Second hand i första hand

#slowfashionutmaningen, del 11, november
 

Ny månad och dags för nästa del i Slowfashionutmaningen! Alla de tidigare månadsutmaningarna hittar du här: #slowfashionutmaningen.

Så här funkar det: du lägger din egen ribba för utmaningen och bestämmer vad just du vill förändra under det här året. Vi gör det tillsammans: genom att peppa, diskutera och inspirera varandra: genom kommentarsfältet här på bloggen och under hashtaggen #slowfashionutmaningen på sociala medier. Och självklart går det fint att haka på när som helst under året (så bjud gärna in vänner och bekanta du vill ha med på din resa mot en ännu mer hållbar garderob)!

November: Välj second hand som första alternativ

Månadens utmaning handlar om second hand - och att välja det som det första alternativet. Ja, helt enkelt: när du behöver eller vill ha något nytt: leta då second hand! För att förlänga livslängden på det som redan är producerat är, och det har jag skrivit om förut, det lättaste och smartaste vi kan göra för mer hållbarhet.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Second i första hand

De flesta av oss tänker ofta på second hand som ett roligt komplement, men att vi instinktivt ändå alltid letar nyproducerat när vi behöver något.

Den här månadens utmaningen handlar därför om att möblera om lite i hjärnan och göra precis tvärtom: Leta second hand först, och om du inte hittar det du behöver/vill ha där, ja, då först får du reka hos dem som säljer nytt (och då ska du självklart sträva efter att handla hos de varumärken och butiker som är rejält bra på hållbarhet, spana gärna in min lista med hållbara shoppingtips för det.

Att ändra om sitt tankesätt

Jag har själv börjat tänka exakt så här när det gäller det mesta. Exempelvis när det gäller barnkläder och Ingrid behöver något nytt rekar vi järnet på flera olika second hand-butiker, och det är först när vi har uttömt alla andrahandsmöjligheter som vi köper nytt (i höst har det betytt några par vantar, annars är allt ärvt, lånat eller second hand!)

Ja, jag har ju varit en hängiven second hand-shoppare länge, min blus på bilderna kommer exempelvis från Myrorna i Sundbyberg. Ett fint höstplagg. Och jag har alltid tänkt på second hand som det ultimata sättet att utmana sin stil och våga nytt: zebrarandigt är en sån grej!

Men att börja se det som den naturliga go-to-platsen när jag vill ha/behöver något specifikt, ja, det är något jag har bestämt mig för nu under hösten. Och helt ärligt, jag har blivit förvånad över hur otroligt lätt det är!

Så därför vill jag gärna uppmana fler till det här: second hand i första hand. Just för att det är så mycket lättare än vad en kan tro!

Det finns en second hand för alla behov

Det är lätt att tänka att det ska vara svårt att hitta det en letar second hand - men då vill jag bara säga: du har antagligen inte letat på rätt ställen. För det finns nämligen så många olika möjligheter av second hand. Allt i från vilken typ av pryl eller plagg du behöver till vem du är när du handlar.

Är du den som älskar gräva i högar? Eller blir du snarare stressad av det och istället föredrar välsorterat och noga utvalt? Är ett härligt fynd till bra pris det som gör dig glad? Eller är du mer den som hellre betalar ett högre pris men vet vad du får? Ja, oavsett vem du är, så finns det en second hand som passar just dina behov.

Det gäller bara att veta vem just du är, och sedan, som alltid utgå från det. Jag tänker helt enkelt att mina tankar om konsumtionsstil går att applicera även i second hand-jakten, du hittar allt om det här: Hållbar garderob – hitta din stil

Och du, testa second hand i julklapp

Ja, nu snackar vi specifikt kläder. Men jag vill också slå ett slag för att leta allt second hand. Teknikprylar, presenter, heminredning, verktyg. Ja, typ allt. Du kommer bli förvånad över hur extremt mycket det finns. Och för alla oss som vill handla så klokt och hållbart som möjligt så är ju second hand lite av en genväg också. Perfekt för den som inte orkar, har kunskap eller vill djupdyka i vilka varumärken och företag som är schyssta nog och så vidare.

Nu när julen står för dörren också: önska dig själv second hand i julklapp! Det kommer göra att andra vågar köpa det. Självklart ger du bort second hand också (och ja, det kan en göra. För det är tanken som räknas: en genomtänkt present i fin inslagning är det som spelar roll, inte prislappen eller hur?!)

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Välj ditt favoritsätt för second hand

Så vem är du i second hand-jakten? Här kommer några tips på butiker som är värda att kolla upp när du letar. Observera att listan varken är i någon speciell rangordning, heltäckande eller typ “kvalitetssäkrad” från mitt håll. Utan se den mer som inspiration, jag vill helt enkelt bara visa hur otroligt många alternativ det finns. Och då har jag ändå glömt massvis (så fyll gärna på bland kommentarerna!)

