Årskrönika 2011

Kontor

2011 var ett år som innebar stora förändringar mig och JohannaN: jag valde att ta studieuppehåll och satsa fullt ut mitt företag. Dvs jag tog det otroligt stora steget från att låta JohannaN vara min hobby till att det blev på riktigt blodigt allvar!

Det har självklart inneburit massor av helt fantastiska saker men också en del sömnlösa nätter. Men jag tror att det är så det ska vara när man faktiskt ha chansen att göra exakt det man brinner för: ibland är allt underbart och ibland är det skit. Men en sak är det aldrig: helt känslolöst! =) Så här kommer så ett sammandrag av 2011! Hoppas ni vill hänga med och läsa?!

Januari, februari och mars

I februari hittar jag av en slump inkubatorn BIC Factory i Umeå. De är specialiserade på att stötta nya och unga företag genom kontakter, lokaler och mycket annat. Jag ansöker och 1a mars flyttar jag in. Under samma period inser jag att det är övermäktigt att både driva företag och plugga heltid samtidigt. Efter en resa utomlands i mars (då jag missar både skola och jobb under två veckor vilket gör mig än mer stressad) bestämmer jag mig för att ta studieuppehåll fr o m 1a april. Och det är kanske det bästa beslutet på länge! Jag får ett kontor och en arbetsplats med fantastiskt peppade människor (med exakt samma intresse som mig: att driva företag) omkring mig.

Kugg

April

Under våren släpper jag också mina två första hela kollektioner: KUGG och SKOG. Innan har jag bara köpt in smycken löpande under året och utan att de egentligen hängt ihop. Jag är också mer aktiv i designarbetet och för dessa två kollektioner har jag och Boy jobbat väldigt tätt tillsammans. Vi utvecklar också det arbetssätt som vi använder idag: jag står för koncept och inspiration och Boy för det praktiska genomförandet och skissandet.

SKOG

Maj

I maj ordnar jag en stor fest i och med kollektionssläppet för SKOG. Drygt 80 personer kommer och verkar ha en väldigt trevlig kväll med vin och snittar! Jag är sjukt glad över all uppmärksamhet och kärlek från alla de som kom förbi plus de två fina artiklar jag fick i två Umeå-tidningar. Inför kvällen och kollektionen gör jag också för första gången en imagefotografering. Bilderna blir över förväntan och det känns kul att känna att jag gärna jobbar med Monika och Jenni igen eftersom de gjort ett så grymt jobb!

Modemingel

Juni, juli och augusti

Under våren och sommaren drar jag också igång projektet att bygga om webshopen från grunden. Det tar otroligt lång tid men Jesper som jag jobbar med är helt enkelt bäst och har lösningar på det mesta. Efter nästan ett halvår är shopen så äntligen klar och vi kan släppa den i slutet på oktober. Samtidigt som detta börjar också arbetet med en ny grafisk profil. Efter många turer med flera olika byråer hittar jag Studio Parallell och efter några månaders intensivt arbete är vi klara även med detta. En ny webshop och ett helt nytt uttryck i det grafiska materialet ger mig en rejäl nystart och tydliggör också vad JohannaN är och åt vilket håll märket ska!

Parallell

September

I september blir jag som en av tre personer i Sverige nominerad till Årets Studentföretagare och får tävla i en final i Stockholm. Jag vinner dock inte men är nöjd ändå!

Student

I slutet på september åker jag drygt tio dagar till Thailand för att jobba med produktion. Jag och Boy sitter i möten varje dag och jobbar med den nya kollektionen, diskuterar hur vi ska samarbeta och jobba tillsammans. Vi lägger upp strategier och strukturer för hur vi ska arbeta när vi är i Thailand respektive Sverige när vi bara kan höras via e-mail och sms. Och viktigast och roligast av allt: vi besöker all produktion och jag får träffa alla de personer som gör JohannaN möjligt!

Thailand
UmeåFW

Oktober (november och december)

I slutet på oktober är det Umeå Fashion Week och jag släpper en ny kollektion: HORN. Kollektionen visas tillsammans med tre andra klädmärken och jag får en helsida i både Västerbottenskuriren och Västerbottens Folkblad.

HORN

2011 är också året då JohannaN börjar blogga och finnas på Twitter, börjar samarbeta med artister som Cleo och Caotico och synas mer överlag i både sociala medier och i vanlig press och på teve. Och slutligen: JohannaN växte med 40 % jämfört med 2010. Och jag är, såhär när jag blickar bakåt, så oerhört glad, tacksam och stolt över allt detta. Alla fantastiska människor jag lärt känna och arbetar med och allt annat som hänt och som jag har lärt mig.

Så självklart räknar jag med att 2012 ska bli minst lika spännande! Hoppas ni också tycker det?!