30 ton textil i veckan

Varje år köper vi svenskar nästan 14 kilo textil per person och år. 7,5 kilo av det knölar vi ner i soporna. Och det galnaste är att 60 % av det vi slänger skulle gå att återanvända!

Copy of Copy of Alla kläder är handgjorda (1).png

Men hallå vaddå, skänker inte folk till second hand tänker du nu? Jo, det gör vi också: ungefär 3,8 kilo per person år. MEN vi återanvänder bara själv 0,8 kilo i snitt (Källa: Naturvårdsverket)

Ja, du läste rätt: det är en diff på 3 kilo per skalle och år i Sverige. Hela 62 % av alla svenskar köper nämligen inte begagnade kläder enligt en färsk rapport från Naturvårdsverket. Däremot skänker vi gärna till second hand. Och känner oss nog generellt rätt duktiga över det.

Stockholms Stadsmission får in 30 ton textil i veckan. Det är helt sant. Och det är bara i Stockholm, och de är dessutom bara en av alla parter som samlar in textil. 30 ton. Det är på riktigt fasligt mycket. Så mycket att det är lite klurigt vad det ska göras med allt. För siffrorna ovan talar sitt tydliga språk: de kan omöjligen sälja allt i sina butiker. Om vi lämnar in nästan 4 kilo per person och år men själva bara köper mindre än ett kilo, ja, då blir det ju en faslig massa kläder över.

Så vad vill jag ha sagt med det här: jo, när en ser siffrorna så här så blir det väldigt uppenbart vad som är den klokaste lösningen på det här med kläder och hållbarhet. Yes, du gissade rätt: att köpa mindre nyproducerat. Och handla mer second hand. Minska de där nästan 14 kilona och öka de 0,8 som vi köper begagnat.

Svårare än så är det faktiskt inte.

Vad är dina tankar om det här?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.