Två veckor kvar innan min webshop stänger

Bara lite drygt två skälvande veckor kvar innan det är tack och hej till mitt liv det senaste decenniet: JohannaN och mina smycken. Vemod? Ah lite. Men framförallt pepp på framtiden: att fullt och fast ägna all min tid åt att opinionsbilda. För hållbart mode, hållbart entreprenörskap och mot klimatförändringar.⁣

Med det sagt, om du vill veta vad exakt som just nu finns kvar av mina smycken så hittar du det här: shop.johanna-n.com/smycken. Över 66 olika modeller finns kvar att knipa för den som vill (yes, jag har haft väääääldigt många olika smycken då mycket också redan är slut) Och 31 mars är sista dagen.⁣

Smycken JohannaN

Sprid gärna ordet om du har någon i din närhet som borde veta att det är sista chansen snart!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Klimatsmart sparande och hållbara investeringar - nu kör vi!

I stolt annonssamarbete med Trine
 

Pengar och allt inom det är ett ämne som jag har haft på min att-göra-lista i ungefär ett år nu. Ändå känns det så svårt. Jag vill att mina pengar ska göra gott, men hur tusan ska jag välja rätt när det gäller bank, sparande och placeringar?

Hur sparar jag pengar hållbart?

Rent krasst, jag vill välja så att det både gynnar min egen plånbok på sikt och världen. Jag försöker ju leva efter devisen att det som är gött i mitt liv aldrig får ske på bekostnad av någon eller något annat (därför jag slutade flyga exempelvis) Men när det gäller fonder, aktier och val av bank känns det mest som att allt är mer eller mindre dåligt. Exempelvis har jag tydligen den bank, som  enligt Fair Finance Guide, ligger i topp när det gäller etik och hållbarhet. Men Swedbank känns ju inte i dessa dagar som ett så jädrans härligt val… Ja, det goda alternativen verkar inte direkt växa på träd.

Så hur ska jag tänka?

Klimatsmarta investeringar

Pengar - mitt nästa område för klimatmedvetenhet

Jag är knappast ensam (eller hur?!) om att jag vill göra de mest klimatsmarta, hållbara och etiskt kloka valen i mitt liv. Idag släpper vi svenskar ut 11 ton per person och år. Och enligt alla klimatberäkningar måste vi ju ner till mellan 1-2 ton per person och år för att kunna fixa klimatmålen. Så att aktivt jobba för att minska detta känns självklart.

Men som att 11 ton inte vore nog så bidrar vårt sparande i snitt till ytterligare 8 ton i utsläpp. För det är nämligen så här: vårt sparande i banker, pensionsfonder och försäkringsbolag påverkar klimatet via de investeringar som görs i bolag som utvinner fossila bränslen (Källa: WWF och Sveriges Radio. Siffrorna är från 2014, men det beräknas tyvärr inte ha förändrats till det bättre sedan dess.)

Ja, jag känner verkligen att jag inte kan luta mig tillbaka och känna mig nöjd över mina vardagsval där jag handlar second hand, skippar plastpåsen i butiken och tar tåget istället för flyget när mina sparpengar med stor sannolikhet investeras i oljeindustrin eller något annat som jag faktiskt inte vill stötta.

Därför är att ta grepp över mina pengar något som jag verkligen borde och måste prioritera. Ja, mitt nästa steg att utöva konsumentmakt, och där jag känner att jag kan göra skillnad genom ett aktivt eget val.

Så allt detta, tillsammans med att jag för första gången i mitt liv har ett sparande (tänk vad regelbunden lön kan göra underverk för ens plånbok!) gör att det här känns extremt viktigt.

Men det känns som sagt svårt, som en djungel. För jag vill ju inte bara undvika de sämsta sakerna, jag vill ju också utnyttja möjligheten att låta mina pengar bidra till gott när jag inte använder dem.

Vilka alternativ är egentligen bra?

