Way Out West

Ibland överträffar verkligheten den vildaste fantasin. Tänk att jag som i det närmaste är tondöv är en av årets festivalbokningar till Way Out West! Känns såklart helt galet konstigt men roligt. Men visst, nu ska jag inte pyssla med musik på lördag utan brandtal. Men i alla fall.

Jag och Jennie kommer kl 18.00 på scenen Höjden att prata hållbart mode och feminism under vinjetten "Wow Talks". Det är vi samt en handfull andra fina människor som får fem minuter var att hålla tal om just det vi brinner för.

Wow talks

Och ja, det ska villigt erkännas, jag och Jennie är rejält nervösa men också oerhört peppade på det för oss helt nya formatet. Nog för att vi båda vid det här laget börjar vara rätt varma i kläderna när det gäller att hålla en-timmes-föreläsningar. Men att koka ner allt till fem minuter... det är en utmaning i sig!

Efter Way Out West dyker jag in i ytterligare en veckas semester, och är åter tillbaka måndag 21a augusti. Så vi ses då igen! <3

Det handlar om global solidaritet

Anledningen till att jag har snöat in mig på det här med hållbart mode handlar egentligen rätt och slätt om en sak: global solidaritet.

Gemensamt ansvar

Enligt Svenska Akademins ordlista betyder "solidaritet" gemensamt ansvar. För mig betyder det ansvarig för att det egna valen i vardagen påverkar andra - på såväl en lokal som en global nivå.

Ofta ser vi själva inte konsekvenserna av våra val - och då är det självklart svårt att förstå eller ta in just känslan av att vara ansvarig. Men det är vi, oavsett om vi gillar det eller inte. Och kanske gör det tanken på en global solidaritet än viktigare.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Ett större perspektiv

Att sätta sig själv i ett större perspektiv. Vi kan inte påverka allt det som sker i vår liv - men i vissa saker har vi full frihet att välja samt välja bort. Välja det som gör andra människor gott och välja bort det som gör dem ont.

Självklart är det svårt, både rent praktiskt och känslomässigt, att fullt veta och kunna ta in vad ens val leder till - men jag tror att grundtanken är viktig: att försöka så ofta det går. Och att alltid utgå från idén om att världen är internationell och att jag är en del av den.

För mig är hållbarhet en konkret metod för just detta - genom att välja sociala och miljömässigt hållbara alternativ påverkas mina medmänniskor positivt. Och genom att inte göra det påverkas de allra oftast negativt. I min vardag betyder det exempelvis att konsumera så genomtänkt jag bara kan.

Det kunde ha varit jag

Det betyder också att så ofta jag kan utgå från insikten om att "det kunde ha varit jag". Genom att tänka den tanken lite oftare får, i alla fall jag, en helt annan blick på min omvärld.

Det är tydligt för mig vad jag ser som acceptabla arbetsvillkor och ett värdigt liv - och hur ska jag kunna förneka andra att också eftersträva det? Bara för att vi har olika bakgrund betyder det inte att vi har olika sätt att se på vad vi exempelvis tycker är skäligt betalt för vårt arbete eller vad vi anser är okej levnadsvillkor.

Jag tänker att alla nog vill leva ungefär som jag - och då måste mina val i livet grunda sig på det. En solidaritet mot mig själv och min omvärld. Det tror jag är grunden för en mer hållbar och långsiktig värld.

Vad är dina tankar om det här? Jag vill väldigt gärna veta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Replik: Hej då Frejgatan 47 och hej Afrodite!

Det är en väldigt märklig känsla av att se det som har varit en så otroligt stor del av mitt liv de senaste 2,5 åren se ut så här: 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Den här veckan har Replik helt städats ut. Lampor har monterats ner och levererats till dess nya ägare. Alla möbler och inventarier har sålts, lämnats till återbruk eller fraktats hem till mig. Nu är allt tomt och utstädat. 

