nyfödd bebis – så låt släkt och vänner göra det och lev gott på alla presenter. För det finns ju inte heller något roligare och finare än att också verkligen använda det en får. Så köp mindre eller inget alls själv och njut av alla presenter!

Vilka prylar måste du köpa till babyn?

Ju mer Ingrid visade vad hon ville och inte ville desto tydligare var det vilka prylar som var nödvändiga och inte. Så med det sagt, du behöver inte äga allt innan barnet har fötts. Utan köp grejer sen. Exempelvis visade det sig att bärsjal inte var någon hit alls – den funkade i två dagar. Tur för oss att vi hade fått låna en sådan - och tänk vad sjukt onödigt om vi hade köpt den själva!

Barnvagn däremot – jättebra! Och något Ingrid älskade från första stund. Den hade vi också ärvt (en bättre begagnad), men efter några månader valde vi i alla fall att köpa en helt ny. Helt enkelt för att vi insåg att det här var något som vi kommer använda exakt varje dag i minst 1,5 år.

Bebiskläder och barnprylar - vad behöver man?

Vi hade självklart kunnat köpa vagnen på Blocket, men då inte prisskillnaden där var så stor mot en ny svensktillverkad fegade vi ur och köpte en sprillans. Av den enkla anledningen att vagnen vi hade lånat drog lite snett och var svårsvängd när vi gick med den, och vi vågade inte riskera att en begagnad skulle ha någon liknande irriterande defekt.

Babysitter visade sig exempelvis också vara en riktig favorit – och den köpte jag på Blocket när Ingrid tydligt visade att hon inte ville ligga ner hela dagarna. D v s efter att behovet uppstod!

Andra halvåret

Okej, nu börjar det bli lite klurigare. Så fort Ingrid började dra storlek 74 hände något. Helt plötsligt fanns det nästan ingenting second hand och det som fanns var antingen rätt fult eller väldigt slitet, fläckigt och noppigt. Påsen med ärvda kläder i denna storlek var inte heller den speciellt välfylld.

Först var det som ett mysterium, tills vi själva såg varför. I den här storleken/åldern börjar de äta själv och också röra på sig mer. Dvs kläderna slits på ett helt annat sätt. Matfläckar som inte går bort är mer regel än undantag. Plus att i den här storleken växer de inte lika fort heller. Vilket gör att plaggen stannar mycket längre hos varje unge. Om storlek 50 användes under ungefär en månads tid gissar jag på att 74 kommer att vara en del garderoben hos oss i närmare ett halvår.

Så med det sagt, fram till storlek 68 har vi klarat oss fint på ärvt och second hand-köpt. Men från och med 74 har vi alltså börjat köpa mycket mer nytt. Och jag gissar att det är så här det kommer vara från och med nu. Kläder slits och det går helt enkelt inte att ärva lika mycket längre.

Hållbarhet och slow fashion för baby och barn

När du köper nytt till bebisen

Vissa saker behöver en alltså köpa nytt, och när det gäller prylar har i alla fall jag tänkt kvalitet och så bra produktion som bara är möjligt. Allt finns inte rättvist och hållbart producerat, men då har jag i stället fokuserat på att köpa den ”perfekta” produkten direkt, och därmed bara behöva köpa en gång.

Exempelvis när jag skulle köpa en potta så valde jag inte den billigaste utan den som kostade lite mer och som jag räknar med ska hålla i massor av år. (Samma märke och modell som mina föräldrar fortfarande har kvar från när jag var liten och som Ingrid nu använder hos dem))

När det gäller barnkläder finns det faktiskt väldigt många hållbara och ekologiska märken att välja bland. Industrin har helt enkelt kommit lite längre där än när det gäller vuxenkläder. (Kanske för att många av oss börjar fundera på de här sakerna när vi får barn om inte förr.)

Och det utbud som finns med riktigt schyssta bebis- och barnkläder när det gäller hållbarhet är helt fantastiskt! Personligen har dock pris hittills varit en avgörande faktor, många av de riktigt grymma märkena kostar nämligen rätt mycket (oftast med all rätt!) Ja, det har helt enkelt varit svårt rättfärdiga en body för 400 kr till en unge som har växt ur den på 2 månader.

Hur jag tänker när jag köper nya kläder

Så med det sagt, så har jag därför landat i detta: Jag handlar ju inte fast fashion till mig själv, men när det gäller barnkläder handlar jag det på de stora kedjorna och gör därmed avkall på min princip. Hur går det till? Jo, utifrån tanken vad som är möjligt och rimligt för min plånbok. Och jag utgår från detta:

  • Jag köper bara det som är absolut nödvändigt.
  • Och endast GOTS-certifierad bomull (vi har mest köpt bomullskläder). Kapp-Ahl, Lindex och Polarn & Pyret har alla det (men kolla noga på etiketten, de märker alla upp även BCI-bomull som ett hållbart val).

Jag vill dock poängtera: även om flera av de stora kedjorna är riktigt duktiga på GOTS-bomull på sina barnkläder så betalar de exempelvis inte levnadslön till arbetarna i sömnadsfabrikerna. Och fast fashion kommer aldrig kunna bli hållbart då affärsidén i sig uppmanar till överkonsumtion och prispress med osunda villkor.

Min slutsats: håll i hatten!

Så min slutkläm är: handla så lite nytt du kan i början. Och använd de prylar och kläder som redan finns i överflöd så mycket som bara är möjligt. För det kommer alldeles uppenbart en dag när allt det tar slut. För oss var det storlek 74.

Och kom i håg: det är skillnad på begär och behov. Så lär dig identifiera skillnaden hos dig själv. Och träna aktivt på att ställa dig utanför samhällets normer och förväntningar (NEJ, din unge kommer inte dö för att den inte äger världens gulligaste tröja. Hen har ändå växt ur den om tre veckor så vem  bryr sig)

Så ja, håll i hatten och låt bli att ryckas med i prylhetsen. Och tänk lite på det här med att köpa nytt som en kvot att använda när det verkligen behövs, så har vi gjort. D v s denna vinter har Ingrid en ärvd overall. Den är kanske inte den snyggaste vi sett, men det kommer garanterat snart en vinter när det inte finns någon overall att ärva. Så vi väntar med att köpa den där gruvligt fina skaloverallen tills dess. 

Har du kids eller är du på väg att få? Och vad är dina tankar om det här ämnet? Berätta!

PS. Angående bebis har jag skrivit en del annat om det, bland annat om att driva eget och ha barn.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.