För ett år sedan skrev jag ett långt inlägg om det här, och ja, jag har väl inte kommit så mycket längre med det goda alternativen sen dess. Förutom då att Trine på riktigt är det sparande jag har haft bäst känsla i magen för hela året. Ja, det enda faktiskt. Allt annat har skavt lite. Men pengarna jag investerat i Trine känns rätt. Som att min cash jobbar med viktiga saker medan jag inte behöver dem: solcellsinvesteringar i områden där många inte har tillgång till el samt att det eldas mycket med kol. Klokt för klimat och människor

Exakt hur Trine funkar har jag skrivit om i det där inlägget från förra året: Trine - att investera pengar så att det känns bra i magen

Foto: Trine

Jag teamar upp med Trine och presenterar: Pengaskolan

Personligen tror jag att den huvudsakliga anledningen till att jag har skjutit upp det här med att ta tag i allt som rör mina pengar (förutom Trine då) har att göra med bristen på goda alternativ. Jag tappar nämligen alltid peppen på saker när jag inte förstår eller vet hur jag ska göra. Och exakt så har jag känt inför det här. Jag vet liksom inte var jag ska börja, och allt känns mest typ jämntjockt kasst. Jag har helt och hållet saknat strategi. 

Men nu ska det bli ändring på det! Jag ska nämligen på allvar få ta tag i ämnet pengar. Och jag ska få göra det på arbetstid och i samarbete med just Trine. Något som känns som ett privilegium om något. Varje vecka kommer jag att hålla en liten pengaskola i Stories på Instagram. Och på bloggen kommer det ett inlägg i månaden fr o m nu på temat hållbart och klimatsmart sparande.

Jag är så otroligt peppad på det här, och så glad att Trine hakade på min idé. För jag tänker att vi ska lära oss tillsammans: jag och ni som läser och följer. Och genom att göra det löpande, varje vecka och månad, så blir det lättare att på allvar ta tag i det här ämnet som för mig alldeles för länge varit något av en surdeg. Det där som jag vet att jag borde, men varken haft kunskap eller pepp till.  

Foto: Trine

Och som sagt, jag vet att jag är den som alltid hittar peppen så fort jag får mer kunskap. Det är när jag saknar metoder och lösningar som jag stoppar huvudet i sanden, så nu ska det vara slut med det. Pengar är mitt nya område för klimatmedvetenhet, och visst vill ni göra det tillsammans med mig?

Så för att kicka igång det här drömsamarbetet: Vad är era tankar och funderingar om det här med pengar? Vad är roligt, tråkigt, lätt eller svårt? Och vad tycker ni jag borde gräva djupare i och vad borde vi snacka om? Ja, ge mig era bästa förslag men också tips och tankar såklart!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Trine men alla ord och åsikter i inlägget är självklart mina egna. Och detsamma gäller pengarna jag nämner i inlägget, de har jag investerat helt oberoende av mitt och Trines samarbete. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Jag tycker nog att jag har världens roligaste jobb!

Jag tycker nog på allvar att jag har världens roligaste jobb! Kolla bara här va:

På måndag föreläser jag i Jönköping om Slow fashion. Circular Centre, Brahegatan 46, kl 17.30. Gratis och ingen föranmälan krävs. Så peppad!

Och idag har jag varit i Malmö. Fotografering, som du ser, och ett så jädrans roligt studiebesök på Sysavs enorma avfallsanläggning. Allt för en kommande kampanj tillsammans med dem: "Säg nej till onödig grej".

Opinionsbildare hållbart mode

Igår inspirationsföreläste jag på uppstarten av grymma forskningsprojektet F/ACT Movement på Textilhögskolan i Borås. Att få prata, inspirera men också lära mig nytt i det ämne jag älskar och brinner för som mest gör mig så vansinnigt lycklig. Och att i allt detta dessutom omges av så många fina nya bekantskaper är en ynnest. Jag känner mig helt enkelt lyckligt lottad.

Och som att Jönköping inte vore nog nästa vecka så bjussar onsdagen på att gästa Hållbarhetspodden, att föreläsa om Slow business för ett entreprenörsnätverk i Stockholm och därefter att fota pressbilder tillsammans med Emma och Maria till kommande boken med Appendix Fotografi.

Hepp! Men ja, de flesta dagarna hänger jag ju framför en dator förstås...

PS. Innan jag helt tar helg (ska bara åka tåg klart mellan Malmö och Stockholm först) vill jag bara visa något som gjorde mig så otroligt glad alldeles nyss: Tung lista: Här är 62 kvinnliga ledare som vi inspirerats av under året, och där återfinns följande:

“Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh är influencers med fokus på hållbarhet. Trion startade Klimatklubben på Instagram och Facebook i början av oktober 2018 strax efter att FN:s nya klimatrapport hade publicerats. Målet var att skapa en samlingsplats för människor som vill göra något konkret för miljön. Nu har Instragramkontot över 30.000 följare och Facebook-gruppen 16.000 medlemmar. “

WOW och tack! Finare sätt att avsluta veckan kan jag inte tänka mig!

