Årskrönika 2018

Nu är det snart nytt år och som vanligt dags att sammanfatta det som varit. I år är det hela åttonde året jag gör det, och att gå tillbaka och kika på tidigare krönikorna är såklart en del i det här. Att blicka bakåt emellanåt är nog det bästa sättet, tänker jag, att faktiskt se att saker går framåt och att en själv utvecklas och växer. Och det om något ger perspektiv! Hoppas du ska gilla årets krönika!

Tidigare årskrönikor

2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017

Foto: Damon Hatefi

Januari

Januari var en så himla peppig månad: jag började jobba heltid igen efter 8 månader föräldraledighet + jobb. Och om det var något jag längtade efter de sista två månaderna hemma med Ingrid under 2017 så var det att jobba ostressat och ostört för att sedan helt och fullt kunna vara ledig med henne. Att göra båda samtidigt var ingen hit där i slutet på året…

Januari var då jag drog igång #slowfashionutmaningen, började jobba 40% på ett jeansmärke: reDEW8 - mitt nya jobb (blev i slutändan bara två månader där av flera anledningar), bestämde mig för att sluta flyga: Klimatångest och att flyga och så berättade jag hela historien bakom det som hände med min butik under sommaren 2017: Hyra butikslokal – om kontrakt, juridik och vad som kan gå fel

Tre inlägg

Mitt 2018 - drömmar och mål

Gratis är lika med mer passionerad?!

Bomull – allt du vill veta och lite till

Foto: Damon Hatefi

Februari

Jag lade mycket tid på bloggen och njöt fullt ut av att ha finfin kontroll över min tid och mitt arbete. Kände mig ostressad över såväl arbetsbelastning som pengar - en känsla som varit rätt ovan för mig under så många år. Är det inte det ena så är det det andra liksom… Men så lade jag ju mycket krut på att sätta den här strukturen i min vardag också: Jobba effektivt – mina bästa tips för att få saker gjorda, allt för att få så mycket tid med min unge som bara möjligt.

Tre inlägg

Garderobsrensning - steg för steg

Bebiskläder och barnprylar – hållbarhet och slow fashion

Viskos, tencel, lyocell och modal - allt du vill veta och lite till

Foto: Mathieu Deneen

Foto: Mathieu Deneen

Mars

I mars släppte jag Ny smyckeskollektion 28 mars: BARK och firade med releasefest: BARK: Kollektionssläpp och releasefest. En kollektion jag länge arbetat med, så att den mottogs (och fortfarande mottas) så fint gör mig såklart rejält glad. I övrigt rullade den här månaden på med att jag föreläste, bloggade och jobbade på, bl a med ett stort samarbete med Trine - att investera pengar så att det känns bra i magen (en samarbetspartner du förhoppningsvis kommer se mycket mer av nästa år)

Tre inlägg

Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det

Kan fast fashion vara bra?

Att vara bjussig men utan att köra över sig själv

Plus hållbart mode

April

I april var jag med i SVT:s Plus, träffade konsumentminister Per Bolund, höll en workshop för Svenska Institutet och så gästade jag podden We Are Influencers. Det var också Fashion Revolution Week och jag skrev om #IMadeYourJewelry - JohannaN och hållbarhet. Dessutom gjorde jag ett samarbete med hyrgarderoben Something Borrowed och så fick jag ett väldans genomslag med mitt inägg om Polarn o Pyret:

Tre inlägg

Polarn o Pyret:s ECO-märkning betyder inte ekologisk

Laga kläder - och verkligen göra det

Slow living – att om och om igen hitta balansen

Foto: Damon Hatefi

Maj

Sverige röstade igenom en samtyckeslagstiftning och jag firade med FATTA! Inte för inte som jag har gjort FATTA-smycken i över fem år: och över 700 000 kr har gått oavkortat till FATTA:s arbete bara genom smyckena under de här åren. Så om det är något jag är väldigt stolt över så är det nog detta!

Här på bloggen berättade jag bl a om Vilka får vara med på min lista med Hållbara Shoppingtips?, gjorde ett samarbete med Stil & Ansvar och skrev om Hållbart mode - var ska jag börja?. Och så djupdök jag i ämnet: Vad jobbar jag med? Och hur försörjer jag mig?

Tre inlägg

Så kontaktar du företag om deras hållbarhetsarbete

Försäljning - mina bästa tips för dig som hatar att sälja

Läder - allt du vill veta och lite till

Foto: Damon Hatefi
Alla kläder är handgjorda

Juli

I början på juli arrangerade jag ett stort klädbyte i Stockholm, något som trots att det var mitt i varmaste sommaren blev en rejäl succé. Över 60 personer kom och jag fick blodad tand (inte för inte som jag har fortsatt och förfinat konceptet under den här hösten!)

Den här månaden funderade jag också mycket på det här med att vara ledig, slow living och stress. Ja, saker som blir naturliga att tänka mycket på när det är just semestertider, så självklart skrev jag en del om det: Vågar jag ta ledigt i tre veckor? och Semesterstängt, och vi ses 15 augusti igen!. Dessutom skrev jag ett inlägg: Saker jag inte gör - om mitt senaste halvår som ostressad som fick väldigt mycket trafik. Självaste Agnes Wold twittrade om blogginlägget med orden “Här är en till person som genomskådat livspusslet“ - och tusentals besökare rasade in under några julidagar!

Tre inlägg

BCI, Better Cotton Initiative - vad betyder det?

Hur jobbar modeföretagen med hållbarhet? De fyra kategorierna att ha koll på

Kläder görs av människor, inte robotar

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Augusti

Jag hade semester och skrev om vinsten i att vara helt ledig i Hej! Nu är jag tillbaka efter tre veckor borta!. Jag gjorde också ett bloggsamarbete med Bye Buy – barnkläder, barnprylar och hållbarhet och satte igång hösten med buller och bång. För det är något med terminsstart: jag är alltid så energifylld och peppad och allt känns som världens bästa nystart!

Tre inlägg

Hösten 2018 - mina mål och tankar

Hur hållbara är Lindex?

Om alla gjorde som jag?

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

September

Den här månaden mådde jag från och till ganska dåligt. Jag sov extremt dåligt i perioder och kände mig väldigt ledsen, ensam och uppgiven. Klimatångest som slog till med full kraft. Jag har alltid omvänt alla jobbiga känslor till praktisk handling i mitt liv, men just i detta kändes det alldeles för stort och svårt. Jag hade dagar när jag hade svårt att titta på min dotter för att jag blev så ledsen. Å hennes vägnar. För hennes framtid. För världen. Och för att det kändes som att ingen gjorde något. Det som har hjälpt mig mycket är att jag hela tiden har varit öppen med detta: något som bl a resulterade i det här blogginlägget: Till dig som också har klimatångest.

