Hur hållbara är Åhlens?

I höstas kikade jag närmare på Lindex och H&M:s hållbarhetsarbete - och jag har nog aldrig fått så mycket uppskattning någonsin som just för dessa två inlägg. Så planen var och är såklart att fortsätta med dessa djupdykningar - “tyvärr” kom Klimatklubben emellan där i oktober och mina granskningar har legat i vila. För om det är något jag behöver för att kunna skriva de här, så är det tid. Bara H&M-granskningen tog mig mer än två arbetsdagar….

Men nu är jag alltså tillbaka, och håller tummarna att ytterligare nästa företagskoll inte ska ta en sisådär fyra månader till nästa gång. Men vi får se! =)

Hur hållbara är Åhlens?

Det är minst sagt snårigt att veta hur olika klädföretag står sig när det gäller hållbarhet. Om en bara kikar på hur de själva kommunicerar så är det nämligen lätt att tro att allt är tiptop. Men så enkelt är det såklart inte (jag har tidigare skrivit övergripande om ämnet här: vad är problemen i klädindustrin?)

Här kan du läsa mer om hur min granskning går till: vilka mina källor är, vad jag tittar efter samt mer om min utgångspunkt om att alltid vara så nyanserad och saklig som bara är möjligt. Och nu är det alltså dags att titta lite närmare på Åhléns och deras egna varumärken (d v s det som säljs under Åhléns eget namn. Alla andra märken som också säljs i varuhusen ingår alltså inte i detta.)

Transparens och kommunikation

Åhléns har överlag en matig hållbarhetssektion på sin hemsida, så för dig som vill läsa mer finns en hel del att klicka runt bland. I deras hållbarhetsrapport hittas också tydliga siffror på deras utveckling över tid inom hållbarhetsområdet. Ett exempel på hur de skriver (sidan 13, 2017) är detta om polyamid som står för 9 % av deras försäljning:

POLYAMID
Vårt näst största material är polyamid på grund av vårt utbud av underkläder, nylon strumpor och badkläder. Då det är ett viktigt material för oss och råvaran är fossil, har vi i år satt som mål att år 2020 ha 15 procent återvunnen polyamid. Detta kommer vi kunna mäta först 2018. Då vi är en underklädesdestination har vi valt att prioritera ett materialmål på polyamid. Polyester kommer vi att titta på 2018.
— Åhléns

Jag upplever Åhléns överlag som öppna och transparenta på sin hemsida. Särskilt hållbarhetsrapporten (senaste utgivna är för 2017) innehåller intressanta siffror och tydlig information. Det jag däremot helt saknar, och inte kan hitta information någonstans om är löner i deras produktion - ja, frågan om levnadslöner verkar helt flyga under radarn?! Och hej, det är på allvar en rejält viktig grej!

Åhlens Bra val

Material

Enligt Åhléns hållbarhetsrapport för 2017 (sida 12 och 13 om material) står 31 % av deras försäljning av bomull (kläder och hemtextil). Målet är att 100 % av den bomull de säljer 2020 ska vara det de kallar för hållbar bomull. (2017 var deras försäljning 50 %). I begreppet hållbar bomull räknar Åhléns in antingen ekologisk, återvunnen, Fairtrade-certifierad eller BCI (en märkning som jag inte har speciellt mycket till övers för (eller framförallt inte hur den används i hållbarhetskommunikation)

Överlag upplever jag att Åhléns verkar ha en tydlig strategi för hur de ska arbeta med sina material (och här ingår också exempelvis papper, plast, glas och läder eftersom de säljer mer än kläder) Det jag uppskattar är att det inte verkar väja för det som inte heller känns så översvallande positivt. Exempelvis att de har tagit beslut på att 90 % av all palmolja som säljs 2020 ska vara så kallat hållbart producerat (Mer om problematiken kring palmolja har Naturskyddsföreningen skrivit bra om här) Utfall 2017: 0,2 %. Ja, en bit kvar med andra ord…

Åhléns jobbar med en drös externa tredjepartscertifieringar (på mode bl a GOTS och BCI (och vad jag tycker om den sistnämnda vet ni…) samt märker också upp med sin egen märkning Bra val!. Kriterierna för Bra val! är att det ska vara antingen miljömärkt (med ex Svanen, Bra miljöval eller EU Ecolabel) vara av minst 50 % återvunnet eller så kallat hållbart material. Det betyder att Better Cotton-bomull märks med Åhléns gröna Bra val!-etikett.

Hur bra är Åhlens på hållbarhet?

Jag förstår behovet av att skapa en egen märkning för att göra det enklare för kunden (för vem kan ha stenkoll på alla olika certifieringar som finns?), och där fyller såklart Bra val! en tydlig roll. Och för att en produkt överhuvudtaget ska komma ifråga om att få märkas med Bra val! så måste den ha en tredjepartscertifiering - vilket jag uppskattar!

Det kluriga är bara att det är en rätt vid spridning mellan vad dessa certifieringar står för. Att exempelvis jämställa BCI med GOTS (som är en märkning som tar in hela kedjan från tillverkning till att produkten kommer till butik, samt ställer krav på såväl arbetsvillkor som att det ska vara ekologiskt) är som att jämföra äpplen och päron. Samt att så lite som 50 % återvunnet material eller 50 % ekologiskt räcker för att det ska få märkas med Bra val! känns också lite beigt.

Bra val! stod 2017 för endast 8,3 % av Åhléns försäljning, målet var 10 %. 2020 ska försäljningen ligga på 14 %. Bra val! är alltså en rätt liten del av Åhléns försäljning.