Jag önskar dig en fin helg så ses vi om några dagar igen!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Var och hur hittar jag hållbara kläder?

Några av era vanligaste frågor är “Var kan jag hitta schysst producerade kläder?“, “Vilka företag kan jag lita på?“ och “Hur tusan ska jag tänka och var ska jag börja när det gäller en hållbar garderob?“

Hur ska jag tänka för att skapa en hållbar garderob?

Jag förstår varför detta är det ni funderar som allra mest på. För det är ju fullständigt rimligt: när var och varannat företag snackar hållbarhet är det svårt att navigera. Vad exakt menar de? Och vad ska jag som konsument förhålla mig till?

De allra flesta av oss vill göra kloka, medvetna och bra val. Men om en inte, som jag, jobbar med det hela dagarna är det ju superklurigt att hålla koll. Och om det dessutom är ett område du kanske inte är så jätteintresserad av eller orkar sätta dig in i blir det ju såklart ännu svårare.

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Hållbara shoppingtips - min bästa lista

Fråga mig om exempelvis val av elavtal, placering av pengar och köp av hudvårdsprodukter: tre områden jag är måttligt insatt och intresserad av. Men som jag likafullt vill göra de bästa klimatsmarta, hållbara och mest etiskt försvarbara valen inom. Så hur gör jag? Jo, jag ber dem som kan och brinner för ämnet berätta. Så slipper jag rota runt i något jag inte riktigt orkar.

Och så tänker jag att ni som ställer de här kloka frågorna om kläder också gör, och att det är därför ni följer mig på sociala medier och läser min blogg?! För att jag har tiden, intresset och kunskapen (som kommer av att en nördar ner sig totalt under många år i ett enda smalt ämne). Så att ni slipper.

Det var också så min lista med Hållbara Shoppingtips kom till för lite drygt ett år sedan. Som ett enkelt sätt för mig att samla mina bästa tips på era vanligaste frågor på ett och samma ställe. Och för att koppla ihop er som vill lägga era pengar på bra saker med de företag som gör det allra bästa de kan.

Listan är mina hållbarhetskompisar

Alla företag som är med på listan är mina hållbarhetskompisar. Vi har alla samma mål: en schysstare och mer hållbar modeindustri. Företagen i listan betalar för att synas, och anledningen är helt enkelt att de alla vill stötta mitt arbete med att prata och sprida kunskap om hållbart mode. Något som jag uppskattar vansinnigt mycket!

Listan är en samling av mina bästa tips och tankar på temat hållbart mode, jag länkar till blogginlägg som du gärna får läsa och till företag och märken som jag tycker gör ett grymt jobb.

Du hittar listan här:

Hållbara Shoppingtips

Och du, om du gillar listan får du jättegärna tipsa vidare. Allt för att fler ska upptäcka dessa företag som på olika sätt arbetar med hållbart mode på ett genomgripande och genuint sätt. Och om du undrar över mina urvalskriterier för få vara med på listan så har jag berättat mer om det här: Vilka får vara med på min lista med Hållbara Shoppingtips?

Berätta gärna om du har upptäckt något företag, och kanske t o m handlat, tack vare min lista. Skulle vara så roligt att veta! <3

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Vi använder kläder hälften så länge idag som för 15 år sedan

Mellan år 2000 och 2015 dubblerades världens klädproduktion, och fram till 2030 beräknas den öka ytterligare 60 procent (Källa: FN). Ja, vi konsumerar mer och mer för varje år. Och vi använder det vi köper hälften så länge idag som vi gjorde för 15 år sedan (Källa: Greenpeace).

HÄlften så länge som för 15 år sedan.png

Det är helt enkelt något som är väldigt galet. Men hur har vi hamnat här? Och varför fortsätter vi skena på som ett framrusande tåg? På fullaste allvar: blir vi lyckligare av att köpa ännu en tröja (som vi dessutom kanske knölar längst in i garderoben med prislappen på)? Och är det rimligt att samma tröja kostar nästan lika mycket som en cappuccino?! Njae va?!

Vi kanske borde börja med att ta ett djupt andetag och fundera ett varv till. På hur vi själva konsumerar (använder du det du äger hälften så länge som du gjorde för 15 år sedan?! Var ärlig!) men också hur vi inspirerar och pratar med varandra.

