#osynligtavfall - ett enda par jeans, 25 kg avfall

I stolt annonssamarbete med Avfall Sverige
 

För några veckor sedan berättade jag om en smart hjälp som Avfall Sverige tagit fram när det gäller att rensa och städa: Miljönär-metoden. Ett toppenbra schema helt enkelt att utgå från när en går igenom sina prylar hemma (skriv gärna ut och fäst på insidan av ett skåp/garderob/klädkammare p g a så användbart!)

Att laga det som går att laga och förlänga livstiden handlar ju om att visa respekt för dina grejer och för vad det faktiskt kostat på miljön att producera dem, även efter din tid med dem! Klok avfallshantering och återvinning i all ära, men det absolut bästa vi kan göra är att minska i första ledet. D v s skapa mindre avfall från första början.

Det osynliga avfallet

För det är nämligen så här: prylarna vi köper genererar massvis med avfall redan när de produceras, något som vi så lätt glömmer bort eller aldrig tänker på. Kanske för att det allra mesta vi köper här i Sverige tillverkas på andra sidan jordklotet?! Och det vi inte ser, ja det märker vi inte.

Copy of Osynligtavfall (1).png

Eller vad sägs om följande klädesplagg, och mängden avfall de ger upphov till under själva produktionen:

Kläder och skor

 • Bomullsjeans: 25 kg

 • Träningskläder i polyester (t-shirt o shorts): 17 kg

 • Läderskor: 12 kg

Elektronik

 • Bärbar dator: 1200 kg avfall

 • Mobiltelefon: 86 kg

 • Borrmaskin: 51 kg

Den största mängden av alla dessa kilo när vi pratar elektronik uppstår vid gruvdrift och anrikning av metaller. Och när det gäller exemplen med jeans och träningskläder så är det främst vid produktionen av själva tyget (genom produktionsförluster och avloppsvatten) som det mesta avfallet uppstår. Läderskorna däremot, där är det vid själva tillverkningen av lädret (“produktion av insatsmaterial” som Avfall Sverige kallar det i sin rapport) Mer om detta och alla dessa siffror mer specificerade hittar du här: Avfall Sverige: Osynligt avfall

Att börja räkna in det osynliga avfallet

Så ja, vad säger det här? Jo, om vi börjar tänka på det osynliga avfallet när vi tar våra köpbeslut så blir det, i alla fall i mitt huvud, ännu lättare att se vinsten med att laga eller köpa begagnat. Jag har ju snackat tidigare om second hand i första hand, och min personliga utmaning just nu är att tänka begagnat även när det gäller elektronik (kläder, möbler och sådant är jag ju rätt haj på! ;)).

Och med 1200 kilo avfall för ögonen blir det i alla fall enklare för mig att motivera mig till det nästa gång jag behöver en “ny“ dator. Eftersom jag dessutom arbetar främst genom telefon och dator är det också saker som jag tyvärr behöver byta (eller fixa till!) minst vart tredje år…

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Återanvänd, laga och återvinn

Och exemplen ovan är bara några exempel. Såklart. Det osynliga avfallet finns i exakt allt. Och det är därför vi måste fokusera på att förlänga livslängden på det som redan har producerats (bättre med 86 kilo avfall 1 gång för en mobiltelefon, än 10 gånger liksom…). Det måste vara enklare att reparera, och allra sist: lättare att återvinna.

Avfall Sveriges fina hemsida: miljönär.se hittar du massvis med inspirerande artiklar på ämnet samt en galet bra lista på reparationsställen för det mesta över hela Sverige. Skräddare, skomakare, secondhand-butiker och andra platser för att förlänga livslängden.

Och med #osynligtavfall i huvudet blir det också mer peppigt att rensa ut det där som ligger oanvänt hemma och aktivera de grejerna så att de används igen (antingen av dig eller någon annan) Men också att faktiskt fundera på vad vi köper och vad vi äger.

För ja, borrmaskinen som “kostar“ 51 kilo avfall: den används ju också bara i snitt i 18 minuter under hela sin livstid… Värt att tänka på.