Det känns på ett sätt väldigt vemodigt, men samtidigt också skönt. Jag har ju redan processat allt det här mentalt i över två månader, och när ett beslut väl är fattat tycker i alla fall jag att det är befriande att också få genomföra det. Och fr o m nu helt kunna fokusera på mina smycken med JohannaN samt den här bloggen, min bok och föreläsningar. Idag är nämligen sista dagen och om några timmar har jag besiktning av lokalen för att lämna nycklarna. 

Men alltid när något avslutas börjar också något nytt. Och det är precis vad som händer med Replik. Första augusti övertas min lilla bebis Replik av dess nya ägare. Afrodite Mauricci. Jag och Afrodite hittade varandra via facebook-gruppen Heja Livet! för någon månad sedan. Jag lade helt enkelt ut en efterlysning där om någon skulle vilja ta över min pärla, och hon peppade igång på idén!

Och på den vägen är det. Vi har de senaste månaderna träffats nästan varje vecka, lärt känna varandra, diskuterat och planerat. Så om jag säger att det känns fint att Afrodite tar över så är det nästan lite av en underdrift. Jag kan helt ärligt inte önska mig en bättre fortsättning och utveckling av det jag har påbörjat. Och jag är övertygad om att hon kommer att ta Replik vidare och till nästa nivå!

Så med det sagt: jag hoppas så innerligt att ni fortsätter följa Replik, för det ska jag göra. Skriv upp dig på hennes nyhetsbrev för att inte missa återlanseringen och allt annat kul som snart händer: 

Till nya Repliks nyhetsbrev

Själv ska jag fr o m imorgon förhoppningsvis ge mig i kast med det här som stavas semester! <3

PS. Har ni sett vad vansinnigt fint Elin på Teknifik skrivit om mig, blir alldeles varm i hjärtat: Länk-kärlek: Sommar 2017

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Att koppla bort och av

Månadens tema för bloggnätverket The Sustainable Society är "Avkopplad". Ett ämne som jag ständigt funderar och arbetar på. För exakt ett år sedan skrev jag inlägget: Nedkopplad och avkopplad med mina bästa tips, och det här med att alltid vara tillgänglig och ständigt tänka på jobb är uppenbart något jag konstant brottas med.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Och jag antar att jag inte är ensam. Jag har nämligen insett att smartphonen absolut är en bidragande orsak till det här. Just för att jag alltid har med mig möjligheten att kolla mail och sociala medier. Och som med alla beteenden och vanor som inte känns helt sunda (ja, jag skulle kalla det för ett missbruk) så är det såklart inte speciellt bra att ha det som triggar igång det konstant på bara en armlängds avstånd. Det kräver ju nämligen enorm disciplin att låta bli!

Den konstanta stressen

Någon gång per år (oftast sommaren då tempot generellt går ner, och det blir extra absurt att kolla mailen 30 gånger per dag när ingen mailar...) ger jag mig fasen på att ta tag i det här. För det är så uppenbart att jag inte helt mår bra av det. För en dryg vecka sedan kände jag bara "nej!". 

Jag upplevde att jag var konstant lite stressad då jag både är hemma med Ingrid samtidigt som jag också jobbar och därmed mentalt alltid har min jobbhjärna på. Och att jag i och med det inte var där helt med henne gav mig dessutom dåligt samvete. Och att ha telefonen (och därmed en påminnelse om mitt jobb) ständigt nära gjorde att jag aldrig riktigt vilade. Tankarna på vad jag borde göra, borde komma ihåg, vad jag inte gjorde och så vidare gjorde dessutom att jag bara blev så himla trött hela tiden.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Så när det väl var dags att ta tag i allt hade jag inte riktig energi. Att svara på det där mailet jag redan läst, tänkt på samt haft lite dåligt samvete för att jag dröjt med hade ju redan tagit så mycket tankekraft att jag inte riktigt svarade på det i slutändan ändå... 

Att känna att något var tvungen att ändras radikalt var därför lite av en befrielse. För utan den drivkraften skulle jag ju bara fortsätta. Och förändring är alltid jobbigare och tar mer kraft än att fortsätta på samma sätt. 