Eller vad är dina tankar om det här?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

En vecka ledigt - vi ses 4:e mars

Exakt det här ska jag göra fr o m i eftermiddag och nästan en hel vecka framåt: åka hem till Jämtland. Snö, skidor, pulka och vila.

Slow living att ta ledigt

Jag pendlar mellan "idiotiskt att boka in fjällen just nu när jag har så sjukt mycket jobb" och "just därför är det här nog prick det jag behöver" Och jag har valt att landa i det sistnämnda. Att det blir najs alltså. Koppla ned och av.

Och så skjuter jag allt annat på framtiden. Eller ja, till den 4:e mars alltså. Då är jag tillbaka. Men fram tills dess kommer bloggen och sociala medier eka tomt. Och inga webshopsordrar skickas eller mail besvaras. Men det är lugnt eller hur? 

Och så tänker jag att jag ska avsluta den här arbetsdagen med att läsa igenom ett inlägg jag har skrivit förut: Slow living – att om och om igen hitta balansen För att påminna mig själv. Men också för att det nog är exakt så jag kommer känna, som jag skriver om, när jag börjar jobba den 4:e igen. Men att det får och kommer att vara värt det.

Hur tänker du om det här med att ta ledigt lite då och då? Lätt eller svårt?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Jag är Sveriges Second Hand Profil 2019!

I höstas fick jag ett telefonsamtal som fick mig att nästan börja gråta. Det var Erikshjälpen Second Hand som ringde för att berätta att jag vunnit Sveriges Second Hand Profil 2019! Något som känns så förbaskat fint och stort att jag helt ärligt inte riktigt vet var jag ska ta vägen. Dessutom har jag inte fått berätta för någon förrän idag - så jobbigt att vara tyst i flera månader! Men nu äntligen alltså:

Foto: Oskar Swerlander

Foto: Oskar Swerlander

Motivering Sveriges Second Hand Profil 2019 – Johanna Nilsson

Blogg, podd, bok, föreläsningar – plattformarna är många men den röda tråden genomgående. Istället för att sticka huvudet i sanden och resignera inför sin egen klimatångest har Sveriges Second Hand Profil 2019 valt att kanalisera sin oro i ett djupt engagemang för hållbarhet och klimatsmarthet. Genom lika stora doser kunskap som inspiration vill hon få fler att göra aktivt hållbara val, i livet i allmänhet och när det gäller konsumtion av kläder och textilier i synnerhet. På ett uppmuntrande och handfast sätt utmanar hon oss alla att ändra tankesätt och leta second hand i första hand – alltid.
— Motivering Sveriges Second Hand Profil 2019

Om priset

Utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil delas ut årligen till någon som på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom second hand. Förutom diplom och en statyett får pristagaren rätt att tilldela ett av Erikshjälpens biståndsprojekt motsvarande 25 000 kronor. Tidigare har bland andra Elsa Billgren, magasinet Scandinavian Retro och Anna Lidström fått utmärkelsen.

Priset Sveriges Second Hand Profil 2019 delas ut torsdagen den 28 mars på The Lobby i Stockholm.

Här har Erikshjälpens Second Hand skrivit mer om allt: Johanna Nilsson är Sveriges Second Hand Profil 2019

Jag är så otroligt glad för det här priset - och undrar om ni har något skojigt tips på hur jag borde fira ?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hur hållbara är Zara?

Idag kikar jag närmare på Zara - som ingår i världens största modeföretag: spanska Inditex (H&M-gruppen är näst störst). Om du vill läsa om de jag granskat tidigare så hittar du dem här: Lindex, H&M och Åhléns.

I Inditex ingår också varumärken/butiker som Zara Home, Pull & Bear, Massimo Dutti, Oysho och Berschka. De är inte jättevanliga i Sverige (än?!), men ändå värda att notera då det jag skriver om Zara här går att applicera även på dessa varumärken (exempelvis inbegriper årsrapporten jag kommer hänvisa till längre ner också de märkena)

UPPDATERAT: Jag uppdaterade inlägget på eftermiddagen den 18:e februari 2019 efter att jag fått mer info om deras hållbarhetsarbete (Tack Sandya för att du jobbar inom branschen och har insidekoll!)

Hur hållbara är Zara och Inditex?