(Om du vill grotta ner dig i det här med material har jag skrivit några rejält fördjupande materialguider här på bloggen)

Arbetsvillkor

Åhléns skriver i sin hållbarhetsrapport (sidan 16 och 17) om hur de jobbar med uppföljningar och revisioner av sina leverantörer. Som alla andra så äger de själva inga fabriker, utan köper från totalt 309 leverantörer med 498 fabriker i 29 länder. Och de skriver själva:

80 procent av alla fabriker vi köper ifrån finns i länder med förhöjd risk vad gäller sociala, etiska och miljömässiga aspekter.
— Åhléns

Vilket såklart ställer stora krav på ett tydligt och hårt arbete för att mänskliga rättigheter inte ska kränkas eller miljön ta rejäl skada. Detta är alltså länder där det finns otroligt stora problem när det gäller löner och den lagstadgade minimilönen inte alls motsvarar levnadslön, d v s det en person behöver tjäna för att kunna leva på sin lön. Ändå skriver Åhléns absolut ingenting om detta på sin hemsida eller i sin hållbarhetsrapport (vad jag har kunnat hitta) Varför gör de inte det?

Sammanfattningsvis när det gäller arbetsvillkor: hatten av för att Åhléns är tydliga med om hur de strukturerat arbetar med oberoende kontroller och revisioner. Mindre hatten av för att de inte nämner något alls om vad som kommer fram under dessa besök eller hur de konkret arbetar med löner samt fackföreningsfrihet. Inte heller har de någon publik leverantörslista som exempelvis både Lindex och H&M har.

Hur arbetar Åhlens med hållbarhet?

Vad är Åhléns bra på?

  • Tydlig information på deras hemsida: det finns helt enkelt mycket att läsa, och jag upplever Åhléns som ärliga och transparenta.

  • Använder sig av många tredjepartscertifieringar för material.

  • Tar sig an överkonumtionsproblematiken med att faktiskt säga: “Det bästa för miljön är att använda och ta hand om det man köper. Inte så mycket slit och släng – för det är ju varken bra för plånboken eller miljön. Det finns massor med saker att göra för att både kläder och saker ska kunna hålla länge – till både dig och kommande generationer.“ samt ge bra tips på temat här: Hållbara tips

Vad vill jag att Åhléns blir bättre på?

  • Att de steppar upp transparensen och kommunikationen kring sina fabriker och leverantörer d v s allt som rör den sociala hållbarheten beträffande deras produkter.

  • Att de höjer nivån för sin Bra val!-märkning. Att låta BCI-bomull ingå samt endast ställa krav på att 50 % ska vara “hållbart material“ för denna märkning tycker jag helt ärligt är lågt ställda ambitioner.

  • Att de reflekterar och arbetar ännu mer aktivt för att minska den överkonsumtion de bidrar till. Även om de ger kloka råd på sin hemsida om hur du ska handla mindre, så kör de massvis med reor, erbjudanden och annat för att du ska köpa mer. (Självklart fattar jag att de gör allt detta för att få lönsamhet, men i sådana fall är det ju affärsmodellen som är ohållbar och måste göras om!)

  • Att de snabbar på sitt hållbarhetsarbete - de rör sig framåt men det går alldeles för långsamt!

Självklart finns det mycket mer att säga och kika på, så om du har någon tanke, fråga eller input när det gäller Åhléns och deras hållbarhetsarbete, tveka inte att lämna en kommentar! 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

30 ton textil i veckan

Varje år köper vi svenskar nästan 14 kilo textil per person och år. 7,5 kilo av det knölar vi ner i soporna. Och det galnaste är att 60 % av det vi slänger skulle gå att återanvända!

Copy of Copy of Alla kläder är handgjorda (1).png

Men hallå vaddå, skänker inte folk till second hand tänker du nu? Jo, det gör vi också: ungefär 3,8 kilo per person år. MEN vi återanvänder bara själv 0,8 kilo i snitt (Källa: Naturvårdsverket)

Ja, du läste rätt: det är en diff på 3 kilo per skalle och år i Sverige. Hela 62 % av alla svenskar köper nämligen inte begagnade kläder enligt en färsk rapport från Naturvårdsverket. Däremot skänker vi gärna till second hand. Och känner oss nog generellt rätt duktiga över det.

Stockholms Stadsmission får in 30 ton textil i veckan. Det är helt sant. Och det är bara i Stockholm, och de är dessutom bara en av alla parter som samlar in textil. 30 ton. Det är på riktigt fasligt mycket. Så mycket att det är lite klurigt vad det ska göras med allt. För siffrorna ovan talar sitt tydliga språk: de kan omöjligen sälja allt i sina butiker. Om vi lämnar in nästan 4 kilo per person och år men själva bara köper mindre än ett kilo, ja, då blir det ju en faslig massa kläder över.

Så vad vill jag ha sagt med det här: jo, när en ser siffrorna så här så blir det väldigt uppenbart vad som är den klokaste lösningen på det här med kläder och hållbarhet. Yes, du gissade rätt: att köpa mindre nyproducerat. Och handla mer second hand. Minska de där nästan 14 kilona och öka de 0,8 som vi köper begagnat.

Svårare än så är det faktiskt inte.

Vad är dina tankar om det här?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Mitt 2019 - drömmar och mål

Nytt år och självklart tid för både reflektion och framåtblickande! Det här året har jag ju redan börjat med en stor förändring: att säga hej då till mitt smyckesmärke efter prick tio år. Och den 31:a mars är min tanke att det allra mesta ska vara avslutat med JohannaN - men fram tills det kommer det vara rätt mycket jobb med mina smycken. Och det plus att jag, Emma och Maria också ska skriva en hel bok med inlämning i mitten av februari gör att de närmaste månaderna kommer att vara rejält intensiva (för jag ska ju göra allt annat jobb som jag brukar också!).

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Så det är utifrån det jag har formulerat årets mål:

Mina mål: att våga säga nej och prioritera

Ja, mitt mål för i år är att våga säga nej och våga prioritera i de förfrågningar jag får. Jag har alltid tänkt att jag måste ta alla chanser som kommer - för en vet aldrig när de slutar komma. Och det är det som har gjort att allt har snurrat lite väl fort de senaste månaderna. Det har helt enkelt dykt upp så mycket fantastiskt roligt: saker som jag varken velat eller känt att jag riktigt kunna säga nej till. För en vet ju aldrig om möjligheten någonsin kommer igen….

