4 anledningar till varför du ska våga tjäna pengar

Det är fint att drivas av en passion och ett kall. Att brinna för det en gör, och göra det oavsett utkomst, är det som lyfts till skyarna. Och det anses vara motsatsen till de som vill tjäna pengar, för i det begreppet tolkar vi oftast in att personen som sätter pengarna främst är beredd att luras, gå över lik och göra vad som helst. Och att de helt saknar annan drivkraft.

Att drivas av pengar framför värderingar är ohärligt. Och den personen vill en ju inte vara. Och med de tankarna i huvudet så är att våga ta betalt något i alla fall jag har brottats mycket med, och fortfarande gör. Bara att ta orden ”tjäna pengar” i min mun är jobbigt.

För i den meningen finns så mycket föreställningar i mitt huvud. Som att jag automatiskt blir girig och allt annat än den person jag vill vara. Och det känns oerhört obekvämt. Lättare då att strunta i att ta betalt och behålla tanken om att jag är en person som är värderingsdriven och passionerad.

De här tankarna tror jag också är kontentan till varför så många har så svårt att ta betalt (svårigheten att betalt är till viss del en annan, och den har jag bloggat om här: Den här jädra gratiskulturen) Det känns helt enkelt fult att tjäna pengar.

Men till saken hör att det är tvärtom – och jag tänkte förklara varför. Att börja tycka att det är fint, eller åtminstone ok, att tjäna pengar kräver självförtroende. Och det kräver att ändra hela sitt tänk. De här 4 tankarna har hjälpt och hjälper mig fortfarande:

Du kan inte betala hyran med passion

Passion är fantastiskt. Och en kan leva på det rätt länge. Men när en som jag har drivit företag i över sju år och alltid hankat mig fram på extremt lite pengar så är det inte lika fantastiskt längre. Passionen för jobbet svalnar om en inte kan ha ett fungerande privatliv. Och för det krävs faktiskt pengar. Och det här är något jag tror många inte tänker på, men när jobbet hindrar ens privata drömmar då är något skevt.

För att vara företagare måste ju inte betyda att en automatiskt inte kan följa med på samma saker som ens kompisar gör. Eller inte kan drömma om att resa, bo större eller annat som känns realistiskt för alla andra. Eller rent krasst inte kunna bli sjuk eller, om en vill det, skaffa barn p g a av att ens inkomst är ett skämt hos Försäkringskassan. Då hjälper den där passionen ingenting. Och just därför måste en inse det fullt normala i att tjäna pengar. Vilket exakt alla andra gör som har ett jobb.

Det är rättvist att personer som gör bra saker ska tjäna mest

Det finns många människor som tjänar sina pengar på högst tvivelaktiga grunder. Så utifrån mitt sätt att vilja se världen som en plats där rättvisan ändå finns till slut känns det högst relevant att personer som gör bra saker ska tjäna pengar.

Och därmed är det också självklart att alla som verkligen gör sitt bästa ska tjäna mer än de som gör något halvhjärtat. Det här skickar också signaler utåt om att ju schysstare, mer professionell och duktig du är, desto bättre går det för dig. Och det är väl exakt den värld vi alla ändå vill ha och bidra till?

Pris och kvalitet är alltid i relation med varandra

Att våga ta betalt stärker ditt självförtroende och sänder signaler om att du är professionell. Det är så lätt att tänka att det är exakt tvärtom. Men faktum är att ta betalt handlar om att värdesätta sig själv precis som att du också utåt sett säger att du kan det du gör.

Att säga att du är asgrym på något samtidigt som du begär 200 kr i timmen som företagare gör snarare att folk drar öronen åt sig. För om du verkligen är en seriös företagare vet du exakt vad som blir kvar på den där 200-hundring efter skatter och kostnader… och om du fortsätter att begära 200 kr i timmen säger du att du har noll koll och är en jädra lirare…. Och en sådan vill du väl inte vara?

Precis som att om du säljer en produkt som du hävdar är av bra kvalitet och handgjord men begär 30 kr – ja då kommer alla tänka att du ljuger. Så pris och kvaliteten du säljer har absolut en relation. Och vad du säger för pris uppfattar andra som kvaliteten på ditt jobb…. Och visst var det bra kvalitet du pysslade med?