Det är minst sagt snårigt att veta hur olika klädföretag står sig när det gäller hållbarhet. Om en bara kikar på hur de själva kommunicerar så är det nämligen lätt att tro att allt är tiptop. Men så enkelt är det såklart inte (jag har tidigare skrivit övergripande om ämnet här: vad är problemen i klädindustrin?)

Här kan du läsa mer om hur min granskning går till: vilka mina källor är, vad jag tittar efter samt mer om min utgångspunkt om att alltid vara så nyanserad och saklig som bara är möjligt.

Transparens och kommunikation

Zara har inte jättemycket information om hållbarhet på sin hemsida. Och första gångerna jag var in (d v s när jag skrev det ursprungliga inlägget) så missade jag dessutom alla undersidor. Klumpigt kan tyckas, till mitt försvar: Länkarna låg ovanpå en bild vilket gjorde att jag helt missade dem i min webläsare.

Inditex har dock mer info: Our commitment to the environment och Our commitment to the people

De länkar också till sin årsrapport (en länk som inte alls fungerade för mig när jag skrev inlägget först), så informationen i resten av det här inlägget kommer främst från den.

Zara Inditex Hållbarhet

Material

Zara (och Inditex) har en egen märkning som de kallar för “Join Life“, den märker de upp de plagg som är gjorda av exempelvis ekologisk bomull, ekologisk linne, tencel eller återvunna fibrer samt är producerade av de leverantörer som ligger lite högre upp på Inditex egen leverantörsranking (sida 119)

2017 sålde Zara 67,9 miljoner plagg med denna märkning, en ökning med över 60 % från året innan. Men hur stor procent “Join Life“ är av deras totala försäljning det kan jag tyvärr inte hitta någon siffra på. Men då Inditex omsätter 250 miljarder kronor varje år och har nästan 7 500 butiker så är det ju inte helt svårt att räkna ut att “Join Life“ knappast dominerar (jag gjorde en grov överslagsräkning och jag gissar att “Join Life“ rör sig om max 10 % av total omsättning)

Inditex är också med i Better Cotton Initiative samt en hel del andra initiativ med fokus på exempelvis återvunnen polyester, bomullsodling och så vidare.

Arbetsvillkor

2017 köpte Inditex från totalt 1 824 leverantörer som i sin tur producerade på 7 210 fabriker. 4360 av dem syr och 650 färgar - som några exempel (allt detta hittar du på sidan 71 i deras årsrapport) Vilket betyder att över 2 miljoner människor totalt är sysselsatta världen över med att producera för Zara och dess systerbutiker (sidan 80)

2017 signerade Inditex ett dokument där de förbinder sig att följa ILO-konventionerna, de är också medlem i flera andra olika initiativ som syftar till att förbättra textilindustrin. Bland annat hänvisar de flera gånger till FN:s globala mål för sitt arbete i rapporten.

De nämner också levnadslön som en oerhört viktig fråga i sin årsrapport och lyfter överlag social hållbarhet som arbetsmiljö och löner mycket i sin rapport (från sida 79).

Däremot tycker jag att det svårt att hitta konkret information om vad de har uppnått: har någon levnadslöner exempelvis idag? Eller är det mer en vision hos Inditex?

Men Inditex är rankade som nummer ett på Dow Jones Sustainability Index. Och i Ethical Fashion Survey har det betyget A -, och värt att jämföra är att H&M har betyget B+ och svenska Nudie Jeans har också de A -. Och då detta är en oberoende rankning som ställer höga krav bör det indikera att Zara och Inditex ändå verkar jobba mycket med frågan. De verkar alltså jobba seriöst med hållbarhet - men är desto sämre på att kommunicera det (jag missade ju allt detta först när jag skrev inlägget - och det trots att jag verkligen försökt läsa mig till allt via deras kanaler!)

Hur bra är Zara på hållbarhet?

Genom åren har Zara figurerat i flera avslöjanden av bristfälliga arbetsvillkor, exempelvis. 2011 i Brasilien när det uppdagades att en fabrik som producerade för Zara hade slavliknande förhållanden, eller 2016 när det visade sig att syriska flyktingar utnyttjades för att sy jeans till Zara i Turkiet eller 2017 när en etikett med texten “Jag har sytt det här plagget, men har inte fått betalt“ dök upp i plagg från en och samma fabrik.

