Att utveckla produktionen - Bangkok dag 1 och dag 2

Två fina och intensiva men effektiva dagar är nu till ända. Jag kom hit tidigt igår morse och pga tidsskillnaden (Thailand ligger 6 timmar före Sverige) så började jag dagen med att sova några timmar. Sedan hade jag möte med Boy, min samarbetspartner sedan drygt fem år här i Bangkok. Vi satt i nästan fyra timmar och gick igenom allt ifrån vad vi båda har för framtidsplaner och mål för det vi gör till vilka möten och besök vi ska boka nu när jag är här. Även om vi i vanliga fall hörs nästan dagligen via Skype så blir det oftast mest praktiska saker som leveranstider och orderbekräftelser, och vi hinner aldrig riktigt prata igenom de större och mer strategiska frågorna. Så därför kändes det oerhört viktigt och roligt att nu när vi ses börja där. 2014-02-04 15.51.57 Idag, tisdag, började vi morgonen med ett möte med thailändska Rättvis Handel - ThaiCraft. Min förhoppning var att på något sätt få med dem som samarbetspartner och kontrollorgan för vår produktion. Mötet var över förväntan och det känns så otroligt roligt och skönt att de var peppade på det vi gör. Jag och Boy kommer nu att börja planera för hur vi steg för steg kan uppfylla de 10 principer som World Fair Trade Organization satt upp som krav. Dessutom spånar vi på en idé om att tillsammans med en av de producenter som redan idag arbetar med ThaiCraft producera ytterligare en produkt. Tanken är att sy upp små påsar och smart reseförvaring att stoppa smyckena i när man inte kan eller vill använda den svarta asken, ex när man vill stoppa ner ett extra smycke i väskan eller reser bort. Och med hjälp av ThaiCraft hoppas jag nu hitta en producent för den idén samt bra och så schysst tyg som möjligt.

2014-02-04 15.52.46 Jag har inför min resa gjort en planering och en lista på vad jag drömmer om att skapa och förändra med JohannaN och hur vi producerar. Och huvudtanken med min resa de närmaste veckorna är ta några av de stegen men också, vilket är minst lika viktigt, förstå hur allt fungerar och vilka steg som överhuvudtaget är möjliga att nå. Vissa kanske inte ens går och då blir det min uppgift att hitta ett sätt att antingen komma runt det genom ett annat alternativ eller att på något annat kreativt sätt göra det lite bättre än vad det är idag. Mässingen är ett sådant exempel (om det har jag skrivit tidigare).

Efter mötet med ThaiCraft tog Boy med mig till affären där han köper mässingen vi använder. Och tyvärr, så är alltså materialet något av en återvändsgränd. Vi producerar allt i silver och mässing och idag finns det i princip inga certifieringar eller sätt att spåra de två materialen. Det finns Rättvisemärkt guld att hitta men när det gäller silver och mässing så ligger det ohjälpligt efter. Ingen vet riktigt vart det görs eller om det ens är gjort i Thailand. Vi har kikat på återvunnen mässing och silver, men tyvärr håller det inte samma kvalitet och kvalitet måste alltid gå först. Jag ger dock inte upp, även om jag inser att det kommer att behövas en stor dos envishet och kreativitet för att kunna ta det här ett steg närmare mitt mål: schysst producerat och fullt spårbart.

2014-02-04 14.00.44 Så kontentan av dessa två dagar är: med hårt arbete kommer jag absolut att nå dit jag vill. Men det kommer att ta tid, vissa saker kommer dock att vara möjliga att ordna redan i år. Och det har de här första dagarna varit ett  bra bevis för. Vi har redan, på otroligt kort tid, satt en hel del saker i rullning. Andra saker, som att spåra mässingen och silvret, är väldigt mycket svårare, men å andra sidan har vi där chansen att ändra en hel bransch. Och det känns, om något, väldigt häftigt!