Återvinna textil – hur ska jag kasta mina trasiga kläder?

Hur ska du kasta kläder? Ja, det är en rejält klurig fråga – och något som nog de flesta av oss är väldigt förvirrade kring. Jag har själv länge dragit mig för att rensa ut de där alldeles för trasiga underkläderna just för att jag inte vetat vad jag ska göra av dem.

Så, med det sagt: nu är det slut med förvirringen! Jag gick helt enkelt till botten med frågan: genom att kolla direkt med Naturvårdsverket, som utreder det här med textilavfall i Sverige, om vad som gäller. Så här kommer deras svar (tillsammans med en drös av mina egna tankar samt kunskaper sedan tidigare)

Först och främst, låt oss slå fast följande:

Nästan inga kläder återvinns idag till nya kläder.

Så enkelt är det. Och de som menar något annat, de har fel!

Hur ska jag kasta kläder?

Varför är det så svårt att återvinna kläder?

Textil är en rätt komplex produkt: ofta innehåller plaggen vi har flera olika material. En vanlig strumpa kan exempelvis bestå av 80% bomull, 18% polyamid och 2% elastan.

Svårt att separera material

För att tillverka ett nytt plagg av ett gammalt behöver de olika materialen separeras för att sedan kunna återvinnas. Och att plocka ut polyamiden och elastanet från bomullen i strumpexemplet säger sig självt: det är klurigt.

Att återvinna något handlar om att bryta ner till fibernivå för att sedan bygga upp igen, vilket betyder att den där bomullsfibern blir lite kortare i återvunnen version än som helt ny – och generellt kan en säga att ju kortare en fiber är desto sämre kommer den hålla.

Ett område det forskas mycket på

Textil- och fiberåtervinning är dock ett område som det forskas otroligt mycket på just nu – och det görs stora framsteg! Men till att vi storskaligt kan återvinna våra kläder till nya kläder på ett kostnads- och energieffektivt sätt – ja, det är det en bra bit kvar till!

Textilåtervinning

Vad är skillnaden på återvinning och återanvändning?

Så när de stora kedjorna (och alla andra) idag pratar ”återvinning” och ”recycle” menar de egentligen ”återanvändning” och ”reuse”. Och det är viktigt att hålla koll på skillnaden mellan dessa ord (vilket tyvärr många lätt blandar ihop)

Exempelvis benämner H&M sitt insamlingsprogram med rubriken ”Återvinn dina kläder” – men är sedan väldigt tydliga med att det rör sig om just återanvändning.

Det sägs att mindre än 1 % av all insamlad textil idag blir till ny textil i form av återvinning (d v s där tyget bryts ner till fibernivå och sedan "byggs upp" igen till ett nytt tyg). Istället rör det sig om just olika former av återanvändning: second hand eller som exempelvis isoleringsmaterial och stoppning till industrin.

Återanvänd så mycket du kan!

Allting som går att använda igen ska självklart göras det: ge det till second hand så att det kan säljas igen. Styr upp ett klädbyte eller ge bort till kompisar. Grejer som har en fläck eller bara lite trasigt: var kreativ. Laga och sy om!

Att förlänga livslängden på de plagg som redan producerats är det absolut mest miljömässigt smarta vi kan göra. Men såklart: ibland måste vi alla kasta saker! Trasiga strumpor eller t-shirten som verkligen inte går att rädda längre. Och hur gör du då?

Klädåtervinning

Vi börjar med detta:

Kommunen har ansvaret för textilavfall

Kommunen är den som har ansvaret för insamling av textil i Sverige idag. Och det betyder att beroende på var just du bor avgör för hur du ska kasta kläder och tyg. I vissa kommuner uppmanas du att lägga textil i brännbart, och i andra kommuner samlas det in separat.

Många kommuner har insamling på Återvinningscentralen, och ytterligare en del har också samarbeten med frivilligorganisationer som samlar in både textil och textilavfall på återvinningsstationerna.

Fråga din kommun för att veta vad som gäller!

Se vad som gäller för din kommun på kommunens hemsida med information om avfallshantering. Om ingen information finns om textil så ställ gärna frågan direkt till kommunen. Det är bra att uppmärksamma om att det finns ett intresse av frågan. Att den är viktig!

Idag är det alltså kommunens ansvar att samla in textilavfall. Däremot finns inte något nationellt lagkrav i Sverige på att samla in textilavfall separat från annat avfall – ännu (det är därför du på vissa platser uppmanas att lägga det i brännbart, som det minst dåliga alternativet!)

Textilavfall - nya direktiv är på g!

Separat insamling kommer dock att införas inom kort. I EU:s nya avfallsdirektiv finns det nämligen krav på separat insamling av textilavfall till 2025 – heja eller hur!

Naturvårdsverket har också lagt fram förslag på obligatorisk utsortering av textilavfall och förslag på olika möjliga scenarier för uppbyggnad av insamlingssystem och ansvarsfördelning. Något som det går att läsa mer om här: Hantering av textilier - Naturvårdsverket

Så det en i alla fall kan säga är: det händer mycket på det här området! Det går inte jättefort - men det rör på sig!

Hur ska jag återvinna mina kläder?

Här kan du kasta dina trasiga kläder

Kommunen

Kolla vad som gäller i just din kommun och vad de gör med textilavfall!

Myrorna

Myrorna tar emot allt som är rent och torrt. D v s även trasiga strumpor är okej att skänka hit Personligen tycker jag dock att det känns lite jobbigt: så mitt tips är att lägga det som är alldeles för trasigt för second hand i en separat påse och skriv typ ”trasigt” på den. Då känns det inte lika mycket som att en lämpar över sin skit på någon annan... Läs mer här: Textilflöde och spårbarhet – så hanterar vi textilen vi samlar in

De stora kedjorna

H&M, Åhléns, Lindex och flera andra av våra största kedjor har så kallade insamlingsboxar i sina butiker. Vad händer med grejerna du lämnar in här? H&M beskriver det så här: Återvinn dina kläder och Åhléns så här: Återanvänd mera.

Det jag dock vill höja ett varningens finger för här är: butikerna som har insamling brukar premiera dig som lämnar in med en rabattkod på nästa köp. Och det är självklart fint att du får något tillbaka för din gärning. Men se aldrig påsen som du lämnade i boxen som ett alibi för att få shoppa massor av nytt (något som många av butikerna gärna vill göra gällande, och som jag emellanåt tolkar som ren och skär greenwashing)

Återvinning av kläder

Och tro aldrig att det här med återvinning betyder att tröjan du lämnar in blir en ny tröja – och att du enkelt kan konsumera nytt hur mycket och hur ofta du vill!

Men om valet var att knöla ner de där byxorna som är helt utom räddning i den vanliga soppåsen - ja, då är det såklart bättre att knata ner till närmaste kedja med återvinningsbox! 

Vad är dina tankar om det här med återvinning av textil?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.