Mitt i allt det här var såklart mycket också helt fantastiskt: bl a föreläste jag mycket och så skrev jag blogginlägget Hur hållbara är H&M? som delades flitigt. Inlägget bemöttes också med ett “tack för en nyanserad, ärlig och saklig text om oss“ från H&M och jag blev inbjuden till möte på deras huvudkontor. För mig kändes det extra roligt: för om det är något jag lägger mycket tid på så är det att alltid försöka visa på nyanser, komplexitet och flera sidor av samma sak. Hållbart mode är inte så enkelt som det är lätt att tro - men med det sagt: jag är ändå övertygad om vad som är rätt sätt att uppnå det på: Hållbar garderob - minimera och förlänga

Tre inlägg

Så påverkar du din omgivning till mer hållbara val

Så minskade jag mina koldioxidutsläpp med 2700 kg på bara ett år

3 saker som gör att du lyckas med ditt företag

Foto: Emily Dahl

Foto: Emily Dahl

Oktober

Den här månaden omkullkastade allt i mitt liv: Klimatklubben! Första veckan i oktober träffade jag Emma Sundh och Maria Soxbo för en lunch, vi hade träffats några gånger innan då vi alla tre bloggar om hållbarhet. Och vi kände alla att vi borde kunna göra något relaterat till det i lite större skala: allt för att försöka tackla den där klimatångesten som vi alla kände (att kanalisera oro till engagemang har alltid funkat för mig - även om jag i september hade så svårt att faktiskt orka se det!) Vi hade en vag idé om att kanske göra en Facebook-grupp som ett forum där folk kunde prata om de här sakerna, som en peppig plats att samlas. Och Emma hade namnet “Klimatklubben“ som förslag.

Kvällen den 8:e oktober, samma dag som FN:s klimatrapport släpptes mailade vi varandra och bestämde: det är nog nu vi ska köra! Vi kunde inte vänta tills vi skulle ses för att planera samma vecka. Sagt och gjort: vi registrerade ett instagram-konto: Klimatklubben.se. Över natten fick vi 1000 följare. Inom tre dygn 4000 och så vidare.

En vecka senare släppte vi Facebook-gruppen och sedan en hemsida. Bollade mail, meddelanden, intervjuförfrågningar och tusen andra saker. Helt plötsligt ägnade vi hela dagarna åt Klimatklubben. Och där någonstans minskade min klimatångest rejält. Jag kanaliserar och gör det jag kan.

Oktober är för mig Klimatklubben. Och kommer nog alltid vara det. Men visst, jag gjorde ju massvis med annat också: föreläste runt om i Sverige (minst en i veckan), släppte min podcast och en ny smyckeskollektion: Remake och så funderade jag mycket på Om influencers och att ha ett ansvar samt det här med Pengar, ständigt dessa pengar - och mina jobbtankar om det. Ja, fy fan vilken intensiv, men fruktansvärt rolig, månad det här var!

Tre inlägg

Varför är det så dyrt att laga och hyra?

Förvara - så håller du ordning i garderoben

Linne - allt du vill veta och lite till

November

Jag arrangerade klädbyten, släppte en studiecirkel i samarbete med Bilda, var med i Nyhetsmorgon, föreläste runt om i Sverige, gjorde massvis med intervjuer (mer om allt det här: Nyhetsmorgon, studiecirkel och nio andra skojiga grejer). Jag kampanjade mot Black Friday och så funderade jag på hur gick det med min sex timmars arbetsdag? (inte så bra är det snabba svaret) Ja, november fortsatte i samma rasande takt som oktober. Roligt, intensivt och så häftigt att få vara en del av.

MEN jag kände också halvvägs in i den här månaden att det var dags att skala och delegera: allt för att orka på sikt. Och det är också med det jag går in i julledighet strax och inför det nya året: en hållbarare arbetsbelastning är det som jag har jobbat intensivt och planerat för de senaste veckorna.

Tre inlägg

Vilket material i kläder är miljövänligast?

Second hand i första hand

Prislapp säger inget om kvalitet

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

December

Årets julklapp koras och det blir det återvunna plagget, jag reder ut begreppet i Vad är skillnaden på återvinning, återbruk och återanvändning? och i diverse intervjuer, bl a Sydsvenskan och SVT:s Kulturnyheterna. Klimatklubben fortsätter vara en stor del av mitt liv, och tidningen Elle utnämner oss till en av de hetaste trenderna för 2019! Vi får äntligen berätta att vi har skrivit kontrakt på en bok om klimatet med Norstedts förlag. Och så packar jag smycken för glatta livet till alla som ska ge i julklapp.

Tre inlägg

Klimatsmarta julklappar - mina bästa tips

Slowfashionutmaningen - hur gick året?

Poddavsnitt: #6 Julen – hållbara julklappstips

Foto: Matilda Audas Björkholm, Avbild.nu

Foto: Matilda Audas Björkholm, Avbild.nu

Tack för i år!

Det var 2018 det. Det här året har varit så fantastiskt. Om förra året, 2017, var en berg-och-dalbana känslomässigt, så känner jag i år bara stabilitet och trygghet. Jag har för första gången på nästan tio år fått samma lön den 25:e varje månad (något som har gjort mig så lugn!) och jag har hittat en fin vardagslunk som jag trivs med. Förskolelämning och -hämtning, jobb och att umgås med familj och vänner.

Jag har jobbat mycket, men till nästan 100 % endast med sådant som helt följer mina värderingar och min lust. Det är ett privilegium om något.

Klimatklubben

Jag är oerhört stolt över det vi hittills har gjort med Klimatklubben. I skrivande stund över 25 000 följare på Instagram och över 13 400 medlemmar i Facebook-gruppen. Vi har träffat politiker, synts och hörts i media, fått privatpersoner att göra förändringar för ett klimatsmartare liv och så vidare.

Nästa år släpper vi bok och så hopppas jag att Klimatklubben fortsätter växa och skapa opinion. Att vi på allvar kan sätta press på politiker, företag och bidra till en normförskjutning för ett klimatsmartare liv i samhället för alla, inklusive privatpersoner.

