Dagens slow fashion-outfit - second hand och ärvt

Den här veckan är jag ju på något av en turné. Skövde igår kväll och Borås ikväll, och idag är jag i Göteborg för en drös möten innan kvällens föreläsning på Textilmuséet kl 17.30-19.00. Jag är tillbaka i Stockholm någon gång efter lunch imorgon. Kvällen ska jag ägna åt att kramas med Ingrid(<3 !!!) samt göra ett snabbt besök i Radiohuset.

Jag är inbjudan för att snacka miljö som valfråga och hur mycket bloggar och influencers kan spela roll i det här. Kl 16.10 (cirka) hör ni mig i P5 Stockholm. Och på fredag morgon drar jag till Åre för Åre Sustainability Summit ända till på söndag. Intensivt men så vansinnigt skoj!

Så mitt i det här med att träna på att vara ifrån skrutten kollar jag såklart på bilder på henne. Och då dök dessa två från förra veckan upp, när vi åt lunch med Elin på Teknifik.se

Foto: Elin Häggberg / Teknifik.se

Foto: Elin Häggberg / Teknifik.se

JAG: Blommig klänning med volanger på ärmarna, ursprungligen från H&M, köpt på Stockholms Stadsmission för 45 SEK häromveckan. Mitt nyaste plagg i garderoben // Strumpbyxor från Swedish Stockings i återvunnen nylon. Jag har använt dem i snart två år, och de är fortfarande helt hela! Dock lite noppriga, men det kan en kanske ha överseende med... // FATTA-halsband från kollektionen som släpps om någon vecka.

INGRID: Body och tights ärvda från olika håll (kompisar eller släkt, vet inte så noga faktiskt....) // Strumpor som vi fått i present // Koftan är min, och som jag hade när jag var bebis. Och jag tycker att den är så himla fin! Den är stickad av min mormor, och det är också av henne Ingrid har fått sitt andranamn Alice.

Foto: Elin Häggberg / Teknifik.se

Foto: Elin Häggberg / Teknifik.se

Har du något arvegods plagg som du är lite extra kär i? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

En text om kläder jag verkligen vill att du ska läsa

Månadens tema för bloggnätverket The Sustainable Society är "Kläder". Inte alltför svårt att spinna igång på för mig kan tyckas. Det här är något jag skriver om var och varannan vecka. Varför? Ja, för att vissa saker måste processas om och om igen.

Att konsumera kläder mer hållbart kräver nämligen en beteendeförändring. Att gå från att kanske aldrig ha tänkt (eller bara ibland) till att verkligen låta det bli en del av ens vardag är att höra, läsa, samla information och slutligen verkligen förstå. Och att hitta sin egen ingång till det hela. Sin egen process och sin egen motivation.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Min egen resa

Jag har exempelvis pysslat med hållbart mode i över tolv år (ja, sen jag gick i gymnasiet). Och även om jag mycket väl visste vad problem var så levde jag det inte fullt ut. Jag var engagerad inom olika organisationer och föreläste för nätverket Rena Kläder. Jag gjorde för tusan hela mitt projektarbete i trean om globalisering med fokus på textilindustrin och dess historia. 

Men ändå, i klädbutiken var det något som hände. Jag stoppade huvudet i sanden. Tänkte kanske att "äsch, inte kan lilla jag göra så stor skillnad. Mitt tröjköp gör nog varken till eller från..."

För mig handlade det om att jag inte riktigt visste hur jag skulle göra istället. Jag hade inte lösningarna framför mig. Och så handlade det om att jag inte hade bestämt mig.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Mitt nyårslöfte

Nyåret för drygt fyra år sedan bestämde jag mig för att det årets löfte till mig själv skulle handla om att fr o m nu bara konsumera kläder utifrån slow fashions principer. Och eftersom jag är en vinnarskalle och hatar att misslyckas gick jag all-in. Det var tungt emellanåt, och jag kände mig hindrad. 

Men efter bara några månader hade mitt nya tänk satt sig. Jag hade ändrat mitt beteende. Och jag såg möjligheterna. Det var inte begränsande att konsumera hållbart. Snarare öppnade det upp för så mycket kul. 

Och det är där jag är i dag. Med tillägget att jag också får hjälpa andra på den här resan. Att kunna visa på inspirationen. Att det är roligt och härligt. Visst, det är också utmanande och klurigt emellanåt att ge sig den på en hållbar garderob. Men utan lusten kan vi inte förändra. Det om något är vad jag har lärt mig genom åren. Och det är också vad jag vill föra vidare till dig som läser. Oavsett om du är stammis här eller helt ny. Varmt välkommen.