För dig som gillar att gräva och göra fynd

 • Myrorna

 • Stockholm Stadsmission

 • Röda Korset Kupan

 • Emmaus

 • Erikshjälpen

 • Beyond Retro

 • Tradera

 • Sellpy

 • Blocket

  m.m

För dig som gillar utvalt och att veta vad du får

 • Varié

 • ByeBuy

 • Siv & Åke

 • Secondhand.se (Erikshjälpen)

 • Till viss del: Tradera, Sellpy och Blocket: om du vet vad du letar efter kan du filtrera och söka på varumärken, plaggtyp och så vidare.

  m.m

Alejandra som skriver bloggen Jandi Heart Eco har för övrigt en superbra second hand-guide till Stockholm, spana in! Och Sophia på Recovering Shopaholics har också hon sammanställt en bra lista på sina favoriter för begagnat. Heja all grym inspo!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Second hand betyder också att:

 • Ärva

  Att ta över plagg från en kompis, kollega eller släkting är ju också det en form av second hand. Så missa inte chansen att gräva i någon annans garderob för att hitta det du söker. Och våga fråga! Många har saker i förråden som en inte orkar göra sig av med - men att ge vidare eller låna ut om någon frågar vill de flesta!

 • Byta

  Ordna klädbyten. Tänk också att endast fantasin sätter gränser: byt vuxenkläder, barnkläder och -prylar. Böcker, prylar, sportutrustning, ja, you name it. Mer om hur du gör för att ordna ett byte har jag skrivit om här: Klädbyte - varför du ska och hur du gör

Hur går dina tankar om second hand? Berätta och dela gärna dina tankar! Och fyll gärna på med dina bästa second hand-butiker!

Dela gärna också vidare till de du vill ska vara med och glöm inte att vi självklart håller kontakten under #slowfashionutmaningen i sociala medier och här i kommentarsfältet!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Nyhetsmorgon, studiecirkel och nio andra skojiga grejer

Vilken vecka - och ja, veckorna innan dess också. Så otroligt mycket roligt som händer just nu, kolla bara här:

Studiecirkel med Bilda Studieförbund

Nästa vecka släpper jag en studiecirkel med Bilda Studieförbund - och det känns så förbaskat roligt! Cirkeln består av fyra träffar: tre gånger med en kort film där jag berättar mer kring olika teman och ni sedan avslutar med diskussionsfrågor och fjärde träffen är ett klädbyte. Du kan välja att göra hela cirkeln digitalt eller fysiskt. Så om du och ett gäng kompisar är peppade på att lära er mer om hållbart mode så är det här chansen!

Läs mer och anmäl dig här: bilda.nu/slowfashion.

Och om du bor i Stockholm och är peppad på att bli cirkelledare så är du varmt välkommen på en kick-off nu på onsdag 7 november då jag håller en timmes föreläsning! Mer om det eventet hittar du här: Slow fashion - föreläsning och klädbyte. Och det finns några platser kvar till onsdag - så hoppas du kan och vill komma!

Foto: Jana Eriksson

Foto: Jana Eriksson

Klädbytarkvällar i Stockholm

Klädbyte i onsdags

I onsdags anordnade jag en klädbytarkväll med Greenpeace i Stockholm, och jädrar vilken grej! (tack min klimatångest i början på hösten för det! Jag mailade nämligen Fanny som är kommunikatör på Greenpeace 05.00 på morgonen med orden: Ska vi styra upp ett klädbytarevent?! Jag måste göra något!)

Ni var över 4100(!!!) intresserade och 400 som hade anmält att ni kommer i vårt Facebook-eventet - men tyvärr hade vi bara plats för 70 personer. Så det blev först till kvar och lång kö - helt galet, men såklart fantastiskt roligt! Älskar klädbytespeppen. Annie på Vegokäk fixade magiskt god klimatsmart veganmat och jag samt Rosanna som jobbar på Greenpeace höll varsin mini-föreläsning om klädkonsumtion, dess konsekvenser för miljön samt vad en kan göra för att skapa en hållbar garderob istället. TUSEN tack alla ni som kom!

Foto: Jana Eriksson

Foto: Jana Eriksson

Nästa klädbytarkväll 28 nov

Självklart kändes det väldigt trist att alla som ville gå på klädbytet inte kom in - så därför kommer jag köra en gång till snart igen! 28e november teamar jag upp med Stockholm Stadsmissions Remake och vi kör ungefär samma upplägg som sist: jag håller en mini-föreläsning och Remake berättar om sin verksamhet, vi bjuder på lite snacks och dryck och sedan kör vi loss med klädbyte i St Paulskyrkan vid Mariatorget. Och denna gång går det in fler personer än 70, vilket känns superskoj!

