Att tvätta mindre - min värsta utmaning

Jag skrev förra veckan om det här med att konsumera mer hållbart mycket handlar om att välja EN konkret sak att börja med - allt för att kunna nå en långsiktig och äkta förändring hos sig själv. Sedan när en har fått rutin på det, kan en lägga till ytterligare en sak osv. Allt för att inte bli överväldigad och därmed lätt tappa motivationen. Och personligen, min nästa sak är att tvätta mindre. En del av ett plaggs negativa miljöpåverkan handlar om något så enkelt som att vi tvättar för ofta och för mycket. Dessutom sliter det oerhört mycket på plagget - och det håller helt enkelt mindre länge ju mer vi tvättar det.

Att sluta slentriantvätta

Så just det här med att bli bättre på att inte tvätta allt så slentrianmässigt är något jag har funderat på länge men inte riktigt tagit tag i. Och det finns många anledningar till att jag inte har kommit till skott. En sak är att det är så oerhört enkelt att slänga ett plagg i tvättkorgen och en annan är den inlärda rädslan att lukta svett. Bättre att tvätta plagget en gång för mycket än att riskera just det!

Men förra veckan träffade jag en så otroligt grym person som helt fick mig att tänka om. Monica Nordlund som driver Atelje Femman har samlat vintagekläder i över 40 år och klär kontinuerligt personer som Lena Endre, Sissela Kyle och Maria Bonnevie. Och hon berättade att en i princip inte behöver tvätta alls förutom underkläder - hon tvättar exempelvis ALDRIG de oerhört vackra vintageplaggen hon har i sin samling. Och det satte verkligen igång något hos mig.

För min första tanke var just: "vad äckligt!", men sen insåg jag att det finns ju fler sätt än just tvättmaskinstvätt som gör saker rena och fräscha. Och är det faktiskt inte så att vi just slentriantvättar lite väl mycket? Att vi av vana kastar en tröja vi använt en dag i tvättkorgen - inte för att den är specifikt smutsig eller svettig utan för att vi tänker att det är så det ska vara?

Så utifrån Monicas tips ska jag nu bli bättre på följande när jag har använt ett plagg en dag: - hänga ut det på det vädring i minst ett dygn (en vädringspinne ska skruvas upp på balkongen bums!), och sen kan det hängas tillbaka i garderoben rent och fräscht - om det finns fläckar - tvätta bort dem punktvis.

Punkttvätta sparar tid

Monicas supertips här var att ta en frottéhandduk under fläcken och plagget och sen testa att tvätta bort det med kallt vatten först. Funkar inte det så kör på varmt vatten. Och om inte det går så galltvål (för den som istället föredrar ett veganskt alternativ så finns det också) Och om jag har svettats under armarna under dagen, skölja av plagget i kallt vatten just där (och ev spraya lite vinäger som tar bort doft) samt hänga ut i en eller två dagar.

För vet ni vad jag kom på! Det är ju faktiskt sjukt jobbigt att tvätta - och för att inte tala om att stryka! Så genom att vädra mer och tvätta enstaka fläckar oftare så sparar jag ju massor av tid. Och det känns himla härligt för någon som är lite lat! (och det ska ärligt sägas att det var när jag insåg att det är mindre, och inte mer, krångligt att göra så här som jag blev rejält motiverad!)

Naturmaterial behöver inte tvättas lika ofta

Dessutom, bästa tipset (tack Monica återigen!) för att slippa så mycket svett: köp naturmaterial. Skippa plagg i polyester och annat skräp där huden inte får andas och satsa istället pengarna på bomull, linne, siden samt även viskos och tencel/lyocell. Jag har tidigare själv märkt vilken galet stor skillnad det är beroende på vilket material jag har på mig. (Ex tvättar jag många av mina tröjor kanske var 7-10 gång jag använt dem - de luktar helt enkelt inte, och nu vet jag varför: det är för att de är gjorda av bomull och ex tencel.)

Så ja, äntligen känner jag att jag redo för detta. Här ska slutas tvättas! Hur tänker ni om det här? Och är ni peppade att haka på mig i denna utmaning/nästa steg?