Jag är så lycklig att det går så vansinnigt lätt att arbeta med Maria och Emma - vad är oddsen liksom? Vi kände knappt varandra för tre månader sedan, och nu är vi kollegor i princip varje dag. Det är exakt 0 % ont i magen när vi jobbar tillsammans, och ni kan inte ana vad det skapar energi och produktivitet!

Föreläsa, skriva och prata

Jag ser framemot 2019 och att få fortsätta göra det jag gör. Att föreläsa, skriva och prata om allt det här jag kan och tror på med er följare och läsare men också med media, företag och politiker gör mig genuint glad. Jag har jobbat hårt och länge för att nå hit där jag är nu. Och om jag förut tänkte “det kanske tar slut en dag?!“ så känner jag inte så längre. Jag tror helt enkelt att jag kommer att få fortsätta göra det jag älskar så länge jag själva bara vill. För fördelen med att bygga allt långsamt antar jag är just detta.

Jag är också så glad att jag idag på allvar inte känner en motsättning mellan att ha en stabil lön och att arbeta helt utifrån det jag älskar och brinner för. Ja, att det går alldeles utmärkt att kombinera!

I början på nästa år kommer jag också att göra en stor, och rätt efterlängtad, förändring i mitt jobbliv. Och ett beslut jag kom fram till för några månader sedan. En sak som jag efter många år känner mig helt färdig med - och känslan av att våga släppa en grej till förmån för nya fantastiska saker ser jag så framemot. Men mer om detta senare.

Och det är med allt detta jag går in i 2019!

Hur var ditt år? Vad är du extra stolt över? Och om du också har gjort en årskrönika, lämna gärna länk. Jag vill läsa!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

God jul!

Nu blir det julledigt! Själv tänkte jag följa min lista slaviskt: vila, koppla ner och bort från allt vad jobb, internet och sociala medier heter (hej så länge!) Och så ska jag försöka bara göra sådant som gör mig väldigt glad: umgås med min unge, familj och andra jag gillar. Läsa böcker. Sova (hur bra nu det går med en snart tvååring....) Äta goda saker, och så mest skrota runt och göra sådant som faller mig in.

Foto: Caroline Frankesjö

Ja, ni fattar. Vi ses igen den 8 januari med två undantag: På juldagen, den 25:e, hittar du mig i TV4:s Nyhesmorgon - preliminärt två inslag och första gången cirka 10.30. Och så kommer det en årskrönika om mitt 2018 här på bloggen den 27:e (den är förinställd). Smyckesbeställningar skickas också först den 8:e januari, så du vet!

Annars kopplar jag strax helt ned om någon timme - vi ses nästa år! Kommer bli ett vansinnigt bra 2019 för övrigt - det känner jag på mig!

Hoppas du också får en fin jul med de saker som gör just dig glad! Vi ses snart igen!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Heta listan i Elle 2019, Kulturnyheterna och fyra andra pressklipp

Tack vare att Klimatklubben har växt så fort (igår sa följare 25 000 hej på Instagram!) den här hösten så har media uppmärksammat oss en hel del - och det känns så fantastiskt roligt. För det som, om något, är Klimatklubbens syfte så är det ju att sätta ljuset och uppmärksamma miljö, hållbarhet och klimat så mycket och så ofta som bara är möjligt.

Att få prata om det jag brinner för så att så många som möjligt lyssnar är en ynnest och något jag är oerhört tacksam över varje gång. Det är också på det sättet jag tror att jag kan bidra allra bäst till förändring.

Och med allt det sagt: det är därför det som hänt de senaste veckorna känns så roligt:

Klimatklubben på Elle:s Heta listan 2019

Klimatklubben är med på modemagasinet Elle:s lista med trender för 2019 (nr 1/2019). Klimatet och att prata klimat rankar de alltså som något av det hetaste nästa år - hur bra?!

Och kanske tolkar de det som en trend eftersom det är exakt vad vi är fler och fler som gör. Så du som har tjatat om hållbarhet, miljö och klimat länge: du var före trenden, en early-adopter helt enkelt. Finfint va?!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Kulturnyheterna SVT - jag pratar hållbart mode

I går kunde den uppmärksamma tittaren spana in min nuna på SVT:s Kulturnyheterna. Jag pratar hållbart mode tillsammans med några andra stjärnor på området. Klippet hittar du här: Klimat- och miljövänliga kläder allt viktigare – men långt kvar för modeindustrin

Fyra andra pressklipp

Dessutom har jag också blivit intervjuad här:

Sydsvenskan

Sydvenskan skriver om årets julklapp och jag snackar begreppsförvirring med mera: Årets julklapp inspirerar till fler klädbyten och ökad materialkunskap

EFN: Ekonomi- och finansnyheterna

EFN har intervjuat mig på temat julklappar: Klimatinfluencerns hållbara klapptips

Extrakt

I forskningrådet Formas tidning Extrakt pratar jag också jul: Så fixar du den hållbara klappen

Sändaren

Och i den kristna tidningen Sändaren reder jag ut begreppen kring årets julklapp: Begreppet "återvunnet plagg” kan leda vilse

Nyhetsmorgon på juldagen

Jag ska ju strax ta långledigt, förutom en grej: TV4:s Nyhetsmorgon på juldagen. Kika gärna då!

Dessutom kommer det att i mellandagarna (mest troligt) släppas ett skojigt klipp på SVT Nyheter, jag pratar textilåtervinning samt gör ett roligt (och lite förfärande) test!

Har du några tankar eller funderingar utifrån det här inlägget? Lämna en kommentar så svarar jag!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Klimatsmarta julklappar - mina bästa tips

Snart är det jul så därför tänkte jag tipsa om mina bästa julklappstips. Självklart med extremt lite fokus på ogenomtänkt nykonsumtion i överflöd. Det är ju liksom inte riktigt min grej!

1: Fokusera på omtanken

Jag tänker att det allra finaste att få i julklapp är något som känns genomtänkt och personligt: så därför vill jag verkligen slå ett slag för hellre 1 bra julklapp än 10 halvers.