Du hittar allt du behöver veta om den 28e november här: Klädbytarkväll hos Stockholm Stadsmission Remake Välkommen!

Foto: Jana Eriksson

Foto: Jana Eriksson

Klimatklubben

Det som annars har upptagit väldigt mycket av min tid senaste veckorna är föga förvånande: Klimatklubben! Wow så helt galet snabbt det växt och så mycket som händer med den. Eller vad sägs om 12 200 följare i skrivande stund på Instagram och 5600 medlemmar i Facebookgruppen?! Jag, Emma och Maria är helt överväldigade - så många häftiga initiativ som är på gång i gruppen nu, ja, det formligen kokar av engagemang, god stämning och härliga tips! Tillsammans kan vi flytta berg är verkligen en känsla som känns befogad!

Och kolla bara vad som hänt senaste veckan:

P5 Sthlm

I måndags var vi med i P5 Sthlm:s förmiddagssändning.

Expressen

Expressen har publicerat artikeln: “Vännerna bildade Klimatklubben – vill bli ny maktfaktor i kampen för miljön“

TV4 Nyhetsmorgon

Och igår morse var vi med i Nyhetsmorgon: Här är de klimatsmarta höstlovstipsen

Nyhetsmorgon Klimatklubben

Annat skoj där jag snackar hållbart mode

Plus att jag helt missat att berätta om följande fyra roliga ställen där jag berättar mer om mig mig själv, hållbart mode och mina värderingar. En podcast, en videointervju och två artiklar, hepp!

Podcast med Tess Waltenburg: Steg för steg

Videoklipp med Elite Hotel Mimer Umeå: Mimer möter JohannaN

Intervju med Medveten Konsumtion: Möter Slow fashion-gurun Johanna “JohannaN” Nilsson

Intervju med Svalna: Hållbart mode - så funkar det

Ja, det var det hele. Nu ska jag sova ut och bara ta det lugnt med nästan tre dagars helg och så ses vi nästa vecka igen. Peppen alltså!

Har du några tankar eller funderingar utifrån det här inlägget? Lämna en kommentar så svarar jag!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Slow fashion: #5 Material – vad är mest hållbart?

Dags för femte och sista avsnittet i första säsongen. Men jag kommer snart tillbaka igen! Till dess, hoppas du ska gilla veckans avsnitt:

Material och hållbarhet

#5 Material – vad är mest hållbart?

Om våra vanligaste textila material – vad är de egentligen gjorda av och vad är mest miljövänligt? Häng med på en rejäl crash course i materaillära – för- och nackdelar och vad just du bör välja!

Gäst: Jennie Johansson, materialnörd, till vardags miljöansvarig på Stockholm Stadsmission och som har skrivit boken ”Slow fashion” tillsammans med mig.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

eller direkt här:

Tack till avsnittets sponsor

Tack till det här avsnittets sponsorer: 
Stitch N Stones - Skapar nya produkter av befintligt material och naturmaterial samt sprider ordet om hållbar konsumtion

Chaleca - Hållbart stickat - naturmaterial, kvalitet som håller i längden, och en rättvis del till stickerskorna

Free Spirit Shaking Soul - Utryck utan avtryck för poeter, drömmare och change makers. Smycken och design med fokus på återbruk och hållbar utveckling.

För produktion och ljudmix står Beppo Ljudstudio

Vilka tankar väcker dagens avsnitt? Och vilket ämne vill du höra om i kommande poddavsnitt?Kommentera och diskutera gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Ny smyckeskollektion: Remake

Jag har länge haft en tanke om att göra en smyckeskollektion baserad på spill. För det skapas så mycket spännande former och möjligheter utifrån det som ses som skräp.

I Thailand, där jag har min produktion, är mässing ett vanligt material till många bruksföremål. Skyltar, brickor och olika typer av detaljer som stansas ut på löpande band för hand ur mässingsark och - remsor.

Foto: Mathieu Deneen

När jag senast, januari 2016, besökte min produktion i Bangkok grävde jag rejält djupt i det som alla tyckte var skräphögar. Travar, påsar o lådor med spill som skulle skickas för återvinning. Men eftersom återanvändning alltid är ett bättre alternativ än återvinning sporrades jag av designprocessen att skapa nytt utifrån befintliga former.

Remake
2016-01-11 13.56.31 (kopia).jpg

Och nu, jag vet inte varför jag väntat så länge, kommer här en mini-kolllektion gjort på det jag hittade. Alla smycken finns bara i en begränsad upplaga, baserat på hur mycket jag hittade av varje form. Och allt är numrerat.