Mer att läsa

Några andra inlägg som jag har skrivit som jag tror att du ska gilla är:

Varför är det så dyrt att laga och hyra? (eller ja, varför är det så billigt att köpa nytt?!)

Laga kläder - och verkligen göra det

Vad är skillnaden på återvinning, återbruk och återanvändning?

Vad är dina tankar om #osynligtavfall? Tipsa också gärna loss på hur en kan få andra att bli mer av en miljönär?!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Avfall Sverige men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR och Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hållbar garderob - en värld av möjligheter

Det är så lätt att tänka att en hållbar garderob är det samma som begränsningar. Att det bara ska handla om saker en inte får. Men det tror inte jag. Jag tänker alltid istället: visst, en dörr kanske stängs (den till det där rätt pissiga, ohållbara och oschyssta modet) men helt ärligt: en hel annan värld öppnar sig.⁣

Och det är så jädra gött. ⁣

En hel värld av goa grejer⁣

Av schysst och nytt, av att låna och hyra, laga och vårda, återanvända och återbruka. Det finns så många spännande märken, butiker och företag. Där design, hållbarhet och massor av annan härlighet går hand i hand.⁣

Foto: Thrive sto re

Foto: Thrive store

Och det är exakt så min lista med Hållbara Shoppingtips funkar. Där hittar du det som jag tänker är världens goaste smörgåsbord. Företag som tänker precis som jag gör, och vill förändra modeindustrin på riktigt. Erbjuda snyggt och schysst rakt igenom. Min lista innehåller också en drös andra bra tips, ja, helt enkelt hur det kan vara smart att tänka när det här med hållbarhet och kläder känns för övermäktigt. Var ska du börja och hur?! Det berättar jag. ⁣

Följ gärna, sprid vidare och stötta de företag som är med på listan för att hjälpa dem att kunna fortsätta sitt arbete. För goda affärsidéer är tyvärr inte så mycket värda om vi inte tillsammans kan visa att de också är de ekonomiskt bästa!⁣

Du hittar listan med alla märken och företag, samt mina bästa tips här:

Hållbara Shoppingtips

Vad är din senaste hållbara modeupptäckt? Berätta! (Kanske finns det på listan redan, kanske inte)

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Metro: Så vinner företag på att ha ett klimattänk

Jag har ju helt missat att visa er tidningen Metro från 25:e mars! Då prydde min nuna nämligen såväl första sidan som en helsida i tidningen (rätt skojigt att åka tunnelbana den morgonen!) Jag snackade jobb och klimattänk, och faktumet att jag tror att de företag som vill lyckas i framtiden måste ställa om mot total hållbarhet redan nu. Hela artikeln hittar du här:

Hållbarhetsexperten: Företag som inte bryr sig om klimatet kommer ha svårt att hänga med

Metro hållbarhetsexpert

Entreprenörskap och hållbarhet är ju något jag har bloggat mycket om under flera års tid, och nu också ett ämne jag föreläser mer och mer om under rubriken “Slow business“. Plus att min, Emma och Marias kommande bok Gör skillnad! har ett kapitel om jobbet och hur en kan påverka där. D v s det här är ett ämne jag tycker är sjukt spännande, djupdyker ofta i och blir därför så glad varje gång jag får chansen att prata om det inför andra. Och att dessutom bli kallas hållbarhetsexpert gör en ju inte mindre glad såklart!

Hållbarhetsexpert slow business

Intervjun med mig var en del i Metros temavecka om klimat och miljö (heja!) där i slutet på mars, och i samma nummer fanns också en superfin intervju med Evelina som var med i mitt poddavsnitt om veganskt hållbart mode. Läs gärna det reportaget också: Evelina, 26, reser jorden runt – utan att flyga

Väcker artikeln några tankar och är det något du håller med om/inte håller med om? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Eget företag och ha barn - så har de första två åren varit

Idag fyller min unge två år. Två år som har gått både långsamt och väldigt snabbt. En unge som får mig att skratta prick varje dag, och som blir roligare och roligare för varje månad. Bebisar i alla ära, men helt ärligt, jag tycker de mest är gulliga. En tvååring däremot är rolig att hänga med. Full av upptåg, pratar massor och förvånar oss minst 7 gånger per dag med nya ord, intressanta tankar och “var tusan har hon lärt sig det här?!“

Sedan hon föddes den 11 april 2017 har mycket hänt jobbmässigt: jag har stängt en butik, lagt ner ett smyckesmärke, dragit igång Klimatklubben och förändrat mitt företag till att nu endast handla om opinionsbildning om hållbart mode. Plus mycket annat.