Samtliga av dessa skandaler har varit kopplade till Zaras underleverantörer, och frågan är: kan en ställa krav på att Zara och andra modeföretag ska ta ansvar i alla led? Ja, tycker jag. Om en inte kan garantera att saker går rätt till, ja, då får en hitta en annan inköpsstrategi.

Så med det sagt: Zara och Inditex, verkar utifrån 2017 årsrapport ta en brett grepp på sitt hållbarhetsarbete och jobba hårt för att få full spårbarhet. Något som måste vara en rejäl utmaning med över 7200 fabriker som levererar - och särskilt när ens affärsidé är att pressa priser och köpa in så billigt som möjligt…

Hur arbetar Zara med hållbarhet?

Vad är Zara bra på?

  • De lyfter social hållbarhet som lika viktigt som exempelvis textila material i sin årsrapport.

  • De rankar högt i oberoende index - vilket är en bra indikation.

Vad vill jag att Zara blir bättre på?

  • Sin kommunikation. Mer info än bara några enstaka stycken text på hemsidan tycker jag en kan begära av världens största modeföretag. Årsrapporten, när jag väl hittade den, innehåller visserligen mycket information. Men jag skulle vilja se ännu mer konkreta siffror, mätbara mål och tydligare analyser av vad de lyckats med samt inte uppnått än.

  • Att de reflekterar och aktivt arbetar för att minska den överkonsumtion de bidrar till. Det spelar faktiskt ingen roll om de arbetar med hållbarhet när allt i slutändan handlar om att få oss konsumenter att köpa så mycket och så ofta som möjligt. För det är ju så fast fashion funkar.

Självklart finns det mycket mer att säga och kika på, så om du har någon tanke, fråga eller input när det gäller Zara och deras hållbarhetsarbete, tveka inte att lämna en kommentar! 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Klimatklubben 4 månader - och tänk vad slumpen kan göra!

I början på hösten kände jag knappt Maria och Emma: och nu jobbar vi nästan heltid ihop. Tänk vad slumpen och ödet kan föra med sig alltså!? Galet!

Vi tre hade träffats några gånger men inte mer än så. Men så åt vi den där lunchen i slutet på september, där vi spånade lite på vad en skulle kunna göra relaterat till klimat och hållbarhet. Det var ju ämnen som vi alla tre båda funderade mycket på (jag hade ju ex massiv klimatångest) och jobbade med genom bl a våra bloggar. En vag idé om någon slags Klimatklubb föddes: en digital plats där alla som hade samma klimatoro som oss skulle kunna samlas och peppa varandra till mer kunskap och aktion.

Jag har inte ens en skarp bild på oss tre, säger nog lite om hur vi jobbar…snabbt….hehe.

Jag har inte ens en skarp bild på oss tre, säger nog lite om hur vi jobbar…snabbt….hehe.

Vad vi gjort hittills sedan vi startade

På kvällen den 8:e oktober, samma dag som IPCC:s klimatrapport släpptes, hördes vi på messenger. Och kom fram till: det är kanske nu vi ska göra det? Inte vänta tills vi skulle ses senare den veckan för att spåna vidare. Vi registrerade ett instagramkonto och berättade om vår idé. När vi vaknade morgonen efter hade vi 1000 följare. Tre dagar senare 4000. Och vi började ana att vi var något bra på spåren. En vecka senare startade vi Facebook-gruppen, den har i dag över 15 000 medlemmar. Och Instagram är nu över 30 000 följare.

Och på de här ynka fyra månaderna har vi intervjuats i otaliga tidningar och TV-program (vi har suttit i morgonsoffor och varit med på nyheterna) Vi har hållit föreläsningar och suttit med i panelsamtal, och vi har blivit inbjudna av tre partier till riksdagen (C, MP och V. Och självklart hoppas vi på att få träffa resterande också!). Vi har också signerat ett bokkontrakt med Norstedts och skrivit en hel bok. Vi har sprungit på möten och träffat och lärt känna så vansinnigt många fantastiska människor. Inte minst alla underbara medlemmar: alla de som är aktiva i diskussioner, som är moderatorer och jobbar med olika uppgifter, som drar igång egna initiativ och så vidare. Och vi tre har tagit alla chanser att prata klimat: allt för att skapa opinion och sprida frågan.

Ja, vi har hunnit göra så vansinnigt mycket på de här månaderna. Och mycket tror jag är för att vi jobbar så sjukt bra ihop. Hur är det ens möjligt när vi inte ens kände varandra för ett halvår sedan? Men att det är så här gör mig såklart så förbaskat glad och stolt.