Men de senaste veckorna har en nästan förbjuden tanke börjat dyka upp i mitt huvud: det kanske inte alls är så att chanserna aldrig kommer igen? Det kanske faktiskt är så att jag genom allt mitt jobb under åren har arbetat mig upp till en nivå där möjligheterna kommer att komma även om jag just nu säger nej? Jag tror det. Ja, jag har landat mer och mer i det.

Förra årets mål var långsiktighet och stabilitet

Förra året var mina mål långsiktighet och stabilitet och där var mitt mesta fokus ekonomisk stabilitet (samma lön varje månad och med 6 månadslöner på kontot som buffert) samt att bara jobba med bra-i-magen-saker. Där jag alltid skulle fokusera på det som ger pengar i första hand. Och jag känner på allvar att jag lyckades. För att jag jobbade aktivt och målmedvetet med de här sakerna under hela året.

Så utifrån det känner jag mig väldigt priviligerad nu när det är nytt år igen. Ja, att överhuvudtaget kunna skapa sitt arbete så här, och både tjäna pengar och göra det jag brinner för är något jag är otroligt glad över att jag har möjligheten att göra. Det är verkligen inte alla förunnat. Inte minst globalt sett.

Och det är utifrån detta, mitt nya tillstånd av stabilitet på flera plan, som årets mål sakta har börjat formulerats.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

“Snart tar nog allt slut…”

De senaste åren har jag nämligen hela tiden tänkt att saker kommer att ta slut. När jag och Jennie släppte vår bok Slow fashion för drygt två år sedan började föreläsningsförfrågningar trilla in och varje gång tänkte jag: “snart slutar de komma. Om någon månad har folk glömt bort boken - så bäst att tacka ja” Men det märkliga var att det hände aldrig, istället föreläser jag mer och mer för varje halvår. Men jag har liksom aldrig riktigt vågat se eller inse det. Istället tänker jag alltid: “äsch, det är bara tur och slump att folk hör av sig. Bäst att passa på!”

Men ja, nu har jag alltså långsamt börjat landa i tanken om att det nog inte stämmer. Det är inget tillfälligt. Det verkar vara här för att stanna, och det gör mig så tacksam. Och det öppnar också upp för möjligheten att våga tacka nej. När det känns som att jag har för mycket att göra, eller om förfrågan inte känns helt rätt, så får och kan jag säga nej just där och då. Och bara för att jag gör det så har jag inte försuttit chansen för evigt.

Jag har kämpat mycket för att överhuvudtaget få en slags långsiktighet och stabilitet i min ekonomi, och det gör att det nu är rätt svårt att tänka om. Jag har ju tackat ja till allt som ger betalt just för att överhuvudtaget styra upp en stabil lön (vilket alltså var mitt mål under 2018) men också till allt som på något sätt har känts som bra marknadsföring. Allt för att bibehålla stabiliteten i framtiden. Men nu ska jag alltså till viss del tänka tvärtom.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Chanserna kommer igen

Jag har ju alltid fokuserat på att ta alla chanser som finns, rädd att de inte ska komma igen. Men 2019 känner jag alltså att det kommer det visst göra. Jag kan ställa mer krav på betalning och fokusera på det som på allvar spelar roll. Jag har äntligen pengar så att jag klarar mig - nu är det tiden som ska prioriteras. Och då handlar det rent krasst om att på allvar få in tanken: en timme i det här sammanhanget eller med den här personen är en timme mindre med min unge. Känns det värt det?! Om ja, kör. Om minsta tvekan, låt bli.

Säg inte ja bara för att jag har tränat så mycket på det. Utan säg endast ja när jag har vägt alla fördelar. Rädslan för att säga nej ska inte ingå här. Chanserna är här för att stanna. Våga vila i det.

Vad är dina drömmar och mål för 2019? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Ett besök i tropikerna trots #flygfritt2019 och två TV-grejer

Tänk vad två veckor ledig kan göra med en alltså: jag känner mig så himla utvilad (om än något förkyld) och peppad på det nya året. Att ta en period där en stänger av exakt allt är verkligen något jag rekommenderar. Särskilt om en som jag till vardags omges med ett konstant flöde genom sociala medier varje dag (det är ju mitt jobb!)

Två veckor helt ledig

Under jul och nyår har jag knappt läst en nyhet och inte hängt på sociala medier alls (jag avinstallerade alla appar på telefonen) - och det gör verkligen underverk för mig. Det tar alltid några dagar att varva ner och koppla bort allt med jobb att göra, och då räcker liksom inte en helg egentligen. I somras gjorde jag samma sak i tre veckor och nu när jag någon radikal tanke om att göra samma sak i sju veckor i sommar. Vi får se! Men att jag nu säger tack och hej till mina smycken gör det ju möjligt på ett annat sätt en tidigare år när jag alltid haft en webshop att ta hand om!

Annars då?

Konferens med sig själv

Jo, jag planerar framåt, skriver bok och försöker navigera i jobbmängden. Jag startade året i måndags med en konferens med mig själv. På Bergianska trädgården. Jag kör ju #Flygfritt2019 i år (och därefter på obestämd tid) och inledde alltså ändå med ett besök i tropikerna - så bra grej ju! Att på allvar ta sig tid att planera upp, fundera vad exakt jag ska göra och hur, är så väl investerat.

Tropikerna med Flygfritt2019

Den här veckan packar jag ordrar för brinnande livet (blir så glad att ni är så många som vill att ett sista JohannaN-smycke ska flytta hem till er - TACK!)

Nyhetsmorgon på juldagen

Jag jobbade ju i och för sig några timmar under julledigheten (men det var det enda!) och det var ju på juldagen då jag var med i TV4:s nyhetsmorgon och pratade hållbart mode. Så skoj! Tack också för alla era vansinnigt fina hejarop på Instagram den dagen!

Hela klippet hittar du här: "Produktionen är riktigt kass" – här är klädmaterialen du ska undvika

SVT Nyheter om textilåtervinning

För några dagar sedan släpptes också ett klipp på SVT Nyheter, som spelades in hemma hos mig innan jul.