Och: det är aldrig prislapp som avgör vad som är en bra klapp. Utan de som vi tenderar att komma ihåg är de som kändes som handen i handsken: ja, som kändes rejält omtänksamma och personliga! (vilket självklart är lättare ju mer du känner mottagaren)

2. Second hand i första hand

Det allra mesta finns begagnat så ta gärna en sväng förbi alla second hand-butiker du kan komma på (finns på allvar butiker för alla behov!) Jordklotet kommer tacka dig, plus att det där noga utvalda som bara finns i ett exemplar garanterat känns mer personligt än om du köpt något liknande i valfri shoppinggalleria. Här har jag tipsat om en drös bra butiker väl värda att spana in (finns extremt många till också!): Second hand i första hand

Foto: Emily Dahl (Fr v Maria, Emma och jag)

Foto: Emily Dahl (Fr v Maria, Emma och jag)

3. Ge pengar till organisationer

Ge bort omtanke på allvar - och många organisationer har så fina projekt att det inte är speciellt svårt att hitta något som matchar mottagaren perfekt! Eller vad sägs om att plantera träd med Vi-skogen till den trädgårdsintresserade? Ge bort en säker förlossning till mamma med Läkarmissionen? Ja, finns så mycket bra!

Här kommer en drös presenttips:

Och, av de här har ju också egna second hand -butiker (Stadsmissionen, Röda Korset, Erikshjälpen) - så att handla julklappar där tickar ju både tips 2 och 3 på min lista - smart va!?

4. Stötta kloka och hållbara företag

När/om du köper nytt, ja, då tycker jag verkligen att du ska stötta företag och butiker som gör bra saker! För utan dina pengar kan de inte växa, utveckla och fortsätta göra det de gör! Så använd gärna julen som det perfekta tillfället för att rösta med plånboken. Vinsten är nämligen dubbel: du stöttar något bra med dina pengar men dessutom hjälper du dem att spridas. För det är ju få tillfällen där så många ser och får höra talas om de här bra grejerna som under jul (i alla fall om du har paketöppning tillsammans med andra!)

Om du vill ha tips på just sådana här kloka och medvetna företag så hittar du en drös sådana här: Hållbara shoppingtips. Där har jag samlat många av de företag jag verkligen tycker förtjänar att upptäckas av många fler! Tillsammans skapar vi förändring - för en mer hållbar och klok värld!

Om du vill fördjupa dig ännu mer i det här ämnet så handlade ju poddens julspecial om exakt detta plus lite till: Slow fashion: #6 Julen – hållbara julklappstips

Har du något toppenbra julklappstips? Fyll på vettja och lämna en kommentar!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Slow fashion: #6 Julen – hållbara julklappstips

Åh! Vet ni, jag sa ju att podden skulle komma tillbaka nästa år med ny säsong. Men det kändes ju helt enkelt lite trist. Är ju så länge tills dess!

Så gissa hur skoj det känns att slänga in ett litet julavsnitt?! För om det är något ämne som en bör djupdyka i så är det ju julklappar. Hej konsumtion liksom!

#6 Julen – hållbara julklappstips

Det här specialavsnittet handlar om julen och julklappar. Och gäst är Emma Sundh - en person jag knappt kände för några månader sedan och nu hörs med exakt varje dag. Tack Klimatklubben för det! Vi snackar jul och konsumtion samt ger våra bästa julklappstips: bl a second hand, stötta de företag du vill ska växa och fokusera på omtanken.

Klimatsmarta och hållbara julklappar

Och jag är så förbaskat glad för att det här avsnittet överhuvudtaget kunde bli till tack vare bästa Blank Days - som är avsnittets sponsor! De gör grymt fina och genomtänkta kvalitetsplagg i bl a GOTS-certifierad bomull och där varje del i kedjan har fokus på hållbarhet. I avsnittet hittar du dessutom en liten prova-på-present från Blank Days - för dig som tycker att detta låter som ett nytt favoritplagg (till dig själv eller i julklapp till någon). Hur bra!?

Du, klicka dig vidare till Blank Days vettja - kika på plagg och läs hur de jobbar (eller så lyssnar du på podden förstås, för där berättar grundaren Johan mer med egna ord!)

Producerat av Beppo Ljudstudio

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

eller direkt här:

Vad är dina tankar om det här med julen och julklappar? Kommentera och berätta gärna hur du gör i år!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Slowfashionutmaningen - hur gick året?

#slowfashionutmaningen, del 12, december
 

December och dags för årets sista i Slowfashionutmaningen! Alla de tidigare månadsutmaningarna hittar du här: #slowfashionutmaningen.

Så här har det funkat: du lägger din egen ribba för utmaningen och bestämmer vad just du vill förändra under det här året. Vi gör det tillsammans: genom att peppa, diskutera och inspirera varandra: genom kommentarsfältet här på bloggen och under hashtaggen #slowfashionutmaningen på sociala medier. Och självklart går det fint att haka på när som helst under året (så bjud gärna in vänner och bekanta du vill ha med på din resa mot en ännu mer hållbar garderob)!

December: Reflektion och utvärdering

Nu har det snart gått ett helt år sedan vi drog igång: 12 månader och 9 utmaningar (juli var en halvtidsreflektion, augusti/september fick dela och nu i december stämmer vi av!). Så inför det nya året 2019 vill jag såklart att vi ska stanna upp, reflektera men också planera framåt! Ja, hur har det gått och hur har det känts?!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Årets alla utmaningar

Men låt oss börja med att friska upp minnet och gå igenom de olika månadsutmaningarna en och en. Lägg gärna någon minut på att reflektera kring de olika delarna, och skriv allra helst ner vad du kommer fram till: att sätta sina tankar på pränt brukar vara en bra grej när det gäller att skapa bestående förändring! Så har jag gjort i slutet på varenda en!

1: Sätta mål

Den allra första utmaningen handlade om att sätta mål och bestämma sig. Utmaningen hittar du här: Hållbar garderob på 12 månader. Ja, vad var det du lovade dig själv? Och hur har det gått? Har det varit lätt eller svårt? Och har dina mål förändrats under tiden?

Min utmaning var: Att slita mer på det jag redan äger och ha bättre överblick på vad som finns i min garderob. Och jag tror att det betyder färre saker i min garderob. Jag känner mig inte motiverad till ett totalt köpstopp, men däremot har jag landat i att köra ”en in – en ut” när det gäller min garderob. Om jag köper något nytt på second hand måste jag också lämna in något och så vidare.

Hur har det gått för mig?

Jag har absolut blivit mer noggrann med vad som får flytta hem till mig - och det är många gånger jag har stått i butiken och hållit i ett schysst plagg men sedan hängt tillbaka det med motiveringen: nej, jag älskar det inte tillräckligt mycket. Däremot har jag inte kört på "en in - en ut", men det gör inget. Huvudsaken är att jag ändå har lyckats rätt bra med att äga färre plagg och slita mer på dem jag har, och de jag inte använder har jag rensat ut. 

