Slow fashion: #10 Second hand – lätt, svårt eller ja, vadå?

Torsdag och det betyder såklart podd! Denna vecka är exakt hela avsnittet vikt åt:

Second hand – härligt, klurigt och allt däremellan

I det här avsnittet gästar Emilia Bergmark- Jiménez: fotograf till vardags och dedikerad second hand-shoppare på fritiden. Vi pratar om varför Emilia snöade in på begagnat från första början och hur detta har gjort henne till en tryggare och gladare person. Vi snackar tillgänglighet, utbud och allt det där andra som kan vara hinder för många att shoppa second hand – och är det rimliga ursäkter eller är de bara dåliga?! (där vänder och vrider vi rejält!) Vi dyker in i frågor som: är all second hand bra? Eller kan det trigga igång motsatsen till hållbarhet?

10-secondhand.jpg

Och så pratar vi stora grejer som klass, komplexitet och varför vissa beteenden alltid kommer vara kassa även om vi gärna vill förklä dem till bra… Dessutom grattar Emilia mig till att ha blivit utsedd till Sveriges Second Hand Profil 2019 och så berättar jag om insikten jag fick när jag nyligen skulle köpa ett par gummistövlar. Det plus mycket mer handlar dagens avsnitt om.

Mitt i programmet intervjuar jag Emma Enebog, tidigare hållbarhetschef på Myrorna som idag arbetar på den hållbara kommunikationsbyrån Futerra. Hon reder ut second hand-branschens största utmaningar – och vad som behöver göras för att fler ska välja second hand i första hand.

Helt enkelt ett avsnitt som jag hoppas ska ge dig flera nya perspektiv och tankar om just second hand.

Och för dig som vill få fin second hand-inspiration: missa inte att följa Emilia på Instagram under namnet @emiliavicenta.

Om du vill läsa mer på lite samma tema som vi pratar om i avsnittet, så vil jag tipsa om följande inlägg:

Så lyssnar du på podden

Podden finns att lyssna på via

Och nu också på Spotify:

eller direkt här:

Avsnittet är som alltid producerat av Beppo Ljudstudio.

Vad är dina tankar avsnittet och ämnet second hand? Kommentera och berätta gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

#InvestForFuture - att steg för steg lära sig pengar

I stolt annonssamarbete med Trine
 

De senaste månaderna har min grej verkligen varit att jag vill förstå det här med pengar bättre, allt för att kunna göra det allra bästa möjliga med mina ihoptjänade slantar ur ett klimat- och hållbarhetsperspektiv. Och det går framåt! Mycket, såklart!, tack vare att jag genom mitt samarbete med Trine får tid (och därmed möjlighet) att läsa på, lära mig mer och på allvar prioritera frågan i mitt liv.

För varje vecka sedan två månader tillbaka har ju jag publicerat en lektion i ämnet hållbar cash på Instagram stories, och det har ju betytt att jag också har lärt mig själv. Och vet ni, ju mer jag lär mig desto roligare och mer intressant blir det!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Och det är väl så det brukar vara: det en inte fattar är helt enkelt inte speciellt skoj. Därför gäller det att få saker att klarna och hitta en tydlig strategi - allt för att det ska sluta kännas helt oöverstigligt. Och det är precis så jag känner bara på några veckor inför det här ämnet. Och det gör mig glad. Vem vet: det här med pengar och investeringar är kanske ett framtida intresse? Jag ska bara lära mig ännu mer först!

I alla fall, hittills har jag som sagt publicerat en drös lektioner, och för er som inte har Instagram eller föredrar att få allt samlat i ett enda inlägg så kommer de första fyra lektionerna här. Håll till godo:

1. Att läsa på och lära sig mer om hållbar cash

Kunskap är första steget till pepp och inspiration - så vi börjar med det! Några bra länkar att läsa mer på är:

Klimatsmarta investeringar

Facebook-gruppen Klimatsmarta investeringar. Gå med här för att kicka igång den där peppen till att läsa mer. Jag tar en runda här lite då och då, jag förstår dock verkligen inte allt som diskuteras. Men jag tänker att det är smart att liksom omge sig med alla dessa begrepp och tankesätt för “värma upp“ hjärnan och såklart också lära mig mer. Plus att jag upplever att alla som är där verkligen är supersnälla och hjälpsamma.

Fair Finance Guide

Fair Finance Guide granskar och hållbarhetsrankar banker. Här kan du se hur just din bank ligger till utifrån olika kriterier. Och denna artikel är väldigt läsvärd tycker jag: Tre sätt att spara schysstare. Det jag kan uppleva som lite deppigt (men det är ju inte Fair Finance Guides fel) är att det egentligen inte finns något klockrent bankalternativ i dagsläget och det gör det ju svårt att på allvar rösta med fötterna. Exempelvis har jag själv Swedbank, något som jag gärna skulle vilja ändra av flera anledningar. De två banker, Ekobanken och JAK, som har allra bästa resultat hos Fair Finance Guide har i sin tur inte de tjänster jag behöver (ex betalkort och swish) Så ja…

WWF och Naturskyddsföreningen

WWF har en hel del bra info om ämnet ekonomi och finans utifrån ett klimatperspektiv, precis som Naturskyddsföreningen - det gillar jag! Mycket klokt och bra att läsa helt enkelt.