För det handlar om att bryta invanda tankemönster, tänka nytt och gå emot den instinktiva tanken. Och det är fasen inte lätt! 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Men det här är vad jag har testat och gjort sedan några dagars tid (det har inte varit praktiskt möjligt alla dagar den senaste veckan, men när jag har kunnat så har jag kört fullt ut), och fy tusan så otroligt skönt det känns:

Koncentrerad jobbtid

Jag har bestämt mig för att jobba exakt två timmar per dag. Inte mer. Och två extremt koncentrerade och fokuserade två timmar. (Jag har jobbat antingen när Ingrid sover (vilket hon gör när jag skriver det här inlägget) eller så har hon suttit glad och nöjd i babysittern bredvid.)

Jag har börjat med den viktigaste uppgiften. Idag är det det här blogginlägget. Och inget får störa mig eller bryta mitt fokus (förutom Ingrid då, men jag har försökt att välja mina jobbtillfällen när hon är mätt, glad, och helst trött...). 

De sista 30-45 minuterna på mina två timmar har jag ägnat åt mail, sociala medier och att svara på bloggkommentarer. Och då gör jag bara det. Inget scrollande på vad som hänt i övrigt. Utan bara fokus på att svara. Och det är också då jag läser mail och kommentarer.

När tiden sedan är slut, ja, då är arbetsdagen slut. Och mail och sociala medier kollar jag först 24 timmar senare när det är dags för det igen på min lista. 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Att fokus kan göra så mycket

Den här förändringen har gjort så mycket med mitt välbefinnande. Energin jag har till att under två timmars tid koncentrat mata kan inte underskattas! Det dåliga samvetet av att inte vara riktigt mentalt närvarande hemma är borta (och om Ingrid är vaken och sitter bredvid kan jag ändå lämna det dåliga samvetet åt sidan just för att det bara rör sig om två timmar. Vi ska ju hänga hela dagen sedan!)

OCH jag känner mig exakt lika (eller snarare kanske mer) duktig nu som jag gjorde när jobbet tog upp min hjärna hela dagen. För i slutändan tror jag att nog producerar mer, eller i alla fall lika mycket, nu som när jag bara spred ut det. 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Utmaningarna kvarstår 

Men visst, utmaningarna kvarstår. Att följa upp det här. Och fortsätta exakt så här. Att inte "bara lite snabbt" kolla mailen på eftermiddagen eller kvällen. Att intala sig själv att jag inte kommer att missa något av värde för att jag inte är ständigt är uppkopplad och så vidare. 

Så ja, på pappret och i teorin är det så otroligt lätt det här med att koppla bort och av. Men i praktiken handlar det om att bryta ett extremt invant beteende. Och det kräver sin energi och tid. Så enkelt är det. 

Två andra små saker

Jag har också gjort två andra små saker denna vecka: köpt en klockradio till sovrummet. Gammaldags tänker du kanske? Ah visst, men så skönt att inte behöva kolla på mobilen 37 gånger per natt för att veta vad klockan är. Och så letar jag efter den perfekta armbandsklockan. Och det av exakt samma anledning. För att slippa plocka upp och ha mobilen när ständigt och jämt.

Vad är dina tankar om det här? Berätta! <3

PS. Och du, läs gärna de andra inläggen från The Sustainable Society på samma tema:

Husligheter - Avkopplad – 8 miljövänliga (och skärmfria) saker du kan göra på semestern

Ekomorsan - Semesterläsning - 5 böcker om hållbarhet

Think organic - Avkopplad

Ekoenkelt - Avkopplad - och nedkopplad

Veckans Eko - S som i stökig semesterstart

Annas kemtvätt - 8 tips på hur du skräpbantar picknicken i sommar 


The Sustainable Society är ett bloggkollektiv som består av HusligheterVeckans EkoThink OrganicEkomorsanEkoenkeltDos FamilyRowan TreeAnnas KemtvättNaturligt SnyggSlow FashionEvelinas Ekologiska och Emmas Vintage. Tillsammans vill vi inspirera andra till att leva mer hållbart och ta hand om vår miljö. Se till att följa oss på Facebook och Instagram så ni inte missar våra klimatsmarta tips!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

