Att leva som en lär - en halvårsrapport

För drygt ett halvår sen lovade jag mig själv, som ett personligt nyårslöfte, att leva Slow Fashion på riktigt. Och att alla mina klädinköp samt hår- och hudvårdsinköp ska ske med eftertanke och vara hållbara. Dessutom bestämde jag där och då att jag ska köpa max ett klädesplagg per månad. Nu när halva 2014 har gått tänkte jag att det var dags komma med en reflektion och något av en rapport.

Tanken om att endast köpa ett klädesplagg per månad bestämde jag mig i slutet på februari att helt skrota - det gav för mycket begränsningar och dåligt samvete. Och då jag är den första att propagera för att hållbart mode alltid måste vara roligt, inspirerande och glädjande så kändes det helt enkelt fel. Istället var det själva eftertanken vid köpet som fick vara styrande.

Annika som driver butiken AndFair gav mig några riktigt bra ord på vägen i början på året: "Det där med att leva slow fashion kan vara lite motigt i början, men när man väl har haft sin ”avvänjningsperiod” ser man det med andra ögon och allt runtomkring kan kännas lite motbjudande. Kanske fel ordval, men man lockas inte lika mycket av att fynda eller köpa för stundens berusning. Det är ganska häftigt faktiskt för helt plötsligt är det man själv som äger situationen, inte konsumtionshetsen runtomkring."

Och det märkliga, och häftiga, är att det är där jag är nu! Tidigare kunde ett klädesplagg i en butik sätt igång något hos mig - designen, materialet, mönstret eller något annat. Men den känslan är mer eller mindre försvunnen numera. Istället triggar det min nyfikenhet, och det är etiketten i nacken eller sidsömmen som får min uppmärksamhet. Och som verifierar om jag verkligen kommer tycker om plagget eller inte. Är det inte second hand, hållbart eller småskaligt producerat tycker jag helt enkelt inte att det är speciellt fint.

Det är som att kriterierna om bra kvalitet och schysst produktion ligger där i ryggmärgen hos mig och påverkar plaggets utseende. På samma sätt som ni ibland kanske har noterat att en exceptionellt vacker människa slutar vara snygg om den visar sig vara otrevlig och elak. Att innehållet trumfar ytan. Och att ytligheten är det första vi bedömer saker på men att vi alltid lägger till fler kriterier så fort vi får möjligheten. Exakt så är det för mig nu när jag köper kläder, skor, accessoarer, hud- och hårvård.

En osynlig men härlig förvandling.