Mer kunskap och inspiration alltså!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

2. Vad är dina värderingar?

För att veta var du ska börja behöver du få stenkoll på vad du gillar samt ogillar. D v s vad är dina värderingar? Och vad är hållbarhet för dig?

Skriv en lista på:

 1. Saker du absolut inte vill bidra till med dina pengar (fossilindustrin?, krigsindustrin?, överkonsumtion av prylar?)

 2. Saker du vill stötta (förnybar energi?, cirkulära produktionssystem?)

 3. Finns det något ämne eller bransch som du är lite extra insatt i p g a jobb/utbildning/intresse?

Skriv upp allt, och kom ihåg: ju mer konkret, desto lättare sen!

Ordlista

 • Investera. Lägga dina pengar på sådant så att det kan växa

 • Divestera. Ta dina pengar därifrån så att det krymper.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

3. Förstå att du kan mer än du tror

Vi är uppenbarligen (så fint att ni är så många som har hört av er kring detta!) som tycker att det här med pengar, sparande och investeringar är klurigt. Hur funkar det egentligen?! Och vad ska en spara i?! Aktier, fonder, eller ja vaddå?

Låt oss börja med detta:

Att ge sig i kast med något en inte riktigt förstår är generellt aldrig en bra idé. Särskilt inte när en vill vara råpetig när det gäller etik och hållbarhet. Eller när det handlar om ens surt förvärvade besparingar.

Därför ska du, när det gäller det här ämnet börja med det du förstår. Och successivt som du lär dig mer ge dig i kast med fler saker.

“Men jag fattar verkligen ingenting när det gäller finans!“

Jo, det gör du. Du har kanske en drös intressen, kanske ett jobb och kunskaper om olika saker eller hur? D v s det finns branscher du kan och förstår saker om. Och utifrån detta:

3 tips på hur du ska tänka när du gäller att investera dina pengar:

 • Sprid risk. Satsa aldrig allt på ett kort, utan tänk många olika ställen och sätt att spara /investera.

 • Fokusera på branscher du kan. Välj sådant som du förstår (eller ger dig fasen på att förstå) Exempelvis, du kanske inte fattar aktiemarknaden funkar i sig, men om du har stor kunskap om ett specifikt företag eller bransch kan det ändå vara värt att satsa!

 • Var källkritisk. Googla, leta många källor och läs på om specifika sparsätt. Om allt verkar för bra för att vara sant, så är det nog också det. Exempelvis hög avkastning, liten risk = något är fuffens! Om många källor pratar om både för- och nackdelar = mer trovärdigt än om allt bara låter fantastiskt.

4. Fixa premiepensionen

Premiepension är en del av den allmänna pensionen. Varje år avsätts 2,5 % av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen. Du väljer själv om du vill placera pengarna genom fondval eller om du låter pengarna ligga kvar i det statliga förvalet AP7 SåFa.

Divestera premiepensionen

Och nu ska vi fixa så att din premiepension INTE stöttar fossilindustrin! För ja, AP7 SåFA (det som väljs om du inte väljer aktivt) investerar i fossilbolag!

Häng med på följande guide som Fossil Free Sverige tagit fram:

 1. Logga in på pensionsmyndigheten.se

 2. Scrolla ner till avsnittet om premiepension, klicka Byt fonder.

 3. Klicka “Visa fler filter”

 4. I rullisten för “Oönskade produkter och tjänster” väljer du “Fossila bränslen (olja, gas, kol)” (Många av de fossilfria fonderna är också så kallat etiska fonder, som inte investerar i vapen, tobak, pornografi med mera. Du kan även välja bort dessa i rullisten, eller “Markera alla”)

Därefter:

 1. Du får upp ett urval, som du kan sortera på avgift. Ju lägre dess bättre. Pensionsmyndigheten rekommenderar att du väljer fonder med max 0,4% avgift. I nuläget (feb 2019) finns drygt 30 fonder som är fossilfria och har under 0,4% avgift.

 2. Klicka på plustecknet till vänster om fonden du önskar välja en fond. Du kan välja upp till fem olika fonder, och för att sprida risken är det bra att välja ett flertal.

 3. Scrolla upp till din fondportfölj och fördela hur många procent av din premiepension du vill placera i respektive fond.

 4. Klicka Beställ.

 5. Godkänn beställningen. Du kan byta fonder kostnadsfritt hur många gånger du vill.

Lätt som en plätt alltså att divestera sin premiepension - tar cirka 10 minuter!

Guiden hittar du som sagt på Go Fossil Free. Skriv också på uppropet om att staten borde ta sitt ansvar och inte investera i fossilt i AP-fonderna.

