Årskrönika 2015

Nu är det dags att summera 2015 - och tänk att det är femte året jag gör det! De tidigare årskrönikorna hittar du här: 2011, 2012, 2013 och 2014. Och om det är något jag upprepar varje år, eftersom det är så väldigt sant!, så är det att det alltid är fyllt med så mycket känslor att driva företag. JohannaN är för mig största glädjen och den värsta ångesten - berg-och-dalbana är lite av min vardag och något jag såhär sju år sedan starten har lärt mig att acceptera och leva med. För det är ju aldrig någonsin tråkigt. Och aldrig helt känslolöst.

Januari

Årets första månad 2015 handlar mycket om butiken Frejgatan 47. Vi öppnar webshop  och startar ett Instagram-konto. Ekoguiden tipsar om oss och min nuna syns i en stor artikel i Umeå-tidningen Nöjesmagasinet.

JohannaNNöjesmagasinetCity

Februari

JohannaN fyller 6 år och jag sammanfattar vad att driva företag hittills har lärt mig i blogginlägget: "11 saker jag lärt mig de senaste sex åren".

11 saker jag lärt mig de senaste 6 åren

Mars

Internationella kvinnodagen och jag skriver två blogginlägg som många känner igen sig i. Självklart väldigt roligt, men samtidigt något som också gör mig ledsen då det handlar om mina erfarenheter angående "Det här med att vara tjej...." och "Det här med att vara tjej del 2"

Mars betyder också en månad innan release av nya kollektionen This is Home - ett samarbete med Adam Tensta. Och dagarna är fulla av roligheter, som att ex få gästa PP3 i P3 och prata hållbarhet, smycken och kändisar i radio. Eller att tillsammans med Adam få berätta om bakgrunden och tanken bakom nya kollektionen i modemagasinet Elle.

Johanna från JohannaN i PP3 i P3

April

Release av This is Home - och det firar jag och Adam med två rejäla fester. En på Frejgatan 47 - med över 100 personer. Trångt men sjukt mysigt och fint. Och en på Kii i Umeå veckan efter. Så mycket pepp, kärlek och glädje!

Dessutom släpper jag Slow Fashion-uppropet på Fashion Revolution Day den 24 april. En infografik, en film, ett upprop och en sajt - där allt hittas på www.slowfashionuppropet.se. Ett projekt jag arbetat med i ungefär ett år - och 2016 kommer (kan jag med glädje avslöja!) innebära en förlängning och fortsättning på Slow Fashon-uppropet! Det ni!

ReleaseJohannaNAdamTenstaThisisHome

Maj

Ola Salo släpper ny skiva - och poserar med en drös av mina ringar på handen. Hur glad blir en inte av det?! (Och månaden efter firar han nationaldagen med att uppträda på Skansen iklädd This is Home-kollektionen och allt sänds i SVT)

Ola Salo - skivomslag - ringar från JohannaN

Juni

Juni inleds alltid med en intensiv jobbperiod med massor av examenspresenter (tack alla ni som ger bort smycken från JohannaN i konfirmations-, student- och examensgåva!). Och jag är lika tacksam varje år - precis som jag känner varje jul. Slutet av månaden börjar jag min lite-lugnare-sommar. Och om det skrev jag här: "En lite långsammare sommar". Dessutom bloggade jag om "varför JohannaN inte har sommarrea" (och inte heller någon annan rea) - något som är en del av det jag vill ställa mig utanför (precis som att vi inte byter kollektioner varje säsong)

SlowJohannaNSommar

Juli

Sommarmånaderna är alltid lite lugnare jobbmässigt för mig - vilket gör det perfekt att fundera på andra saker. Och det gjorde jag bl a i fyra olika blogginlägg (fyra stycken som jag tycker står sig rätt bra även så här ett halvår senare):

17 saker jag blivit grymt bra på helt utan utbildning - om att jag har en halv universitetsutbildning (och en inte helt obetydlig CSN-skuld) men trots det tycker att jag kan en hel del ändå. Något som har tagit mig flera år att verkligen förstå.

Välj dina strider och ta på dig skygglapparna - om att inte tappa hoppet och orka tänka hållbarhet i vardagen (plus mycket annat som engagerar en)

Under juli blev också Adam Tenstas medverkan i Nyhetsmorgon något av en nyhetsbomb (inkl. hundratals dödshot och tusentals hatmejl), och jag skrev två blogginlägg om det: Respekt är att prata viktigheter och Det här med att vara så kallat lättkränkt.