Och du, läs gärna de andra inläggen från The Sustainable Society på samma tema:

Naturligt Snygg: En hållbar modefavorit: Nygårds Anna

Ekoenkelt: Kan man gilla både mode OCH miljö?

Husligheter: 3 hållbara sätt att bygga din garderob på

Annas kemtvätt: 9 fördelar och 1 nackdel med att köpa kläder second hand 

Ekomorsan: Så blir du en Ecofashionista

Think Organic: Om kläder

Emmasvintage: 17 snabba modetips till en miljösmart garderob


The Sustainable Society är ett bloggkollektiv som består av HusligheterVeckans EkoThink OrganicEkomorsanEkoenkeltDos FamilyRowan TreeAnnas KemtvättNaturligt SnyggSlow Fashion och Emmas Vintage. Tillsammans vill vi inspirera andra till att leva mer hållbart och ta hand om vår miljö. Se till att följa oss på Facebook och Instagram så ni inte missar våra klimatsmarta tips!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen. 

En bra film, klädbyte och lite annat

Halloj, hoppas ni har en fin vecka! Det har jag. Den här veckan har jag nämligen kramats lite extra mycket med min absoluta favoritperson (rätt gissat: Ingrid) Jag kommer nämligen vara hemifrån hela tisdag till söndag (men med en kort mellanlandning hemma torsdag kväll och natt) nästa vecka. Och om det var något jag aldrig hade känt för ett halvår sen så var det den intensiva hemlängtan som numera slår till så fort jag är hemifrån mer än en dag...

Föreläsning Skövde 19 sep och Borås 20 sep

Men trots det, ser jag så mycket framemot nästa vecka! Jag har nämligen inte mindre än tre föreläsningar inbokade, på tre olika orter. Tisdag kväll: Skövde. Onsdag kväll: Borås. Lördag förmiddag: Åre. För mer info, exakta tider och platser finns allt här: Mitt föreläsningsschema i höst.

Så en kan kanske säga att två favvogrejer finns i den här bilden <3: 

IMG_4566-1.jpg

Klädbyte och föreläsning i Åre 22-23 september

I Åre under Åre Sustainability Summit projektleder jag dessutom deras klädbyte. Så om du ska på konferensen och/eller bor i Åre måste du komma på bytet! Rensa garderoben och ta med dig plaggen som du av någon anledning inte använder så mycket som de förtjänar. Mer info hittar du här: Swap 'til you drop. Och du, sprid ordet till alla som är där eller borde vara där! <3

Och så en film du bör se

För övrigt gillar jag skarpt när ni tipsar om roliga saker som ni dyker på. Exempelvis tipsade tech-bloggaren Elin på Teknifik.se mig om denna film. Så enkel och informativ. Kanske lite förenklad, men vad gör det. God underhållning som dessutom lär en bra saker ska och bör alltid lyftas! Så spana in: 

Har du dykt på något spännande hållbart mode-relaterat senaste tiden? Någon intressant nyhet, härlig infografik eller annat schysst som fler borde veta om? Låt mig veta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Mina 5 bästa tips för marknadsföring

Vet ni, jag älskar när ni önskar blogginlägg och ämnen att läsa om! Det här är ett sådant. Så fortsätt gärna önska, för jag sparar allt bland mina idéer. Och även om det kanske tar någon månad eller ett helt år (som det här inlägget, erh!) innan jag verkligen skriver det, så hoppas jag ni ska gilla! Här kommer det:

Mina 5 bästa tips för marknadsföring

När jag startade mitt företag 2009 tänkte jag att saker som försäljning och marknadsföring var ungefär som bokföring, produktutveckling och webshopsbyggande. Ja, att allt i ett företag var ungefär lika viktigt och lika stort.

5 marknadsöfringstips

Eller kanske till och med att det där med att marknadsföra och sälja skulle komma av sig själv. Att det skulle vara på plats dagen jag öppnade upp mitt företag med, de i mina ögon helt perfekta, smyckena. Ja, att det bara var att sätta sig ner och vänta på kundanstormningen. Med facit i hand kan jag dock ärligt säga: njae, inte direkt va!

Det är nämligen så här: utan försäljning har du inget företag. Och utan marknadsföring har du ingen försäljning. Något som jag faktiskt kan glömma bort lite då och då även idag.

Så därför har jag skrivit ihop mina 5 bästa tips för marknadsföring, som en påminnelse till mig själv men också förhoppningsvis som en hjälp till dig som behöver den:

1. Överskatta inte dig själv, din produkt eller din marknad.

Det är lätt att tänka: ”äh, det här med marknadsföring, det kan jag göra med ena handen”. Dessutom sitter du ju på världens bästa grej, klart att folk kommer att flockas för att köpa. Så svårt kan det väl inte vara?! Men jo! Det är skitklurigt.

