Saker jag drömmer om

Det sägs att det första steget för att förverkliga drömmar är att uttala dem. För sig själv. Och för andra. För det kanske faktiskt är så att någon i din närhet sitter på de rätta kontakterna eller möjligheterna. Men inte alls visste att det var exakt vad du längtade efter. 

Så att våga berätta är inte alls så dumt som det låter. Och att vara tydlig med sina drömmar och önskningar mot sig själv är såklart också smart. Men ibland också väldigt svårt.

Jag är knappast ensam om att ha varit i många situationer där jag känt missnöje. Och där det enklaste alltid har varit att klaga och gnälla. Men att veta vad en vill ha istället, och vad som skulle vara en bra lösning, är inte lika lätt. För det kräver att en tänker. Och blir konstruktiv. Och om det är något som är klurigt så är det just det. Att gå från tanke till handling. Och att gå från negativt till positivt är ännu svårare. 

För ett tag sedan skrev jag ett blogginlägg som hette: Slow living - så funkar det. Och i slutet berättade jag om en övning som jag gör minst en gång per år: Drömlivet - steg för steg. Utifrån vad jag skrev när jag gjorde övningen nu i somras tänkte jag nu uttala det som är mina drömmar.

De är såklart helt personliga, och ingen annan bör eller kan ha exakt samma drömmar som just jag har. Men jag hoppas att de ändå kan inspirera och vara intressanta: 

Mina drömmar

 • Jag vill vara helt plats- och tidsoberoende. Jag älskar mitt jobb men drömmer om att kunna göra alla mina arbetsuppgifter exakt när och var som helst.
 • Jag vill jobba 75 %, d v s 30 timmar i veckan om några år. Just nu drömmer jag dock om att kunna hålla stadiga 40 timmar i veckan.
 • Jag vill kunna lägga det mesta av min arbetstid på strategi och övergripande saker - det dagliga arbetet vill jag delegera bort till fantastiska anställda. 
 • Jag vill ha en månadslön på 25 000 kr efter skatt. D v s en lön som mitt ansvar, mina erfarenheter och arbetsuppgifter skulle motsvara om jag vore anställd.
 • Jag vill inte behöva slita för exakt varje krona som jag gör idag.
 • Jag vill känna mig ekonomiskt fri att alltid kunna tänka långsiktigt och välja uppdrag och projekt bara med hjärtat. 
 • Jag vill sommarprata i Sommar i P1
 • Jag vill vara med i På Spåret
 • Jag vill bo ett tag i ett annat land.
 • Jag vill bli bättre på att prata thailändska.
 • Och jag vill hitta en sport och träningsform som bara känns fantastiskt kul och aldrig kämpig eller tråkig.

De flesta av de här drömmarna kan jag jobba för att nå. Vissa är konstanta men finslipas och utvecklas lite grann, som allt med mitt jobb. Andra tillkommer samt försvinner i takt med att jag upptäcker något annat.

Några av drömmarna avgörs dock av andra människor: som att någon ska komma på tanken att fråga mig om Sommar i P1 och På Spåret. Så i väntan på det, gör jag det jag kan: uttalar drömmen. 

Allt det här är alltså saker jag drömmer om. Precis som att jag också drömmer om att fortsätta ha många av de saker jag redan har. Att jag mår bra och är frisk. Att jag har vänner och familj som gör mig glad. Att jag bor med en person som jag väldigt gärna vill vara tillsammans med länge länge till. Och att jag har ett hem som gör mig lugn och trygg.

Jag vill också fortsätta jobba med exakt det jag gör: JohannaN, Replik och Slow fashion by JohannaN - där bloggen, föreläsningar, coachning, konsultuppdrag och min bok ingår. 

Så ja, allt går nog att dela upp i två sorters drömmar: de jag kan jobba mot och så de drömmar där andra måste fatta besluten och ge mig möjligheterna. Jag tror att det är viktigt att lära sig se skillnaden på dem. Allt för att vara medveten om vad jag kan påverka i mitt liv. 

Och ett första steg är som sagt att uttala drömmarna högt.

Så nu är det din tur.

PS. Visst har du sett funktionen med det lilla hjärtat här nedan? Om du gillar inlägget men inte är den som kommenterar får du supergärna klicka en "like" så jag vet vad du vill läsa mer om <3 DS.