10 ton i koldioxidutsläpp per person och år - och vi som ska ner till 1 ton

Varje svensk släpper i snitt ut 10 ton koldioxid per person och år. Men vi måste ner till 1 ton. Det är en rejäl, och snabb, omställning. För nu är det förbannat bråttom.

Ja, vi har så jävla bråttom att vi inte kan ödsla tid på att peka finger åt någon annan. Utan vi måste jobba på alla fronter exakt samtidigt. Politiken, lagstiftningen, företagen och du och jag. Egna livstilsförändringar och stora samhälleliga strukturomvandlingar. Allt det måste ske parallellt.

Foto: Caroline Solberg

Foto: Caroline Solberg

Få har missat Greta Thunbergs tal i FN i förrgår. Och vi är många som hejar på henne och det som nu sker världen över med demonstrationer och manifestationer. Men låt oss också rannsaka oss själva: finns det något mer vi kan göra som individer för att ytterligare bidra till klimatkampen? Hur kan jag minska mina egna utsläpp ytterligare? Hur kan jag påverka och inspirera andra i omställningen? Och vad gör jag konkret för att pusha politiken?

Artisten Marit Bergman har skrivit klokt om detta, gå gärna in där och låt dig inspireras.

Och du, du som tvivlar på att vi individer har makt, läs då detta citat långsamt: "Regeringar följer alltid den allmänna opinionen, överallt i världen, förr eller senare"

Sagt av FN:s generalsekreterare Antonio Guterrres i en intervju i brittiska The Guardian nyligen.

Glöm aldrig detta. Och nu är det upp till oss att berätta hur vi vill ha det.

På fredag klimatstrejkar vi! Och med största sannolikhet större och mäktigare än någonsin innan! Och alla som inte fysiskt kan närvara på en demonstration: det finns många andra sätt att visa sin aktivism! Själv är jag, Emma och Maria på Bokmässan i Göteborg med fullt schema men kommer ändå ta alla chanser vi kan på mässan att prata och visa våra åsikter i detta!

Och hörrni, imorgon är det jag som debatterar tillväxt och klimat i SVT Opinion Live - programmet börjar kl 22!

De närmaste veckorna är det inte bara Bokmässan och SVT på schemat utan många andra föreläsningar och saker som händer (exempelvis föreläst jag i Gislaved i går kväll, så sitter i skrivande stund på tåget tillbaka mot Stockholm nu) Alla kommande föreläsningar hittar du här: Föreläsningsschema, och självklart hoppas jag att vi ses någonstans runtom i landet! Slutligen vill jag slå ett slag för Klimatklubbens 1 års-kalas på Väven i Umeå nästa vecka. Missa inte!

Hur går dina tankar om detta?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.