Du hittar smyckena här: Remake. Och du väljer själv vilket nummer du vill ha. Jag vill helt enkelt uppvärdera skräp till en limiterad kollektion - där du är en av väldigt få som kommer att bära exakt detta smycke. 3 halsband och 2 par örhängen, med en upplaga mellan fyra och sextio (ju färre, desto lite dyrare helt enkelt).

Smycken gjorda på mässingsspill

Säg hej till min REMAKE-kollektion!

Och jag hoppas innerligt att du ska gilla smyckena!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Varför är det så dyrt att laga och hyra?

Det smartaste vi kan göra miljömässigt är att förlänga livslängden på det som redan finns. D v s vårda och laga. Byta ut en trasig del när något går sönder och inte kasta hela grejen. Lämna in skorna till skomakaren istället för att köpa nya. Och för de saker som en själv inte kan eller vill ha länge och ta hand om, ja, de ska vi kanske inte ens äga. De borde vi dela med andra - allt för att se till att livslängden blir maximal.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Från produkt till tjänst

Så ja, att gå från produkt till tjänst är klokt. Vi behöver helt enkelt köpa färre prylar nytt och använda det som redan finns. Och här finns det såklart massor av spännande möjligheter för den som vill starta företag. Häftiga affärsmodeller där en kan tjäna pengar utan att uppmana till ännu mer nykonsumtion.

Sammanfattat kan en säga att idag gäller det att sälja sju t-shirts, i framtiden snackar vi nog snarare att sälja en t-shirt sju gånger. Genom att hyra ut, laga, sälja klädvårds- och lagningskit, sälja second hand, återbruka till ny produkt och så vidare. Endast fantasin sätter gränser.

Plus en sak till.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Det är för billigt att köpa nytt

Det är för billigt att köpa nytt.

Ja, det är tyvärr den största pucken. Alla dessa spännande och innovativa affärsmodeller som sätter hållbarhet i centrum konkurrerar på helt andra premisser än allt nyproducerat.

Att skapa en tjänst, för det är vad vi snackar om när vi pratar ex uthyrning och reparation (men också second hand), betyder helt andra omkostnader än att köpa en ny pryl. Svenska löner och skatter ska betalas och det blir lätt i våra konsumentögon snordyrt. 200 spänn för att laga ett par skor är rimligt för den tid och kompetens det kräver. Men 200 spänn kan också betyda ett par sprillans nya skor.

Att välja tjänst framför produkt är det mest miljösmarta, plus att det också skapar arbetstillfällen och skatteintäkter i Sverige. Ändå väljer vi det så sällan. Trots att det skulle vara det klokast av allt.

Så på frågan: “varför är det så dyrt att laga och hyra?” vill jag istället ställa en motfråga: “Varför är det så billigt att köpa nytt?“

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Varför betalar vi inte det verkliga priset för nytt?

Ja, varför är det så billigt att köpa nytt? Det korta svaret är att vi aldrig betalar det verkliga priset. Det är någon annan som gör det.

Varje gång vi beställer billigt på exempelvis nätet så är det någon annan som pröjsar: miljön och/eller människorna som producerat. Vattendrag som förorenas när kemikalier släpps rakt ut. Sömmerskor som inte kan leva på sina löner och så vidare. (Maria Soxbo på Husligheter.se skrev i början på det här året en förbaskat bra text Om Wish och en önskan om eftertanke, läs den!)

(Obs! Det finns ingen relation mellan prislapp och kvalitet/hållbarhet. Så bara för att du betalar ett högre pris så behöver det inte betyda något. Däremot kommer det säkert kännas rimligare med den där 200 kronors-lagningen på ett par skor för 2000 kr.)

Det finns en anledning till att du hos de flesta butiker får en ny produkt istället för att de lagar den när du reklamerar (och vad tror du händer med den trasiga?!) Ja, det är billigare att ge ut en ny än att åtgärda. Hanteringskostnaderna är alldeles för stora.

Så hur löser vi det här? När och hur ska saker kosta sitt verkliga pris? Först då kommer vi ju att välja det mest hållbara alternativet.

Vad är dina tankar efter att ha läst det här inlägget? Berätta! <3

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Slow fashion: #4 Vegan – hållbart mode och avvägningar

Poddags! Och veckans avsnitt handlar om detta:

Vegan och hållbart mode

#4 Vegan – hållbart mode och avvägningar

Om att välja veganskt och hållbart – och hur lätt är det att hitta kläder och material som kryssar alla boxar för att vara schysst mot både djur, natur och människor? Vi pratar om hur vi själva gör och tänker. Och kanske är det så att en får rangordna sina värderingar lite efter vad som är viktigast? Dessutom snackar vi om att plastpåsar är veganska samt vikten av att stötta smarta tekniska innovationer.