Klippet hittar du här: Därför är det svårt att återvinna kläder och tyg

Nästa vecka bjussar på tre smashing grejer!

Den här veckan jobbar jag hemifrån (packar ordrar som sagt och försöker planera upp en bra struktur för våren!) men nästa bjuder på tre rejält skojiga grejer. På tisdag ska jag, Emma och Maria äta lunch med vår första partiledare: Jonas Sjöstedt (V). Vi har ju träffat C och MP:s klimatpolitiska talespersoner i riksdagen förut, men nu är vi alltså inbjudna till nästa parti: Vänsterpartiet. Så, vem vill träffa oss nästa gång?! ;) Vi vill ju träffa alla partier! För så skoj att få prata klimat och politik tycker vi!

Samma eftermiddag ska vi sedan på Norstedts och träffa vår förläggare samt också första gången vår formgivare. Och vi är så vansinnigt glada över att den som ska formge vår boken är den här stjärnan: Kristin Lidström. Jag ryser på allvar av att hon tackat ja - en grymmare illustratör och formgivare finns nog inte just nu! (och du har garanterat sett hennes böcker på sistone, bl a serien med alla kvinnliga Nobelpristagare i litteratur!)

Och på fredag föreläser jag om Slow business på Formex-mässan. Hoppas vi ses där!

Hur var din jul och hur är du ledig på allra bästa sätt? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hej då mina smycken och JohannaN – hej framtiden!

Jag tror mycket på att våga göra saker som gör lite ont. Som känns stora, lite läskiga och radikala. Att våga lämna det som varit, oavsett hur stor del av ens liv det faktiskt varit. Ja, att våga följa magkänslan och lita på att den där tanken, om att det är dags, är rätt.

Och nu är det ett sådant tillfälle. Jag har bestämt mig, efter 10 år, att vinka hej då till mitt smyckesmärke JohannaN.

Utan tvekan är det här ett av mina absolut största beslut i livet (om ett annat sådant stort och svårt jobbeslut skrev jag om här för 1,5 år sedan: Mitt livs modigaste beslut)

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Jag startade JohannaN för 10 år sedan

Jag startade mitt smyckesmärke i februari 2009, och nu lagom till att jag firar hela 10 år känns det så totalt rätt att också låta det gå i graven. Anledningen är ingen annan än att jag känner mig färdig.

10 år är en lång tid. Att stanna på samma jobb så länge är det ändå rätt få som gör idag. Vi utvecklas, förändras och upptäcker nya saker. För mig är det att jag har insett att jag inte alls brinner lika mycket för smyckena idag som jag gjorde för några år sedan. För det mitt hjärta bultar som allra mest passionerat för är istället allt relaterat till Slow fashion. Att föreläsa, skriva och opinionsbilda om hållbart mode.

Och så här har jag faktiskt känt de senaste 1,5-2 åren. Det är ju att skriva, prata och inspirera till slow fashion jag på allvar känner att jag älskar allra mest. Anledningen till att jag tar beslutet först nu har helt enkelt med pengar att göra: jag har inte vågat säga hej då till JohannaN eftersom det stått för halva min lön.

I november kom chansen att säga hej då

Men någon gång i november, när allt med Klimatklubben på allvar tog fart, kände jag att det kanske är nu min chans är. Att Klimatklubben kanske öppnar de där dörrarna som gör att jag vågar kasta mig ut och till 100 % bara kan göra det jag älskar som allra mest just nu: opinionsbilda inom hållbart mode och klimatsmartare liv.

Jag är så otroligt stolt över allt jag har gjort med JohannaN. När jag började för tio år sedan var hållbarhet något som det knappt pratades om. Mitt grundfokus när jag startade var social hållbarhet: att arbeta nära, skapa relationer och också visa er kunder de personer som gjort era smycken. Och att skapa produkter av kvalitet och med total transparens. För tio år sedan skulle jag säga att det var rätt ovanligt och radikalt, då många företags hållbarhetsarbete var, helt ärligt, mer eller mindre obefintligt. Det har verkligen hänt något under de här tio åren – och det är häftigt!

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

10 år som har gett mig så oerhört mycket

Jag har själv också utvecklats massvis under de här åren. Jag har lärt mig så otroligt mycket, och jag har blivit skarpare i mina åsikter och mycket kunnigare i det jag gör. Jag har tio års erfarenhet av att arbeta med varumärke, produktion, marknadsföring, försäljning och e-handel inom mode. Jag är på allvar så tacksam och stolt över de här åren.

Men det jag också har känt den sista tiden är att i takt med att jag blir allt kunnigare så blir jag också ännu mer radikal i vad jag tycker är ett bra och hållbart sätt att skapa ett modemärke. Och det som var tio resor bättre än alla andra för tio år sedan är idag i mina ögon inte tillräckligt bra. Just för att såväl jag som världen utvecklas. Om jag skulle fortsätta med mina smycken skulle jag därför också vilja göra om flera centrala delar från grunden, och den energin eller viljan har jag inte.

Webshopen finns kvar till 31 mars

Så därför väljer jag nu alltså att säga tack och hej till mina smycken. Webshopen kommer att finnas kvar t o m den 31 mars, sedan kommer du eventuellt kunna hitta en del smycken hos någon av mina återförsäljare (men det är inget jag kan garantera). Så om det är så att du har spanat in något och som du väldigt gärna skulle vilja ha i din ägo så rekommenderar jag att lägga vantarna på det nu. För det som finns i lager nu är det som finns. Jag väntar på en till sista liten leverans, men annars är det som du ser i webshopen det enda som alltså kommer att tillverkas.

Jag kommer i vanlig ordning inte att prisdumpa något, just för att jag ända in i mål benhårt kommer stå för det jag tror på: sakers konstanta värde. Ett bra halsband är ett bra halsband. Punkt.

Stolthet och tacksamhet

Jag är som sagt så oerhört tacksam och stolt över de här tio åren. Och det är tack vare allt med JohannaN som jag idag har de erfarenheter och kunskaper som gör att jag nu kan ägna mig till 100 % åt det jag idag brinner som allra mest för: hållbart mode och att peppa och hjälpa andra till skapa så hållbara och kloka företag som bara möjligt.