Samt: tipsa andra och sprid ordet!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Pengaskolan fortsätter

Och det här var alltså bara de första fyra delarna av min pengaskola i samarbete med Trine. Varje vecka dyker det ju upp en ny del på Instagram (exempelvis vad är aktier och hur fungerar fonder) - och självklart kommer alla de delarna hitta hit till bloggen också. Håll utkik om ungefär en månad för det!

För dig som vill läsa på mer om Trine (för kunskap är som sagt steg ett!) så hittar du en drös med artiklar på Trines egen blogg. Och mitt inlägg om hur Trine fungerar hittar du som sagt här: Om Trine

Hoppas du gillar!

Har det här inlägget (och/eller pengaskolan på Instagram) lärt dig något nytt? Berätta! Precis som om du har tips på vad jag ska dyka in i längre fram! Ja, finns det något du tycker att fler måste få veta och lära sig?!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Trine men alla ord och åsikter i inlägget är självklart mina egna. Och detsamma gäller pengarna jag nämner i inlägget, de har jag investerat helt oberoende av mitt och Trines samarbete. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Slow fashion: #9 Konsumtion - varför köper vi mer och mer?

Torsdag och podd! Alltid lika kul känner jag! Hoppas du tänker lika!

Konsumtion - vad är grejen?

Till det här avsnittet har jag bjudit in Jacob Östberg, professor i reklam och pr vid Stockholms universitet. Och vi snackar, kan en lugnt säga, konsumtion på längden och tvären. Varför konsumerar vi, hur fungerar konsumtionslogiken och vad exakt är det som har förändrats det senaste århundradet? Dessutom berättar Jacob om sitt livs största magplask och varför han tycker att kläder borde märkas upp med “kort datum - bör konsumeras snarast”. Vi pratar konsumentmakt, individens ansvar och politikens skyldigheter. Och så vikten av att förstå varför allt vi gör definieras utifrån konsumtion.

9 konsumtion varför köper vi mer och mer

Jag ringer också upp Anna-Carin Abrahamsson som är en av tio deltagare i forskningsprojektet F/ACT Movement. Hon berättar om hur och varför hon deltar i ett projekt som innebär att hon inte får köpa nyproducerade kläder under sex månader utan istället fokusera på second hand, remake och så vidare. Anna-Carin reflekterar också över vad dessa första månader hittills har gjort med henne, och insikten av att hon dagligen är omgiven av konsumtionsuppmaningar. Samt varför hon har börjat ta en annan väg hem från jobbet…

Jag tycker själv att det här avsnittet har gett mig många nya aha-uppleverlser och kunskaper (Jacob tenderar ju att göra det) och jag hoppas att du ska känna det samma!

Och för dig som vill dyka ner mer i ämnet konsumtion rekommenderar jag varmt Jacobs bok Vi är vad vi köper - som han skrivit tillsammans med antropologen Katarina Graffman.

Så lyssnar du på podden

Podden finns att lyssna på via

eller direkt här:

Avsnittet är som alltid producerat av Beppo Ljudstudio.

Vad är dina tankar avsnittet och ämnet konsumtion? Kommentera och berätta gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hållbara presenttips och nej till onödig grej

I början på mars var jag en heldag i Malmö för ett studiebesök på Sysavs stora avfallsanläggning och för en fotografering (något jag skrev om här: Jag tycker nog att jag har världens roligaste jobb!) Den dagen plus några fler dagar hemma framför datorn, kameran och några varv med att gnugga hjärnan så är äntligen det jag har pysslat med nu ute för allmän beskådan: Ett gäng klimatsmarta och hållbara presenttips.

Presettips kläder

Allt som en del av Sysavs stora kampanj #NejTillOnödigGrej. Så otroligt roligt projekt som jag är supertacksam att få vara en del av - och det tillsammans med två för mig helt nya bekantskaper: Malin Brom och Carl-Henric Malmgren. Malin som är kock och Carl-Henric som är antikproffs med sina perspektiv, och så jag med hållbart mode har helt enkelt dragit ihop en drös (i vårt tycke) grymma presenttips.

Säg nej till onödig grej

Hoppas du ska hitta inspiration till fina och härliga presenter för olika tillfällen i livet - och där alla handlar just om nej till onödiga grejer. Hållbarapresenter.se

Vad är en hållbar present?

Sysav definierar en hållbar present utifrån dessa fem kriterier:

 1. Den kommer att användas

 2. Mottagaren har ett behov av den

 3. Den är miljövänlig, återvinningsbar och återbrukbar

 4. Second hand, vintage, antikt

 5. Tänk utanför boxen (allt är inte prylar: ge bort av din tid!)

Bra lista att ha i bakhuvudet tänker jag!

