Att jobba på distans - i januari säger jag hej till Bali!

Varje sommar de senaste tre åren har jag lagt en hel del tid på att fundera, planera och strukturera upp mitt arbete, mina mål och drömmar. Det är då jag har tiden, när allt under några månader i Sverige går lite långsammare. Och varje gång har jag kommit fram till samma sak: att jag drömmer om att jobba på distans utomlands under en period på vintern.

När vintern sedan har kommit så har jag alltid glömt bort den tanken alternativt att det bara har runnit ut i sanden. Jag är ju ändå väldigt nöjd med mitt liv överlag. Men i somras bestämde jag mig för att uppfylla den drömmen, om inte annat för att få veta om drömmen om distansjobb håller måttet eller inte.

Att JohannaN inte ska vara helt och fullt beroende av mig som person är något jag ständigt jobbar med. Jag har inga problem med att arbeta mycket, jag älskar ju mitt jobb!, men att få bestämma var, när och hur är något som jag verkligen värnar om. En fördjupning av mina tanker om det här finns i de här tre inläggen: ”En lite långsammare sommar”, ”Att planera, strukturera och omvärdera” och "Jobb, fritid och den där förbannade livsbalansen".

Men då jag driver butik, Frejgatan 47, samt säljer fysiska produkter, smycken med mera, så är jag dock inte så oberoende som jag kanske skulle önska. Men jag väljer att inte se det som något hinder, utan tänker att det bara kräver lite mer planering.

I somras var jag exempelvis ledig en hel månad, helt frånkopplad från allt vad jobb var. Allt fungerade precis som vanligt med JohannaN, och inget dåligt hände alls. Och det var också det ultimata testet för det jag nu ska göra i januari och februari.

I somras bestämde jag mig som sagt. Om att jobba på distans är något jag har tänkt på exakt varje sommar så måste jag göra verklighet av den drömmen. Jag insåg också att om några år kanske jag inte alls har möjlighet, vem vet hur mitt liv ser ut då?, så om jag menade allvar var det nu det skulle ske.

Så jag tog fram en konkret plan: en plats, ett boende, aktiviteter att göra och för att träffa andra samt en plats att arbeta ifrån. Det hade jag aldrig gjort tidigare, så det var kanske idén alltid föll när vintern kom? Jag räknade ut att jag behövde spara 3000 kr per månad under hösten och förra veckan bokade jag allting.

Så den 7 januari åker jag till Bangkok för några dagars arbete med produktionen för att sen åka till Ubud på Bali och bo där i en månad. Jag kommer att spendera mina dagar på Hubud som är ett så kallat co-working space, och resterande tid har jag tankar om att träna yin-yoga, äta raw food och läsa böcker. Samt förhoppningsvis träffa en drös nya roliga människor och resa runt ön när tid finns.

Jag åker själv, något som jag har lärt mig att uppskatta efter att ha tränat ett antal gånger. Efter Bali åker jag tillbaka till Bangkok för ytterligare några dagars jobb och sedan får jag sällskap för 2,5 veckors semester runt i Thailand (självklart helt bortkopplad från allt). Den 2a mars kommer jag tillbaka till Sverige.

Det betyder nästan två månader borta och planen är som sagt att allt ska fungera precis som vanligt. Jag kommer att göra exakt det jag gör nu, fast från Bangkok och Bali. Alla ordrar och butiken kommer att sköts av Elise, vilket i och för sig är ungefär som idag, men med undantaget att jag inte står bredvid utan finns via Skype om det skulle behövas.

Jag tänker att det kommer att bli helt fantastiskt, men det kan också vara så att jobba på distans inte alls är min grej. Men jag vill testa. För det kan ju faktiskt vara så att min dröm inte håller måttet i verkligheten, och då är det bättre att veta det än att fortsätta drömma.