Allt vi gör i livet gör att vi växer, och efter ett tag inser vi att vi kanske har växt ifrån det som fick oss att växa från allra första början. Precis så är det för mig och mina smycken: tack för allt ni gett mig. Alla människor jag lärt känna, alla möjligheter, alla utmaningar och lärdomar. Allt det finns kvar, och det känns mäktigt på allvar.

Om du har några frågor eller funderingar kring detta får du mer än gärna höra av dig! Jag svarar på allt!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Årskrönika 2018

Nu är det snart nytt år och som vanligt dags att sammanfatta det som varit. I år är det hela åttonde året jag gör det, och att gå tillbaka och kika på tidigare krönikorna är såklart en del i det här. Att blicka bakåt emellanåt är nog det bästa sättet, tänker jag, att faktiskt se att saker går framåt och att en själv utvecklas och växer. Och det om något ger perspektiv! Hoppas du ska gilla årets krönika!

Tidigare årskrönikor

2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017

Foto: Damon Hatefi

Januari

Januari var en så himla peppig månad: jag började jobba heltid igen efter 8 månader föräldraledighet + jobb. Och om det var något jag längtade efter de sista två månaderna hemma med Ingrid under 2017 så var det att jobba ostressat och ostört för att sedan helt och fullt kunna vara ledig med henne. Att göra båda samtidigt var ingen hit där i slutet på året…

Januari var då jag drog igång #slowfashionutmaningen, började jobba 40% på ett jeansmärke: reDEW8 - mitt nya jobb (blev i slutändan bara två månader där av flera anledningar), bestämde mig för att sluta flyga: Klimatångest och att flyga och så berättade jag hela historien bakom det som hände med min butik under sommaren 2017: Hyra butikslokal – om kontrakt, juridik och vad som kan gå fel

Tre inlägg

Mitt 2018 - drömmar och mål

Gratis är lika med mer passionerad?!

Bomull – allt du vill veta och lite till

Foto: Damon Hatefi

Februari

Jag lade mycket tid på bloggen och njöt fullt ut av att ha finfin kontroll över min tid och mitt arbete. Kände mig ostressad över såväl arbetsbelastning som pengar - en känsla som varit rätt ovan för mig under så många år. Är det inte det ena så är det det andra liksom… Men så lade jag ju mycket krut på att sätta den här strukturen i min vardag också: Jobba effektivt – mina bästa tips för att få saker gjorda, allt för att få så mycket tid med min unge som bara möjligt.

Tre inlägg

Garderobsrensning - steg för steg

Bebiskläder och barnprylar – hållbarhet och slow fashion

Viskos, tencel, lyocell och modal - allt du vill veta och lite till

Foto: Mathieu Deneen

Foto: Mathieu Deneen

Mars

I mars släppte jag Ny smyckeskollektion 28 mars: BARK och firade med releasefest: BARK: Kollektionssläpp och releasefest. En kollektion jag länge arbetat med, så att den mottogs (och fortfarande mottas) så fint gör mig såklart rejält glad. I övrigt rullade den här månaden på med att jag föreläste, bloggade och jobbade på, bl a med ett stort samarbete med Trine - att investera pengar så att det känns bra i magen (en samarbetspartner du förhoppningsvis kommer se mycket mer av nästa år)

Tre inlägg

Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det

Kan fast fashion vara bra?

Att vara bjussig men utan att köra över sig själv

Plus hållbart mode

April

I april var jag med i SVT:s Plus, träffade konsumentminister Per Bolund, höll en workshop för Svenska Institutet och så gästade jag podden We Are Influencers. Det var också Fashion Revolution Week och jag skrev om #IMadeYourJewelry - JohannaN och hållbarhet. Dessutom gjorde jag ett samarbete med hyrgarderoben Something Borrowed och så fick jag ett väldans genomslag med mitt inägg om Polarn o Pyret:

Tre inlägg

Polarn o Pyret:s ECO-märkning betyder inte ekologisk

Laga kläder - och verkligen göra det

Slow living – att om och om igen hitta balansen

Foto: Damon Hatefi

Maj

Sverige röstade igenom en samtyckeslagstiftning och jag firade med FATTA! Inte för inte som jag har gjort FATTA-smycken i över fem år: och över 700 000 kr har gått oavkortat till FATTA:s arbete bara genom smyckena under de här åren. Så om det är något jag är väldigt stolt över så är det nog detta!

Här på bloggen berättade jag bl a om Vilka får vara med på min lista med Hållbara Shoppingtips?, gjorde ett samarbete med Stil & Ansvar och skrev om Hållbart mode - var ska jag börja?. Och så djupdök jag i ämnet: Vad jobbar jag med? Och hur försörjer jag mig?

Tre inlägg

Så kontaktar du företag om deras hållbarhetsarbete

Försäljning - mina bästa tips för dig som hatar att sälja

Läder - allt du vill veta och lite till

Foto: Damon Hatefi
Alla kläder är handgjorda

Juli

I början på juli arrangerade jag ett stort klädbyte i Stockholm, något som trots att det var mitt i varmaste sommaren blev en rejäl succé. Över 60 personer kom och jag fick blodad tand (inte för inte som jag har fortsatt och förfinat konceptet under den här hösten!)

Den här månaden funderade jag också mycket på det här med att vara ledig, slow living och stress. Ja, saker som blir naturliga att tänka mycket på när det är just semestertider, så självklart skrev jag en del om det: Vågar jag ta ledigt i tre veckor? och Semesterstängt, och vi ses 15 augusti igen!. Dessutom skrev jag ett inlägg: Saker jag inte gör - om mitt senaste halvår som ostressad som fick väldigt mycket trafik. Självaste Agnes Wold twittrade om blogginlägget med orden “Här är en till person som genomskådat livspusslet“ - och tusentals besökare rasade in under några julidagar!

Tre inlägg

BCI, Better Cotton Initiative - vad betyder det?