2: Garderobsrensning

I februari vände vi ut och in på garderoben genom den stora garderobsrensningen. Utmaningen hittar du här: Garderobsrensning - steg för steg. Hur gick det? Och vad tar du med dig från den? Kanske är det t o m dags att göra en ny garderobsrensning och - städning?

Hur har det gått för mig?

Den här utmaningen var en rejäl ögonöppnare för mig: när jag såg alla plagg jag ägde efter att jag tagit ut allt från garderoben blev jag på riktigt motiverad till att äga mindre och rensa hårt. Så det gjorde jag! Och betydligt färre saker har fått flytta hem till mig senaste månaderna från second hand och klädbyten än vad jag är van vid.

Jag upplever också att jag har blivit väldigt mycket mindre sentimental när det gäller kläder jämfört med i början av året. Ja, helt enkelt mer rationell: “nu har jag inte använt den här på säkert 9 månader, då ska jag nog inte ha kvar den“

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

3: Klädbyte

I mars var det klädbyte som gällde. Utmaningen hittar du här: Klädbyte - varför du ska och hur du gör. Är det något du har provat på sedan dess? Om ja, hur kändes det? Om nej, varför? 

Hur har det gått för mig?

Det har blivit rätt många klädbyten för mig i år (ungefär sex stycken), och anledningen är helt enkelt att jag tycker att det är så vansinnigt roligt. Det är också ett så himla bra sätt att få med sig personer som kanske själva aldrig innan har reflekterat kring det här med hållbarhet och kläder.

Så jag har därför själv börjat koppla ihop mina klädbyten med föreläsningar: ibland en på en hel timme men oftast bara en kortare på 10 min där jag berättar lite om problemen med klädindustrin, vad vi bör göra istället samt exakt hur mycket resurser vi kan spara genom att byta istället för att köpa nyproducerat. På det senaste bytet, som jag arrangerade med Stockholm Stadsmission för några veckor sedan kom det 100 personer (alla fick ta med 10 plagg var) Och om vi snittar på att alla köper fem färre nya plagg per person tack vare bytet så har vi sparat 2 500 000 liter vatten och 3,5 ton koldioxid. Inte illa pinkat va!

Så mycket energi sparar klädbyten

Vattenåtgång för ett kilo bomull är 10 000 liter (en t-shirt 2700 liter vatten = vilket är lika mycket som vi dricker på tre år), så jag snittar på 5000 liter per plagg i min uträkning. 5000 * 5 * 100 = 2,5 miljoner liter vatten. När det gäller koldioxidutsläpp så snittar jag på 7 kg per plagg: 7 * 5 * 100 = 3 500 kg koldioxd. (3,5 ton att jämföra med att enligt FN:s klimatberäkningar så måste vi alla ned till 1-2 ton utsläpp per person och år för att klara klimatmålen, idag snittar vi svenskar på 11 ton!) Mer om kloka beräkningar hittar du här: Naturskyddsföreningen: kläders energiåtgång

4: Laga kläder

Sedan, i april, var det dags för att laga kläder. Utmaningen hittar du här: Laga kläder - och verkligen göra det. Hur har det gått? Har du lagat själv eller lämnat in? Och vad är dina reflektioner här?

Hur har det gått för mig?

Jag har blivit bättre på det här, men absolut inte bra. Men sen så var ju lagning min svåraste också. Men jag tycker överlag att jag har fått en lite ny energi att komma till skott: några saker har jag faktiskt lagat samma dag som de gick sönder! Det kändes himla bra! Så den här utmaningen fortsätter jag med nästa år: det är då ett som är säkert. Och när en kikar på vilka summor ovan en sparar i vatten och utsläpp genom att förlänga livslängden på sina plagg blir i alla fall jag lite ytterligare motiverad!

Jag har också kommit till slutsatsen under året att om jag äger lite färre plagg så blir jag också bättre på att ta hand om dem: för då märker jag mycket tydligare om något inte går att använda och lagar därför snabbare. Så just det här med att minska min garderobs omfång är något jag kommer att återkomma till!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

5: Kontakta företag

Konsumentmakt for the win var majs tema. D v s kontakta företag och märken och fråga om deras hållbarhetsarbete. Utmaningen hittar du här: Så kontaktar du företag om deras hållbarhetsarbete. Hur har det gått? Har du skickat något mail, frågat i butik eller på sociala medier? Och hur blev responsen? Samt såklart: hur kändes det?

Hur har det gått för mig?

Själv mailade jag framförallt ett väldigt hypat klädmärke som syns mycket i sociala medier i början på maj. Svaret jag fick var rätt tillrättalagt och standardiserat, men när jag kontrade med lite "svårare" frågor fick jag inget svar alls. Inte heller efter en påminnelse, så ja, så kan en också sköta det här med hållbarhetskommunikation som företag...

Sen tycker jag överlag att jag har blivit bättre på att reagera och också kontakta företag och andra när jag upplever något som inte känns helt rätt. Ja, jag har nog absolut blivit en ännu bättre konsument det här året. Jag tror att det började med den här månadsutmaningen men sen har jag verkligen steppat upp tack vare Klimatklubben.

Så kan responsen bli när du kontaktar företag

På Black Friday mailade jag ex tre väldigt duktiga hållbara märken/företag och sa att jag tyckte det var jättedåligt att de som var så bra hakade på en så dålig grej - och tillbaka fick jag tre fina och kloka svar. Två sa att de själva tyckte det var sämst men att deras försäljningsavdelningen legat på, men tack vare att jag och flera andra var missnöjda kunde de driva frågan om att skippa Black Friday mycket hårdare nästa gång.

Så med det sagt: det behvöer inte vara så svårt att driva förändring - ibland räcker det med att faktiskt kontakta och berätta vad du tycker! Och detta är något jag behöver påminna mig själv om lite då och då: att helt enkelt göra det till en vana när jag blir nyfiken eller fundersam på ett märke eller företag!

6: Stilanalys

Junis utmaningen handlade om att analysera och inventera sin stil: vilka kläder du trivs som allra bäst i samt vad som faktiskt inte bör finnas i din garderob. Utmaningen hittar du här: Inventera din stil och analysera din garderob. Vad har du tagit med dig från denna månad? Och hur gick det? Har utmaningen fått dig att få känna dig lite mer säker på din stil, eller hade du redan stenkoll? Eller är förvirringen fortsatt total? Ja, reflektera!

Hur har det gått för mig?

