Välkommen till Klimatklubben!

För en vecka sedan släpptes FN:s klimatrapport - och dess innehåll har knappast gått någon förbi. Kontentan: det är bråttom!

Om vi ska fixa klimatet måste vi sänka våra utsläpp till 1-2 ton koldioxid per person och år. Idag ligger en genomsnittlig svensk på 11 ton.

Vad exakt är problemet?

För att få lite perspektiv på det här med vad 1-2 ton verkligen innebär så kan det vara fint att veta följande:

 • En genomsnittlig köttätare ligger på 1,8 ton per person och år - bara för maten (En vegetarian som äter ägg och mjölk 1,2 ton och en klimatsmart vegan på 500 kg. Generellt.)

 • En flygresa Stockholm-Umeå släpper ut 224 kg och en resa till Thailand 2697 kilo

D v s vi måste alla förändra våra beteenden nu. Och det är bråttom. Vi måste också jobba på alla fronter. Och tillsammans. Alla har ett ansvar för klimatet: politiker, företag och privatpersoner.

Tillsammans kan och ska vi påverka och pusha för att såväl tillgång som efterfrågan på de mest klimatsmarta alternativen ska bli norm. Det handlar inte om att vi ska få sämre liv, utan ett annat liv.

Där resa inte ska vara synonymt med att flyga. Att mat inte är lika med kött. Eller att ett lyckligt liv inte är detsamma som att konsumera nytt o s v.

Min höst har handlat om klimatångest

Jag har ju, som ni säkert vet, brottats rätt rejält med en stor dos klimatoro och klimatångest den här hösten (något jag skrivit om här: Till dig som också har klimatångest). Och jag tycker att det är tungt, riktigt tungt att ta in.

Men ur allt det har också en stark vilja till förändring fötts. Och jag vet att jag inte är ensam. Vi är uppenbart många som känner så här. Att vi måste göra något nu! Men vad?

Jag tror överlag att den oron som många känner nu måste kanaliseras i något konkret och aktivt. In i ett engagemang. För annars är alternativet apati. Och att ge upp.

Vilket såklart är det sista vi ska göra. Så det var ur det som Klimatklubben föddes.

Foto: Emily Dahl (Fr v Maria, Emma och jag)

Foto: Emily Dahl (Fr v Maria, Emma och jag)

Klimatklubben föddes ur känslan: vi måste göra något!

Jag, Emma Sundh och Maria Soxbo har alla varsin blogg - och har funderat mycket på varsitt håll och tillsammans om hur vi kan använda våra plattformar till att prata om det vi tycker är allra viktigast: hållbarhet. Och klimatförändringar.

I måndag kväll släppte vi Klimatklubben på Instagram. En tanke om att tillsammans är vi starka. Vi skrev så här:

Låt oss presentera: Klimatklubben!

Dunkar klimatångest i hjärtat? Är du orolig inför framtiden och vad den bär med sig? Önskar du att du kunde göra mer? Engagera? Påverka? Men vet inte hur?
I kölvattnet av den oroande rapporten från FN:s klimatpanel IPCC som släpptes i dag kommer här en god nyhet.

Inom kort hoppas vi kunna lansera detta smockfullt briljanta. En klubb för alla oss som vill minska våra klimatavtryck och verka för att vi pushar samhället i rätt riktning.

Ni läsare sitter inne med så mycket kunskap, idéer och driv, och tillsammans med våra kanaler så tror vi att vi kan göra skillnad. Nå brett och trycka där det känns.

Ensam kan en så klart göra lite, men tillsammans kan vi göra stordåd.

Har du förslag på vad Klimatklubben kan göra? Ös på i kommentarsfältet så tar vi det med oss!

Och som ni öste på! Med bra, kloka och härliga idéer! Uppenbarligen var det inte bara vi som gick i samma tankar. Över natten fick Klimatklubben 1000 följare. Efter 3 dygn 4000 följare. För att nu i skrivande stund ha över 5700 följare. Och vi växer hela tiden!

Och idag är dagen då vi lanserar det där smockfullt briljanta: en Facebook-grupp där vi (och med vi menar jag alla som är med!) tillsammans kan dela tankar, bra exempel och tips. Och där vi kan samordna kampanjer och sammanföra människor.