Så utgå från tanken om att ingen vet vem du är. Ingen vet vad du gör. Och absolut ingen fattar varför de ska stötta just dig och ditt företag. Det låter kanske väldigt pessimistiskt, men jag lovar: det här synsättet kommer att hjälpa dig!

Marknadsföringsstrategi

2. Fokusera din tid och skapa en strategi

Och det kräver faktiskt, och ska kräva, det absolut mesta av din arbetstid. Särskilt om du har ett nystartat företag som väldigt få, eller ingen känner till. Avsätt tydligt med tid i din kalender. Och gör en plan och strategi.

Bestäm dig för några saker, förslagsvis 1-3 aktiviteter, som du ska ge dig fasen på att göra riktigt bra. Det bästa sättet att verkligen nå ett resultat. Och kom i håg: marknadsföringens bästa, och kanske enda, resultat är om andra har sett och hört dig eller inte! Och ju fler olika spretiga saker du gör desto mindre genomslag kommer det få. Så fokusera, gör och utvärdera sedan.

Själv har jag testat det mesta, vilket jag verkligen tycker att du också ska göra. För utan att prova kan du aldrig veta om det är rätt för dig eller inte. Men var också snabb på att fundera om det är värt eller inte. Det här är tre saker som exempelvis inte fungerar för mig: mässor, google adwords och tävlingar. Och det vet jag efter att ha testat (hade dock kanske kunnat spara en hel del pengar om jag testat lite mindre....)

Och för att verkligen kunna prova olika saker så gäller:

Marknadsföring och driva eget

3. Vänta inte

En sak som är så lätt att göra är att vänta med marknadsföringen tills en tycker att allt är på plats. Men gör inte det! Även om allt inte är exakt som du vill, ska du börja sprida ordet. Och det av tre anledningar:

a. Du kommer aldrig bli klar.

Det är liksom hela idén med att driva företag. Du blir aldrig färdig (och ska aldrig bli det). Den där webshopen som du är så nöjd med kommer du att bli missnöjd med något år senare. För att du kan mer och ser andra saker. För att tekniken utvecklas. Och för att du inser massor av saker när du pratar med andra. 

b. Få feedback från kunder.

Genom att se till att fler får upp ögonen för det du gör får du också värdefull respons. Vad gillar folk? Vad behöver du förändra? Är det något som är otydligt och många inte verkar förstå? Bra, fixa det. Vad är ditt varumärke och hur förmedlar du det? Testa gärna just detta genom att fråga lite olika personer om vad de tror att du verkar stå för och förmedla. Är det långt ifrån vad du vill berätta och vara, ja, då behöver något förändras i din kommunikation.

c. Ju mer du kommunicerar desto mer lär du dig.

Det är bara genom att verkligen kasta dig ut som du kommer att bli ännu bättre på det du gör. Ju fler gånger du har tvingats berätta om vad du gör desto bättre kommer du vara på att kort och koncist kunna presentera. Och det är, helt seriöst, i själva mötet med dem som du tänker är dina kunder som du verkligen får veta om de är det eller inte.

4. Var bjussig

Att vara så schysst det bara går ingår definitivt i min marknadsföringsstrategi (se punkt 2) Både för att världen blir sådär lite allmänt härligare av att folk är bjussiga och bussiga, men också för att det ökar sannolikheten att andra vill hjälpa dig och rekommendera det du gör vidare. Mer exakt hur det här fungerar har jag skrivit om här: Om att ge och ta - och att vara snäll som min livsstrategi. 

Och det gäller givetvis att vara helt ärlig och genuin i det här (falskhet genomskådas alltid och kommer bita dig i baken!), samtidigt som du inte heller får bli överkörd av andra.

Lär dig grunderna i marknadsföring

5. Och ja, du kan lära dig allt.

Det här är en punkt jag har brottats ganska mycket med (och ibland fortfarande gör). Att driva eget företag handlar nämligen om att en måste lära sig massor av saker, samtidigt som att en faktiskt inte riktigt är expert på något. Så det är lätt att tänka att andra som säger sig vara proffs alltid är det och därmed kan göra saker så mycket bättre än dig.

Men min erfarenhet är att det inte stämmer. Så, mitt råd är: lita aldrig på att någon annan ska komma och ”rädda” dig. D v s bara för att du betalar någon annan att hjälpa dig med marknadsföring kan du inte luta dig tillbaka och räkna med att allt löser sig. Det fungerar inte så. Och det bl a för att:

Saker tar tid

Även om du betalar andra så kommer inte grejer hända över en natt. Ha därför tålamod. Och räkna också in det i din budget. Så om du exempelvis betalar en PR-byrå, tänk då att resultat kanske nås först efter 6 eller 12 månader. Inte efter en. Och inte heller efter ett år kommer du finnas i alla magasin. För (som i punkt 1), du är inte så intressant som du själv tror....