Gäst: Evelina Utterdahl, Earthwanderess, vegan, hållbarhetsnörd, influencer och digital nomad som har skippat flyget för klimatets skull.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

eller direkt här:

Tack till avsnittets sponsor

Thrive – Ekologiskt, miljövänligt, rättvist och veganskt mode.

Stockholms stadsmissions Remake – Gör nya kläder av gamla – redesign och remake

Repamera – laga kläder online

För produktion och ljudmix står Beppo Ljudstudio

Vilka tankar väcker dagens avsnitt? Och vilket ämne vill du höra om i kommande poddavsnitt?Kommentera och diskutera gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Om influencers och att ha ett ansvar

Jag är en av de där som kallas influencers och jag tänker på hur lyckligt lottad jag är. Jag har en röst som hörs, via mina kanaler når jag tusentals människor. Tänk hur oerhört många (inte minst kvinnor) som inte har den megafonen? Och då är jag ändå en pytteliten influencer jämfört med många andra. Det är också därför jag vill dela det här med dig (en text som jag har fått låna och göra till min av Maria Soxbo, min vapendragare i Klimatklubben):

Med räckvidd kommer alltid ansvar. Många offentliga personer tar avstånd från förebildsrollen, säger att en inte signat upp sig på det när en valde yrke. Och visst, det står kanske inte i arbetsbeskrivningen för en rockartist, fotbollsstjärna eller bloggare. Men jag vill ändå hävda att vi har det. Ansvaret alltså.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

För om varje val vi gör påverkar de omkring oss - grannar, vänner, kollegor - tänk då hur många vi som har en plattform kan påverka? Och det här går åt båda hållen - på samma sätt som någon som blir vegetarian kan påverka sin omgivning att välja bort kött kan någon som flyger inspirera andra att boka en biljett. Där är min bransch, influencers, extra viktiga. Och jag tänker att det är ett ovanligt lättlöst problem - oavsett om en är rockstjärna, bloggare eller privatperson.

För även om vi personligen har svårt att ge upp kött eller flyg, så kan vi ju välja bort de sämsta miljövalen i våra sociala kanaler. Vi gör redan ett urval - vi fotar det välstädade hörnet, den snyggaste outfiten och den mest Instagramvänliga händelsen. Så varför inte tänka att bara de klimatsmarta ögonblicken i livet ska vara Instagram-värda?

Jag gör garanterat saker som inte är så klimatsmarta. Jag kommer säkert flyga igen. Jag kastar mat. Konsumerar engångsartiklar och äger en bil (några månader till). Och jag äter på tok för mycket mejeriprodukter. Men du kommer inte att få se det i mitt flöde. För jag vill hellre inspirera dig att välja bättre. Ibland är det den minsta uppoffringen som ger störst effekt. Alla kanske inte kan sluta flyga, men ALLA kan sluta posta bilder från resan. Tillsammans kan vi förskjuta normer, och det oavsett om vi har tio, 6874 eller två miljoner följare. Tillsammans kan vi normalisera #klimatetiflödet.

Är du på?

Vad är dina tankar om det här? Berätta, kommentera och dela gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Linne - allt du vill veta och lite till

Nu är det dags för sista delen i min materialguide om våra vanligaste textila material: Linne!

Vill du läsa alla tidigare delar så hittar du dem här: Material

Så följ med när jag svarar på allt det här i den här guiden: 

 • Vad är linne?

 • Vad är skillnaden på lin och linne?

 • Vad är fördelarna med linne?

 • Och vad är nackdelarna med linne?

 • Vad är skötselråden för linne?

 • Och vad ska du tänka på när du köper linne?

Här har jag samlat allt det jag vet, tagit reda på och fått veta om linne genom åren. Om det är något du funderar på, tycker verkar förvirrande eller inte får svar på här, lämna en kommentar! 

Foto: Damon Hatefi

Så, här kommer guiden till allt du vill och behöver veta om linne:

Vad är linne?

Linne är ett material du hittar i såväl kläder som i heminredning. Förr användes det till det allra mesta i hemmet, däribland lakan, kökshanddukar och underkläder. Det är också därför vi än i dag kallar en ärmlös tröja för linne samt säger exempelvis sänglinne och linneskåp!

Råvaran till linne kommer från linplantan. Textilfibrerna sitter i linplantans stjälk och för att få loss dem används en metod som kallas rötning, det betyder att linet får ruttna något. Efter rötning torkas linet, och sedan följer några olika mekaniska moment med syfte att frilägga linfibrerna: häcklas, bråkas och skäktas innan den långa, stela och lite glansiga fibern kan spinnas till garn. Av garnet vävs sedan tyg – det som kallas linne.