En vecka kvar med Replik nu

När jag stänger Replik nu ikväll är det bara en vecka öppet kvar sedan. Nästa måndag, tisdag, onsdag och torsdag kl 12-18 är de sista skälvande dagarna. Och den 27e ska allt vara utstädat och tömt, och jag ska lämna nycklarna. 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Det känns på något sätt väldigt märkligt och lite vemodigt. Replik har ändå varit en extremt stor del av mitt liv sedan jag öppnade i november 2014. En butik och en plats jag är så oerhört stolt och glad över. Och en resa jag lärt mig så vansinnigt mycket på och av. 

Så därför känns det såklart otroligt fint att jag mitt i det här med att tömma butiken också jobbar med att överlämna Replik till dess nya ägare. För yes, nu är allt det klart! Replik kommer att som namn och koncept leva vidare som webshop!

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Grundtanken om grymt bra design där hållbarhet och kvalitet alltid går hand i hand kommer självklart vara kvar. Precis som många av de märken jag har jobbat med: Sandqvist, Nudie, People Tree och Maska med mer. Men allt kommer också att utvecklas och växa ytterligare, och det om något känns så förbannat fint!

Om någon vecka kommer jag berätta mer om vem som tar över, och lite senare kommer såklart också en inbjudan till återlanseringsfesten som kommer att gå av stapeln i Stockholm i början på hösten!

Men tills dess: jag kör som sagt 30 % rabatt i webshopen och på Frejgatan 47 tills vi stänger. Och det finns absolut mycket fint kvar. Så ta gärna en kik till, för en del nytt har också tillkommit! Allt hittar du på: www.butikreplik.se (och klicka på bilderna för att komma direkt till de produkterna)

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Och kom ihåg: då jag bara jobbar med slow fashion så kan jag berätta att mycket av det som nu finns med rabatt kommer att komma igen nästa höst och nästa vår då många av plaggen är märkenas storsäljare och signaturplagg. Så passa på att haffa den där nya favoriten samt basplaggen du vet att du alltid trivs i!

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Jag och Replik nya ägare (sorry för lite hemlig!) jobbar som sagt för fullt med överlämnandet, så kan inte ni hjälpa henne att få en flygande start genom att berätta vilka plagg och märken ni skulle vilja se!

Finns det något hållbart som du letar dig galen på? Ja, hur kan Replik hjälpa dig helt enkelt?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Minimera - second hand för dig som inte riktigt orkar

Inlägget är ett annonssamarbete med Minimera


Vissa människor som dyker förbi i ens liv lämnar lite extra avtryck, och Ann-Sofie som är ena halvan av second hand-sajten Minimera är en sådan person. Vi träffades första gången för snart tre år sedan på ett hållbart mode-event, och har sedan dess följt varandra på olika sätt. Just för att hållbart mode är något vi båda älskar och brinner för.

Och att nu se henne som en del i Minimera känns så fantastiskt kul. Precis som att jag nu kommer att vara en liten liten del hos dem under hösten. Som ambassadör. Och yes, det här är det första inlägget i ett lite längre och större samarbete här på bloggen. 

Foto: Minimera

Foto: Minimera

Det härliga med second hand

Låt oss börja med att slå fast att second hand är grymt bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Och perfekt för dig som är lite lat. Att handla second hand innebär nämligen att en kan konsumera lite som en vill, utan att behöva ha stenkoll på vilka material, märken och företag som är bra eller inte. Du kan handla så mycket du vill (läs: gå bananas om det är vad du känner för!), men sälj eller skänk vidare när du har ledsnat.