Foto: Oskar Swerlander /Erikshjälpen

Foto: Oskar Swerlander /Erikshjälpen

Hur de första sex månaderna med bebis var

När Ingrid var sex månader gammal skrev jag två långa inlägg: Vad en 6-månadersbebis lärt mig och Att driva eget och ha bebis. Och nu ett och ett halvt år senare så vill jag förtydliga att allt jag skrev då tycker jag fortfarande (och om du funderar på hur det funkar eller inte funkar att ha eget företag och vara föräldraledig så rekommenderar jag att du läser mitt inlägg ovan om exakt det! Precis som om du klurar på kombon företag och gravid: Gravid - och om att vara konstant bakis i flera månader)

Precis som att jag emellanåt fortfarande tänker samma tankar som jag skrev om i det här inlägget: Att omdefiniera ordet frihet. Att jag liksom trivs bra att vara hemma: och inte göra något speciellt. Bara vara. Och att det är en så skön känsla.

Men de här ytterligare 18 månaderna har också fått mig att landa i flera nya slutsatser och reflektioner. Och precis som jag skrev Att driva eget och ha bebis så finns det både fördelar och nackdelar med att ha det jobb jag har. Jag hade aldrig riktigt någon föräldraledighet eftersom jag arbetade parallellt, men å andra sidan cashar jag in nu i form av tid och flexibilitet på exakt det sätt jag hade hoppats på.

D v s jag kanske var mindre med mitt barn de första 8 månaderna än andra föräldralediga, men å andra sidan har jag möjlighet att spendera mer tid nu när jag jobbar heltid. Och bara att slippa stressa på morgonen är guld, att lämna på förskolan 8 eller 8.30 spelar inte så stor roll för mitt jobb. Men för en två-åring som vill bestämma det mesta själv gör det stor skillnad…

Foto: Oskar Swerlander /Erikshjälpen

Foto: Oskar Swerlander /Erikshjälpen

Att fokusera på fördelarna

Jag älskar mitt jobb och jag har ju aktivt valt mina arbetsuppgifter och min anställningsform (eget företag) och då tänker jag att det är viktigt att alltid göra det allra bästa av det. Och också gå in med en positiv inställning i det. D v s det finns saker som kanske bli snårigare för alla som har det som jag (alla turer med vilken föräldrapenning jag skulle få när jag var hemma var inte att leka med, eller kluret med att alla VAB-dagar alltid måste jobbas igen senare), och just därför tänker jag att det är än viktigare att fokusera på det som är extra göttigt!

Så här kommer några saker som jag uppskattar lite extra:

Roligt jobb + rolig unge = balans i livet

Jag tycker som sagt att mitt jobb är förbaskat roligt och ju mer ekonomisk stabilitet jag bygger upp desto roligare blir också jobbet. (Att stressa över kass privatekonomi till följd av sitt arbete sätter de flesta i obalans.) Att jag älskar att arbeta gör att jag generellt har väldigt svårt att släppa jobbet. Och kanske blir det än svårare när en som jag dessutom arbetar med sin största hobby. Jag har ju liksom inga fritidsintressen, så det har aldrig riktigt funnits något som har dragit utanför jobbet. Kompisar, partner och skojiga grejer i alla ära. Men när en brinner för sitt jobb är det så svårt att inte jobba den där extra timmen eller timmarna, ja, att på allvar gå hem. Och helt släppa.