Igår var vi inbjudna till riksdagen för att träffa Jonas Sjöstedt och riksdagsledamöterna Jens Holm (ej på bild) och Elin Segerlind (V).

Igår var vi inbjudna till riksdagen för att träffa Jonas Sjöstedt och riksdagsledamöterna Jens Holm (ej på bild) och Elin Segerlind (V).

Vilket team jag, Emma och Maria är!

Att få hänga med två personer, Emma och Maria, som konstant ser möjligheter och aldrig problem. Där allt går lätt och enkelt. Vi pratar inte ens speciellt mycket med varandra. Vi gör mest. Ja, det är som att vi, utan att behöva säga så mycket, är överens och tänker lika. Och helt ärligt, all den tiden en kan spara på att slippa förklara och försvara sina idéer, beslut och tankar, ja, den kan en använda till att driva saker framåt istället. Och så jobbar vi tänker jag.

(Vi är såklart inte överens om allt, och kommer knappat vara det längre fram heller, men grunden är stabil och vi är alla tre anhängare av öppen och rak kommunikation)

Ja, det är fasen sjukt hur allt bara kan falla på plats. Hur något nytt och bra bara öppnar sig. Klimatklubben är idag så stor del av mitt liv, något som jag aldrig egentligen har planerat för eller tänkt så mycket på innan allt drog igång. Men brukar inte de bästa grejerna i livet ändå vara exakt så här?! Saker som dyker upp, och chanser en tar. Bara hakar på liksom, och sedan gör det allra bästa och största av som bara är möjligt.

Och vet ni, ikväll ska vi äntligen fira allt. Fyra månader. 30 000 följare på Instagram. Och en inlämnad bok (något Emma skrivit om här). Middag på restaurang och att skåla i bubbel - det känns rimligt! En får inte glömma att stanna upp och fira också - det är ju bästa sättet att tanka energi för framtiden! <3

TACK Emma och Maria - och tack vårt “infall” där i början på oktober!

Lämna gärna en kommentar om du har någon fråga, fundering eller kanske bara ett litet hejarop?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hur jag började jobba med hållbart mode

Jag får lite då och då frågan om hur jag har gjort för att kunna jobba med det jag gör idag. Vilken utbildning har jag gått, vilka andra jobb har jag haft och ja, hur tusan gör en för att på heltid kunna jobba med hållbarhet och det en brinner som allra mest för? Så därför tänkte jag berätta hur jag har gjort.

Foto: Roger Olsson

Foto: Roger Olsson

Alla mina jobb och vad de lärt mig

Vi börjar med att slå fast detta:

  1. Jag har ingen utbildning inom hållbarhet.

  2. Jag har aldrig varit anställd eller haft en praktikplats med inriktning hållbarhet.

Ändå jobbar jag med exakt det!

När det gäller utbildning så läste jag samhälle ekonomi på gymnasiet (NEU på Wargentinsskolan i Östersund) och sedan har jag läst de första två åren på lärarutbildningen i Umeå, med inriktning svenska mot gymnasiet (innan jag hoppade av).

Jobb har jag däremot haft många av! Jag har jobbat extra sedan jag gick i högstadiet. Och jag har alltid tänkt att all arbetslivserfarenhet är bra, oavsett vad en sen vill göra. Mina jobb: på handelsträdgård, i köksgerådsbutik, hotellstäd, gallup-undersökningar, kundtjänst, restaurang, elevassistent i särskolan och på gruppboende. Jag kan eventuellt ha glömt något jobb jag haft.

Jag har lärt mig så sjukt mycket på samtliga av alla dessa jobb. Konkreta saker som är topp att ha i vardagen: som hur en städar ett badrum på snabbast sätt, hur en bär tre tallrikar snyggt samtidigt men också hur en kommunicerar med teckenstöd (något jag gör med min unge idag då hon inte lärt sig prata än = BÄST!) samt hur en smörar åt sig bäst service från en kundtjänst (var trevlig! ALLTID trevlig oavsett hur arg du är!)

Men också större saker som hur en chef ska vara samt hur en verksamhet bör organiseras på bästa sätt. Saker jag lärt mig av att ha mött både extremt dåliga exempel som några bra. Alla mina jobb har också utvecklat mina färdigheter i att bemöta andra människor: vikten av service, kommunikation och förståelse för andra. Det är något jag har med mig varje dag.