Jag har ställt ut på Formex-mässan en gång. När min montergranne berättade att det nog var först sjätte gången de började märka av ett resultat av sin närvaro, ja, då insåg jag att det inte var för mig. För mässa sex gånger, då snackar vi en kostnad på minst 210 000 kr (och då har du gjort lågbudget de luxe varje gång)…

Så med det sagt, du kan göra mycket själv. Faktiskt i princip allt. Visserligen kan det vara värt att anlita andra (ex en PR-byrå) för att de har kontakter du saknar. Men även om du väljer det, lär dig grunderna själv!

Plugga på grunderna

Läs böcker, surfa runt på internet, fråga hur andra har gjort. Känner du någon som jobbar inom en specifik bransch? Be att få bjuda dem på lunch och fråga allt det där du vill veta. Har du en kompis som är journalist? Fråga hur de tänker när de väljer innehåll till tidningen. Vilka pressmeddelanden i mailen fastnar de för? Vad underlättar deras jobb och vad försvårar?

Ja, samla på dig så mycket kunskap som bara är möjligt. Och desto mer du kan, desto bättre kommer du också bli på att köpa in tjänsten (om du nu inte vill göra allt själv). Först då kan du veta vad som är ett rimligt pris, samt genomskåda de som säger sig kunna mycket men mest hittar på (ja, de är fler än du tror).

Mer att läsa

Vill du läsa mer på temat att driva eget? Här är tre inlägg som andra har uppskattat:

Entreprenörskap - mina 15 bästa lärdomar för att driva företag

4 anledningar till varför du ska våga tjäna pengar

Om att våga tro på sig själv, eller hur jag började tjäna pengar

Hoppas du gillar tipsen, och fyll gärna på med fler bland kommentarerna. Precis som om du har någon fråga eller fundering angående det här med marknadsföring, jag hjälper gärna till! 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Nominerad till "Årets röst" - och bli gärna månadsgivare

För lite drygt två veckor sedan berättade jag om mina planer för hösten och framtiden (Hösten - här kommer jag!). Bl a berättade jag att det finns så mycket jag vill göra med den här bloggen och platsen. Internet är fantastiskt i bemärkelsen att det har gett mig möjligheten att kunna skapa det här utrymmet för det jag brinner för allra mest: hållbart mode! 

Och att Slowfashion.nu dessutom är en plats som fler och fler hittar till, ja, det känns helt fantastiskt. Precis som varje gång jag får höra att något jag sagt här har påverkat dig som läser. Att du har ändrat ett tänk, lärt dig något eller att du faktiskt har hittat en plats som delar dina åsikter och tankar. Det är något jag är så oerhört tacksam för!

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Nominerad till "Årets röst"

För någon dag sedan fick jag veta att jag är nominerad till Stora Influencerprisets kategori "Årets röst". En kategori som "tilldelas en influencer som haft ett utmärkande budskap, kampanj eller språk under det senaste året". Oavsett om jag vinner eller inte så är detta ett så oerhört fint kvitto på att det jag gör här på något sätt ändå spelar roll. Och att någon lyssnar.

Jag har verkligen inte flest läsare, och jag skriver i en oerhört smal kategori (tyvärr! Hållbart mode borde angå ALLA!) Men ni som är här, ni är så himla fina. Och kanske blir slow fashion-devisen "kvalitet framför kvantitet" inte tydligare än så här?!

För att vi har en ständigt pågående dialog. För att jag känner att jag inspireras och uppmuntras av er, och att jag förhoppningsvis kan peppa er. 

Och med det sagt, min förhoppning och också målsättning är att kunna göra Slowfashion.nu till ännu mer av mitt arbete. Låta det ta ännu fler timmar och utveckla platsen till att bli ännu bättre. Ännu mer tips, inspiration och kunskap. 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Nu kan du bli månadsgivare

Så därför är jag så otroligt tacksam för er fina respons på mitt Hösten - här kommer jag!-inlägg när jag frågade om läsarfinansiering. För att just kunna lägga mer tid och låta det bli en större del av mitt arbete. En fråga jag var så oerhört nervös att ställa, men era hejarop gjorde att den rädslan helt kom på skam! TACK!

Så med det sagt, om ni är fortsatt peppade på idén får ni mer än gärna bli månadsgivare på Patreon.com/slowfashion. Eller om ni hellre vill ge en engångssumma via swish: 123 199 72 04.