Men det har helt förändrats nu. Nu har jag ju världens roligaste och bästa hemma och som jag ständigt längtar till. Och det gör mig bättre på att sluta jobba den tid jag sagt. Det gör mig också bra på att lägga bort telefon och dator på kvällar och helger. Att helt släppa jobb och istället fullt gå upp i nuet. Det går liksom inte att låta bli när en har en tvååring som pockar på exakt all uppmärksamhet (Läs: har tömt en blomkruka, vält en hylla och ritat på parketten om en tappar fokus för en minut) Och jag älskar det: det är helt enkelt så otroligt skönt att ha något att komma hem till.

(Och jag antar att ett husdjur kan ha samma dragningskraft. Någon hemma som gör att en släpper jobbet. Och måste passa tider.)

Foto: Oskar Swerlander /Erikshjälpen

Foto: Oskar Swerlander /Erikshjälpen

Att väga allt emot mitt barn = bättre på att ta betalt

Min unge har dessutom gjort att jag blivit bättre på att tacka nej till jobbgrejer samt också fått mig att bli bättre på att löneförhandla (det här med att ta betalt har jag ju skrivit mycket om överlag) Och det av två anledningar:

Mindre tid med mitt barn kostar

Alla de timmar jag lägger ner i mitt jobb måste kännas värdefulla. Eftersom de rent krasst alltid kan mätas mot att vara med mitt barn. När jag arbetar vill jag jobba så effektivt som jag bara kan, och då måste också det jag gör generera pengar. Eftersom det är själva definitionen av ett arbete = få lön. Därför har jag blivit bättre på att ta betalt. Särskilt om det gäller arbete på kvällar och helger som uppenbart tar tid från att vara hemma.

I solidaritet med den andra föräldern

Då min unge har två föräldrar känns det inte heller schysst att jag ska vara borta mycket utan att också få rimligt betalt. Varje gång jag är borta för att exempelvis föreläsa så måste den andra föräldern ta allt ansvar. Lämna och hämta på förskola, kväll, middag, läggning och natt. Samt jobba in sina egna jobbtimmar på kvällen då det inte går ihop med lämning, hämtning OCH restid till jobbet. Och att lägga över hela det ansvaret om och om igen bara för att jag ska i det närmaste volontärjobba eller nöjesresa det finns inte på kartan. Hela förutsättningen för att det ska funka att den ena tar mer ansvar hemma är just att den andra då skapar försörjning.

Alltså har jag blivit rejält mycket bättre på att både ta betalt som att tacka nej till det som inte känns tillräckligt rätt eller härligt.

Tack Ingrid!

Så tack Ingrid för att du är så jädra grym och får mig att bli än bättre på mitt jobb. Du gör mig mer effektiv och selektiv. Du gör att jag vågar vara lite mer rakryggad. Och stå upp för den jag är och det jag vill.

Kanske för att jag tänker att oavsett hur jag fixar det här med att vara en bra förälder så ska jag alltid åtminstone föregå med gott exempel när det gäller arbete. Att jag följer mina värderingar. Tror på mig själv. Reflekterar och förändrar så fort något inte känns bra. Allt för att kunna säga att jag tog de möjligheter som fanns - och gjorde det bästa jag kunde av dem. Precis så som jag alltid vill att du ska göra.

Vad är dina tankar och åsikter efter att ha läst det här inlägget? Och är det något du kan relatera till?Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Sprid glädje, inte skräp!

I stolt annonssamarbete med Avfall Sverige
 

Det finns ett område jag har blivit väldigt intresserad av på sista tiden, och det är avfall (något jag bl a skrivit om här: 473 kilo - så mycket avfall ger varje svensk upphov till varje år) Yep, låter kanske knäppt: men jag har insett att det liksom är där allt börjar och slutar när vi snackar hållbarhet, miljö och klimat. Problemen såväl som lösningarna. För det är ju det här med att vi köper så vansinnigt mycket grejer och har de alldeles för kort stund som är grundproblemet (och att saker är lite för billiga för många av oss. Det finns nämligen en tydlig korrelation mellan mängden avfall ett samhälle producerar och dess ekonomiska välstånd...)⁣⁣

Och det är utifrån allt detta jag om och om igen tjatar om att vi måste bli bättre (plus peppa och inspierera andra!) på att göra precis tvärtom. D v s köpa färre saker och sedan se till att prylarna används så mycket, så ofta och så länge som bara är möjligt.⁣⁣

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Kan den ge någon annan glädje?