Hur jobbar modeföretagen med hållbarhet? De fyra kategorierna att ha koll på

Kläder görs av människor, inte robotar

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Augusti

Jag hade semester och skrev om vinsten i att vara helt ledig i Hej! Nu är jag tillbaka efter tre veckor borta!. Jag gjorde också ett bloggsamarbete med Bye Buy – barnkläder, barnprylar och hållbarhet och satte igång hösten med buller och bång. För det är något med terminsstart: jag är alltid så energifylld och peppad och allt känns som världens bästa nystart!

Tre inlägg

Hösten 2018 - mina mål och tankar

Hur hållbara är Lindex?

Om alla gjorde som jag?

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

September

Den här månaden mådde jag från och till ganska dåligt. Jag sov extremt dåligt i perioder och kände mig väldigt ledsen, ensam och uppgiven. Klimatångest som slog till med full kraft. Jag har alltid omvänt alla jobbiga känslor till praktisk handling i mitt liv, men just i detta kändes det alldeles för stort och svårt. Jag hade dagar när jag hade svårt att titta på min dotter för att jag blev så ledsen. Å hennes vägnar. För hennes framtid. För världen. Och för att det kändes som att ingen gjorde något. Det som har hjälpt mig mycket är att jag hela tiden har varit öppen med detta: något som bl a resulterade i det här blogginlägget: Till dig som också har klimatångest.

Mitt i allt det här var såklart mycket också helt fantastiskt: bl a föreläste jag mycket och så skrev jag blogginlägget Hur hållbara är H&M? som delades flitigt. Inlägget bemöttes också med ett “tack för en nyanserad, ärlig och saklig text om oss“ från H&M och jag blev inbjuden till möte på deras huvudkontor. För mig kändes det extra roligt: för om det är något jag lägger mycket tid på så är det att alltid försöka visa på nyanser, komplexitet och flera sidor av samma sak. Hållbart mode är inte så enkelt som det är lätt att tro - men med det sagt: jag är ändå övertygad om vad som är rätt sätt att uppnå det på: Hållbar garderob - minimera och förlänga

Tre inlägg

Så påverkar du din omgivning till mer hållbara val

Så minskade jag mina koldioxidutsläpp med 2700 kg på bara ett år

3 saker som gör att du lyckas med ditt företag

Foto: Emily Dahl

Foto: Emily Dahl

Oktober

Den här månaden omkullkastade allt i mitt liv: Klimatklubben! Första veckan i oktober träffade jag Emma Sundh och Maria Soxbo för en lunch, vi hade träffats några gånger innan då vi alla tre bloggar om hållbarhet. Och vi kände alla att vi borde kunna göra något relaterat till det i lite större skala: allt för att försöka tackla den där klimatångesten som vi alla kände (att kanalisera oro till engagemang har alltid funkat för mig - även om jag i september hade så svårt att faktiskt orka se det!) Vi hade en vag idé om att kanske göra en Facebook-grupp som ett forum där folk kunde prata om de här sakerna, som en peppig plats att samlas. Och Emma hade namnet “Klimatklubben“ som förslag.

Kvällen den 8:e oktober, samma dag som FN:s klimatrapport släpptes mailade vi varandra och bestämde: det är nog nu vi ska köra! Vi kunde inte vänta tills vi skulle ses för att planera samma vecka. Sagt och gjort: vi registrerade ett instagram-konto: Klimatklubben.se. Över natten fick vi 1000 följare. Inom tre dygn 4000 och så vidare.

En vecka senare släppte vi Facebook-gruppen och sedan en hemsida. Bollade mail, meddelanden, intervjuförfrågningar och tusen andra saker. Helt plötsligt ägnade vi hela dagarna åt Klimatklubben. Och där någonstans minskade min klimatångest rejält. Jag kanaliserar och gör det jag kan.

Oktober är för mig Klimatklubben. Och kommer nog alltid vara det. Men visst, jag gjorde ju massvis med annat också: föreläste runt om i Sverige (minst en i veckan), släppte min podcast och en ny smyckeskollektion: Remake och så funderade jag mycket på Om influencers och att ha ett ansvar samt det här med Pengar, ständigt dessa pengar - och mina jobbtankar om det. Ja, fy fan vilken intensiv, men fruktansvärt rolig, månad det här var!

Tre inlägg

Varför är det så dyrt att laga och hyra?

Förvara - så håller du ordning i garderoben

Linne - allt du vill veta och lite till

November

Jag arrangerade klädbyten, släppte en studiecirkel i samarbete med Bilda, var med i Nyhetsmorgon, föreläste runt om i Sverige, gjorde massvis med intervjuer (mer om allt det här: Nyhetsmorgon, studiecirkel och nio andra skojiga grejer). Jag kampanjade mot Black Friday och så funderade jag på hur gick det med min sex timmars arbetsdag? (inte så bra är det snabba svaret) Ja, november fortsatte i samma rasande takt som oktober. Roligt, intensivt och så häftigt att få vara en del av.

MEN jag kände också halvvägs in i den här månaden att det var dags att skala och delegera: allt för att orka på sikt. Och det är också med det jag går in i julledighet strax och inför det nya året: en hållbarare arbetsbelastning är det som jag har jobbat intensivt och planerat för de senaste veckorna.

Tre inlägg

Vilket material i kläder är miljövänligast?

Second hand i första hand

Prislapp säger inget om kvalitet

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

December

Årets julklapp koras och det blir det återvunna plagget, jag reder ut begreppet i Vad är skillnaden på återvinning, återbruk och återanvändning? och i diverse intervjuer, bl a Sydsvenskan och SVT:s Kulturnyheterna. Klimatklubben fortsätter vara en stor del av mitt liv, och tidningen Elle utnämner oss till en av de hetaste trenderna för 2019! Vi får äntligen berätta att vi har skrivit kontrakt på en bok om klimatet med Norstedts förlag. Och så packar jag smycken för glatta livet till alla som ska ge i julklapp.

Tre inlägg

Klimatsmarta julklappar - mina bästa tips

Slowfashionutmaningen - hur gick året?