Ända fram till 60-talet odlades lin i stor skala i Sverige, men nu sker produktionen främst i Kina, Nederländerna, Belgien, Polen, Estland, Lettland och Litauen.

Vad är skillnaden på lin och linne?

Lin är själva fibern och linne är tyget. D v s din linneskjorta är gjord av lin.

Varför välja linne?

Linne är skönt att bära och andas - vilket är perfekt i varmt väder och klimat. Dessutom har det bra uppsugningsförmåga vilket gör att det passar fint till exempelvis disktrasor och handdukar.,

Linne kan kännas lite strävt mot huden (det är ju inte vår mjukaste textilfiber precis!) så därför passar det kanske bäst till de plagg som du inte har närmast kroppen. Det är slitstarkt och tåligt - och allt som kan användas länge (och också används!) är ett bra val.

Kan odlas i kallt klimat - och utan besprutning

Lin går att odla i kallare klimat - för att nå toppkvalitet på fibrerna behöver vädret vara fuktigt och milt. Och ju kallare väder, desto mindre risk för skadedjur och därmed behov av insektmedel (Inom konventionell odling används dock ogräsmedel).

Lin behöver knappt heller någon bevattning och klarar sig bra på mark som inte går att använda till matproduktion. Den kan i vissa fall till och med bidra till att rena förorenad mark från till exempel tungmetaller. Så allt detta i kombination med att det inte behövs konstgödsel eller bekämpningsmedel gör det till ett miljösmart material (jämför gärna med bomull)

Idag bedrivs det, vad jag vet, ingen storskalig linodling i Sverige - men vi har klimatet, potentialen och historien för det! Jag skulle gissa att det som står tillbaka är efterfrågan och ekonomisk bärighet!

Foto: Damon Hatefi

Vad är problemen med linne?

Min personliga åsikt är att linne är något av ett supermaterial som förtjänar mycket mer cred än vad det får. Ja, att det är lite bortglömt.

Och kanske sitter lite av det i att det inte är det mjukaste och mest bekväma material vi har? Jag har själv en linneskjorta som jag teoretiskt sett älskar - ändå har jag den alldeles för sällan. Varför? Jo, för att jag tycker att den är för sträv och kliar.

Det här är ju självklar en högst personlig upplevelse och åsikt - men jag tänker att det ändå sätter lite fingret på frågan om vad som är det mest miljövänliga materialet?! För svaret är: det bästa materialet är det du använder!

Sen som med allt: allt linne är såklart inte schysst. Det gäller ju att alltid ha sitt kritiska konsumentöga med! Hur har det producerats? Var och av vem? Hur har det färgats och bearbetats och så vidare?

Men överlag är linne ett material som har all potential i världen för att produceras på bästa sortens vis - det gäller bara att vi också ser till att göra det!

Foto: Damon Hatefi

Bästa skötselråden för linne?

Plagg av lin behöver rikligt med vatten för att fibrerna inte ska brytas ner när de tvättas. Blötlägg därför först och lägg in fuktigt i maskinen för att undvika brytveck. Proppa inte tvättmaskinen full och centrifugera sparsamt. Krama ur överflödigt vatten försiktigt och häng- eller plantorka. Och eftersom smuts lossnar lättare på linne än på bomull går det bra att tvätta i lägre temperaturer och linet tål inte heller över 60 grader.

Torktumla aldrig - det bryter ner fibrerna (många som säljer linnelakan menar att du ska det - och visst, det är säkert smart om det handlar om att få dig att köpa nytt oftare!)

Mina bästa köptips när du ska köpa linne

Jag har sagt det ovan i det här inlägget: bästa materialet är det som används. Så oavsett hur miljösmart linne må vara så är ju oanvända grejer inte det. Köp därför bara sådant som du verkligen gillar och kommer använda.

Håll lite extra koll på hur och var det producerats och under vilka villkor. Funderaockså lite om skötselråden är något du känner dig bekväm med: för välj bara sådant som du på allvar vet att du orkar ta hand om (om 60 grader och torktumling är det du föredrar, ja, då är kanske inte linne materialet för dig?!)

Mer om linne

Om du vill läsa mer om det här så hittar du mina källor (delar av det här blogginlägget kommer från min och Jennies bok) samt mer info här:

Böcker

Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode. Johanna Nilsson och Jennie Johansson (Ordfront förlag, 2016)

Hemsidor

Maria på inredningsbloggen Husligheter: Linne/lin - därför är det ett bra miljöval

Stilmedveten/Sveriges Konsumenter: Materialskolan

Anna Lisa Persson (fd Gröna Trådar): Lin ska inte torktumlas

Tyckte du om det här inlägget?

