Årskrönika 2016

Nu är det snart nytt år och som vanligt dags att sammanfatta det som varit. En tradition jag är rätt stolt över att ha hållit sedan 2011. Precis som att jag varje år när jag gör en ny årskrönika också läser igenom de tidigare åren.

Jag tänker nämligen att det är viktigt att påminna sig själv om hur en har utvecklats och växt. Det ger både perspektiv och tacksamhet. Att än hur mycket jag kan känna att saker står och stampar i vardagen så händer det massor.

Tidigare årskrönikor

2011
2012
2013
2014
2015

Nytt för i år är att jag under varje månad plockar ut tre blogginlägg som jag skrev under den aktuella månaden och som antingen symboliserar det jag gjorde och tänkte och/eller blev de mest lästa och delade just då. 

Januari - att jobba på distans

Januari

Jag började året med att flytta bloggen till den nystartade hållbara bloggportalen The Waves We Make - en fantastisk nystart som gjorde att jag verkligen började satsa på mitt bloggande, och så också har fortsatt.

Men det absolut största var att jag åkte till Thailand och Bali under två månader. Att jobba på distans och helt platsoberoende hade varit en dröm i flera år, och att nu äntligen genomföra den kändes viktigt och fint. Jag började resan med några dagars produktionsjobb i Bangkok för att därefter bege mig till Ubud på Bali. 

Tre inlägg

Att resa själv är att växa en smula

Distans - nödvändigt för att driva företag

Hur det funkar att jobba platsoberoende

Ubud, Bali -digital nomad

Februari

Jag fortsatte att skapa mig en vardag i Ubud (ja, så mycket en hinner på fyra veckor) för att sedan åka tillbaka till Bangkok och jobba med min produktion (om det skrev jag bl a här: Välkommen till fabriken). Det var också under februari jag började coacha andra mer aktivt. Andra halvan av månaden var det dags för två veckors helt frånkopplad semester. Kravlösa dagar som spenderades på öar i södra Thailand med massor av böcker. 

Tre inlägg

Att älska att resa och hållbarhetsdilemmat det medför

Hej då Bali och hej Bangkok!

Jag är väldigt gärna din genväg

Inbrott i butiken

Mars

Jag kom hem från mina dryga två månader utomlands, något som kändes fantastiskt fint. Lite sådär att nu när drömmen var uppfylld så längtade jag verkligen hem till vanlig hederlig vardag. Ja, fylld av energi för våren. I mitten på mars vaknade jag dock upp en morgon av ett telefonsamtal från Securitas: det hade varit inbrott i butiken.

Tur i oturen visade det sig att jag hade en väldigt bra försäkring, men allt det extra jobb med polisanmälan, städa upp, fixa ny fönsterruta, kontakta försäkringsbolaget och ersätta allt det som försvann är en erfarenhet jag gärna hade varit utan. Och även om ingen gjorde illa sig och det enda som försvann och skadades var prylar så tärde det absolut på min energi och pepp. 

Men å andra sidan är jag inte den som ger upp. Snarare tvärtom. Den här månadens fina mitt i allt var nog ändå detta: helsidesintervju med mig i Elle Decoration

Tre inlägg

Sju år av tacksamhet

Hej alla modemärken!

Likheten mellan människor och kläder

Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode

April

Det här var månaden när massor av saker hände samtidigt. Jag och Jennie kunde äntligen berätta att vi skulle ge ut en bok på Ordfront förlag i september. Efter 1,5 års arbete i det tysta var nu kontraktet och arbetet helt klart. Och så underbart det var att äntligen äntligen få skrika ut vår glädje!

Dessutom bytte jag namn på min butik från det lite dåligt definierade JohannaN/Frejgatan 47 till Replik. Något som firades med stort kalas och sprillans ny webshop! Idén med att tydliggöra butiken och dess koncept var något som utkristalliserades under min månad på Bali - och att bara någon månad senare lyckas sjösätta hela det projektet (inklusive en hel webshop) kändes så fint (trots massor av intensivt jobb)

Tre inlägg

Den här jädra gratiskulturen

Det viktigaste i ditt liv är inte ekonomi

Hållbart är inte bara ekologiskt

Om att undvika att gå in i väggen

Maj

Och det här var nog månaden som till viss del tog ut sin rätt för det intensiva april. Så jag började bromsa och skala. Något jag skrev om här: Om att undvika att gå in i den där väggen och här: Stress, förväntningar och bästa tipslistan. Trots allt fick bloggen mycket fokus från mig, kanske för att det var där och med era kommentarer som jag hittade en del av energin. Bl a tyckte jag det var extra kul med den frågestund som jag hade här: Q & A: Frågor och svar.

Tre inlägg

4 anledningar till varför du ska tjäna pengar

Jakten på de perfekta jeansen

Att omge sig med andra

Juni

Examenstider innebär alltid mycket att göra när det gäller mina smycken, och inget undantag detta år heller. Något jag varje juni och december (julklappar) är lika tacksam och förundrad över. För just juni och december är de månader som till viss del möjliggör resten av året. Så är det faktiskt. 

Den här månaden hade jag också mitt första betalda bloggsamarbete: Mixa nytt med vintage - så får du unika smycken. Ett beslut jag tog efter att ha insett att allt jag lägger min tid på mer eller mindre måste betala min lön. Jag har helt enkelt inte möjligheten att lägga min tid på saker som bara är roliga. Så mycket av mitt jobb som bara är möjligt måste också betala min hyra och min mat.

Krasst kanske, men också en insikt som har hjälpt mig mycket. Precis som att jag återigen påminde mig själv om: En får göra precis som en vill. 