JohannaNbrytanormen

Augusti

Jag var ledig! I en hel månad! Det är rekord för mig hittills - och också ett av mina stora mål. Att inte kolla mail, sociala medier eller ens tänka jobb samtidigt som allt rullar på precis som vanligt. Jag hade förberett allt 3 inlägg i veckan för bloggen och sociala medier, och i butiken och webshopen jobbade Pia och Lina.

Och allt gick galant - inkl att jag klarade av att vara helt ledig. Låter kanske konstigt - men jag är så sjukt stolt över det! Före skrev jag detta: "Nu går jag på semester" och efteråt: "Hej igen efter en månad som nedkopplad!" 2016 kommer definitivt bjuda på ett liknande koncept - har ju absolut fått blodad tand!

Hällingsåfallet

September

Början på hösten - allt kickar igång igen. Och med vilken energi jag gick in i den efter en hel månad ledig. Så sjukt kul! Massor av event i butiken och annat skoj. Dessutom gästade jag Veckans Affärers Hållbarhetspodden - och att få breda ut sig i över en timme om de ämnen en älskar allra mest kan ju göra vem som helst alldeles lycklig!

Frejgatan 47 JohannaN

Oktober

Vi släpper vårt Second Hand-koncept - där vi byter in JohannaN-smycken som inte avänds längre och sedan säljer de på www.johanna-n.com. En succé och flopp på samma gång! En succé i form av att så fort vi får in ett smycke så säljs det inom ett dygn - Second Hand-sidan är vår näst besökta undersida i webshopen.

Och det är så galet kul att ni är så vansinnigt många som peppar. Men när det gäller att få in smycken så har det gått mindre bra, =), det är helt enkelt väldigt trögt att få er att släppa era smycken! Men å andra sidan, det kan nog räknas till ett angenämt problem. Om ni gillar det ni äger så är ju ingen mer glad än jag (även om jag såklart skulle vilja se en många fler smycken som vi kan sälja second hand!) <3

Second Hand JohannaN Smycken

November

Frejgatan 47 fyller ett år som butik och vi firar såklart! Amerikanska butiksfenomenet Black Friday etablerar sig på allvar i Sverige - jag säger dock "Fuck Black Friday" och surar i mitt hörn istället. Jag inser att jag trivs rätt bra med att vara arg lite då och då - inser att det ger mig energi och handlingskraft. Så inte helt fy skam. Bloggen växer och fler hittar hit - något som verkligen gör mig så galet tacksam. TACK ni som läser, kommenterar och diskuterar!

Fuck Black Friday JohannaN

December

Jul! Årets mest intensiva månad. Vi har event och grejer som händer i butiken varje vecka, samtidigt som vi packar ordrar som galningar. Men kul är det! Och på frågan hur det fungerar att vara konsumtionskritisk på samma gång som en driver ett företag en vill ska växa, så har jag såklart skrivit också om det!

JohannaN Slow Fashion Outfit

2015 - tack för detta år! Ett år som har gett mig ännu mer självförtroende att prata om och driva de saker jag brinner för. Ett år som har gjort mig ännu lite mer rakryggad - och när jag växer, växer också JohannaN. Något jag är så oerhört tacksam för. Att ni är fler och fler som upptäcker det jag gör - och uppenbarligen också gillar det.

Utan alla er skulle jag och JohannaN vara absolut ingenting. 2015 är också året då jag har bevisat att det absolut går att driva en fysisk butik i Stockholm med inriktning på hållbart mode. Och det är året då jag har grundlagt det som kommer att hända nu under 2016!

Jag är så galet peppad på det som komma skall. Många saker vet jag såklart ännu inte om - jag tror mycket på att bra saker kommer när de är redo. Men några vet jag! Bloggen kommer ex att inom bara någon vecka ta ett rejält stort kliv. En sprillans ny bloggportal med inriktning mot hållbarhet kommer att lanseras nu i januari, och jag är en av deras profilbloggar. Så strax kommer allt här att byta lite utseende och plats - och jag hoppas att ni ska gilla det!

Om någon månad kan jag förhoppningsvis också avslöja det stora projekt jag har arbetat med under det senaste året - något jag har drömt länge om, men också jobbat oerhört hårt med. I väntan på att allt blir klart med kontrakt etc måste jag dock vara tyst - än hur gärna jag vill skrika ut det till alla! <3

Och nästa vecka åker jag till Bangkok och Bali för att jobba på distans under nästan två månader. Det om något ska bli spännande och kul.

Så ja, hej då 2015! Tack för allt! Och hej 2016 - vi kommer att ha kul ihop! Och jag hoppas att ni alla vill fortsätta hänga med mig! <3