Ja, för mig är second hand faktiskt möjligheten att få vara obetänksam. När jag kanske inte orkar vara så genomtänkt eller noggrann i mina klädval. När jag vill testa nya saker och utforska min stil. Och det jag inte trivts i eller snabbt ledsnat på skickar jag sedan vidare. Just för att jag ser på min garderob lite som en hållplats på vägen under klädernas livslängd. Inte som en slutstation.

Foto: Minimera

Foto: Minimera

Men också det tråkiga med second hand

Att handla second hand kan alltså på ett sätt vara fantastiskt roligt. Men det kan likaväl vara sjukt klurigt. Hur och var börjar en leta? Att gå totalt vilse bland det massiva utbud som finns på Myrorna, Emmaus, Stockholms Stadsmission eller Röda Korset Kupan är inget ovanligt. Och för att inte snacka om en sajt som Tradera. 

Mängden kläder kan göra den mest hårdföre lamslagen (i alla fall mig). Ja, det är lite av att "inte se skogen för alla träden". Och bland allt det där är det också så galet mycket skit. Ja, för det är vad (alldeles för) billiga nyproducerade fast fashion-plagg bidrar till. En second hand som består av lite för många sladdriga och noppiga plagg. Tyvärr. 

Minimera som bästa problemlösaren

Men det är här Minimera kommer in. 

Tänk dig ett mer noggrant utvalt utbud. Lite färre plagg, men lite bättre. Och där en enkelt kan filtrera på märke, storlek, färg eller skick. Och det tycker i alla fall jag är helt genialt. 

Second hand minus allt trist. Typ.

Och sen ska vi inte glömma det i alla fall jag är så galet dålig på emellanåt: få iväg de där plaggen jag tröttnat på. Jag är generellt rätt duktig på att sortera ut garderoben lite då och då. Men sen att få den där påsen i klädkammaren eller förrådet att förflytta sig vidare. Ja, där faller det tyvärr lite väl ofta.

Foto: Minimera

Foto: Minimera

Men hej, även här har Minimera tänkt till! Och som jag gillar't! Du beställer enkelt en förfrankerad påse för 69 kr (du betalar alltså bara för portot typ), packar den full och postar tillbaka. Minimera värderar, fotar och lägger upp. Och du får cash sen när grejerna har sålts. Smidigt och sjukt smart. Läs mer här: Så funkar det att sälja på Minimera.

Så ja, min slutsats (och jag är som sagt rätt lat) är att Minimera är det där perfekta alternativet om du inte riktigt orkar. Och hatten av lite extra för att de har myntat (tror jag, har inte hittat det någon annanstans i alla fall) ett så oerhört fint ord: återälska. 

För det är ju vad second hand handlar om.

Minimera är som sagt än så länge en rätt så liten start-up, så att utvecklas vidare med hjälp av feedback, tips och idéer är såklart supervälkommet! (Precis som att de hela tiden förfinar sitt sortiment, de är inte helt där än, men med hjälp av dig som lämnar in riktigt bra grejer och/eller handlar i webshopen kan de fortsätta att växa och bli än bättre!)

Så surfa in på Minimera och lämna gärna en kommentar här om vad du tycker och tänker, och om du har några frågor eller funderingar!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Minimera, men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: PR, press och samarbeten.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Dagens slow fashion-outfit - blommigt och svart

Jag vet inte hur du är, men jag är en sådan som ständigt har en eller två favorit-outfits. Och då använder jag den kombinationen så fort jag bara kan (läs när just de kläderna inte ligger i tvätten). Någon eller några månader senare har jag ledsnat lite och hittat en ny favorit. 

Favoriten denna vår har varit det här: svart trikåklänning med en blommig klänning som jag bär öppen över tillsammans med mitt stora KUGG-halsband.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Den svarta klänningen är i GOTS-certifierad ekologisk bomull från People Tree (från Replik), ett grymt bra basplagg i rejält bra kvalitet. Den blommiga klänningen haffade jag på det senaste klädbytet jag arrangerade med vänner och bekanta tidigare i våras. Och tjejen som skänkte den hade i sin tur köpt den second hand på Beyond Retro.