Vad är Klimatklubben?

Så här beskriver vi Klimatklubben:

I Klimatklubben är alla välkomna, tillsammans kan vi flytta berg. Här delar vi med oss av hållbara tips i stort och smått, här hittar vi sätt att sätta press på företag och politiker, här peppar vi till förändring hos både oss själva och andra, här sår vi frön till nya folkrörelser och driver opinion med klimatet för ögonen.

Målet? Att kunna överlämna ett hållbart samhälle och en välmående planet till nästa generation. 

I Klimatklubben har vi högt i tak. Alla idéer är välkomna, inga frågor är för ”dumma”. Här bemöter vi varandra med respekt, här diskuterar vi sak och inte person och här har vi förståelse för att alla inte kommit lika långt i sitt eget klimatarbete. Här tror vi på att en morot leder snabbare till individuell förändring än en pekpinne, och tipsar och inspirerar därför hellre än kritiserar och skambelägger varandra. 

Klimatklubben är politiskt och religiöst obunden.

Bjud gärna in vänner till Klimatklubben, ju fler vi blir desto större chans att göra skillnad! 

Gå med i Facebook-gruppen: Klimatklubben

Följ på Instagram: Klimatklubben.se

Det har hänt mycket på bara en vecka!

Under den här första veckan har det hänt mycket. Vi har växt väldigt fort, så snabbt så att vi i fredags blev avstängda en timme av Instagram eftersom de tyckte det luktade spam och köpta följare…hehe. Vi har tryckt på företag som har gjort klimatkorkade kampanjer (kolla bara alla fina och kloka kommentarer på länkarna nedan):

Exempelvis Mix Megapol som lottar ut en flygresa i timmen varje vardag - samma vecka som alla menar att vi måste flyga mindre för att fixa klimatet! Och Libero som just nu lottar ut en All Inclusive flygresa till Kap Verde. Det är barnen som kommer att få ta smällen för att vi har sabbat miljön. Hur bisarrt är det inte då att ett blöjföretag, vars målgrupp är just barn, gör detta!?

Klimatklubben har redan blivit kontaktade av media och vi har fått så många fina mail och meddelanden. Att ni är många som vill engagera er är helt magiskt!

Det ska bli så skoj att se vad vi tillsammans kan göra! Själv har jag bara på de här dagarna gjort så många saker som jag inte brukar våga: tagit diskussioner, lyft frågor och varit lite obekväm. Och jag känner att blicken i mina klimatglasögon vässas hela tiden!

När jag, för massa år sedan, var aktiv i Röda Korsets Ungdomsförbund brukade vi prata om att 200 brev (det här var innan sociala medier) var en folkstorm. D v s det är lätt att skapa opinion! Det gäller bara att göra det tillsammans och verkligen trycka på.

Tillsammans förändrar vi vad som är norm

Jag tror att det är vad som håller på att ske nu: en stor beteendeförändring och normförskjutning! Och det ger mig hopp. Att saker förändras.

I samtal och i handling ta de obekväma diskussionerna. I alla sammanhang och på alla platser i vardagen. Ifrågasätta, inspirera och visa på de goda exemplen. Och jag är övertygad om att vem som är den ”obekväma” i rummet kommer att ändras väldigt snart.

Och med allt detta sagt: haka gärna på Klimatklubben. Tillsammans kan vi flytta berg!

Hur tänker du kring FN:s klimatrapport, klimatoro och vad och hur vi kan göra? Dela gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Slow fashion: #2 Remake – skapa nytt av gammalt

Innan jag berättar mer om veckans avsnitt vill jag bara säga: TACK för alla era fina hejarop om podden. Jag är så otroligt glad för att ni är så många som har betygsatt podcasten och lämnat fina recensioner hos iTunes. Det gjorde att den första dygnet hoppade upp till 65:e plats på topplistan av Sveriges mest populära podasts - och till 12:e plats på Samhälle och kultur-toppen.