Den här utmaningen har jag faktiskt inte gjort by the book, kanske för att jag just nu känner mig väldigt trygg och bekväm i min stil. Eller ja, så har jag gjort utmaningen omedvetet. Jag tror det faktiskt. De där sakerna som hänger oanvända har ju onekligen lärt mig något eftersom jag blivit petigare med vad som får följa med mig hem under året (ex ratar jag allt med polyester eftersom jag inte använder det) och att jag också känner ett behov av en lite mindre garderob nu när 2019 drar igång!

Och förresten, jag tänker att månadsutmaningarna kan få fungera så här också: att de är okej att lämna om en inte har behov just där och då. Och istället tänker jag att jag kommer tillbaka till den här om/när minsta lilla stilförvirring uppstår!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

7: Påverka din omgivning

Höstens första utmaning var Så påverkar du din omgivning till mer hållbara val. En månad fylld med mina bästa tips till hur du kan prata hållbarhet på smartast sätt med den som inte fattat grejen än. Hur gick det? Och vilka reflektioner har du gjort från denna månad? Personligen tycker jag att denna utmaning är mer aktuell än någonsin i och med allt med klimatförändringarna: så alla knep här går självklart att applicera på valfritt område. Om du så vill lyfta frågor kött, flyg, nykonsumtion eller något annat där vi måste till med en normförskjutning för att klara klimatmålen så funkar allt här.

Hur har det gått för mig?

Jag har använt mig av de här tricksen hur mycket som helst den här hösten, och då som sagt på bredare front än bara kläder. Att jag har slutat flyga av miljöskäl är något jag försöker prata om så ofta jag kan, just för att det är det område där mina klimatglasögon växt fast rejält i år (något jag skrivit om bl a här: Så minskade jag mina koldioxidutsläpp med 2700 kg på bara ett år) Och då är ex taktiken att prata i jag-form vinnande - annars är det så lätt att den andra parten blir defensiv pga superobekväm diskussion.

8: Förvaring

I oktober hittade du Förvara - så håller du ordning i garderoben som månadens utmaning. Hur ser dina rörelsemönster och behov ut och matchar din klädförvaring det? Kommentarsfältet fylldes också med många kloka tankar och tips. Hur gick denna utmaning för dig?

Hur har det gått för mig?

Jag hade en rätt genomtänkt förvaring innan månadens utmaning, men självklart vrider jag alltid på allt minst ett varv till. Exempelvis har jag steppat upp när det gäller att plocka bort sådant jag faktiskt inte använder för tillfället och lägger det i en låda i klädkammaren. Det är också ur den här månadsutmaningen tanken om att jag kanske ska äga lite mindre totalt sett just överblickens skull har växt sig än starkare!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

9: Second hand i första hand

November bjöd på Second hand i första hand, en utmaning där jag vill uppmuntra till att faktiskt tänka lite annorlunda. Ja, tänk nykonsumtion (men självklart hållbart, rättvist och schysst producerat då!) i andra hand och second hand i första. Ett tankesätt som kanske vrider till det lite extra i mångas huvuden! Hur har detta gått för dig och vad är dina tankar och reflektioner?

Hur har det gått för mig?

Jag har långsamt närmat mig detta under hela hösten tror jag: att få in vanan att köpa nyproducerat först när jag inte har hittat det jag letat efter second hand. När det gäller “vanliga” kläder där jag inte har någon specifik preferens, som ex ett par byxor eller en rolig tröja har mina behov till i princip 100 % fyllts genom klädbyten och second hand. Ex tröjan och byxorna jag har på bilderna i det här inlägget kommer båda från klädbyte! Så det fortsätter jag med under nästa år.

Låt oss sammanfatta året: vad är dina tankar?

När du kikar igenom året: vad kommer du fram till? Är det någon utmaning som har gått lekande lätt? Medan någon annan känts helt omöjlig eller ointressant? Varför?

Är det någon av dessa som du känner inte alls passar dig och vem du är? Precis som: var det någon av utmaningarna som du gillade lite extra? Och varför?

Och om det är någon månad jag verkligen vill att vi pratar vidare i kommentarsfältet som är det nu: jag vill så gärna veta dina tankar och reflektioner så här långt. Vad var lätt? Vad var svårt? Roligt? Tråkigt? Intressant? Ointressant? Har du lärt dig något nytt? Och vad hade du redan bra koll på? 

Samt, vad tar du med dig till nästa år?

2019 - vad gör du?

Om några veckor är det nytt år, så utifrån det här året: hur tänker du dig 2019? Vad är ditt nästa steg och är det något du vill bli än bättre på? Något du känner dig sjukt inspirerad och peppad kring? Berätta!

Mina utmaningar för 2019

Jag ska fortsätta precis som nu men satsa än mer på att bygga en mer utvald garderob. Jag har alltid älskat att ha mycket att välja på och ledsnar rätt snabbt. Men det jag verkligen har lagt märke till det här året är att jag också är en rejäl periodare. Jag har rätt få plagg åt gången, men använder de flitigt i några månader för att sedan vara “klar“ med dem. Så jag tänker så här:

  • Fortsätta uppdatera min garderob så ofta som nu pga älskar det och gör mig glad: men alltid tänka second hand i första hand alternativt klädbyten om det inte gäller plagg jag vet att jag har tills de går sönder. Skor, jeans och underkläder är sådant jag inte ledsnar på. D v s fortsätta precis som nu men göra det än mer medvetet. Och när det gäller märken/butiker jag gillar lite extra så hittar du dem här: Hållbara shoppingtips

  • Rensa oftare och på allvar tänka att min garderob är just en periodare. Kanske kanske kan konceptet “kapselgarderob“ var något som passar in och något jag kan tänka mig att prova?

  • Laga och ta hand om bättre. Och ju med färre saker jag äger desto lättare kommer det här gå känner jag på mig!

  • Prata prata prata: på allvar sätta rutin att försöka påverka andra ännu mer. Ta alla chanser i samtal men också inte vara så rädd för att skicka ett mail eller fråga företag etc när jag funderar över något. Ja, steppa upp aktivismen ännu mer.

Så ja, vad är dina tankar och reflektioner kring årets alla slow fashion-utmaningar? Och hur tänker du dig 2019? Berätta i kommentarsfältet!

