Annika Göth Nilsson, AndFair.se: Design går alltid först

Jag är stolt över att vara den första gästbloggaren hos JohannaN. Mitt namn är Annika Göth Nilsson och jag driver mode- och livsstilswebshopen ANDfair. För mig har mode och kläder alltid varit ett stort intresse. Jag har sytt och fixat mina egna kläder och har alltid haft kläder i åtanke när jag jobbat och pluggat. Nu har jag lämnat sömnaden bakom mig och fyller gärna min garderob med fina plagg som andra ligger bakom.

ANDfair-AnnikaJag gillar kvalitet och genomtänkt design och lockas av intressanta stilar snarare än att följa trender slaviskt. Jag hyllar verkligen bra material och fantastiskt hantverk och med hantverk menar jag att det faktiskt varit en människa som gjort produkterna jag omger mig av.

På senare år har jag börjat ifrågasätta varför textilbranschen ser ut som den gör och jag har slutat acceptera att den faktiskt ser ut så. Jag tror att vi alla har ett ansvar gentemot de människor vi delar jorden med och det inkluderar de människor som syr våra ”prisvärda” kläder. Att stanna upp och reflektera över sina egna val och varför man gör dem är väldigt sunt. I längden kan man faktiskt vinna mer på att köpa ett plagg som är producerat på ett hållbart sätt, även om det känns dyrt just vid inköpstillfället, än att köpa två eller tre som har mindre bra produktionsbakgrund för samma summa och som ofta kan få en kort livslängd. Min önskan är att vi börjar värdera produkter mer och på så sätt får bättre kvalitet och vackra plagg som håller längre. Det är ju ganska häftigt att fylla sin garderob med favoritplagg som man använder ofta och mycket istället för kortsiktiga köp som lätt kan bli hängande på en galge efter det speciella tillfället man köpte den för.

ANDfairDesign är en otroligt viktigt grundpelare i hållbart producerat mode. För tilltalar inte produkten genom sin design får man en överflödig produkt som inte når så många. Därför anser jag att det är viktigt att design ska stå i centrum och hållbarhetsvärderingarna är en självklar bonus. Just av det kommer namnet ANDfair, något ska vara tilltalande OCH schysst producerat.

ANDfair erbjuder kläder och accessoarer som är producerade med ett miljö- och socialt ansvar. Här samlar jag varumärken som prioriterar design, men som även har ett genuint hållbart arbetssätt. I dagsläget är varumärkena baserade i Europa och Nya Zeeland, men flertalet av produkterna är producerade utanför Europa. Detta är ett medvetet val från min sida eftersom min starka övertygelse är att man måste ge människor möjlighet till en värdig livssituation och då är business en mer långsiktig lösning än bistånd, dessutom är det mer intressant och effektivt att använda de resurser och kunskaper som redan finns i ett visst produktionsland.

Har ett land bra bomull så lägger man produktionen av bomullsplagg där eller har ett land fantastiska traditioner av stickning så ska man använda sig av det. På så sätt får man en win-win situation, arbetsmöjligheter som ger fantastiska produkter. Jag tror också det är viktigt att i den mån det går använda sig av ekologiska material och miljövänliga metoder, på så sätt mår alla som kommer i kontakt med plaggen bättre. För utgår man ifrån sig själv, så tror jag det är bättre att klä sig i t ex ekologisk bomull för att minimera risken för att eventuella restkemikalier påverkar ens kropp.

andfair(1)Ibland kan jag känna att jag sitter mellan två stolar. Å ena sidan hyllar jag hela slow fashionkonceptet, men å andra sidan älskar jag verkligen känslan av ett helt nytt plagg bara för mig och kanske inte bara just ett plagg, gärna flera. Jag har kommit fram till att det är helt okej. För mig handlar slow fashion om att tänka igenom mina köp, använda och vårda mina kläder och bara köpa saker jag trivs i och som passar in i min personliga stil och som är producerade under hållbara förhållanden.

Det är inte meningen att det ska låta så präktigt, men efter att ha gjort en shoppingdetox i form av att envist hålla fast vid att mina nya klädinköp ska ha någon form av sund hållbarhetsbakgrund är det mycket enklare att bara köpa långsiktiga favoriter. Det finns så mycket fint överallt och ibland har jag varit så frustrerad över att mina värderingar sitter så djupt att jag bara vill strunta i dem och shoppa loss, men hela tiden kommer jag tillbaka till att jag faktiskt vill att kläderna ska vara producerade med ett rent samvete. Detta gör att jag uppskattar och njuter av mina kläder mer och varje nytt plagg kvalar in som favorit.

Det finns många tankar om detta som jag gärna delar med mig av och jag hoppas jag får fler tillfällen att göra det. Är du nyfiken av att veta mer om ANDfair är du välkommen att kika in i webshopen och kolla in våra fantastiska varumärken.

Till slut vill jag bara uppmana att inte köpa schysst producerade kläder bara för samvetets skull, köp det för att du tycker det är snyggt!

Varje måndag under hösten presententerar JohannaN en ny gästbloggare på temat hållbart mode och Slow Fashion. Vi vill visa på alla de perspektiv, tankar och levnadssätt som finns inom hållbarhet och mode. Och vi hoppas och tror att det ska inspirera dig i din vardag. Vill du veta mer om Slow Fashion? Läs mer om vår gratis mailprenumeration här. Vill du gästblogga? Läs mer här. För att se alla gästblogginlägg, klicka här.

slowfasionblogg-johannan