Årskrönika 2012

Snart är det nytt år: 2013, och det är därför dags att sammanfatta året som varit. Precis som vi gjorde förra året, och om det kan ni läsa här: Årskrönika 2011. Under 2012 har självklart mycket hänt med JohannaN, och som vanligt är mycket roligt, en del jobbigt men aldrig någonsin tråkigt eller känslolöst. Så nu kör vi: JohannaN börjar året med att ställa ut på Formex-mässan i Stockholm. I februari syns Cleo i en av Melodifestivalens deltävlingar. Hon uppträder med Leila K's klassiker Electric, iförd smycken från JohannaN och ses av  3,3 miljoner tittare. Mäktigt och kul!

I april släpps vårens kollektion BLAD och i maj blir jag nominerad till "Årets Unga Entreprenör Norr 2012".

I början av sommaren inleder jag ett samarbete med Laleh, och det ger helt otroliga ringar på vattnet. Flera butiker hör av sig och vill bli återförsäljare, bilder syns i tidningar och många kommenterar med glada hejarop. Själv glädjejublar jag självklart över den fantastiska publiciteten, men allra mest över att Laleh (som verkligen är en person jag beundrar) väljer att bära mina smycken! <3

I september flyttar jag till Bryssel för drygt fyra månader där. Inför det inser jag att det kommer bli något av en omöjlighet att också flytta webshopen och allt lager, jag frågar därför en kompis kompis som jag träffat lite som hastigast och som själv håller på att starta företag om hon skulle vilja börja jobba två dagar i veckan med JohannaN. Det vill hon, och det är så Caroline blir en del av företaget. Och så tacksam som jag är över henne, utan henne skulle hösten nog snarare varit kaotisk än så bra som den blev!

I mitten på oktober, under Umeå Fashion Week, är jag en vecka i Umeå och i samband med det gör vi ett stort event tillsammans med Swedish Beauty Factory. JohannaN släpper höstens kollektion BJÖRK, och den är, enligt mig, den absolut bästa vi hittills har gjort.

Kollektionen kantas dock av produktionsproblem och stora förseningar. Sådant ger klumpar i magen och en del sömnlösa nätter. Men också en enorm drivkraft att förändra och förbättra, och de första stegen för att nå mina mål när det gäller transparent och fungerande produktion tas. Och jag inser att det är  inom hållbarhet, slow fashion och schysst produktion som mitt hjärta och min grund till företaget finns, och jag bloggar, läser och diskuterar mer samt lär känna flera fina människor som alla brinner för samma frågor som jag. Och det om något är jag väldigt tacksam för!

Under tiden i Bryssel har jag också helt plötsligt mer tid än vanligt (i och med att jag inte sköter orderhanteringen) och har därför chansen att lägga tid på att läsa, planera och fundera på annat än bara hållbarhet. Vart ska JohannaN? Och hur? Det känner jag så här i efterhand har varit något av det mest värdefulla under hösten: chansen att ta "helikopterperspektivet" och analysera företaget och hur JohannaN ska struktureras och skötas. Vad ska vi ägna oss åt, respektive inte göra? Och det är också pga det här som jag verkligen ser framemot 2013, året då de de här funderingarna ska testas fullt ut i realitet!

2012 är också året då JohannaN syns mer och mer i press och på artister som Laleh, Adam Tensta, Kajsa Grytt, Caotico, Cleo och Jessica Folcker. Under året har jag rest mycket och lärt känna otroligt fina människor som alla på sitt sätt har kunnat (och kan) tillföra JohannaN massor. Butiker, återförsäljare och potentiella sådana har spanats in och besökts runtom i Sverige och i Storbritannien, Paris, Bryssel, Antwerpen och Gent . En del har börjat sälja JohannaN och åter andra hakar förhoppningsvis på senare. Idag säljer drygt 40  butiker i sju länder smycken från oss, vilket självklart känns minst sagt helt otroligt!

2012 är alltså året då företaget går från "jag" till "vi" i och med Caroline och vi växlar upp rejält genom att som sagt lägga mycket tid på att planera, strukturera samt skriva affärs- och marknadsplaner, allt för att ta reda på hur vi ska utvecklas på bästa vis. Och slutligen: vi har växt med nästan 30% jämfört mot 2011. Vilket vi är tacksamma och så ödmjuka det nu går inför. Vi hoppas att 2013 ska bli än bättre och roligare och att ni vill fortsätta att följa oss på denna resa!

Gott nytt år!