Och så mycket fint som ni har sagt och skrivit, jag tar med mig exakt allt. Ni anar inte vad här betyder för mig:

“Vilket bra första avsnitt! Ser fram emot kommande avsnitt och intressanta gäster“

“Tack för ett jättebra program! // Så tack för att ni hjälpte mig lätta samvetet lite men ändå vara peppad på att fortsätta göra bra val för människor, djur och natur!”

“Tack för peppen! Väldigt tänkvärt avsnitt!“

“Så jävla bra pod! Så jävla bra radioröst!“

TACK SNÄLLA!

Och med det sagt, här kommer veckans avsnitt:

Remake, reuse och återvinning

#2 Remake – skapa nytt av gammalt

Om att återanvända och skapa nytt av det som redan existerar. Bästa pepptipsen på vad du kan göra oavsett sykunskaper och ambitionsnivå – och så reder vi ut vad som egentligen menas med ordet återvinning.

Gäst: Maria Lagerman, verksamhetschef Remake.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

eller direkt här:

Tack till avsnittets sponsor

Stockholm Stadsmissions Remake - design, återbruk och socialt företagande på bästa vis.

För produktion och ljudmix står Beppo Ljudstudio

Vilka tankar väcker dagens avsnitt? Och vilket ämne vill du höra om i kommande poddavsnitt?Kommentera och diskutera gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Pengar, ständigt dessa pengar - och mina jobbtankar om det

De senaste dagarna har jag funderat rätt mycket på en grej. Jag har ännu inte riktigt stakat ut någon riktning eller lösning. Men vill ändå prata om det med er.

Just nu känner jag mig lite förvirrad, men jag vet också att det är en del av processen. Att stanna upp och börja ifrågasätta är det som, i alla fall hos mig, leder till bästa sortens förändring. När jag på allvar känner: “Vad fan håller jag på med?” och “Finns det något annat sätt?“, ja, då är bollen i rull. Eller snarare kanske: mitt huvud är i snurr.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Hur ska jag finansiera det jag vill göra?

I torsdags förra veckan släppte jag min podcast och spelade samma dag också in det tredje avsnitt. Och jag älskar det! Jag trodde verkligen inte att det skulle vara ett medium för mig. Men oj så himla roligt jag tycker att det är. Och jag tror att jag är rätt bra på det också. Jag känner nämligen att det är ett så grymt sätt att kunna fördjupa ämnet hållbart mode och visa på olika vinklar. Samt att på allvar inspirera och förhoppningsvis kunna påverka.

Jag och Beppo Ljudstudio, som producerar och klipper, har skrivit kontrakt på fem avsnitt, men jag känner redan nu att jag vill fortsätta. För att den feedback jag hittills fått från er som lyssnat och min egen magkänsla säger att podden behövs. Problemet är finansiering. Någon måste betala för podden för att det ska vara möjligt. Och det är här mitt huvud snurrar.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Finns det något annat sätt än reklamsamarbeten?

Jag har tidigare skrivit om mina tankar om reklamsamarbeten och varför jag har valt att ha det som en integrerad del i det jag gör (Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det) Och jag står fast vid allt det jag skrev där. Det är ett bra sätt att fortsätta kunna lägga all tid jag gör på det jag älskar - för jag behöver lön för att kunna överleva.

Ändå har jag, i samband podden, börjat känna en begränsning i det sättet att få betalt. För visserligen finansierar det min tid. Men det äter också min tid.

Jag tycker verkligen att det är jätteroligt att arbeta med alla de företag jag jobbar med. Att se dem växa och att fler, tack vare mig, får upp ögonen för hur grymma de är. Men det jag inte gillar är hur mycket tid jag måste lägga på att få till stånd dessa samarbeten.

Jag älskar att göra podden, och jag vill fortsätta. Ändå känner jag att det som begränsar mig just nu är ekonomi. Det är inte bristen på idéer, vinklar och intressanta gäster som är problemet. Det kluriga är att hitta företag som jag vill jobba med och som har budget.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Att förlita sig på andra budgetmöjligheter

Det är så många företag som jag unnar allt gott i världen - och vi gillar varandra skarpt och ömsesidigt. Men de kämpar som alla andra med ja, just det: ekonomi. Och att då, än hur gärna de vill supporta podden, begära att de ska gå in som sponsorer. Ja, det är lite övermäktigt. (Därför vill jag verkligen säga: de som har gjort och gör samarbeten med mig är jag evigt tacksam för. För jag vet också vilken uppoffring många har gjort!)