När jag tog klänningen på bytet tänkte jag att "den kunde vara lite kul" även om den verkligen inte kändes klockrent som min stil. Så att den skulle bli en favorit i kombination med den svarta visste jag alltså inte då. Men det är så det ofta är för mig med kläder - att jag ibland inte vet innan, men att det visar sig bli riktigt bra ändå. Och det är nog det jag älskar mest med mode och kläder - att roliga och oväntade saker händer!

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

I våras, när jag klämde in en rejält stor gravidmage i de här plaggen, bar jag allt med strumpbyxor eller tights och mina Kero-kängor. Men nu när det är sommar kör jag barbent med tygskor eller som här i träskor. Just de här köpte jag för ungefär två år sedan från det lilla märket MYR Studio, de är handmålade i vegetabiliskt garvat läder och tillverkade i Sverige.

Jag använder dem inte så ofta (mest för att jag är för lat att gå med klack) men älskar att kunna plocka fram dem till fest och rätt tillfällen. Och om jag känner mig själv rätt kommer jag antagligen ha dem i minst 20 år men kanske bara använda dem några gånger per år. För så kan en också göra tänker jag...

Kan inte du berätta om ditt favoritplagg eller favorit-outfit just nu?! Det skulle vara så himla kul att höra om!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Replik byter ägare, 30 % på allt!

För en dryg månad sedan berättade jag om det som kanske är mitt livs svåraste, men också modigaste, beslut: att sälja min älskade butik Replik. (Läs gärna hela blogginlägget är: Mitt livs modigaste beslut)

Mycket har hänt under de här veckorna, allt är inte klart än så jag vågar och kan inte berätta allt än. Men så mycket kan jag säga: det har varit en berg-och-dalbana utan dess like. Och i sinom tid kommer jag att berätta om det som gick enligt plan och det som absolut inte gjorde det. 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Ny ägare och butikstömning

Men i väntan på det kan jag i alla berätta om det som känns väldigt fint: Replik kommer med allra största sannolikhet att flytta till webben och få en ny ägare! Det känns så galet bra att det jag har byggt upp under de här åren kommer att få leva vidare. Med samma koncept och grundtanke, och med en person jag har största förtroende för. 

Så inför det är jag, Damon och Filippa (som är mina anställda) just nu i full färd med utflytt från Frejgatan 47. Sista dagen i världens finaste lokal är 31 juli, och innan dess ska allt alltså bort. 

Så därför kör vi nu 30 % på allt (utom JohannaN). Mycket hittar du i webshopen: www.butikreplik.se. Men ännu mer på Frejgatan 47. Så varmt välkommen att spana in det jag hoppas kommer bli dina nya hållbara garderobsfavoriter!

Och förutom alla kläder och andra finheter kommer också alla möbler och inventarier som belysning och annan inredning att säljas. Så om du eller någon du vet vill lägga vantarna på vad som helst som hör en butik till - så är chansen till fynd nu! Maila mig på johanna@johanna-n.com så berättar jag mer.

Vad jag ska göra i höst

Och så svaret på den vanligaste frågan jag får just nu: vad ska jag göra när Replik inte kommer att vara en del av mitt liv längre? Ja, jag ska fortsätta med allt annat. 

Smycken med JohannaN och bloggen, boken, föreläsningarna och allt annat som samlas under mitt Slow fashion-paraply. Det känns fantastiskt kul att redan nu har närmare 10 föreläsningar runt om i Sverige uppbokade i höst!

Och så ska jag vara föräldraledig på deltid med Ingrid. Så jag kommer nog inte vara sysslolös direkt. Istället känns det rätt fint och befriande att få ett ben mindre att stå på. Och istället få chansen att lägga ännu mer krut och kraft på bl a bloggen.

Samt att låta Replik drivas av någon som kan ge det den energi och kärlek som butiken verkligen förtjänar. 

Det ser jag framemot.

Men först: 30 % rabatt på allt på Replik

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.