Mina bästa presenttips

Så vad är då mina bästa tips, jo (klicka på länkarna för att läsa hela tipset!):

Gå-bort-present

Kökshandduk och blomma

Hemvävd handduk med din favoritstickling.

presenttips_stickling.jpg

Bröllop och student

En vacker sylåda med livets nödvändigheter

Sytråd, nålar, måttband och annat bra-att-ha

Presenttips sykit

Accessoarer att älska hela livet

Scarf, smycke, klocka eller plånbok

Presenttips smycken

Barnkalas

Lagningslappar för trasiga byxknän

En påse roliga motiv att fixa favoriterna

presenttips lagningslappar barnkalas

En magisk utklädningslåda

Fylld med färgglada och lekfulla prylar

presenttips utklädningslåda barnkalas

Pysselpåse att försjunka i

Garn, knappar, tygbitar och annat

presenttips pysselpase

Julklapp

Presentkort på lagningar

Ge bort en skomakare eller skräddare

presenttips presentkort skomakare
presenttips secondhandplagg

Hoppas som sagt att presenttipsen kan ge lite nya tankar och idéer - och alla våra tips (totalt 24 stycken!) hittar du alltså här: Hållbarapresenter.se

Har du ännu fler grymma presenttips som kvalar in under Sysavs definition av hållbart - dela gärna så fler kan upptäcka!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Är jag privilegierad?

Är jag privilegierad? Ja, som fan. Jag är född i Sverige. Jag är frisk. Jag har ett arbete jag älskar. Jag har så mycket pengar att jag inte behöver oroa mig. Och jag har en frisk familj.

Men samtidigt, jag kommer inte från en familj med vare sig ekonomiskt, socialt eller kulturellt kapital. Men är uppväxt med föräldrar som alltid gjort sitt yttersta för oss barn. Det är ju också en form av privilegium.  

Jag är privilegierad för att jag som kvinna bor i ett land där jag inte behöver välja mellan karriär eller familj. Jag får ha båda. Jag har ett namn och ett utseende som inte missgynnar mig. Och jag har fått gratis utbildning och en miljon möjligheter jag aldrig skulle ha haft i en annan tid och i en annan del av världen. Och så vidare.

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Borde jag skämmas?

Ska jag skämmas för att jag är privilegierad? Nej. För jag vet ärligt inte vad som skulle bli bättre av det. Även om det finns de som vill att jag ska göra det. Jag vill inte heller att det här ska handla om en tävling. Om vem som är mest eller minst privilegierad. Vi har alla olika förutsättningar. Jag har gjort det jag har gjort utifrån det jag haft och har. Och vi alla gör det.

Jag tänker aldrig skämmas, och jag vill inte att vi ska jämföra. Däremot ska vi såklart ha en debatt om medvetenhet. Om att vi alla måste se vilka privilegier just vi sitter på. Globalt sett men också såklart nationellt. Att ha den insikten och förståelsen. För att livet ser olika ut för oss alla. Men samtidigt också: inte bara förutsätta att andra kanske är födda med mer guldsked i munnen än vad just en själv är.

Globalt privilegierad

Jag är oerhört privilegierad. Ur ett globalt och historiskt perspektiv. (Samtidigt som en också såklart kan hävda att jag inte är det, finns ju alltid dem som är mer så att säga…) Och det är med den utgångspunkten jag formar allt det jag gör. För jag tänker så här: är det inte vi som har möjligheten och utrymmet i våra liv att skapa förändring som också måste dra lite extra i det? För de som inte har samma maktutrymme, ork eller möjlighet.

Och det är också utifrån detta jag aldrig tänker lägga min energi på att skämmas för mina privilegier. Istället tror jag att jag kan göra mer nytta genom att använda energin för att skapa mer rättvisa.

Vad tror du?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Slow fashion: #8 Barn - slow fashion för kids

Torsdag och dags för nästa poddavsnitt! Tjoho!

Slow fashion för kids - hur ska en tänka?

I det här avsnittet gästar Linda Glad och vi snackar barnkläder. Linda drev mellan 2005 och 2017 barnklädesbutiken Uni i Stockholm och med utgångspunkt i det dyker vi ner i ämnet slow fashion för kids. Första delen av programmet fokuserar vi lite extra på hur branschen fungerar och vilka utmaningar som de som driver butik och klädmärken möter. Sen grottar vi ner oss i konkreta tips för olika åldrar - för visst är det olika utmaningar beroende på hur gamla de små liven är?

Vi snackar ärvbarhet och kvalitet och vi höjer ett varningens finger för att inte låta sig luras till överkonsumtion bara för att en köper hållbart producerade grejer. Linda berättar om varför hon tampas med sin sjuårings fäbless för trasiga jeans och jag om min totala förvirring när begagnatmarknande totalsinade i storlek 74. Tills jag fattade varför… det är ju då de börjar äta själva…

8-barn-slow fashion for kids.jpg

Dessutom ringer jag upp Caroline som driver second hand-butiken Bye Buy i Stockholm och hon berättar om deras affärsídé och koncept - med syftet att göra begagnat så inbjudande och lättillgängligt för stressade småbarnsföräldrar som bara är möjligt.