Dela gärna också vidare till de du vill ska vara med och glöm inte att vi självklart håller kontakten under #slowfashionutmaningen i sociala medier och här i kommentarsfältet!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Asket - julklappstips med total transparens

I stolt annonssamarbete med Asket
 

Snart är det jul och det här med att julhandeln förväntas slå nytt rekord igen känns sådär. Istället vill jag verkligen slå ett slag för färre men mer genomtänkta julklappar. Och förutom att jag tänker begagnat så tänker jag också: stötta de märken, företag och butiker som gör bra grejer! För utan våra pengar kan de inte utvecklas och fortsätta förändra branschen.

Ge bort något som starten på ett nytt beteende

Jag tänker också på julen som det perfekta tillfället att tipsa och sprida vidare (ja, lite härlig nudging helt enkelt!) det du tror på. Ge bort det som du vet att mottagaren önskar sig, men ge en hållbar och schysst version. Förhoppningsvis gillar hen som får julklappen den så mycket att det är början på ett nytt tankesätt och beteende!

Så om du har någon i din närhet som älskar klassiska plagg i stilren design och i bra kvalitet: ja, då tror jag att Asket kan vara något.

Foto: Stil & Ansvar

Asket - kvalitet, transparens och ultimata plagg

Asket är märket vars mission är total transparens när det gäller material och produktion samt att alltid sträva mot att göra den perfekta versionen av ett plagg. Den ultimata t-shirten, den bästa skjortan och så vidare. Allt för att en då vet att det köps mindre grejer, för ja, har du hittat favorit-sweatshirten då använder du den. Och kommer därmed med största sannolikhet konsumera mindre.

Så du som har exempelvis en förälder, partner, syskon eller kompis som du tycker bort snäppa upp sin garderob när det gäller hållbarhet - ta tillfället i akt att ge bort något som förhoppningvis kan inspirera till förändring!

Foto: Stil & Ansvar

Asket säljer samma plagg till samma pris året runt

Och om du inte ger julklappar i din familj: tipsa gärna ändå. För Asket säljer samma saker året runt och till samma pris. De struntar helt ärligt lite i julshoppingen, för de tror inte heller, precis som jag, på rea, Black Friday eller annat som ska göra att vi shoppar huvudlöst. I stället vill de uppmana till medvetenhet och noggrant utvalda plagg.

Plus, om julklappsmottagaren i din närhet hittar en ny favoritbyxa eller bästa t-shirten tack vare dig - då är det lätt att köpa en likadan nästa gång behovet uppstår. För Asket byter inte kollektioner över tid - utan det är bara att klicka hem samma sak men i kanske en annan färg om ett år eller två!

100 % spårbarhet är målet

Det här med transparensen då, jo, Asket strävar mot att ha 100 % koll på minsta lilla beståndsdel i sina plagg. Något jag tycker är så spännande, klokt och grymt. Kolla bara på deras lappar som sitter i plaggen. Där andra skriver 100 % bomull skriver Asket så här:

Foto: Stil & Ansvar

Plagget som du ser på bilderna här är deras Oxford Shirt, den är för tillfället 83 % helt spårbar. Kasst kanske du tänker? Jag tänker: fint att Asket delar med sig av sin process och är helt ärliga. (Och glöm inte, de företag som inte säger något alls har nog snarare en spårbarhet på max 10 %)

Klicka dig gärna in till Asket och läs mer om vilka som producerar åt dem under Fabriker samt hur de jobbar med Spårbarhet. Inspirerande tycker jag! De har också en grym klädvårdsguide (som de släppte på Black Friday häromveckan, just sayin’!) samt är helt öppna med hur de prissätter sina plagg.

Det var mitt julklappstips det!

Asket - hållbara herrkläder

Har du hört talas om Asket innan? Och vad är dina tankar om dem?

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Asket men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR och Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

#WeAllForClimate och tre föreläsningar

Vi har alla ett maktutrymme och en möjlighet att förändra. Vissa av oss har större än andra. Just du kanske bara kan förändra dig själv eller din familj. Medan någon annan kanske kan förändra världspolitiken. Men jag tänker att det inte spelar någon roll. Vad det handlar om är att ta ansvar.

Det är nämligen så lätt att tänka "någon borde göra något". "Någon" borde styra upp det här med klimatet.

Politikerna. Företagen. Eller någon helt annan.

Weall

#WeAllForClimate

Men jag köper inte det där. Att tänka "någon annan" betyder bara att du pekar finger och friskriver dig själv från ansvar. Det är inte konstruktivt. Det förändrar inget.

Jag tänker så här istället: någon är jag. Och någon är du. Vi alla är någon. Vi har alla ett ansvar. Ett solidariskt ansvar. Och det oavsett maktutrymme. Tillsammans skapar vi förändring.

Därför är jag så förbaskat glad för kampanjen #weallforclimate. En kampanj som ett gäng Klimatklubbens medlemmar styrt ihop. Och det med orden:

"Någon borde göra något åt klimatkrisen. Denna någon är du, jag, vi. Politiker, företag och medborgare – tillsammans under #weall."

Tillsammans normförskjuter vi och pratar. Lyfter debatten och sprider. Sprid därför gärna bilden och hashtaggen. Berätta vad du gör och dina tankar om det här med att ta ansvar. Så inspirerar vi varandra. För tillsammans är vi någon.

Själv försöker jag göra det jag kan i min egen vardag, genom små och stora personliga beslut. Sluta flyga, skippa palmolja, undvika bil, konsumera mindre nyproducerat, aktivt jobba mot att äta mer närproducerat veganskt samt minska matsvinn osv osv.

Jag försöker också prata på alla sätt jag kan om det här. Och aktivt försöka vidga mitt maktutrymme. För jag tänker så här: ju fler som lyssnar på det jag har att säga, desto mer kan jag förändra.

Så tänker jag. Hur tänker du?

Tre föreläsningar: Nyköping, Varberg och Järfälla

Ikväll hittar ni mig i Nyköping då jag föreläser om “En klimatsmart jul“ tillsammans med Maria Soxbo och nästa vecka hittar ni mig i Varberg och Jakobsberg (Stockholm) när jag pratar om hållbart mode. Jag anar att detta är årets tre sista föreläsningar - så hoppas vi ses!

5 december, Sörmlands museum, Nyköping
11 december, Campus Varberg, Varberg
12 december, Huset på höjden - Järfälla, Jakobsberg

Hur är dina tankar om det här med “någon borde göra något”? Dela och kommentera gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Vad är skillnaden på återvinning, återbruk och återanvändning?