Poddavsnitt: #6 Julen – hållbara julklappstips

Foto: Matilda Audas Björkholm, Avbild.nu

Foto: Matilda Audas Björkholm, Avbild.nu

Tack för i år!

Det var 2018 det. Det här året har varit så fantastiskt. Om förra året, 2017, var en berg-och-dalbana känslomässigt, så känner jag i år bara stabilitet och trygghet. Jag har för första gången på nästan tio år fått samma lön den 25:e varje månad (något som har gjort mig så lugn!) och jag har hittat en fin vardagslunk som jag trivs med. Förskolelämning och -hämtning, jobb och att umgås med familj och vänner.

Jag har jobbat mycket, men till nästan 100 % endast med sådant som helt följer mina värderingar och min lust. Det är ett privilegium om något.

Klimatklubben

Jag är oerhört stolt över det vi hittills har gjort med Klimatklubben. I skrivande stund över 25 000 följare på Instagram och över 13 400 medlemmar i Facebook-gruppen. Vi har träffat politiker, synts och hörts i media, fått privatpersoner att göra förändringar för ett klimatsmartare liv och så vidare.

Nästa år släpper vi bok och så hopppas jag att Klimatklubben fortsätter växa och skapa opinion. Att vi på allvar kan sätta press på politiker, företag och bidra till en normförskjutning för ett klimatsmartare liv i samhället för alla, inklusive privatpersoner.

Jag är så lycklig att det går så vansinnigt lätt att arbeta med Maria och Emma - vad är oddsen liksom? Vi kände knappt varandra för tre månader sedan, och nu är vi kollegor i princip varje dag. Det är exakt 0 % ont i magen när vi jobbar tillsammans, och ni kan inte ana vad det skapar energi och produktivitet!

Föreläsa, skriva och prata

Jag ser framemot 2019 och att få fortsätta göra det jag gör. Att föreläsa, skriva och prata om allt det här jag kan och tror på med er följare och läsare men också med media, företag och politiker gör mig genuint glad. Jag har jobbat hårt och länge för att nå hit där jag är nu. Och om jag förut tänkte “det kanske tar slut en dag?!“ så känner jag inte så längre. Jag tror helt enkelt att jag kommer att få fortsätta göra det jag älskar så länge jag själva bara vill. För fördelen med att bygga allt långsamt antar jag är just detta.

Jag är också så glad att jag idag på allvar inte känner en motsättning mellan att ha en stabil lön och att arbeta helt utifrån det jag älskar och brinner för. Ja, att det går alldeles utmärkt att kombinera!

I början på nästa år kommer jag också att göra en stor, och rätt efterlängtad, förändring i mitt jobbliv. Och ett beslut jag kom fram till för några månader sedan. En sak som jag efter många år känner mig helt färdig med - och känslan av att våga släppa en grej till förmån för nya fantastiska saker ser jag så framemot. Men mer om detta senare.

Och det är med allt detta jag går in i 2019!

Hur var ditt år? Vad är du extra stolt över? Och om du också har gjort en årskrönika, lämna gärna länk. Jag vill läsa!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

God jul!

Nu blir det julledigt! Själv tänkte jag följa min lista slaviskt: vila, koppla ner och bort från allt vad jobb, internet och sociala medier heter (hej så länge!) Och så ska jag försöka bara göra sådant som gör mig väldigt glad: umgås med min unge, familj och andra jag gillar. Läsa böcker. Sova (hur bra nu det går med en snart tvååring....) Äta goda saker, och så mest skrota runt och göra sådant som faller mig in.

Foto: Caroline Frankesjö

Ja, ni fattar. Vi ses igen den 8 januari med två undantag: På juldagen, den 25:e, hittar du mig i TV4:s Nyhesmorgon - preliminärt två inslag och första gången cirka 10.30. Och så kommer det en årskrönika om mitt 2018 här på bloggen den 27:e (den är förinställd). Smyckesbeställningar skickas också först den 8:e januari, så du vet!

Annars kopplar jag strax helt ned om någon timme - vi ses nästa år! Kommer bli ett vansinnigt bra 2019 för övrigt - det känner jag på mig!

Hoppas du också får en fin jul med de saker som gör just dig glad! Vi ses snart igen!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Heta listan i Elle 2019, Kulturnyheterna och fyra andra pressklipp

Tack vare att Klimatklubben har växt så fort (igår sa följare 25 000 hej på Instagram!) den här hösten så har media uppmärksammat oss en hel del - och det känns så fantastiskt roligt. För det som, om något, är Klimatklubbens syfte så är det ju att sätta ljuset och uppmärksamma miljö, hållbarhet och klimat så mycket och så ofta som bara är möjligt.

Att få prata om det jag brinner för så att så många som möjligt lyssnar är en ynnest och något jag är oerhört tacksam över varje gång. Det är också på det sättet jag tror att jag kan bidra allra bäst till förändring.

Och med allt det sagt: det är därför det som hänt de senaste veckorna känns så roligt:

Klimatklubben på Elle:s Heta listan 2019

Klimatklubben är med på modemagasinet Elle:s lista med trender för 2019 (nr 1/2019). Klimatet och att prata klimat rankar de alltså som något av det hetaste nästa år - hur bra?!

Och kanske tolkar de det som en trend eftersom det är exakt vad vi är fler och fler som gör. Så du som har tjatat om hållbarhet, miljö och klimat länge: du var före trenden, en early-adopter helt enkelt. Finfint va?!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Kulturnyheterna SVT - jag pratar hållbart mode

I går kunde den uppmärksamma tittaren spana in min nuna på SVT:s Kulturnyheterna. Jag pratar hållbart mode tillsammans med några andra stjärnor på området. Klippet hittar du här: Klimat- och miljövänliga kläder allt viktigare – men långt kvar för modeindustrin

Fyra andra pressklipp

Dessutom har jag också blivit intervjuad här:

Sydsvenskan

Sydvenskan skriver om årets julklapp och jag snackar begreppsförvirring med mera: Årets julklapp inspirerar till fler klädbyten och ökad materialkunskap

EFN: Ekonomi- och finansnyheterna

EFN har intervjuat mig på temat julklappar: Klimatinfluencerns hållbara klapptips

Extrakt

I forskningrådet Formas tidning Extrakt pratar jag också jul: Så fixar du den hållbara klappen

Sändaren

Och i den kristna tidningen Sändaren reder jag ut begreppen kring årets julklapp: Begreppet "återvunnet plagg” kan leda vilse

Nyhetsmorgon på juldagen

Jag ska ju strax ta långledigt, förutom en grej: TV4:s Nyhetsmorgon på juldagen. Kika gärna då!