Jag hoppas att det här avsnittet ska ge en hel del tips, igenkänningar och förhoppningsvis någon ny kunskap för dig som någon gång funderar på det här med barnkläder. In och lyssna!

Och för dig som vill läsa mer i detalj hur jag tänkte de första tio månaderna med barn, kläder och prylar så har jag skrivit ett inlägg om det här: Bebiskläder och barnprylar – hållbarhet och slow fashion

Så lyssnar du på podden

Podden finns att lyssna på via

eller direkt här:

Avsnittet är som alltid producerat av Beppo Ljudstudio.

Vad är dina tankar avsnittet och ämnet barnkläder? Kommentera och berätta gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Vår bok släpps 10 september - och här är titel och omslag!

Det har gått sju månader sedan jag, Emma och Maria startade Klimatklubben. Och hej vilken resa det varit! Och om någon hade sagt till mig den 8 oktober i höstas att jag nu ett drygt halvt år senare skulle ha skrivit en hel bok som kommer ut den 10 september på Norstedts förlag och att jag idag kan visa upp omslaget, då hade jag trott att personen skojat. Men så är det. Och här är det:

Gör skillnad - från klimatångest till handlingskraft.

Foto: Emma Sundh (och yep, omslaget är photoshoppat in i bilden)

Foto: Emma Sundh (och yep, omslaget är photoshoppat in i bilden)

För sju månader sedan startades Klimatklubben

Den 8 oktober släpptes FN:s IPCC-rapport om klimatet, och plötsligt kokade hela mitt social medier-flöde av en enda sak – klimatångest. Så jag, Emma och Maria pratade ihop oss lite snabbt. Vi hade ju tänkt sätta oss senare samma vecka och spåna ihop ett koncept för klimatengagemang, men det var ju NU det behövdes. Inte sen. Vi bestämde oss för att starta ett instagramkonto och försöka fånga upp den där klimatångesten och kanalisera den till engagemang istället. Samma kväll registrerade vi kontot @klimatklubben.se och delade det i våra kanaler. När vi vaknade nästa morgon hade vi över 1 000 följare.

Sen hände allt på en gång. Vi blev inbjudna till tv, uttalade oss i radio, kvällstidningar och magasin, blev inbjudna av flera politiska partier och gjorde gemensam sak med andra organisationer i olika debattartiklar. Och så skrev vi på ett bokkontrakt! För Norstedts var blixtrande snabba – bara två veckor efter första inlägget på instagram hörde förlaget av sig, ville vi inte skriva en bok om klimatengagemang? Klart vi ville!

10 september släpps boken

Nu börjar boken bli klar, det har varit en omtumlande och hektisk resa men också fantastiskt lärorikt, roligt och inspirerande. Vi har intervjuat mängder med experter och försökt förpacka allt vi lärt oss på ett så tillgängligt, peppande och inspirerande sätt. För omställningen till hållbarhet kan ju inte bara bli ett pliktskyldigt uppoffrande av allt vi vant oss vid, vi behöver ju känna oss motiverade! Se poängerna, vinsterna, allt det härliga med att skapa ett liv inom planetens gränser helt enkelt. Och inte minst – inse att vi behöver hjälpas åt. Inte bara ställa om oss själva utan också inspirera andra – skapa ringar på vattnet.

Fy tusan vad vi har jobbat (januari och februari satt jag banne mig varje kväll!), men om det är något jag är så otroligt glad för så är de den här möjligheten. Att förhoppningsvis kunna bidra till att klimatfrågan frontas på en mängd bokhandlar och boken ska bidra till fler samtal och mer engagemang.

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Gör skillnad - från klimatångest till handlingskraft

Jag som är aktivist i hjärtat är extra stolt över att boken både fokuserar på individ och att förändra samhället. Att vi inte stannar vid vilken mat du köper hem (även om det är skitviktigt - och det pratar vi såklart massor om!) utan att vi också tar det vidare: hur du påverkar din arbetsplats, hur du förändrar politiken och hur du gör gemensam sak med andra som vill engagera sig. För det är ju exakt det Klimatklubben alltid har handlat om och alltid ska handla om. Att vi måste jobba på alla fronter - för det är så vi vänder den där klimatångesten till något mycket härligare: handlingskraft.

Det här dryga halvåret har också varit en rejäl resa för mig, något jag är evigt tacksam för. Att jobba så tätt och intensivt med två personer jag aldrig egentligen har jobbat med tidigare (eller ens kände!), och nu nästan känner mig som syskon med efter dessa intensiva månader. Det är på riktigt helt sjukt. Att arbeta så bra ihop med två andra är, ja, jag vet inte, tur? Och varje dag lär jag mig mer och mer om klimatfrågan och hur komplex den är.

Det fina bokomslaget är skapat av megagrymma Kristin Lidström (som bland annat gjort omslaget till de fantastiska nyutgåvorna med kvinnliga nobelpristagare!), och 10 september är det alltså dags! Det kommer så klart att gå att förbeställa boken också, men inte riktigt än – återkommer om det.