För den som kanske har lite svårt för att göra den där garderobs- och förrådsrensningen så har Avfall Sverige tagit fram ett himla smart flödesschema. Som gör det lättare att se till att de där prylarna hemma antingen används mer, ges bort eller säljs vidare. Eller om det är trasigt: lagas. Alternativt om loppet helt är kört: återvinns på rätt sätt. Du hittar schemat här (fritt fram att spara och/eller dela vidare!):

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Miljönär - en sajt med massa bra tips

Sen som alltid: en rensning kan eller ska aldrig vara ett alibi för att köpa nya prylar efteråt. Utan se det som en kickoff på det där smartare tänket: det där det vi äger används och älskas. ⁣⁣(Läs gärna mitt inlägg om Garderobsrensning - steg för steg också!)

Och för dig som vill ha tips på bra ställen att laga prylar: du har väl inte missat Avfall Sveriges fenomenala hemsida: miljönär.se? Där listas skomakare, skräddare, möbeltapetserare, secondhand-butiker och hundratals andra över hela landet som jobbar för att vi ska förlänga livslängden på våra prylar. Så bra!⁣⁣

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Så ja, återvinning är såklart väldigt bra. Men det bästa och lättaste är såklart att minimera mängden nyproducerat samt att förlänga livslängden på det som redan finns. Och det är exakt det Avfall Sverige vill snacka om: de fixar återvinningen bättre och bättre för varje år, men vi privatpersoner och företag måste också hjälpa till med att minska mängden som kommer in till alla återvinningscentraler samt såklart se till att sortera rätt!

Vad är dina tankar om det här med att rensa? Och har du besökt sajten miljönär.se förut? Berätta!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Avfall Sverige men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR och Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Vikten av att ta ledigt - även när det känns som att det inte går

Min senaste månad (eller ja, egentligen ända sedan början på det här året) har varit minst sagt intensiv. Att avsluta JohannaN, skriva bok och rodda allt vanligt jobb har varit lite fler timmar än vad som är härligt. Men det har gått. Ja, det har gått riktigt bra till och med.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

En sak i taget

Kanske för att jag på allvar har praktiserat en sak i taget. Jag har hela tiden prioriterat det viktigaste, och alla de där projekten som jag vill göra men som inte varit prio ett har jag skjutit fram. Exempelvis spela in säsong 2 av min podd, bygga en ny hemsida för mina föreläsningar samt finlira med bloggens utseende och kategorier. Plus en drös annat.

Och som med allt: när det är temporärt mycket jobb så blir allt också mer överkomligt. Redan nästa vecka är mitt schema så mycket lugnare (mycket p g a att det i söndags var sista dagen för mitt smyckesmärke samt att vi har nästa inlämning av boken nu på måndag den 8:e) och det känns helt ärligt så förbaskat skönt. Nästa vecka ska jag jobba ifatt allt det där som jag har tvingats trycka undan senaste tiden. Det ser jag framemot.

När ledigt är den en behöver mest

Mars då? Ja, inte nog med mycket jobb, dessutom hade jag råkat boka in två resor hem till Jämtland för att åka skidor. Något som kändes så jädra korkat dagen innan vi skulle åka båda gångerna. För att känslan “fan, det här har jag verkligen inte tid med“ låg som en stor blöt filt över hela mig (vilket jag berättade om här: En vecka ledigt - vi ses 4:e mars)

Men samtidigt vet jag också, vis av erfarenheten?!, att det är när den känslan dyker upp som en nog behöver vara ledig som allra mest.

Och om det är något jag har tränat mycket på genom åren med eget företag så är det att när jag jobbar så är det alltid 100 % jobb som gäller (Något jag skrivit om tidigare: Jobba effektivt – mina bästa tips för att få saker gjorda) Med den logiken har jag därför också bestämt mig för att när jag är ledig så är det 100 % ledig som gäller.

