11 saker jag lärt mig de senaste sex åren

Den här veckan fyller JohannaN 6 år  (och på onsdag kommer vi fira rejält - så håll utkik efter det!). Februari 2009 registrerade jag företaget och körde igång - mestadels på känsla och prov. Och så här sex år senare konstaterar jag att det där med att köra just på känn har gjort att jag har lärt mig så otroligt mycket om att driva företag. Så här kommer min lista (utan inbördes ordning):

11 SAKER JAG LÄRT MIG DE SENASTE SEX ÅREN.

1. Var snäll. Du vet aldrig vem personen du möter är eller vad den gör om några år. Vi är alla väldigt duktiga på att berätta om personer vi inte bemötts bra av - och sådant sprider sig snabbt. Du vill inte vara den de snackar om. Bästa och enda sättet att få andra att sprida ordet om dig är om de vill att det ska gå bra för dig. Och det gör de om du är snäll, hjälpsam och givmild. Och inte räknar med att få något tillbaka.

2. Du behöver inte jobba med folk som inte är schyssta. Om du har möjlighet, välj bara att arbeta och omge dig med människor som får dig att må bra och gör dig glad. Undvik de som är motsatsen till punkt ett - dvs taskiga, snåla och bara gör saker för sin egen vinnings skull. Dessutom, du är ju som alla andra: du vill att det ska gå bra för fina och snälla människor - och genom att aktivt jobba med dem hjälper du dem att växa. Och de dig.

2014-11-13 18.31.15 Lärt mig

3. Bestäm dig för vad du tycker. Följ dina värderingar och var tydlig med det. Framförallt mot dig själv. Så fort du vet vad du står för och varför du gör det kommer du också automatiskt sluta lyssna på de oschyssta människorna. Du behöver inte deras råd.

4. Upptäck saker själv. Det är jättebra att lyssna på andra, men vissa saker och kunskaper måste en faktiskt skaffa sig själv. Och kanske också misslyckas med innan en är redo för att välja rätt. Och det oavsett om du fick rätt råd för ett år sen. Beslut handlar om att vara mogen inför dem - och för det behövs motivation som kommer ur att ett problem ska lösas.

5. Ha tålamod. Bit ihop och arbeta hårt. Jag har gjort det i sex år nu - och vissa saker som händer nu har jag arbetat för sedan 2009. Dessutom, det tar tid att bygga långsiktiga relationer: de som gillar det du gör kommer berätta det för andra som i sin tur berättar det vidare. Men det sker inte från en dag till en annan.

6. Stanna upp. Det finns ingen poäng i att bara arbeta hårt om det en gör är fel. Ta dig tiden att stanna upp, andas och reflektera över det du gör och varför. Fundera på förändringar och förbättringar. Om du bara kör med nedsänkt huvud kommer du missa att göra bra förändringar, utvecklingar och strategier. Dessutom, vad är mest värt: 16 timmars ostrukturerat och förvirrat arbete eller 8 timmars effektivt arbete?

7. Tänk aldrig att du är färdig. Du får aldrig luta dig tillbaka och känna dig färdig, utan tänk hela tiden framåt. Vad kan förbättras och förändras? Om något inte fungerar - fundera på varför, testa något annat och kör igen.

8. Var strukturerad. Skaffa strukturer, planeringar och strategier för allt det du gör. Allt går snabbare, blir mer effektivt OCH du kan lägga din hjärnkapacitet på nya kreativa saker. Och inte på att få vardagsrutinerna att fungera.

9. Samarbeta. Först och främst är det kul och inspirerande att jobba med andra som vill samma sak som du. En lär sig nya saker och två hjärnor är oftast mer kreativa än en. Och dessutom kommer det dyka upp så många roliga möjligheter om andra vet att du är en sådan person som brukar peppa på roliga och lite ovanliga samarbeten.

10. Gör det du lovar. Det enklaste sättet att få folk att vilja jobba med dig är att göra det du säger. Leverera det du lovat och var tydlig med innan om vad du ska göra och till när. Att vara någon andra kan lita på är viktigt och också något som ger respekt.

11. Var stolt. Snacka aldrig ner dig själv. Om du har gjort något bra, var stolt över det. Och om någon frågar: berätta sanningen. Det är så lätt, och då framförallt är det så för många tjejer (inkl mig själv), att tänka "asch, inte har jag gjort något av värde". Om du ser på dig själv så kommer andra se dig så också. Så var ärlig och rakryggad. Berätta exakt det som är sanningen, var ödmjuk och tacksam. Men stolt.

Så ja, sanningen är att jag tycker att det är jäkligt häftigt att JohannaN på sex år har växt från en hobby och kul grej till att idag säljas i drygt 35 butiker, ha en egen webshop samt butik. Att mina smycken bärs av så många olika människor - och att ni tycker att det jag säger är av värde. Att ni följer mig i sociala medier och läser den här bloggen. Att jag får prata om hållbart mode i tidningar och att jag får göra så sjukt fina samarbeten med ex FATTA och Adam Tensta. Jag är som sagt både tacksam och stolt över det. Det är inte skryt utan konkret fakta, och det om något måste många av oss bli bättre på. Så, vad är ni stolta över? Berätta!

Kärlek, Johanna