Idag firar vi att vi snart är i mål med detta, en delseger efter sju månaders roligt, hårt slit med Klimatklubben! Och du, om du inte är med än – gå gärna med! Ju fler vi är desto enklare blir det ju att göra skillnad. Följ oss på instagram och gå med i facebookgruppen som kokar av klimatengagemang varje dag!

Lämna gärna en kommentar med tankar, hejarop eller något annat bokrelaterat!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Jag föreläser i Övik, Umeå och Gällivare

Nu ni, ska ni få se vad som komma skall närmaste två veckorna:

Jag föreläser i Örnsköldsvik 7 maj

Nästa tisdag föreläser jag om Slow fashion i Övik på det som de kallar Krubb&Klokhet. Ja, en lunchföreläsning där det kombineras mat och kunskap. Smart och tidseffektivt tänker jag.

Mer om föreläsningen hittar du här: Slow fashion - föreläsning om hållbart mode på Krubb&klokhet

Jag föreläser i Umeå 9 maj

Två dagar senare föreläser jag på Umeå Kommuns konferens Den koldioxidsnåla platsen. Och då snackar jag Slow business – så tjänar du pengar på hållbarhet.

Mer om den föreläsningen hittar du här: Den koldioxidsnåla platsen - Umeå Kommun

Och det här betyder nästan en hel arbetsvecka i Umeå - något som ska bli väldigt skojigt (jag har redan mutat in mig på mina kompisar på Gröna Trycks kontor, eller som de sa: “då avsätter vi extra fikatid på onsdag då!”) Innan jag flyttade till Stockholm för ungefär 5 år sedan bodde jag 6 år i Umeå, så det är lite som att komma hem att komma dit igen. Så tre heldagar i Umeå och sedan en dag tåg upp och en dag tåg ner (och ja! Det finns inget ställe jag jobbar så bra på som just tåg = längtar!)

Och mer tåg blir det veckan efter - då åker jag upp till Gällivare:

Foto: Magnus Ström

Foto: Magnus Ström

Jag föreläser i Gällivare 15 maj

Onsdagen 15 maj föreläser jag på Passionistas uppstartsevent om min entreprenörskapsresa och allt det jag lärt mig under de här åren. Jag ska snacka vikten av att ta betalt, bygga självförtroende (och hur svåra båda de är!) och så förhoppningsvis kunna inspirera till att det går jättebra att helt och fullt bygga ett företag utifrån sina värderingar.

Mer om föreläsningen hittar du här: Passionista - Gällivare

Och helt ärligt: det här är första gången någonsin det har känts lite som en uppoffring att jag slutat flyga. 15 timmar tåg upp, 5 timmar i Gällivare och sedan 15 timmar (ungefär) tåg ner igen känns sådär. Nattåg visserligen, och det är ju himla smidigt om en kan sova på sådana. Det kan inte jag….

Men oavsett, jag vill aldrig någonsin bli en sådan person som tackar nej till saker för att det är för långt från Stockholm (fy fan!) så självklart vill jag åka. P g a råpeppigt sammanhang och för att när jag föreläste i Gällivare för ett och ett halvt år sedan träffade jag så otroligt många fina människor (och hoppas få träffa några av dem igen). Så ja, jag ser framemot den 15:e maj!

Ses vi på någon av dessa ställen? Hojta till vettja!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Slow fashion: #7 Män – varför saknas de i hållbart mode?

Nu äntligen är podden tillbaka! När jag gjorde sista avsnittet på säsong ett i höstas sa jag ju att jag skulle vara tillbaka under våren 2019. Och ja, det är jag ju. Visserligen var min första tanke januari eller februari (varför det inte blev så har jag skrivit om här Slutspurten på boken och vikten av att göra en sak i taget) Men slutet på april funkar ju det med tänker jag.

Och så himla roligt det känns! Hoppas ni ska tycka det också!

Var är männen när vi snackar hållbart mode?!

I det här första avsnittet har jag bjudit in Rasmus Almerud, till vardags programledare på Sveriges radio men på fritiden passionerad second hand-shoppare och remake-nörd under namnet Vvlpes Post Avrem. Vi djupdyker i hans hobby och inser att vi har partytricket som ingen bryr sig om som gemensam nämnare: att kunna känna på ett tyg och ange rätt material.

Och vi generaliserar hej vilt, snackar strukturer och vad som är kvinnligt respektive manligt kodat. Ondgör oss över att det är klurigare att vara hållbart mode-peppad kille då utbudet är mindre och förebilderna färre (hur tusan syr en om en herrbralla om ingen på internet kan visa hur det går till?)

Män - varför saknas de i hållbart mode?

Dessutom bjuder vi in producent-Mats som berättar om att han är bättre på att äta mindre kött och skippa bilen än att fundera på vem som gjort hans t-shirt. Mats efterlyser också tre butiker där han kan handla schysst och hållbart som ett sätt att ändra sina vanor (och jag glömmer ju självklart berätta i sändning att jag tror att Adisgladis och de andra på min lista med Hållbara Shoppingtips kan vara det han letar efter!)