Koppla ned helt för att koppla av

Inget jobb, ingen mail, inga sociala medier, inga jobbsamtal. Utan helt koppla ner och bort. Så det gjorde jag! Det är alltid lite kämpigt första dygnet, men att åka bort hjälper. Byta miljö och förflytta sig någonstans gör att hjärnan och kroppen på något sätt fattar att den ska varva ner. (Exakt hur jag tänker för att lyckas vara ledig berättade jag om i somras: Vågar jag ta ledigt i tre veckor?)

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Och några insikter som jag fick när jag var ledig nu i mars, trots att det kändes både dumt och onödigt innan var:

 • Jag får perspektiv på vad som är viktigt i livet (läs: jobbet är inte allt, min unge är det. Typ så.)

 • Jag är inte oumbärlig i mitt jobb. Det är en bra känsla.

 • När jag är ledig tankar jag energi och är extra peppad på jobb när jag är tillbaka = mer effektiv än innan!

5 tips för att lättare vara ledig

Och så några bra tips som gör det lättare att våga ta steget:

 • Planera bra inför och efter ledighet.

 • Ägna de sista 1-2 timmarna innan du går på ledighet att avsluta allt samt planera upp första arbetsdagen/arna när du är tillbaka. Det skapar lugn.

 • Sätt autosvar på mailen och berätta för alla berörda att du ska vara ledig.

 • Planera in ledigheten när andra är lediga, det gör att förväntningarna på att du ex ska svara på mail snabbt försvinner. Storhelger, skollov och sommar är bra tillfällen!

 • Koppla helt ned och bort när du är ledig: det du inte vet om lider du inte av!

Så ja, med facit i hand: det bästa och sämsta med stressen i mars var att jag var ledig så mycket. Det gjorde det lite mer stressigt med jobb, men samtidigt var det de lediga dagarna som gjorde att jag orkade putta in lite extra energi de där kvällarna jag var tvungen att jobba för att hinna ifatt!

Vad är dina tankar efter att ha läst mitt inlägg? Berätta och kommentera gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Erikshjälpen och Secondhand.se

I stolt annonssamarbete med Erikshjälpen
 

För några månader sedan spenderade jag några timmar på Erikshjälpen i Spånga där jag plockade ut flera godbitar kläder. Och nu idag släpps dessa till försäljning i Erikshjälpens grymma webshop secondhand.se!

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Secondhand.se

Jag vet att ni är många runtom i landet som längtansfullt tittar på alla som bor i en större stad där second hand-utbudet är brett och stort. Ja, det är helt enkelt inte superenkelt att hitta grejer i andra hand där det inte kryllar av butiker överlag. Och second hand på webben har ju länge varit en rätt knepig grej (finns ju såklart många köp-och-sälj-sajter, men ofta brukar det falla på att bilder och info är för dåligt eller att utbudet är så stort att det är svårt att veta var en ska börja)

Men just det tycker jag secondhand.se lyckas med: snygga bilder, bra info och ett lagomt stort utbud (som uppdateras ständigt). Prylar, inredning, kläder för både vuxna och barn plus mycket mer.

Och extra skoj är såklart att de saker jag valde ut i en av Erikshjälpens butiker i Stockholm nu finns tillgängliga för alla i hela Sverige - i det som är lite av min egen lilla pop up-butik.

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Vilka butiker ingår i din hållbara shopping-sväng?

Förra veckan skrev jag i inlägget Hur håller jag motivationen uppe för hållbart mode? om att det handlar om att skapa nya shopping-rundor. D v s om du i vanliga fall är van att leta det du behöver i fyra-fem av våra vanligaste fast fashion-kedjor så betyder det att du behöver ersätta dessa med fyra-fem hållbara varianter! Och där är secondhand.se perfekt att slänga in: som den där go-to-butiken att enkelt spana in så fort du är på jakt efter något. På nätet, tillgängligt dygnet runt i hela landet och med inspirerande och härligt upplägg.

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Vad hittar du i min pop-up-butik?

