Årskrönika 2017

Nu är det snart nytt år och som vanligt dags att sammanfatta det som varit. I år är det faktiskt sjunde året jag gör det, och att gå tillbaka och kika på tidigare krönikorna är såklart en del i det här. Att blicka bakåt emellanåt är nog det bästa sättet, tänker jag, att faktiskt se att saker går framåt och att en själv utvecklas och växer. Och det om något ger perspektiv!

Tidigare årskrönikor

2011
2012
2013
2014
2015
2016

Förra året började jag med att länka in tre blogginlägg som jag är lite extra nöjd med alternativt representerar månaden, och det forsätter jag såklart med i år också. Dessutom kommer den här krönikan att innehålla hur mina månader faktiskt var, men som jag där och då inte delade med mig av. För 2017 har på så många sätt varit både ett helt fantastiskt men också rätt tungt år. Och om det kommer jag berätta mer om under varje månad.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Januari

Jag började året med att berätta det som sedan skulle prägla mitt år helt och fullt: en bebis! När den här bilden togs i januari var jag ungefär i vecka 26. Och förutom det ägnade jag årets första månad i vanlig ordning till planering inför det kommande året. Mycket präglades såklart av att planera min kommande föräldraledighet (hur skulle allt fungera utan mig dagligen) men också att växla upp allt med min butik Replik rejält. Kul månad med en hel del press också, bl a Två helsidesintervjuer i Plaza Interiör och Skriva

Tre inlägg

Mitt mål för 2017: nu ska det vara slut på tjafs

23 saker jag blivit grymt bra på helt utan utbildning

Hellre inte alls än halvdant - min bästa checklista för köp

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Februari

Det här var månaden som jag, tillsammans med Damon, satsade stenhårt på Replik. Vi tog in flera nya märken och klev upp på en helt ny nivå. 2017 skulle vara året då Replik verkligen tog fart. Men tyvärr ökade inte försäljningen alls i samma takt som min satsning.

Tre inlägg

Att rita om kartan en aning

Självtvivel och om att vända tanken

Gravid - och om att vara konstant bakis i flera månader

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Mars

Med en månad kvar till bebis var planen att sakta lämna allt det dagliga arbetet, och från mitten på mars skulle jag jobba helt hemifrån. Men saker blir inte alltid som en tänkt sig. Mitt mars handlade istället om det jag skrev om nu i höstas i det här inlägget: Saker du inte vill veta om att driva butik.

Det var helt enkelt så vansinnigt mycket pengar ut och inte alls lika mycket in. Den här månaden hade jag dessutom flera stora föreläsningar inbokade, och allt det i kombination med att överhuvudtaget inte veta när bebisen skulle komma gjorde mig inte helt otippat stressad.

Men oavsett allt detta så var det också en bra månad: inte alls så långt kvar till det jag längtade allra mest efter skulle göra entré (Ingrid!), grymt roliga föreläsningar OCH bloggen tog rejält fart. Främst genom mitt blogginlägg om Gina Tricots green washing som citerades i såväl flera tidningar som radio.

Tre inlägg

The Way - hur hållbara är Gina Tricot egentligen?

Kanske hej för en stund?!

Entreprenörskap - mina 15 bästa lärdomar för att driva företag

ladda ned (1).jpeg

April

Den 11e april föddes Ingrid, fyra dagar över tiden. Vilket så här med facit i hand var extremt bra, dagen hon var beräknad var nämligen samma dag som terrordådet på Drottninggatan. Vilket känns som en halvtrist födelsedag men också för att andra halvan av hennes föräldrar var instängd på jobbet hela kvällen p g a jobbar några hundra meter från dådet...

Tre inlägg

Jag skrev, med rätta, bara två inlägg denna månad: 

Slow fashion i 10 delar - skriv upp dig och häng med mig!

Ingrid

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Maj

Den här månaden präglades av att ta mitt livs svåraste beslut: att sälja och stänga Replik. Ingrid bidrog till allt det här, jag kände nästan direkt när hon kom att jag skulle ångra mig så hårt om tio år om jag fortsatte att jobba i butik sex dagar i veckan. Men också det ekonomiska kaoset under hela våren. Sömnlösa nätter, stress och ingen lön på obestämd framtid. Det kändes helt enkelt inte förenligt med att allt annat i livet ändå var så himla fint.

Tre inlägg

Mitt livs modigaste beslut

Att omdefiniera ordet frihet

Hållbarhet är att välja - hur väljer du?

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Juni och juli

De här månaderna präglades av Replik: avsluta och överlåta. Jag lärde känna Afrodite som tog över Replik som varumärke och webshop, något som jag fortfarande är så otroligt glad över. 

Men det här var också årets absolut värsta två månader. Jag kommer att skriva ett separat och längre inlägg om vad som hände senare med allt. Men kortfattat så blev det så här:

Butikslokaler är i de allra flesta fall hyreskontrakt. Rejält åtråvärda sådana, särskilt i Stockholm, och därför köps och säljs dem för hundratusentals kronor. Det är helt lagligt (mellan privatpersoner är det så kallade svartkontrakt, men mellan företag helt okej och också något som hela mäklarfirmor är specialiserade på)

Jag köpte mitt kontrakt när jag startade butiken för snart fyra år sedan, och nu när jag skulle stänga butiken ville jag såklart överlåta det till en annat företag. Jag hittade en ny hyresgäst och vi kom överens om en summa samt allt det praktiska. Men när jag kontaktade bostadsrättsföreningens styrelse sa de blankt nej. De tänkte inte godkänna någon ny hyresgäst. De skulle istället göra om min butikslokal till ett soprum! 