Tre inlägg

10 tips för en mer hållbar garderob

Om att vinna och tappa kunder

Slow living - så funkar det

JohannaN - smycken

Juli

Vad jag gjorde i juli? Eh, byggde ny webshop för JohannaN. Usch vilket jobb det var. Men så underbart när det äntligen var klart. Sommaren bjöd tyvärr bara på en veckas sammanhängande ledighet, men endast tre dagar öppet i veckan på Replik gjorde att jag ändå kunde jobba flexibelt och njuta så gott det gick. Och att ge sig i kast med mastodontjobbet ny webshop blev onekligen trevligare när jag visste att jag kunde göra det samtidigt som jag upptäckte nya caféer och stadsdelar runt om i Stockholm

Dessutom blev Slow fashion-boken äntligen klar och skickades på tryck! Och jag och Jennie firade med lyxlunch och finfika.

Tre inlägg

Det här med att det skulle vara krångligt att driva företag

Hållbart mode för dig som inte tillhör normen

Nedkopplad och bortkopplad

Om att ta sig själv på allvar

Augusti

Jag började månaden med att flytta min blogg från The Waves We Make till egen domän: www.slowfashion.nu. Ett beslut som kändes bra i magen eftersom jag återigen insett att jag nog ändå är en person som mår allra bäst av att rita upp mina egna regler. Att vara en del av en portal där jag behövde förhålla mig till andra var helt enkelt inte min grej.

Så ja, webbyggandet har onekligen varit en väldigt stor del av mitt år i år: två nya webshopar, en ny blogg (med totalt två bloggflyttar) samt en hemsida för boken. Så om det är något jag ska försöka undvika i 2017 så är det att bygga shoppar och hemsidor. Är helt enkelt rejält less på det. 

Tre inlägg

Om att ta sig själv på allvar

Saker jag drömmer om

Kan vi prata om fler företag än bara H&M?

Bokmässan

September

Boksläpp och bokmässan och releasefest i Göteborg. Fy tusan vilken rolig månad! Och exakt den månad som jag och Jennie hade sett framemot exakt varje gång vi jobbat med boken, ja, det var det här som höll vår motivation uppe. Att få vara fyra dagar på Bokmässan som författare var helt fantastiskt (och uttröttande, notera att jag sov många timmar i sträck väl hemma igen!)

Dessutom var det den här månaden som Damon började jobba med mig i butiken - något jag är så galet glad och tacksam över. Att fortsätta utveckla Replik under 2017 med honom som anställd är något jag är så jädra peppad på!

Tre inlägg

Att ta saker personligt

Personlig stil är också en konsumtionsstil

Om att inte bli stressad

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Oktober

Releasefest i Umeå och Stockholm samt flera föreläsningar runt om i Sverige var det som stod på schemat. Dessutom blev boken en studiecirkel tillsammans med Sensus, med start i Stockholm (och med fortsättning i både Stockholm, Borås och Göteborg nu till våren)

Samt att jag fyllde 30 år!

Tre inlägg

Slow living - så börjar du

Hur du skriver en bok och får den utgiven

Dagens slow fashion-outfit - höstens favoriter

Fuck Black Friday

November

Den här månaden är lite som ett töcken för mig, i bemärkelsen att det mest handlade om att hålla ihop allting. Damon var i USA hela månaden på semester och mina dagar fylldes, kändes det mest som, av att inte tappa kontrollen.

Jag föreläste i Göteborg, Borås och Växjö, höll i slow fashion-studiecirkeln, jobbade i butiken varje dag, skötte allt med mina båda webshopar samt alla sociala medier och bloggen. Dessutom var jag med i Sveriges Radio, Ordfronts podcast och flera tidningar. Plus de andra tusen sakerna jag brukar göra men inte kommer på exakt nu. November funkade - men jag fick också svart på vitt återigen att ensam verkligen inte är stark! 

Tre inlägg

Är du feminist? Bra, då är hållbart mode för dig!

Fuck Black Friday

Black Friday del 2: en märklig grej och en drös länkkärlek

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

December

Snart är denna månad slut, och som alltid förundras jag över hur fort den går. December är för mig årets mest intensiva månad med julklappar i fokus. Många timmar i butiken och med webshopen - och det är också alltid där hela min energi ligger.

Men jag hann också med ett coachuppdrag och en föreläsning i Piteå, ett gästspel i Nordegren och Epstein i P1 samt ett panelsamtal på Fair Actions 20-årsfest. Idel roligheter alltså!

Så att nu sista vecka denna månad jobba lite lugnare och komma ifatt är alltid lika fint. Precis som att peppen för året som komma skall sakta smyger sig på!

Tre inlägg

Gomorron Sverige julklappstipsar om Slow fashion-boken

Julhets, stress och att försöka skaka bort andras förväntningar

13 saker du inte visste om mig

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Tack för i år!

Det var det: 2016. Tack för i år. Och vilket år. Det är så många saker jag inte har hunnit göra, men framförallt väldigt många som jag lyckades göra. Och att nu ge sig i kast med 2017 är jag minst sagt förväntansfull inför. 

Jag vet att jag vill släppa nya smyckeskollektioner, få butiken att stå ännu mer på egna ben, coacha och föreläsa än mer, få bloggen att växa samt att få ytterligare stabilitet när det gäller min inkomst och min arbetstid. Men exakt vilka mål och tankar jag har, ska jag rita upp de närmaste veckorna. Och antagligen kommer jag dela med mig av dem till er här!

Och så ses vi nästa år! För nu är det dags för återigen några dagars total ledighet! <3

Vad har du för tankar om året som gick? Har du också gjort en årskrönika? Lämna en länk bland kommentarerna vettja!

Följ mig gärna på bloglovin' för att inte missa något och för att spara inlägg till sen.