TUSEN TACK FÖR ATT NI FINNS! (och även om jag förespråkar kvalitet framför kvantitet är jag oerhört tacksam för varje gång ni tipsar vidare om bloggen till andra, ju fler desto roligare gäller ju till viss del ändå...)

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hållbart mode för dig utan pengar

Ett av de vanligaste argumenten mot en mer hållbar garderob är att det skulle vara dyrt.  Men stämmer det verkligen? Är hållbart mode dyrt?

Det enkla svaret är: Ja. Och nej. Om du köper nyproducerat schysst och ekologiskt så är det absolut dyrare än när du handlar kläder som inte bryr sig. Men som tur är, är det inte det enda sättet en kan skapa en hållbar garderob på. Det här inlägget är för dig som lever på en väldigt tajt budget men ändå vill ta ansvar. 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Varför kostar hållbart mer?

Men först börjar vi med: varför kostar då hållbara nyproducerade kläder mer? Till viss del för att schysst produktion oftast sker i mindre kvantiteter, vilket gör att alla delar blir lite dyrare (det är klart att du får ett annat pris om du köper 5 mil tyg istället för 50 meter....)

Men också, ja, kanske framförallt av den här anledningen: oschyssta plagg är alltid alldeles för billiga. Ett bra exempel har jag skrivit om här: Kläder är för billiga. Punkt.

Det är nämligen inte du som betalar den verkliga kostnaden. Utan priset betalas av någon helt annan. Läs: det är alltid någon som betalar, och är det inte du, så är det den som producerat plagget genom låga löner, taskig arbetsmiljö och allmänt risiga villkor. Men också miljön. Det kostar självklart mer att installera reningsverk än att släppa ut kemikalier i naturen och det är mycket svårare att odla ekologiskt än att bespruta hårt. Så enkelt är det.

Tyvärr. 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Men vad gör en då om en vet allt det här, vill prioritera hållbart men faktiskt inte har råd? Ja, det finns en hel del faktiskt! Att köpa nytt och schysst är bara ett av sätten att leva slow fashion nämligen. Här är min bästa tips: 

Hållbart mode för dig utan pengar

Klädbyten

Gratis kläder. Och även om du inte har något plagg att byta med så har nog de allra flesta av oss minst en kompis som gärna ger bort mer än vad de vill ha tillbaka. Min erfarenhet av klädbyten med ett gäng vänner och bekanta är att hälften vill gå hem med lite eller inget eftersom de garderobsrensar och den andra halvan vill ha mycket eftersom de uppdaterar sin garderob. Så det brukar gå jämt upp helt enkelt!

Second hand

Det mesta går att hitta på second hand. Och det än hur trendig du vill vara eller vilken stil du har. 

Laga och ta hand om kläderna

Att vårda och laga plagg som går sönder förlänger livslängden på dem. Och det oavsett vilken kvalitet plagget har. För tipset om att lägga mer pengar i början för att köpa bra kvalitet är såklart klurigt om du inte har pengar att röra dig med.

Köp lite

Att bara köpa det du behöver är såklart det enklaste och bästa hållbarhetstipset. Och också det som sparar mest pengar.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Och kom ihåg!

Fast fashion och det billiga modet är i grunden en demokratisk tanke och handling. Kläder och mode som är tillgängligt för alla. Oavsett plånbok och oavsett hur långt från catwalken i Paris du befinner dig. Så om du köper den där fast fashion-t-shirten för 49 kr för att du verkligen inte har råd med något annat, ja, det kan ingen kritisera dig för. Men köp inte 5 stycken. Och se till att ta väl hand om den, laga den när den går sönder och ha den tills den är helt utnött.

Har du något hållbart och billigt klädtips? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen. 

Mitt föreläsningsschema i höst

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: fy tusan vad kul det känns med en hel drös inbokade föreläsningar i höst! Och om du bor i närheten av någon av de här platserna så skulle det var så otroligt roligt om du ville och kunde komma. Precis som att du mer än gärna får tipsa vidare om du har någon kompis, släkting eller annan bekant som borde och kan gå! Så här är schemat: 

Lördag 2 september: Västervik

Den cirkulära garderoben fortsätter som projekt även i år (jag föreläste i Kalmar för exakt ett år sedan) och arrangeras av bland annat Länsstyrelsen och Västerviks kommun. Och nu på lördag händer en drös grejer runt om i staden på temat hållbart mode. 

Kl 14-15 föreläser jag om Slow fashion på biblioteket på Spötorget. Det är öppet för alla, gratis och ingen föranmälan krävs. Mer info om dagen och "Den cirkulära garderoben" här.