Ja, vad är skillnaden på att återvinna, återbruka och återanvända? Det är ju minst sagt förvirrande det här med orden. Ofta används de nämligen som synonymer - vilket såklart gör det ännu svårare att hålla koll.

Och knappast har det heller blivit lättare efter att årets julklapp 2018 blev det återvunna plagget. För HUI Research räknar nämligen in alla tre begreppen i detta: “Det återvunna plagget – plagg helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand”

Låt oss därför reda ut:

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Återvinning (recycle)

Att återvinna textil innebär att plagget bryts ner till fibernivå - för att sedan byggas upp igen till ett nytt tyg.

Detta är dock något som inte förekommer i någon stor skala idag - det sägs exempelvis att mindre än 1 % av alla textil som samlas in i de olika kedjornas återvinningsprogram blir ny textil genom just återvinning. Istället rör det sig om olika former av återanvändning: second hand och återbruk som exempelvis isoleringsmaterial och stoppning till industrin.

Det forskas mycket på textilåtervinning idag - och förhoppningsvis är det här något som blir mer tekniskt möjligt i framtiden. Varför exakt det är svårt och rätt ovanligt idag har jag skrivit om mer här: Återvinna textil – hur ska jag kasta mina trasiga kläder?

Återanvändning (reuse)

Att återanvända textil är det vi gör genom exempelvis second hand - och vi använder då plagget i befintlig form (Några exempel på återanvändning hittar du i min lista med hållbara shoppingtips samt i mitt inlägg Second hand i första hand).

Återbruk (remake)

Återbruk handlar om att göra nytt av befintligt material - exempelvis att sy om ett gammalt plagg till ett helt nytt. Ja, använda de tyger som redan finns men skapa nya saker utifrån det. (Bra exempel på återbruk hittar du i min lista med hållbara shoppingtips där jag samlar företag och märken som jag tycker gör ett riktigt bra hållbarhetsjobb)

Varför är det problematiskt att blanda ihop orden?

Varför är det så dumt att vi blandar ihop orden? Och spelar det någon roll?

Ja, det tycker jag. Det spelar stor roll. Och det av två anledningar. För det första: rätt ska vara rätt. Det finns ju en anledning att vi har tre olika ord - och då är det väl bra att använda dem alla och inte bara blanda ihop lättvindligt?

Men den största anledningen till varför jag ser rött när det pratas om “återvunna plagg” när det egentligen menas “återbruk“ eller “second hand“ är att det råder en bild av att vi i idag har en fungerande textilåtervinning. Och det leder till att det är väldigt lätt att tänka att det kommer ut en ny tröja på andra sidan, ja, att det finns ett slutet cirkulärt system. Lite som en pantburk.

Avfallstrappan

Och om vi går runt och tror att det finns en fungerande återvinning blir följden lätt att vi slutar tänka hur vi konsumerar i första hand. Att vi tror att vi kan fortsätta köpa samma mängd nya plagg och använda en kort stund - för det är ju bara att lämna in till återvinning sen så blir det nya kläder.

Men så är det ju inte.

Läs gärna mitt inlägg Återvinna textil – hur ska jag kasta mina trasiga kläder? och lyssna på mitt poddavsnitt Slow fashion: #2 Remake – skapa nytt av gammalt för att djupdyka lite extra i det här! Där berättar jag ännu mer om det här ämnet.

Utan det vi måste göra är alltså att konsumera mindre. Och använda det vi har längre tid. Punkt. Så enkelt är det. Avfallstrappan illustrerar detta (bilden ovan) på ett bra sätt, för om steg tre knappt existerar - ja, då blir det ju rätt uppenbart att vi måste hålla oss på steg ett och två istället. Och då är det “återanvända“ och “återbruk“ vi snackar. Inte återvinning.

Vad är dina tankar om det här med de olika begreppen och skillnaden?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen. 

Årets begagnade julklapp

I stolt annonssamarbete med Blocket
 

Jag skrev ju för någon vecka sedan om Second hand i första hand, och nu när det snart är jul vill jag verkligen slå ytterligare ett slag för det. Samt att det kanske lite slitna uttrycket “det är tanken som räknas“ aldrig är mer sant än under just julen. I år igen beräknas julhandeln slå nya rekord, och om det är något vi efter alla larmrapporter kring klimatförändringar etc i höst inte borde göra, så är det ju att fortsätta konsumera så vansinnigt som vi gör.

Det är tanken som räknas

Så därför: tänk gärna begagnat och genomtänkt (och om du köper nytt: välj schysst producerat och stötta i första hand små härliga butiker och aktörer som tror på en mer genomtänkt och medveten konsumtion!)

Så därför känns det fantastiskt kul att få teama upp med Blocket. De korar nämligen varje år “Årets begagnade julklapp” - och i år är det hemmaodling. Och som det trädgårdsmästarbarn jag är känns det lite extra skoj såklart!

Foto: Stil & Ansvar

Omtanke och personligt är den bästa klappen

Spana in min familjs julkort 1993! Jag är sju år och min lillebrorsa bara några månader gammal, mitt i ett hav av julstjärnor. Så ja, det här med växter och att odla är något som verkligen ger i alla fall mig en extra känsla av hemtrevnad och trygghet. Jag är ju uppväxt med det. Minst sagt.

Det finns därför inget som gör mig så himla glad som att få en grön växt i present - och jag tänker att det borde ju gälla alla andra också?! Köp en fin begagnad kruka, kanske plocka ett skott på en växt du redan har, skriv en liten historia om växten (är det ett arvegods i grunden? Hur tar en hand om den och så vidare?) och slå in fint.

Foto: Stil & Ansvar

Hemmaodling - årets begagnade julklapp

Och hallå, mitt i mörkaste årstiden: vad kan väl vara finare än att ge bort ett lite vårkit?! Hemmaodling for the win. Till trädgården, balkongen eller fönsterbrädan. Här har Blocket samlat en drös bra tips: Hemmaodling - Årets begagnade julklapp 2018.

Så ja, oavsett vad just du landar i när det gäller julklappar vill jag göra ett litet medskick, det är så lätt att dras med i hetsen. Gör inte det. Ta en steg tillbaka och upprepa för dig själv: det är tanken som räknas. Välj därför med omsorg. Och välj gärna begagnat. Och du, läs gärna mitt inlägg om Julhets, stress och att försöka skaka bort andras förväntningar, lika aktuellt varje år!

Foto: Stil & Ansvar

Vad är dina tankar om det här med julklappar? Och vad tänker du om Årets begagnade julklapp?

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Blocket men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR och Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.