Rasmus ger också sina absolut bästa Så-börjar-du-handla-på-second-hand-tips och efterlyser mindre stilfeghet från alla grabbar.

Och för dig som vill ha hans lista nedskriven (samt få med allt det som också glömdes att säga i podden) så kommer listan här:

Rasmus secondhand-tips (till killar och alla andra)

1. Gör en lista i mobilen med plagg du söker.

Tex ”mörkblå stickad tröja”, ”vit button down-skjorta” och ”ljusa raka jeans”. Gå in i secondhandbutiker när du passerar. Låt det ta tid. Ibland kan det ta månader. Men ofta dyker nåt på listan upp.

2. Försök inte hitta dina favoritmärken

Dåliga odds. Sök istället efter kvalitetsmaterial. Ren ull, bomull och viskos istället för syntet som polyester och akryl. Googla märket om du inte känner till det, kan ge en uppfattning om kvalitetsnivån.

3. Är trender viktigt för dig?

Ett knep är att köpa till nästa säsong. Redan på våren kolla efter höstkläder, det finns gott om artiklar på nätet om nästa säsongs trender. Du kanske inte hittar ”rätt” skomodell eller ett visst hajpat plagg, däremot finns bra möjligheter att köpa kläder med ”rätt” färg och form som känns ”nu”.

4. Lär dig tvätta

Allt du köper ska direkt ur påsen i tvätten. Använd fin/ulltvättmedel för känsliga material, följ tvättråd och om det behövs lämna till kemtvätt.

5. (Överkurs) Sy om

Lär dig sy enklare ändringar (internetvideos!) ELLER hitta en skräddare du kan lita på. Lämna in plagg och visa en bild hur du vill ha det. Det kan göra enorm skillnad att plagget passar på just dig.

Ja, det här är helt enkelt ett avsnitt som det känns grymt skoj att kicka igång nya säsongen med! Och podden finns precis som tidigare i din poddapp.

Så lyssnar du på podden

Podden finns att lyssna på via

eller direkt här:

Precis som förra säsongen är denna också producerad av Beppo Ljudstudio, utan dem ingen podd!

Vad är dina tankar om första avsnittets tema? Kommentera och berätta gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Svenska företag måste berätta var de tillverkar sina kläder

I stolt annonssamarbete med Fair Action
 

Idag är det sex år sedan klädfabriken Rana Plaza kollapsade i Bangladesh, där 1 134 textilarbetare miste livet och över 2 500 skadades. Sedan dess har årsdagen 24 april blivit Fashion Revolution Day (och numera en hel vecka: Fashion Revolution Week), för att på allvar sätta fingret på textilindustrins orättvisor.

När det åtta våningar höga Rana Plaza totalkollapsade var det svårt att identifiera de klädmärken som köpte från fabriken. Enda sättet att ta reda på detta var att intervjua överlevande arbetare och leta i rasmassorna efter klädlappar med märkenas loggor på. Allt för att familjerna till dödsoffren skulle få kompensation från dessa företag.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Fair Action - blåslampan som behövs

Ideella föreningen Fair Action arbetar för att svenska företag ska ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö. De granskar hur varor och tjänster är producerade och sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner. Och de gör ett förbaskat viktigt jobb om du frågar mig!

Därför känns det såklart minst sagt fantastiskt fint att återigen arbeta tillsammans med dem (för den uppmärksamma: Fair Action har bl a snackat garvningsindustri i min podd samt att jag har benat i de globala målen tillsammans med dem)

Och den här gången ska vi, på årsdagen av Rana Plaza, snacka om vikten av att svenska företag måste berätta var de tillverkar sina kläder och skor. Ja, att de helt enkelt måste offentliggöra sina leverantörslistor som ett första steg för ett seriöst hållbarhetsarbete! Vi ska såklart också prata om hur du, jag och vi alla kan sätta press på att företagen att verkligen leva upp till detta!

Så låt oss börja:

Varför är det viktigt med offentliga leverantörslistor?

Förutom exemplet ovan, d v s orimligheten i att behöva gräva i rasmassor för att få veta vilka företag som bör ta ansvar, finns det två andra tungt vägande skäl:

 • Information om var produktionen sker är nödvändig för att media och organisationer ska kunna granska om företag håller vad de lovar på sina hemsidor och i sina policys, till exempel vad gäller arbetstider och löner. När företagen kan bli granskade får också konsumenter insyn och information om hur de som tillverkat grejerna har det.

 • Fackföreningar och arbetsrättsorganisationer i länderna där produkterna tillverkas kan ta upp dåliga arbetsvillkor eller avskedanden av fackligt aktiva på fabriken också med det köpande klädföretaget, som i sin tur kan sätta press på leverantören.