Och yes, det som känns extra kul är att föreläsningen är lite av en avspark inför studiecirkeln som startar 13 september. Cirkeln arrangeras i samarbete med Sensus Studieförbund och bygger på min och Jennies bok. Mer om cirkeln här.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Onsdag 6 september: Sundsvall

Varje onsdag bjussar Kulturmagasinet på lunchkultur. Kl 12-13 den 6e september föreläser jag om Slow fashion. Det är öppet för alla och gratis, men du behöver hämta ut en platsbiljett i receptionen tidigast en vecka innan. Mer info här.

Tisdag 19 september: Skövde

Kl 18-19.30 pratar jag Slow fashion i Sensus lokaler på Rådmansgatan 24 i Skövde. Gratis men föranmälan krävs. Mer info och anmälan här.

Föreläsningen är lite som en kickoff för studiecirkeln som startar i Skövde 25 september och går varannan måndag under hösten. Mer info om cirkeln här

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Onsdag 20 september: Borås

Kl 17.30-19 föreläser jag på Borås Textilmuseum (d v s favorit i repris, vilket känns så vansinnigt roligt! Jag föreläste ju på samma ställe i november förra året). Mer info här.  

Även Borås kommer att ha en studiecirkel i höst (kolla gärna med Sensus direkt om tid och plats, för jag vet inte om allt är spikat än) Men i Göteborg är det klart, och där kör samma cirkel igång den 12 september. Mer info om det här.

Fredag och lördag 22-23 september: Åre

Under Åre Sustainability Summit föreläser jag kl 11-11.45 på lördagen. Och den här helgen är verkligen ett tips om du vill hitta hållbarhetsinspiration de luxe. Så galet mycket kul och intressant som händer! Hela programmet och biljetter hittar du här.

Tisdag 3 oktober: Göteborg

Tid och plats för min föreläsning på Göteborgs Universitet är inte helt satt än. Men det är under deras temadag om hållbarhet, så en hel del annat kommer också hända under denna heldag. 

Lördag 7 oktober: Saxnäs

Okej, det här kan vara höstens häftigaste grej: en grym inspirationshelg 6-8 oktober i Saxnäs. Tillsammans med bl a Underbara Clara kommer jag att föreläsa och hålla workshops för ett taggat gäng. Tänk grym mat, fjäll, yoga, inspirerande samtal och pepp: ja, så tänker jag mig helgen i alla fall.

Sista anmälningsdag är den 31 augusti (men om en inte hinner till det så kan det vara värt att fråga snällt ändå om det kan tänkas finnas någon plats över?!) Helgen arrangeras av Norrlands Designkreativ.

Jag kommer att hålla min föreläsning ”Att ta risken att bli mindre omtyckt – om att bygga ett starkt varumärke” samt en workshop på temat entreprenörsskap, marknadsföring och varumärkesbyggande. 

Mer om helgen och allt det som händer och ingår hittar du här.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Onsdag 11 oktober: Gävle

Frukostföreläsning om Slow fashion med fokus på försäljning och handel: hur kan butiker tjäna pengar på att nischa sig mot hållbart mode? Föreläsningen är för Gävle Citys (en samverkansförening för Gävles butiker och företag) medlemmar. 

Onsdag 25 oktober: Hökarängen, Stockholm

Kl 19-20 föreläser jag om Slow fashion i Söderledskyrkan i Hökarängen. Föreläsningen är öppen för alla. Mer info kommer.

Tisdag 7 november: Nybro

Slow fashion-föreläsning på Nybro Bibliotek. Mer info kommer.

Onsdag 8 november: Kalmar

Projektet Den cirkulära garderoben fortsätter, och jag föreläser i Kalmar som en uppstart för studiecirkeln som också kommer att gå här. Mer info om tid och plats för föreläsningen kommer. Info om cirkeln hittar du här.

Plus förhoppningsvis något mer

Så ja, att jag ser framemot hösten är en underdrift! Och nej, jag ska absolut inte sticka under stol med att vissa av de här föreläsningarna också innebär nätter borta. Och att få sova en hel natt i sträck är något jag definitivt gärna vill testa på. Var ju väääldigt länge sen sist jag sov längre än tre timmar i sträck...)

Men med 11 inbokade föreläsningar måste jag dock ändå säga att det väldigt gärna får bli fler också. För det är verkligen så förbaskat kul! <3

Ses vi på någon av dem?! Håller tummarna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Second hand och inspirationen

Inlägget är ett annonssamarbete med Minimera


För en dryg månad sedan berättade jag om mina tankar om second hand i inlägget: Minimera - second hand för dig som inte riktigt orkar. Och ja, jag vidhåller: second hand ger mig absolut lite dubbla känslor. Lyckokänslor av den där ultimata fyndupplevelsen när en lyckas haffa det där som ingen annan har.

