10 tips för en mer hållbar garderob

Att prata, läsa och diskutera hållbart mode och hur vi kan få modeindustrin att bli mer hållbar är såklart superviktigt. Utan kunskap kommer en ju ingen vart. Men! Om vi inte gör något aktivt av allt det vi vet så spelar det ju ingen roll. Och just mode- och textilindustrin är komplex. Det finns, tyvärr, inget helt rätt alternativ.

Det är inte så lätt som att det bara är att välja den schyssta tröjan framför den oschyssta. Utan det är massor av variabler som spelar in, och ju mer en pluggar på desto klurigare känns det som. Vilket såklart kan kännas förvirrande och göra en apatisk. Och det är lätt att tänka att om det är så svårt, så är det nog lättast att låta bli, för inget verkar ju ändå spela någon roll....

Men vet du, tänk så här istället (det har räddat och fortsätter rädda mig när tvivlet sätter in): om alla gjorde som du, hur skulle världen se ut då? Bättre eller sämre? Och vad vill du bidra till?

Dessutom, att du gör det du kan och tror är rätt - är inte det ändå en jädrigt skön, men också egoistisk, känsla? Om ja, då har du alla incitament i världen till mindre snack och mer verkstad. Och här kommer mina, utan inbördes ordning, 10 tips för en mer hållbar garderob.

Vissa saker gör du säkert redan - i så fall, klappa dig själv på axeln, fortsätt med det och gör det ännu lite till - och andra kanske är helt nya. Ingen av de här 10 sakerna kräver så särskilt stora uppoffringar eller förändringar, så nu kör vi:

10 tips for en mer hallbar garderob

1. Bestäm dig

Mycket handlar om att bestämma sig. För mig var ett nyårslöfte om att endast konsumera kläder utifrån slow fashions principer startskottet jag behövde. Att bestämma sig är att peka ut riktningen och målmedvetet hålla sig till den.

Och det gäller att bestämma sig för en sak i taget och konsekvent jobba för att det ska bli en vana. Hur en rent konkret skapar de där vanorna och hittar ett bra förhållningssätt samt nivå har jag skrivit om här: Det här med att konsumera hållbart - vem fan orkar och hur börjar en?

2. Välj dina strider

Precis som att du ska bestämma dig för att skapa förändring gäller det att också bestämma sig för vad exakt du ska göra. Ingen människa kommer någonsin helt kunna leva totalt hållbart. För vet du, det finns bara ett enda sätt att göra det; och det är att lägga sig ner och dö. Vilket, om du frågar mig, är jädrigt trist. Och om du nöjer dig med att bara fokusera på kläder så är mirakelmetoden att från och med nu alltid gå naken. Det finns inget annat sätt för att göra allt rätt.

Så med det sagt, släpp tanken om att leva helt rätt. Det är omöjligt. Det gör såklart ont att säga det, men också rätt skönt att veta. Istället ska du fokusera på de saker som spelar störst roll för dig. Jag har skrivit ett rätt långt och fördjupande inlägg om de här tankarna här: Välj dina strider och ta på dig skygglapparna

3. Fråga dig själv: "behöver jag den här?"

Varje gång du står med ett plagg i handen (fysiskt i vanlig butik eller virtuellt via nätet) ställ dig alltid frågan: "behöver jag den här?". Andra bra frågor är: "varför vill jag ha den?" och "vad är syftet?".

Det är helt okej att köpa saker du gillar men kanske inte akut behöver, men det viktiga här är att vara medveten om dina val. Var tydlig och ärlig med dig själv. Lär dig prioritera och välja. Se till att alla plagg i din garderob används. Och om de inte gör det: ge bort!

4. Shoppa på nya ställen

Att konsumera mer hållbart handlar till viss del om att tänka nytt och annorlunda. Det är absolut värt att lägga pengar på plagg som håller länge: både rent kvalitetsmässigt och att du vill bära dem under lång tid. Mixa upp med gratisplagg från klädbyten och du har en outfit vars totala prislapp blir samma som om du hade handlat fast fashion.

Och har du lite pengar eller inte vill prioritera kläder så kan du vara välklädd och hållbar för nästan inga pengar alls - gäller bara att vara smart! Second hand, klädbyten, lånegarderober, kompislåna, ärva och så vidare. Läs mer om det här i det här inlägget: Att tänka nytt och annorlunda samt dessa två: Hållbart mode för dig utan pengar och För dig som skyller på att hållbart mode är dyrt

5. Satsa på kvalitet

Det pratas mycket om att det är smart att satsa på kvalitet - men vad är bra kvalitet? En inte helt lätt sak att svara på. Men generellt: ju tätare tyget är vävt desto längre kommer det att hålla. Är det så tunt att det är genomskinligt - skippa!