Mina andra materialguider hittar du här: Material

Om du gillar det du läser och vill supporta, får du mer än gärna ge en engångssumma via Swish: 123 199 72 04.  Alla bidrag möjliggör nämligen för mig att lägga ännu mer tid på att kunna skapa material - som alltid kommer att vara gratis för dig som läser!

Du får också väldigt gärna dela och tipsa om det här inlägget till andra - det skulle göra mig väldigt glad!

Har du några frågor eller funderingar om det här med linne eller andra material? Lämna en kommentar så snackar vi vidare!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Slow fashion: #3 Engagemang – och är det bara en kvinnofråga?

Onsdag och dags för podd! Den här veckan snackar vi:

Engagemang och drivkrafter

#3 Engagemang – och är det bara en kvinnofråga?

 Om att kanalisera klimatångest till ett engagemang och påverka sin omgivning till bättre val. Dessutom snackar vi om att tillfredsställa det egna egot, drivkrafter och finns det något good enough?

Gäst: Ahmed Al-Qassam, miljöaktivist, PR-konsult och sneakernörd.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

eller direkt här:

Tack till avsnittets sponsor

Fair Action  - som sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner 

Adisgladis - som är utsedd till årets modebutik 2017. Hållbart mode med mycket på fokus på just män.  

Sandlund/Hossain – väskmakare som om gör skillnad för läderindustrin i Bangladesh genom sitt revolutionerande projekt "The Cow Funder Initiative".

För produktion och ljudmix står Beppo Ljudstudio

Vilka tankar väcker dagens avsnitt? Och vilket ämne vill du höra om i kommande poddavsnitt?Kommentera och diskutera gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Välkommen till Klimatklubben!

För en vecka sedan släpptes FN:s klimatrapport - och dess innehåll har knappast gått någon förbi. Kontentan: det är bråttom!

Om vi ska fixa klimatet måste vi sänka våra utsläpp till 1-2 ton koldioxid per person och år. Idag ligger en genomsnittlig svensk på 11 ton.

Vad exakt är problemet?

För att få lite perspektiv på det här med vad 1-2 ton verkligen innebär så kan det vara fint att veta följande:

 • En genomsnittlig köttätare ligger på 1,8 ton per person och år - bara för maten (En vegetarian som äter ägg och mjölk 1,2 ton och en klimatsmart vegan på 500 kg. Generellt.)

 • En flygresa Stockholm-Umeå släpper ut 224 kg och en resa till Thailand 2697 kilo

D v s vi måste alla förändra våra beteenden nu. Och det är bråttom. Vi måste också jobba på alla fronter. Och tillsammans. Alla har ett ansvar för klimatet: politiker, företag och privatpersoner.

Tillsammans kan och ska vi påverka och pusha för att såväl tillgång som efterfrågan på de mest klimatsmarta alternativen ska bli norm. Det handlar inte om att vi ska få sämre liv, utan ett annat liv.

Där resa inte ska vara synonymt med att flyga. Att mat inte är lika med kött. Eller att ett lyckligt liv inte är detsamma som att konsumera nytt o s v.

Min höst har handlat om klimatångest

Jag har ju, som ni säkert vet, brottats rätt rejält med en stor dos klimatoro och klimatångest den här hösten (något jag skrivit om här: Till dig som också har klimatångest). Och jag tycker att det är tungt, riktigt tungt att ta in.

Men ur allt det har också en stark vilja till förändring fötts. Och jag vet att jag inte är ensam. Vi är uppenbart många som känner så här. Att vi måste göra något nu! Men vad?

Jag tror överlag att den oron som många känner nu måste kanaliseras i något konkret och aktivt. In i ett engagemang. För annars är alternativet apati. Och att ge upp.

Vilket såklart är det sista vi ska göra. Så det var ur det som Klimatklubben föddes.

Foto: Emily Dahl (Fr v Maria, Emma och jag)

Foto: Emily Dahl (Fr v Maria, Emma och jag)

Klimatklubben föddes ur känslan: vi måste göra något!

Jag, Emma Sundh och Maria Soxbo har alla varsin blogg - och har funderat mycket på varsitt håll och tillsammans om hur vi kan använda våra plattformar till att prata om det vi tycker är allra viktigast: hållbarhet. Och klimatförändringar.

I måndag kväll släppte vi Klimatklubben på Instagram. En tanke om att tillsammans är vi starka. Vi skrev så här:

Låt oss presentera: Klimatklubben!

Dunkar klimatångest i hjärtat? Är du orolig inför framtiden och vad den bär med sig? Önskar du att du kunde göra mer? Engagera? Påverka? Men vet inte hur?
I kölvattnet av den oroande rapporten från FN:s klimatpanel IPCC som släpptes i dag kommer här en god nyhet.