Jag blev såklart helt ställd, kopplade in jurist och vände och vred. Men det visade sig att jag, och alla i samma situation, är helt rättslösa. Jag hade inget att säga till om. Föreningen kunde göra exakt det de ville och det helt lagligt.

Så ja, när jag insåg att jag skulle förlora närmare 150 000 kronor och att jag var helt maktlös och inte kunde göra något alls, det var så oerhört tungt. Och det enda jag kunde intala mig var "ingen har dött i alla fall...."

Tre inlägg

Replik: Hej då Frejgatan 47 och hej Afrodite!

Att koppla bort och av

Hållbart mode är ingen quick fix

Wow+talks.png

Augusti

Redan i augusti kändes dock allt bättre, mycket för att jag äntligen kunde blicka framåt. Det var först när jag verkligen hade lämnat nycklarna till butikslokalen i slutet på juli som jag kunde pusta ut. Innan dess var allt lite osäkert. Skulle något skita sig i sista stund (exempelvis: skulle bostadsrättsföreningen tjafsa om något mer? Och skulle det påverka mig ytterligare ekonomiskt?)

Så ja, augusti handlade för mig om en verklig nystart. Och det speglade verkligen också vilka inlägg jag skrev här på bloggen. Dessutom hade jag semester och gjorde min premiär som festivalakt på Way out West.

Tre inlägg

Hösten - här kommer jag!

Mitt föreläsningsschema i höst

Det handlar om global solidaritet

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

September

Den här månaden symboliserar för mig så här i efterhand början på allt det nya och det bättre. När allt med butiken är klart, hösten har börjat och allt med den. Föreläsningar, webshop och blogg. Samtidigt som att jag är hemma med Ingrid. Jag hittar ett bra förhållningssätt till allt och känner att det som några månader varit rätt så kaosigt äntligen börjar ordna upp sig. När saker faller på plats och allt blir lugnare och enklare. Jag föreläser flera gånger denna månad, blir nominerad till "Årets röst"och allt annat flyter, för första gången på länge, på i en jämn fin takt.

Tre inlägg

Nominerad till "Årets röst" - och bli gärna månadsgivare

Hållbart mode för dig utan pengar

Mina 5 bästa tips för marknadsföring

Foto: Dorian Saranciuc

Foto: Dorian Saranciuc

Oktober

Det här var en så förbaskat bra månad, precis som september. Jag föreläste mycket och fick åka på flera fina resor, bl a till Saxnäs och Moldavien. Dessutom släppte jag min lista med hållbara shoppingtips. Ja, ni fattar min känsla för den här månaden när ni läser det här tror jag: Sex saker jag är extra tacksam för just nu.

Tre inlägg

Vad en 6-månadersbebis lärt mig

Vad jag gjorde i Moldavien under fem dagar

För dig som skyller på att hållbart mode är dyrt

November

En jämn lunk: föreläsningar, föräldraledig och lugnet före stormen: jul som är årets mest intensiva period för mina smycken.

Tre inlägg

Att driva eget och ha bebis

Så blir du en helt igenom hållbar klädkonsument

Ta betalt - 3 svar på tal när andra vill att du ska jobba gratis

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

December

Månaden med fullt fokus på webshopen och JohannaN. Som alla år är jag så oerhört tacksam till alla de som väljer att ge bort ett av mina smycken som julklapp. Och till alla er som har satt det på önskelistan.

Tre inlägg

Varför kan inte den fria marknaden producera det jag vill ha?

Hur jag lärde mig smyckesdesign

Jul - NU ska du rösta med plånboken!

Foto: Matilda Audas Björkholm, Avbild.nu

Foto: Matilda Audas Björkholm, Avbild.nu

Tack för i år!

Det var 2017 det. Det här året har varit så mycket berg-och-dalbana. Om våren och sommaren var osäkerhet och stress: över att jag inte visste hur något skulle bli (först inför det nya livet med bebis men sen också allt med butiken). Ja, då har hösten varit lugn och stabil.

Och nu när jag börjar jobba heltid i januari igen så är det med en tro på stabilitet och långsiktighet. Att jag exempelvis kommer kunna ha samma lön varje månad och med en buffert på företagskontot för att klara lugnare månader (vilket är första gången på nio år för mig! Att föreläsningar, bloggen och allt med JohannaN och mina smycken flyter på och fungerar. Och allt det i kombination med att verkligen känna att jag hinner njuta av varje minut med min underbara unge.

Så om det är med något specifik känsla jag lämnar 2017 så är det stolthet. Jag är faktiskt så förbaskat stolt över allt det jag har gjort det här året: ja, att jag verkligen lyckades vända det som var ett totalt kaos för bara ett halvår sedan till något som idag känns riktigt bra. 

Och det är med det jag går in i 2018!

Hur var ditt år? Vad är du extra stolt över? Och om du också har gjort en årskrönika, lämna gärna länk. Jag vill läsa!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.