Men också paniken över att det i valfri second hand-butik lätt blir så uppenbart hur vi överkonsumerar kläder. Rader och högar av sladdriga, urtvättade kläder som knappt hade något värde som nya och absolut inte har det som begagnat.

Foto: Minimera

Foto: Minimera

Så kanske är det därför ett av mina favoritkonton på Instagram och Facebook just nu är Minimera. För att det där jobbiga helt lyser med sin frånvaro.

Istället är det noga utvalt, inspirerande presenterat och härligt stylat. Ja, så där så att det blir tydligt att kläder har ett värde. Att antalet händer som har producerat plagget vid första början alltid är densamma oavsett slutpris. Och att kläderna därför är värdefulla. 

Men att det också är bedrägligt. D v s om vi vill att kläder ska ha ett värde så blir det så. Men vi kan också välja motsatsen. Slänger vi kläderna i en hög och bestämmer att priset, oavsett nypris, ska vara löjligt lågt. Ja, då blir ju också värdet noll.

Foto: Minimera

Foto: Minimera

Väljer vi istället att hänga upp, stryka, presentera fint, styla inspirerat och sätta ett rimligt pris (om inte annat så av respekt mot den som odlat bomullen och sytt ihop plagget). Ja, då kommer vi också uppskatta plagget så mycket mer. Det handlar om mentalitet och psykologi. Och det gör mig så där genuint glad att det är vad Minimera exakt fattat. 

Väl värt alltså att surfa in någon gång i veckan och spana in nyheter eller se vilka godbitar som lyfts fram på startsidan. 

Och förutom finheterna som syns där har jag också plockat ut 12 andra plagg som jag gillar lite extra hos dem just nu (i skrivande stund är allt fortfarande till salu):

Klicka på bilderna för att komma till respektive produkt. 

Viskosklänning, 300 SEK

Viskosklänning, 300 SEK

Plyschklänning, 80 SEK

Plyschklänning, 80 SEK

Tröja i bomull, 20 SEK

Tröja i bomull, 20 SEK

Skjortklänning i viskos, 300 SEK

Skjortklänning i viskos, 300 SEK

Blus i tencel/linne/cupro, 200 SEK

Blus i tencel/linne/cupro, 200 SEK

Ullkappa, 200 SEK

Ullkappa, 200 SEK

Sidenklänning, 200 SEK

Sidenklänning, 200 SEK

Armani-byxor, 199 SEK

Armani-byxor, 199 SEK

Sidenklänning, 250 SEK

Sidenklänning, 250 SEK

Festklänning, 400 SEK

Festklänning, 400 SEK

Trenchcoat, 400 SEK

Trenchcoat, 400 SEK

Vintageblus, 200 SEK

Vintageblus, 200 SEK

Jag ser framför mig den röda tröjan med uppkavlade ärmar och ett par tajta svarta jeans. Klänningarna på någon av höstens fester med strumpbyxor och favoritsmyckena. Och de blårandiga brallorna skulle jag gärna bära med sneakers och en enfärgad lite tajtare t-shirt, så snygg siluett. Och trenchcoaten, det behöver verkligen inte vara ett vår/sommar-plagg, med en snygg och tjock ylletröja under blir den kalas även den här årstiden. 

Så ja, när jag spanar second hand försöker jag verkligen se plagget i det sammanhang jag skulle bära det. Och då växer, i alla fall i mitt huvud, det enklaste plagget till att bli något så mycket större.

Vad är dina tankar om det här med kläders värde eller icke-värde? Och om du hittade något du gillade lite extra på Minimera, lämna gärna en länk bland kommentarerna och tipsa andra!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Minimera, men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: PR, press och samarbeten.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hösten - här kommer jag!

Idag känns det lite som att hösten officiellt startar - i alla fall jobbmässigt. Den senaste veckan har jag haft semester, vilket har varit så vansinnigt skönt. (Mitt och Jennies brandtal från Way Out West finns förresten, tillsammans med alla de andra, här: WOW talks Lördag Vårt klipp hittar du allra längst ner) Och nu, 21 augusti tror jag att jag är redo att köra igång hösten. 

Och den kommer att handla om följande saker: 

Föräldraledig och jobba samtidigt...