Tänk timlön över tid

Jag har jobbat många timmar under många år utan pengar alls eller för väldigt lite. Nu kan jag äntligen börja ta bättre betalt - och det kan vara lätt att tänka ”är jag verkligen värd det?”. Men när jag började tänka timlön över tid känns det högst rätt att begära det pris jag tar. För utslaget på drygt sju år är min genomsnittliga timlön antagligen fortfarande mindre än 50 kr före skatt…. Så jag jobbar helt enkelt på att få upp snittet…

Det här har också gjort att jag har funderat mycket på hur exakt jag ska tjäna mina pengar. Att jobba mycket som företagare vet nog de flesta inte är speciellt svårt. Men att jobba smart och med rätt saker – det är något helt annat.

Och det här är något jag verkligen funderar på så ofta jag bara kan. Vad är relationen mellan pengarna som kommer in och den tid jag lägger ner? Finns det saker som inte ger intäkter men som gynnar något annat? Och finns det saker som är bra väldigt långsiktigt men inte just nu? Och tvärtom. Samt kanske det viktigaste: finns det saker som faktiskt inte ger något alls? Än hur en vänder och vrider på det?

Jag har tidigare tänkt att vissa saker jag gör inte behöver leda till inkomst utan att jag får igen det på annat håll. Men nu har jag tänkt några varv till och bestämt mig för: nej! Allt jag gör ska i möjligaste mån bära sig själv. Det är det enda sättet jag kan rättfärdiga exakt alla de arbetsuppgifter jag gör.

Mitt jobb vilar på tre stycken ben: mitt smyckesmärke JohannaN, min butik Replik och det som jag betecknar som Slow fashion by JohannaN. Där ingår min kommande bok, mina föreläsningar, coachningar och workshops. Samt bloggen. Jag har tidigare varit helt fast i tanken om att aldrig tjäna några pengar på bloggen, utan att jag har helt drivits av passion och tanken om att det jag gör här leder till andra saker och uppdrag.

Jag älskar att blogga och har på sistone hittat en så stark lust till att göra den än bättre. Och att se bloggen växa med fler och fler som läser och kommenterar är helt fantastiskt. Utifrån det skulle jag så gärna vilja kunna lägga mer tid på den.

Men baserat på tankarna ovan – där relationen mellan min arbetstid och min inkomst – så kan jag inte rättfärdiga alla de timmar jag lägger ner på den. Att blogga, än hur kul det är, tar helt enkelt tid från annat arbete. Timmar jag kunde lägga på att exempelvis utveckla butiken eller på annat sätt få mitt företag att växa och därmed ge mig själv betalt för mitt jobb.

Så utifrån allt detta har jag därför omprövat tanken om att från och med nu göra en del sponsrade inlägg och därmed tjäna pengar på bloggen. Anledningen till att jag tidigare har tänkt blankt nej har varit för att jag varit rädd för att verka som en sell-out där ni läsare tappar trovärdigheten för det jag tycker och står för. Och att sponsrade inlägg och samarbeten automatiskt skulle göra bloggen till en reklamplats som känns allt annat än härlig och ärlig.

Men utifrån tankarna ovan, samt ett superbra inlägg om Hur tjänar man pengar på att blogga? hos Teknifik ändrade jag helt mitt tänk. Så nu vet ni varför det någon gång emellanåt kommer att dyka upp ett sponsrat inlägg.

Och det jag verkligen vill understryka är:

  • Jag kommer endast att göra samarbeten med företag som har en tydlig hållbarhetsprofil och som känns relevanta för er läsare.
  • Jag kommer alltid att märka ut de inläggen med ”I samarbete med…”, allt enligt marknadsföringslagen och yrkesnätverket Better Bloggers initiativ #jagsmygerinte
  • Jag kommer aldrig någonsin tumma på min magkänsla eller integritet. Och jag kommer alltid vara tydlig och transparent med vad som är ett samarbete och inte.
  • Jag kommer alltid att vara tydlig med vad som är mina egna åsikter. Finns det ingen märkning så är det inget samarbete utan helt mina egna åsikter.

Bloggsamarbeten och sponsrade inlägg någon gång i månaden är helt enkelt förutsättningen för att jag ska kunna fortsätta lägga den tid och kärlek som jag vill på bloggen. Och jag hoppas ni har full förståelse för det och varför!

Vad har ni för tankar och åsikter om det här inlägget? Brottas du också med tanken på att våga tjäna pengar? Eller känns det som en självklarhet? Ser framemot era kommentarer! <3