Att omdefiniera ordet frihet

På bara en månad har hela mitt liv kastats omkull. Tänk vad en liten trekilos-klump kan göra med en?! De senaste veckorna har nämligen mitt huvud snurrat konstant. För det som har varit så självklart för mig i flera år, är helt plötsligt inte det.

Jag har länge haft så oerhört tydliga svar på hur jag vill leva mitt liv och vad jag har för drömmar. Och också hur jag ska uppnå dem. Men nu, ja, jag vet inte riktigt. 

Frihet - entreprenörskap

Men en sak vet jag, och det är att ordet frihet helt har ändrat innebörd för mig. Jag har hela tiden definierat frihet som möjligheten att göra exakt det jag vill. Och det är något jag har möjliggjort genom mitt företag. Jag har kört på hårt, vågat satsa, chansa och ta risker. Det har varit frihet för mig. 

Att ha möjligheten att testa nya saker. Och att inte ha ansvar för någon annan än mig själv. Ja, friheten att kunna köra på som om det inte fanns någon morgondag, och att konstant kaos varit kul. Känslan av att om något skulle skita sig så löser jag det alltid.

Det har, tro't eller ej, också varit en frihet att jag alltid vetat att jag har kunnat leva på nästan inga pengar alls (vilket jag också gjort i över åtta år). Att jag har kunnat satsa allt jag äger, har och tror på i mitt företag. Utan att behöva svara inför någon annan. 

Men nu. Nu inser jag att allt det inte alls är frihet för mig. Inte längre. Nu när jag har ansvar för någon annan än mig själv är det stress. Och ordet frihet har fått en ny definition: Trygghet. Och stabilitet.

Att veta hur nästa månad ser ut. Med jobb. Och med pengar. Ja, frihet nu är helt plötsligt ungefär allt det jag tidigare har värjt mig emot. Det som jag har definierat som tråkigt och förutsägbart. Det känns helt ärligt så oerhört märkligt.

Så ja, mitt huvud snurrar. Och jag omdefinierar och omvärderar. Läskigt. Men spännande. Och jag anar att det här bara är början...

Hur definierar du ordet "frihet"? Och är mina tankar något du känner igen dig i?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.