Vad hittas då i min pop-up-shop på secondhand.se? Ja du, jag minns knappt vad jag valde ut. Men jag hoppas att det är exakt så fint som jag ändå kommer ihåg det. Plus att jag ändå känner en viss press nu när jag fått den så vansinnigt fina utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2019. Jag kan och får liksom inte välja ut dåliga grejer….?! Äh, skämt åsido. Surfa in på Erikshjälpens webshop, spana in mitt utvalda, läs om alla projekt pengarna du handlar för hos dem går till och klappa dig själv på axeln för att det här med second hand ändå är så himla gött. Gör det bara!

Och om du inte vill köpa någon pryl men ge pengar till något av Erikshjälpens projekt så kan du göra också det på secondhand.se. Perfekt som present till någon du gillar! (I helgen skrev ju jag om ett av dessa projekt: Flyttbara skolor i Bangladesh - bra grej!)

Har du hört talas om secondhand.se förut? Och om du har handlat därifrån, berätta gärna vad du hittade!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Erikshjälpen men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR och Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Flyttbara skolor i Bangladesh - bra grej!

Igår fick jag ta emot mitt pris för Sveriges Second Hand Profil 2019 av Erikshjälpen. Stort tack till alla er som kom - och till alla er som på olika sätt skickat så vansinnigt fina hälsningar och hejarop!⁣

Foto: Sofie Jarl/Erikshjälpen

Foto: Sofie Jarl/Erikshjälpen

⁣Förutom en fantastiskt fin statyett specialgjord för mig av återbrukat porslin och trä, en bukett torkade klimatsmarta blommor och ett diplom fick jag också 25 000 kr att skänka till något av Erikshjälpens alla biståndsprojekt. Jag valde ett projekt med flyttbara skolor i Bangladesh.⁣

Anledningen? Ja, Bangladesh är ett av de första länderna i världen att drabbas av klimatförändringar. Himalayas smältande glaciärer gör att sandöarna i ett närmast gränslöst floddelta växer och försvinner i takt med att vattnet rör sig.⁣

Erikshjälpen arbetar tillsammans med samarbetspartnern Friendship, som har utvecklat skolbyggnader som snabbt kan monteras ned och byggas upp på en ny plats. På så sätt kan utbildningen följa med eleverna, även när vattnet bryter ner öarna. Detta är helt avgö­rande för barnen, genom utbildning blir det möjligt för dem att skapa sig en framtid. Allra mest avgörande är det för flickorna – utan skola riskerar en flicka här att giftas bort redan i 10–12-årsåldern. Skolan är livsviktig och idén att kunna flytta skolbyggnaderna är ett sätt att trotsa klimat­förändringarna.⁣

Så att mina 25 000 kr ska stötta detta kändes självklart. Ett projekt med så många beröringspunkter till den jag är och står för: klimat, feminism och i ett land som är ett av världens mest textilproducerande.⁣

Återigen TACK Erikshjälpen för priset. Jag är en väldigt lycklig pristagare! ⁣

Och på måndag blir det ännu mer Erikshjälpen här i bloggen, men då fokus på deras second hand, missa inte!

PS. På söndag är det sista dagen någonsin med mina smycken. Så sista chansen nu i webshopen. 1 april stänger jag ner den. DS.

Om något av allt detta väcker minsta lilla fundering, fråga eller tanke - hojta till!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hur håller jag motivationen uppe för hållbart mode?

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: jag älskar när ni ställer frågor och kommenterar med kloka funderingar och tankar. Som Sandra exempelvis:

“Har du några bra tips för att hålla upp motivationen i början av att handla och tänka slow fashion?”