D v s att balansera faktumet att jag är hemma hela dagarna med Ingrid samtidigt som att jag också jobbar 25%. Och ju större hon blir desto mindre sover hon. Vilket betyder klurigare att också arbeta. Så kanske blir det så att jag får jobba kvällstid när vi är två vuxna hemma? Vi får se. Men jag ska försöka hålla mig till de timmar jag skrev om här i alla fall: Att koppla bort och av.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Jag skulle dock behöva en drös extra timmar nu närmaste veckan för att planera upp och sätta ramar för allt det jag vill och ska göra i höst. Jag siktar därför på att, än hur helig helgerna normalt är för mig, sätta mig på ett café en hel lördag eller söndag de närmaste veckorna för att verkligen få tid till detta! 

Föreläsa massor

Åh! Det här är så roligt så jag vet knappt vart jag ska ta vägen. Att föreläsa är verkligen det jag så innerligt älskar, och också både drömt om och jobbat för ska bli verklighet. Och i höst har jag en drös platser inbokade: Västervik, Göteborg, Sundsvall, Gävle, Stockholm, Linköping, Skövde, Borås, Kalmar, Saxnäs och Åre. Och det får gärna bli fler! (Så om du har tips på sammanhang och platser: säg gärna till!)

Under de här dagarna stannar Ingrid hemma med sin farsa - tur för oss alla att han kan ta ut strödagar av föräldraledighet eller semester lite när som!

Smycken

Yes, det här fortsätter precis som vanligt. JohannaN fortsätter att leva vidare precis som förut, men i höst hoppas jag kunna släppa hela två nya kollektioner. En ny i samarbete med FATTA och en helt under JohannaN:s flagg (något som var alldeles för länge sen!) Den enda skillnaden mot förut är att lagret återfinns i klädkammaren och kontoret på köksbordet (sa jag att jag bor i en tvåa....?)

Utveckla bloggen

Det här är nästa grej jag så gärna vill ta mig tid till! Det finns så många inlägg som jag vill skriva. Jag vill fortsätta göra matnyttiga guider om material, berätta mer om vad olika butikers och kedjors hållbarhetsarbete egentligen betyder, ta reda på hur en egentligen ska kasta textil och mycket annat. Saker som jag tror att fler än jag funderar på och vill veta mer om. 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Men det tar tid. Allt kräver nämligen timmar av research, så just nu klurar jag mycket på hur jag ska kunna skapa mig det utrymmet rent ekonomiskt. För så här är det, krasst nog: jag måste tjäna pengar. Och jag måste göra det alla de timmar jag jobbar. Något som har blivit sjukt viktigt i och med Ingrid.

När jag tidigare, under nästan tio års tid, inte kunnat ta ut lön varje månad så har det bara påverkat mig (och tro mig, det har varit väldigt många månader som sett ut så...). Men nu har jag för tusan försörjningsansvar de luxe! Så med det sagt: 

Det finns så sjukt mycket jag vill göra med den här bloggen, en plats jag hoppas är och kan vara en kunskapsbank och lite av en community när det gäller hållbart mode. Men jag kan bara göra det om det också kan vara betald arbetstid. Allt annat är omöjligt. Och det är hur jag ska kunna lösa det som jag nu funderar på. Och så här går mina tankar: 

Företagssamarbeten

Att samarbeta med företag är en förutsättning, och något jag vill fortsätta med men också göra mer av (1-2 gånger i månaden). Jag är väldigt stolt över de samarbeten jag hittills har gjort. Just för att jag bara arbetar med företag jag genuint gillar och som har ett grundmurat hållbarhetsarbete. Jag skulle aldrig någonsin jobba med någon (än hur bra de betalar) om det inte känns rätt i magen, och det hoppas jag du som läser verkligen förstår. Men jag har också en halvt formulerad idé om det här: 

Läsarfinansierat

Tankarna började snurra efter att en av ni fina som läser frågade om jag funderade på att ta emot månadsdonationer! Hon sa så fint: jag har lärt mig så mycket av dig, så jag skulle mer än gärna vilja betala lite.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

I exempelvis USA är det här ganska vanligt, men än så länge väldigt oprövat här i Sverige. Själva idén är alltså att bloggen till viss del skulle vara läsarfinansierad med många bäckar små (vi pratar 5-20 kr per person och månad.)

Jag har verkligen klurat några varv på det här, och det känns så läskigt att slänga ut en fråga om pengar. Men samtidigt gillar jag idén om gratis innehåll som alla får tillgång till, men att de som kan och vill gärna får stötta.

Allt för att jag ska kunna ta de där extra timmarna till att ta reda på just det som du funderar på (men inte har tid, ork eller kunskap att själv leta rätt på). Och på något märkligt sätt känns tanken på läsarfinansiering som att ni då också blir medskapare. Ja, att vi tillsammans jobbar mot en förändrad värld när det gäller mode och hållbarhet.

Så därför frågar jag: vad känner, tänker och tycker ni om det här? Är det fräckt av mig att fråga?! 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.