Inom kort hoppas vi kunna lansera detta smockfullt briljanta. En klubb för alla oss som vill minska våra klimatavtryck och verka för att vi pushar samhället i rätt riktning.

Ni läsare sitter inne med så mycket kunskap, idéer och driv, och tillsammans med våra kanaler så tror vi att vi kan göra skillnad. Nå brett och trycka där det känns.

Ensam kan en så klart göra lite, men tillsammans kan vi göra stordåd.

Har du förslag på vad Klimatklubben kan göra? Ös på i kommentarsfältet så tar vi det med oss!

Och som ni öste på! Med bra, kloka och härliga idéer! Uppenbarligen var det inte bara vi som gick i samma tankar. Över natten fick Klimatklubben 1000 följare. Efter 3 dygn 4000 följare. För att nu i skrivande stund ha över 5700 följare. Och vi växer hela tiden!

Och idag är dagen då vi lanserar det där smockfullt briljanta: en Facebook-grupp där vi (och med vi menar jag alla som är med!) tillsammans kan dela tankar, bra exempel och tips. Och där vi kan samordna kampanjer och sammanföra människor.

Vad är Klimatklubben?

Så här beskriver vi Klimatklubben:

I Klimatklubben är alla välkomna, tillsammans kan vi flytta berg. Här delar vi med oss av hållbara tips i stort och smått, här hittar vi sätt att sätta press på företag och politiker, här peppar vi till förändring hos både oss själva och andra, här sår vi frön till nya folkrörelser och driver opinion med klimatet för ögonen.

Målet? Att kunna överlämna ett hållbart samhälle och en välmående planet till nästa generation. 

I Klimatklubben har vi högt i tak. Alla idéer är välkomna, inga frågor är för ”dumma”. Här bemöter vi varandra med respekt, här diskuterar vi sak och inte person och här har vi förståelse för att alla inte kommit lika långt i sitt eget klimatarbete. Här tror vi på att en morot leder snabbare till individuell förändring än en pekpinne, och tipsar och inspirerar därför hellre än kritiserar och skambelägger varandra. 

Klimatklubben är politiskt och religiöst obunden.

Bjud gärna in vänner till Klimatklubben, ju fler vi blir desto större chans att göra skillnad! 

Gå med i Facebook-gruppen: Klimatklubben

Följ på Instagram: Klimatklubben.se

Det har hänt mycket på bara en vecka!

Under den här första veckan har det hänt mycket. Vi har växt väldigt fort, så snabbt så att vi i fredags blev avstängda en timme av Instagram eftersom de tyckte det luktade spam och köpta följare…hehe. Vi har tryckt på företag som har gjort klimatkorkade kampanjer (kolla bara alla fina och kloka kommentarer på länkarna nedan):

Exempelvis Mix Megapol som lottar ut en flygresa i timmen varje vardag - samma vecka som alla menar att vi måste flyga mindre för att fixa klimatet! Och Libero som just nu lottar ut en All Inclusive flygresa till Kap Verde. Det är barnen som kommer att få ta smällen för att vi har sabbat miljön. Hur bisarrt är det inte då att ett blöjföretag, vars målgrupp är just barn, gör detta!?

Klimatklubben har redan blivit kontaktade av media och vi har fått så många fina mail och meddelanden. Att ni är många som vill engagera er är helt magiskt!

Det ska bli så skoj att se vad vi tillsammans kan göra! Själv har jag bara på de här dagarna gjort så många saker som jag inte brukar våga: tagit diskussioner, lyft frågor och varit lite obekväm. Och jag känner att blicken i mina klimatglasögon vässas hela tiden!

När jag, för massa år sedan, var aktiv i Röda Korsets Ungdomsförbund brukade vi prata om att 200 brev (det här var innan sociala medier) var en folkstorm. D v s det är lätt att skapa opinion! Det gäller bara att göra det tillsammans och verkligen trycka på.

Tillsammans förändrar vi vad som är norm

Jag tror att det är vad som håller på att ske nu: en stor beteendeförändring och normförskjutning! Och det ger mig hopp. Att saker förändras.

I samtal och i handling ta de obekväma diskussionerna. I alla sammanhang och på alla platser i vardagen. Ifrågasätta, inspirera och visa på de goda exemplen. Och jag är övertygad om att vem som är den ”obekväma” i rummet kommer att ändras väldigt snart.

Och med allt detta sagt: haka gärna på Klimatklubben. Tillsammans kan vi flytta berg!

Hur tänker du kring FN:s klimatrapport, klimatoro och vad och hur vi kan göra? Dela gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.