Så låt oss dyka in i detta idag! Här kommer det:

Mina 3 bästa tips för att hålla uppe motivationen till hållbart mode

Hållbart mode och slow fashion handlar om beteendeförändringar. Att helt enkelt skapa nya vanor och mönster i sitt liv. Och jag tror att det är när en förstår det som det också blir lättare att bygga den där nya mer hållbara garderoben. Så mina tips utgår från det:

Motivation till att handla hållbart mode

Att bestämma sig

Det här låter kanske lite fånigt, men för mig hjälpte det så mycket att på allvar bestämma mig för att fr o m nu ska jag bara konsumera kläder utifrån slow fashions principer. Något jag satte som nyårslöfte för lite drygt fem år sedan. Sedan dess har jag helt byggt min garderob genom second hand, klädbyten, lån, uthyrning samt schysst nyproducerat från märken och butiker specialiserade på hållbart mode.

I början kändes det som en utmaning, men idag helt igenom en självklarhet.

De gånger jag har uppdaterat min garderob med något från de “vanliga“ kedjorna och butikerna har varit försvinnande få. Två par jeans (något som föregicks av rejält vändande och vridande i huvudet) och en del underkläder (något jag också skrivit om tidigare) är i princip det enda.

Det är helt enkelt inte svårt att handla hållbart, däremot är det kluriga att få styr på de här nya rutinerna och vanorna. När en är, som jag var i många år, van att ta en sväng förbi H&M, Lindex, Kapp-Ahl och Åhlens när en behöver något nytt, ja, då är det klart att det känns om en begränsning att helt bestämma sig för att sluta handla fast fashion. Men om en istället, som jag idag, vänjer sig vid att ta varvet via bl a alla de företag och butiker som jag har med på min lista med Hållbara shoppingtips. Då är det ju inte svårt!

Min egen resa och varför jag visste allt om problemen inom textilindustrin men själv inte levde som jag lärde (tills mitt nyårslöfte) har jag skrivit om här: En text om kläder jag verkligen vill att du ska läsa. Kanske kan den sätta fingret på där just du är just nu?!

Hållbar garderob - så hittar du motivationen

Förstå att det inte handlar om begränsningar

Det är lätt att tänka att en hållbar garderob handlar om en massa saker en inte får göra. Men jag vill vända på det istället! Visst, en dörr stängs (den med det snabba ohållbara slit-och-släng-modet), men vad viktigare är: en ny större värld öppnar sig. Den där du kommer upptäcka hur mycket fantastiskt som finns second hand (och hur mycket pengar du kan spara där när det gäller kvalitetsplagg!).

Och glädjen i att ärva ett plagg från en kompis eller familjemedlem är fasen obetalbar. Precis som extasen i att ha haffat den perfekta våroutfiten helt gratis på ett klädbyte. Eller hur skoj det känns att faktiskt ta sig tiden att dyka in i sin egen garderob och uppdatera ett plagg med enkla medel så att det går från oanvänt till favorit. Det är så jädra kul helt enkelt att ge sig i kast med slow fashion, och det vill jag att du verkligen ska känna också!

Jag har publicerat den här bilden förut, men den förklarar bra hur jag tänker om det här med att hitta alla dessa möjligheter:

Hitta din konsumtionstil för hållbar garderob

Omge dig med andra

Det finns ju en anledning till att de flesta av oss hellre tränar i grupp än själv hemma. Det är helt enkelt lättare att hålla motivationen uppe, känna pepp och få hejarop tillsammans än ensam. Och så tänker jag när det gäller den här hållbara garderoben också. Att göra det tillsammans med andra är så guld värt! Att du läser det jag skriver och följer mig kan vara ett sätt (TACK!), men också att teama upp med andra: IRL eller på nätet (beroende på om du har en närstående omgivning som är lika peppad som dig eller inte)

Det här projektet (där jag fick äran att öppningsföreläsa i början på mars) är exempelvis ett sådant: www.factmovement.se. Haka gärna på genom att följa deltagarna: tillsammans blir ju allt så mycket roligare!

Och så får du supergärna läsa några av alla de inlägg jag skrivit om det här ämnet som inspiration (antingen för första gången eller så igen):

Det här med att konsumera hållbart - vem fan orkar och hur börjar en?

Hellre inte alls än halvdant - min bästa checklista för köp

Hållbarhet är att välja - hur väljer du?

samt

Hur gör du för att hålla motivationen uppe? Berätta gärna! Ju fler tips, desto bättre!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.