Att dela det lätta och det svåra

Att driva eget är så himla fyllt av känslor. Kanske är det jag som person som gör att det blir så? Eller så är det yrket i sig. Att allt som händer på jobbet också är så starkt och så nära förknippat med mig som person. På gott och ont.

Framgångar och flow bygger självförtroende och lust. Motgångar att en bryter ihop. Men alltid alltid, och det vet jag vid det här laget, lär jag mig saker. Och på något märkligt sätt kommer jag ur allt med nya kunskaper, erfarenheter och en ny jävlaranamma. Men visst, det finns så många tillfällen jag bara vill ge upp.

Saxnäs

Allt är inte härligt med att driva företag

Min vår och sommar var jobbmässigt väldigt tuff. Beslutet att sälja och stänga Replik (vilket jag skrivit om här: Mitt livs modigaste beslut), och saker som inte alls gick som jag hade planerat eller önskat. Om sådant måste vi också prata. Om alla de gånger bankkontot gapat tomt. Och om de nätter en legat sömnlös i fosterställning på grund av problem som tett sig olösliga.

För det här går alla som driver företag igenom. Oavsett storlek. Stressen och pressen finns där hela tiden. Den ekonomiska osäkerheten. Och alla de saker som av olika anledningar kan slå undan benen på en, från en dag till en annan. Problemen ändrar bara karaktär och storlek beroende på erfarenhet och storlek på ens företag (om du har ångest för 3000 eller 30 000 kr så ligger den framgångsrika och stora företagaren sömnlös för 300 000, 3 miljoner eller ännu mer, så enkelt är det)

Allt det här är också att vara entreprenör och att driva eget. Precis som när saker är fantastiska och allt går bra. Och just därför är det så oerhört viktigt att dela såväl framgång som motgång med andra.

Styrkan i att dela med andra

I helgen var jag i Saxnäs. En helg arrangerad av Norrlands Designkreativ. Över 20 fantastiskt drivna kvinnor som alla har, eller drömmer om, företag träffades. Och jag fick, tillsammans med Clara Lidström (Underbara Clara) och AnnaKarin Nyberg, äran att föreläsa och hålla workshop för dessa.

Foto: Magnus Ström,  www.magnusstrom.se

Foto: Magnus Ström, www.magnusstrom.se

Det är svårt att inte känna en stor ödmjukhet inför att jag fick vara på plats med syftet att inspirera och peppa. En av de absolut roligaste sakerna jag vet är just detta: att få dela med mig av mina erfarenheter. Visa att det inte är så svårt som en kanske tror att faktiskt kasta sig ut. Men också vara ärlig och äkta i att det ändå är en jädra utmaning. Ja, att det finns så många sidor av samma sak. Att inget är enkelt, men att det nog i slutändan ändå alltid är värt det. Det är sådant jag älskar att prata om. 

Att driva företag är värt för att du lär dig så mycket. Och för att du växer som person. Men också för att så fantastiska möjligheter skapas och kommer till dig om du bara kämpar. Härdar ut, tänker till och reflekterar. Alltid rör dig framåt men också ser till att hålla koll på vad du verkligen håller på med. Följer dina värderingar och gör det bästa du kan. Då kan du ta dig igenom vad som helst. Inklusive de där sömnlösa nätterna när du är nära att ge upp.

Och just därför tycker jag att det är så oerhört viktigt att både dela det lätta och det tunga. Något jag gärna gör. För utan ärlighet kan inte de magiska saker som uppstår när människor möts ske överhuvudtaget.

Det är nämligen vad helgen handlat om: att helt öppet dela erfarenheter och tankar. Och jag är helt vimmelkantiga av alla fina samtal i helgen. Alla nya personer jag har lärt känna. Den inspirationen och peppen som skapas i mötet med likasinnade, det är obeskrivligt.

Tack <3

Vad är dina tankar om det här? Har du någon att dela med?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.