Dessutom kommer det att i mellandagarna (mest troligt) släppas ett skojigt klipp på SVT Nyheter, jag pratar textilåtervinning samt gör ett roligt (och lite förfärande) test!

Har du några tankar eller funderingar utifrån det här inlägget? Lämna en kommentar så svarar jag!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Vi skriver bok om klimatet!

Det här känns så mäktigt och märkligt på samma gång: men jag, Emma och Maria ska ge ut bok!

Jag ska alldeles strax bara lägga mig raklång och vila under jul efter en så vansinnigt intensiv (men rolig) höst, men innan dess vill jag såklart berätta den här nyheten.

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

På inte mindre än min födelsedag, den 24 oktober, knatade vi tre upp till Norstedts ståtliga hus för ett så kallat förutsättningslöst möte (jag hatar det begreppet i vanliga fall eftersom det låter som en synonym till meningslöst, men denna gång kändes det… låt oss säga…helt okej!)

Vi tre startade Klimatklubben kvällen den 8:e oktober och bara någon vecka senare hörde Norstedts av sig. För att de tänkte att vi nog kanske var rätt personer för den där boken de haft i åtanke ett tag. Och hej, det var vi! Tror vi! Efter ett möte, en synopsis, ett signerat kontrakt (och förfrågningar från två andra bokförlag) så står vi nu här: mitt i bokprojektet. Med inlämning i februari.

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Jag har aldrig träffat två personer som det går så lätt och snabbt att jobba med som just med Emma och Maria. Vilket är en jäkla tur! Vi kände ju knappt varandra innan Klimatklubben och nu hörs vi varje dag. Så att skriva en hel bok på bara någon månad känns förvånansvärt bra (säger jag i och för sig med skräckblandad förtjusning). Men jag tror på allvar att det kommer att bli förbaskat bra. Boken släpps i höst – och jag är så otroligt glad över att nu äntligen äntligen får vi berätta!

Och för mig är detta alltså både årets födelsedagspresent och årets julklapp!

Klimatklubben bok Norstedts

Och jämförelsen med förra (första) gången jag skrev bok, med Jennie, så är det här en jädrans räkmacka alltså. Sist kämpade vi länge länge innan vi blev antagen av ett förlag: Hur du skriver en bok - och får den utgiven

Lämna gärna en kommentar med tankar, hejarop eller något annat bokrelaterat!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Klimatsmarta julklappar - mina bästa tips

Snart är det jul så därför tänkte jag tipsa om mina bästa julklappstips. Självklart med extremt lite fokus på ogenomtänkt nykonsumtion i överflöd. Det är ju liksom inte riktigt min grej!

1: Fokusera på omtanken

Jag tänker att det allra finaste att få i julklapp är något som känns genomtänkt och personligt: så därför vill jag verkligen slå ett slag för hellre 1 bra julklapp än 10 halvers.

Och: det är aldrig prislapp som avgör vad som är en bra klapp. Utan de som vi tenderar att komma ihåg är de som kändes som handen i handsken: ja, som kändes rejält omtänksamma och personliga! (vilket självklart är lättare ju mer du känner mottagaren)

2. Second hand i första hand

Det allra mesta finns begagnat så ta gärna en sväng förbi alla second hand-butiker du kan komma på (finns på allvar butiker för alla behov!) Jordklotet kommer tacka dig, plus att det där noga utvalda som bara finns i ett exemplar garanterat känns mer personligt än om du köpt något liknande i valfri shoppinggalleria. Här har jag tipsat om en drös bra butiker väl värda att spana in (finns extremt många till också!): Second hand i första hand

Foto: Emily Dahl (Fr v Maria, Emma och jag)

Foto: Emily Dahl (Fr v Maria, Emma och jag)

3. Ge pengar till organisationer

Ge bort omtanke på allvar - och många organisationer har så fina projekt att det inte är speciellt svårt att hitta något som matchar mottagaren perfekt! Eller vad sägs om att plantera träd med Vi-skogen till den trädgårdsintresserade? Ge bort en säker förlossning till mamma med Läkarmissionen? Ja, finns så mycket bra!

Här kommer en drös presenttips:

Och, av de här har ju också egna second hand -butiker (Stadsmissionen, Röda Korset, Erikshjälpen) - så att handla julklappar där tickar ju både tips 2 och 3 på min lista - smart va!?

4. Stötta kloka och hållbara företag

När/om du köper nytt, ja, då tycker jag verkligen att du ska stötta företag och butiker som gör bra saker! För utan dina pengar kan de inte växa, utveckla och fortsätta göra det de gör! Så använd gärna julen som det perfekta tillfället för att rösta med plånboken. Vinsten är nämligen dubbel: du stöttar något bra med dina pengar men dessutom hjälper du dem att spridas. För det är ju få tillfällen där så många ser och får höra talas om de här bra grejerna som under jul (i alla fall om du har paketöppning tillsammans med andra!)

Om du vill ha tips på just sådana här kloka och medvetna företag så hittar du en drös sådana här: Hållbara shoppingtips. Där har jag samlat många av de företag jag verkligen tycker förtjänar att upptäckas av många fler! Tillsammans skapar vi förändring - för en mer hållbar och klok värld!

Om du vill fördjupa dig ännu mer i det här ämnet så handlade ju poddens julspecial om exakt detta plus lite till: Slow fashion: #6 Julen – hållbara julklappstips

Har du något toppenbra julklappstips? Fyll på vettja och lämna en kommentar!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.