Även om det är en t-shirt i ekologisk bomull. Och välj material som är bekväma och sköna att bära. Det gör att du kommer att vilja ha dem längre. Läs gärna mina guider om olika material för mer info. Och sen är det mängdträning som gäller: kolla tvättlappen i plagget och känn på tyget och lär dig kopplingen där emellan.

6. Tvätta

Tvätta mindre! Att slentriantvätta ofta sliter på plaggen något oerhört. Så skaffa dig bättre vanor, om du inte redan gjort det! Här har jag samlat mina tankar och bästa tips om just detta: Att tvätta mindre - min värsta utmaning

7. Laga

Saker går sönder - men att laga förlänger du livslängden rejält. Och här gäller två regler:

1. satsar du på kvalitet och är genomtänkt när du handlar kommer du också ha en garderob som både kan och är värd att lagas. Slit-och-släng-plagg har nämligen den otrevliga egenskapen att de inte heller går att laga så bra. Fråga valfri skomakare vad de tycker om pjucks med papperssulor... (yes några av våra största och vanligaste skomärken har det....).

2. Laga själv eller om du har mer pengar än tid: lämna in till skräddare och skomakare.

Och om du som jag har lite svårt att komma till skott med att laga: samla allt trasigt på ett och samma ställe. Och avsätt sedan en kväll eller ex. söndag där du går igenom allt. Plus i kanten: en känner sig så sjukt duktig när det är klart! En himla trevlig känsla.

8. Förvara

Att ha bra förvaring handlar om flera saker:

1. Bra galgar, skoblock, hyllor och plats gör att plaggen slits mindre. Du kan hålla rent lättare och att jädrigt tråkiga grejer som pälsängrar, mal och andra kryp förhoppningsvis letar sig någon annanstans.

2. Bra förvaring gör att du får en bättre överblick än om allt bara skulle ligga huller om buller. Vilket gör att du potentiellt kommer att använda mer av din garderob då du vet vad som finns där.

3. Bra koll på förvaringen gör också förhoppningsvis att du städar och rensar garderoben då och då. Och skänker bort det som du inte använder.

Någon som kan det här med förvaring och att rensa bort sådant en inte behöver är denna blogg (som numera också finns som bok), sjukt mycket bra tips där, så spana: Förvaringsdrottningen

9. Se på dina pengar som ett påverkansmedel

Om du inte redan gör det: börja att betrakta dina pengar som röstsedlar. Det du aktivt väljer att lägga pengar på kommer att växa, och det du avstår ifrån att krympa. Och oavsett storlek på din plånbok så är det rätt gött att känna att en är med och påverkar.

Så stötta de butiker och företag du gillar! Det blir alla gladare av! (och om du har invändningen här att lilla du inte spelar någon roll: fråga valfritt mindre företag nästa gång du handlar där så får du höra motsatsen!) Mer om det här tänket hittas här: Rösta med plånboken

10. Hitta företagen du gillar och vill stötta

Avsätt en timme och researcha fram märken och företag du gillar - och skapa en lista på vilka du vill stötta. Här har jag samlat en drös företag som jag gillar och som är genuina i sitt hållbarhetsarbete: Hållbara shoppingtips

Spana in deras hemsida (om-sidan är bra att kolla på!), sociala medier och/eller butiker om de har det. Hur kommunicerar och pratar de om hållbarhet? Här tycker jag att transparens och vision är det en framförallt ska titta efter (OBS! Vi snackar inte floskler här). Pratar de om både det de gör bra och inte gör? Kan de förklara varför? Exakt vad du kan kolla efter berättar jag mer om här: Checklista för att kolla vilka klädföretag som är schyssta.

Att hitta företag som har löst allt 100 % är i princip omöjligt, ofta är det extra svårt för mindre märken då det är vanligt med krav på stora kvantiteter i inköp. Jag hörde om en kläddesigner som gärna ville använda GOTS-certifierad textil till sin kollektion, men minimi-ordern var 2,5 km.... Och för ett litet märke utan mycket kapital eller stor försäljning, ja du fattar.

Så, även från företagshåll är det komplext. Och det finns inga enkla lösningar. Så här ska du leta efter de som är medvetna, öppna för diskussion och har tänkt hela varvet runt. Och när du har gjort det, stötta dem med dina pengar när du väl handlar! Mer om det, och vilka olika kategorier av företag du kan dyka på hittar du här: Hållbarhet handlar om kommunikation och transparens

Och vill du veta mer och/eller ha mer inspiration, spana gärna in Slow fashion-uppropet om du inte redan gjort det. Samt skriv upp dig på de 10 inspirationsmailen - som helt gratis är där för att peppa dig under några veckors tid till förändring <3

Så, vad väljer du att börja med direkt? Vad gör du redan? Och har du något mer bra tips eller tänk som hjälper dig mot en än mer hållbar garderob? Dela och berätta! <3