Foto: Roger Olsson

Foto: Roger Olsson

Mitt engagemang inom olika organisationer

Men det som på allvar är grunden till det jag gör idag är att jag varit engagerad inom flera olika ideella organisationer. I gymnasiet var jag aktiv i Amnesty och Rättviseakademin (We Effect:s f d ungdomsorganisation) Efter studenten gick jag med i Röda Korsets Ungdomsförbund och jobbade mycket med hållbar utveckling där. Jag var lokalt aktiv men också på nationell nivå. Det var sedan genom Rättviseakademin och RKUF som jag fick upp ögonen för nätverket Rena Kläder, och jag gick deras ambassadörsutbildning. I gymnasiet gjorde jag exempelvis mitt projektarbete om textilindustrin och globalisering.

Ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag att jag har så vansinnigt mycket att tacka alla dessa organisationer för. Att organisera sig med andra har varit min bästa (och enda?!) utbildning. För det är i en förening eller i en organisation en på allvar kan och får pusha sig själv. Genom interna utbildningar, nya sammanhang och fantastiska människor.

Om det är något som gör mig så förbaskat lycklig så är det just vad dessa sammanhang alltid har gett, och ger mig. Och det är såklart något jag känner med Klimatklubben också. Att tillsammans med andra växer jag, och jag blir så vansinnigt mycket vassare i det jag gör.

När det gäller hållbart mode så kommer såklart det allra mest av den kunskap jag har i dag från att jag sedan 15 år aktivt har läst och fördjupat mig i det mesta inom ämnet som kommit i min väg. Just för att det är något jag älskar.

Foto: Roger Olsson

Foto: Roger Olsson

Vad mitt ideella engagemang har gett mig

Men grunden till den lusten, ja, den kommer från mitt engagemang. Det är där jag har tränat mina projektledarskills som mest. Det är också där jag övat om och om igen på att omsätta en idé till konkret aktion. Jag har lärt mig vikten av kommunikation, paketering och vilka typer av kampanjer som funkar bäst. Det är min organisationserfarenhet som har gjort att jag idag tycker att en av mina starkaste egenskaper är att inspirera och peppa andra. Så ja, jag säger det igen: jag är så oerhört tacksam för allt det jag har lärt mig genom mitt engagemang. 

Och vill ni veta en skoj grej: otroligt många av de människor som på olika sätt korsar min väg yrkesmässigt idag har en förankring inom den ideella sektorn. De personer jag lärde känna när jag var 16 eller 19 år på helgkurser och i arbetsgrupper – ja, de möter jag på olika sätt än idag. Så att säga att ideellt engagemang inom den fråga en brinner också kan innebära ett arbete i framtiden, ja, det är inte alltför långsökt.  

Mina bästa tips för dig som vill jobba med hållbarhet

Därför är mina allra bästa tips till dig som vill jobba inom hållbarhet (eller annat värderingsdrivet område) dessa:

  1. Engagera dig i en organisation!

  2. Ta initiativ – dra igång grejer själv, läs på och var en doer.

  3. Analysera och använd dig av alla dina andra samlade erfarenheter (det som på pappret inte kanske ser helt relevant ut kan vara det: exempelvis är ju faktumet att jag jobbat inom så många serviceyrken en superstor tillgång!)

  4. Lär känna många människor och var schysst – ett bra nätverk är ovärderligt! 

Sen kan du såklart läsa en utbildning och/eller tjata in dig på en finfin praktikplats. Det tror jag också är smart. MEN det är inte den enda vägen. Det tänker jag att jag är ett bevis på.

(Och ja, att engagera sig ideellt funkar fint även om du är introvert. Ditt engagemang kanske kommer att se lite annorlunda ut, men det fina är att alla alltid kan forma sitt engagemang att passa sig själv på bästa sätt!)

Och om du vill läsa mer relaterat till detta ämne, tror jag att du kommer att gilla dessa inlägg:

23 saker jag blivit grymt bra på helt utan utbildning

Om att ge och ta - och att vara snäll som min livsstrategi

En får göra precis som en vill

Entreprenörskap - mina 15 bästa lärdomar för att driva företag

Hur jag lärde mig smyckesdesign

Vad är dina tankar om det här? Och har du liknande erfarenheter? Eller har du frågor eller funderingar mer kring hur jag har skapat mitt jobb? Lämna en kommentar!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.