Om du vill fördjupa dig i det här ämnet så rekommenderar jag den här rapporten: Follow The Thread - The Need for Supply Chain Transparency in the Garment and Footwear Industry

Och så tänker jag så här: den som inte har något att dölja brukar inte ha några problem med att vara transparent och öppen….

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Vilka krav driver organisationer och fackföreningar?

Att det är ett krav på företag att vara öppna och redovisa sin påverkan på mänskliga rättigheter framgår av FNs vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Sedan 2016 pågår en internationell kampanj som bland annat Fair Action (som medlem av Clean Clothes Campaign), Human Rights Watch och den internationella fackföreningsrörelsen står bakom. Kampanjen uppmanar företag att ställa sig bakom en ”Transparency pledge”, vilket en mängd företag har gjort (bl a H&M och Lindex).

(Kampanjen använder #GoTransparent – så använd gärna den hashtaggen när/om du delar på sociala medier!)

Ett krav som koalitionen bakom ”Transparency pledge” drivit är också att flerpartsinitiativ ska ha krav på sina medlemsföretag att vara öppna med var produktionen sker. Nyligen meddelade Fair Labor Association att de kommer börja ställa ett sådant krav på sina medlemmar (läs gärna mer om det här). Initiativet är ett samarbete mellan företag, ideella organisationer och universitet och jobbar för att förbättra arbetsvillkoren i medlemsföretagens leverantörsled. Fenix Outdoor som äger bland annat Fjällräven är en av medlemmarna i initiativet. FLAs beslut är ett tydlig tecken på att öppenhet och ärlighet ligger i tiden!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Hur öppna är svenska företag?

Tyvärr är det alldeles för få som är öppna.

Fair Action har precis inlett en kampanj för att få fler svenska företag att offentliggöra var deras kläder tillverkas. De företag som omfattas av kampanjen har alla egna varumärken, och urvalet baseras framförallt på omsättningen. Aktörer som förväntas växa är också inkluderade, som nätbutikerna Nelly och Sportamore.

Företag som Fair Action frågat om de kan tänka sig att offentliggöra i vilka fabriker deras egna varumärken tillverkas är: Gekås Ullared, Åhléns, Ellos, Stayhard, Gudrun Sjödén, Intersport, Team Sportia, Stadium, Sportamore och Nelly.

Exempel på företag som redan idag presenterar detaljerad information om sina leverantörsfabriker (i linje med den så kallade ”Transparency pledge”): H&M och Lindex

KappAhl har publicerat en lista över fabrikerna där deras kläder tillverkas, men utan att tala om vilken typ av plagg som respektive fabrik producerar. Information om vilket företag som äger fabriken saknas också, samt hur många personer som arbetar där.

Så följ Fair Action på sociala medier etc för att få uppdateringar i det här. Precis som att jag självklart kommer snacka vidare om detta. För hej, visst blir det väl spännande att se hur dessa företag väljer att svara! Om det blir “Bra idé, klart vi ska offentliggöra listorna!“ eller “Nej. Sådant vill vi inte berätta“. Det kommer ju indikera en hel del tänker jag!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Vad borde företagen göra?

Företagen bör lägga ut information på sina hemsidor om var grejerna tillverkas. Fair Action driver tillsammans med Clean Clothes Campaign och en rad andra ideella och fackliga organisationer en kampanj för att få företag att bli mer öppna om produktionen. Ett antal företag inklusive H&M och Lindex har på grund av kampanjen ställt sig bakom en ”Transparency pledge” (se ovan). Det är ett åtagande om att offentliggöra till exempel adresser till leverantörsfabrikerna, hur många som jobbar där och vilken slags produkter som tillverkas.


Vad kan du göra?

Ställ frågor till personalen när du handlar, till exempel ”Var kan jag hitta information om era leverantörsfabriker?”, ”Var har det här plagget tillverkats?”. Många nätbutiker har chattar där det går att fråga. På så sätt visar du att du vill att företaget ska vara öppet gentemot sina kunder.

Om du vill ha tips och tricks på det här så har jag skrivit en guide i ämnet: Så kontaktar du företag om deras hållbarhetsarbete

Andra bra grejer jag tycker att du ska göra är:

 • Dela vidare: sprid kampanjen, uppmuntra andra att fråga företag, och snacka med alla du känner om det här med att många företag är så hemliga med var de tillverkar.

 • Bli medlem i Fair Action: helt enkelt för att det är smidigt att stötta de som gör grovjobbet!

 • Läs på! Jag har djupdykt i några svenska kedjor här, och skriver om ämnet kontinuerligt precis som också Fair Action exempelvis gör. Kunskap är gött helt enkelt!

Och du, om du vill fortsätta läsa inlägg på temat Fashion Revolution Week tycker jag du ska läsa det jag skrev för prick ett år sedan: Varje vecka ska vara Fashion Revolution Week

Vad är dina tankar om det här ämnet? Och är det något märke eller företag som du vill ska offentliggöra sina leverantörslistor lite extra?

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Fair Action men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR och Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.