Så med det sagt: jag är övertygad om att podden är så mycket starkare än dess svagaste länk: införsäljning av reklamsamarbeten. Det är det som tar tre gånger så mycket tid och energi som själva jobbet med podden. Och vad är det då värt?

Och det är utifrån de här tankegångarna den här frågan väcktes i mitt huvud:

Om jag var helt ekonomiskt oberoende, vad skulle jag göra då?

I torsdags kväll satte jag mig ned med den frågan. Ja, i den bästa av världar skulle jag vara rik och kunde göra precis vad jag ville. Då skulle alla tankar om hur jag ska finansiera vara ett icke-problem. Så om jag var helt ekonomiskt oberoende, vad skulle jag göra då?

Och då blev allt så klart. Jag skrev så här:  

Jag vill:

Opinionsbilda för en hållbar modeindustri.

Skriva, prata och nätverka för att påverka och inspirera.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Genom att: 

Skriva

Blogg och sociala medier 

Prata

Föreläsa, podd, intervjuer etc.

Nätverka

Just den här punkten är något jag känt så starkt inför de senaste veckorna. Efter mitt blogginlägg Hur hållbara är H&M? blev jag inbjuden av H&M Sverige:s hållbarhetschef för ett möte på hennes kontor med orden “Tack för ett sakligt och nyanserat inlägg, och för dina tankar om transparens och kommunikation“. Exakt samma ord bemöttes jag med från en organisation som kritiskt granskar fast fashion-företag.

Vilket för mig är ett så vansinnigt fint bevis för att jag måste göra något rätt: att få samma typ av feedback från två diametralt olika håll gör mig så otroligt glad.

Alla olika aktörer har kanske inte samma syn på hur problemen ska lösas, men att stå och skrika på varandra skapar inte förändring. I stället är det att påverka, pusha och inspirera som gäller - och att skapa de bästa förutsättningarna för det. Och det oavsett om vi snackar politiker, företag eller konsumenter. Vilket vi bara kan göra om vi är just sakliga och nyanserade.

Mitt mål är därför att omge mig med så många som bara är möjligt – för tillsammans skapar vi förändring. Jag vill kunna röra mig mellan stora och små företag, privatpersoner, organisationer etc obehindrat. Men att det alltid ska vara tydligt vad jag står för och vill göra. För jag vet att jag är bra på att koppla ihop olika människor för att skapa nya sammanhang och möjligheter.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Vad är viktigast för mig?

Det är utifrån de tankarna som det här ordet dök upp:

Oberoende

Ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag hur mycket det betyder för mig. Jag vill göra allt det jag gör med tyngd, integritet och respekt. Jag vill vara saklig, nyanserad, inspirerande och alltid med fokus på att sprida kunskap. Och alltid genom att problematisera och ifrågasätta samtidigt som jag vill göra det lättillgängligt och enkelt att skrida till handling.

Engagemang

Jag är en engagerad person. Och ju mindre jag behöver tänka på pengar och ekonomi desto mer tid och energi har jag till mitt engagemang. Vilket är rätt logiskt.

Så ja, i den bästa av världar skulle jag alltså vara ekonomiskt oberoende.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Hur går jag vidare? 

Jag skulle kunna stanna här och bara tänka: trist, jag är ju inte rik. Men jag tänker så här istället: övningen med att bara utgå från vad jag vill göra - helt oberoende av pengar säger så mycket. Uppenbart skulle jag välja exakt samma liv som nu. Men jag skulle slippa alla tankar och diskussioner på det här med att ta betalt, tänka ut smarta sätt att finansiera min vardag samt lägga väldigt mycket tid på att förklara vikten av det för andra (de som jag vill ska betala mig, något jag skrivit om bl a här: Gratis är lika med mer passionerad?!).

Förstå vad skönt det skulle vara?! Så hur når jag dit?! Ja, det är där jag är nu. Finns det andra sätt att hitta finansiering som jag inte tänkt på? Där en mer långsiktig lösning är möjlig? Finns det något ben av allt jag gör (och som jag skrivit om förut här: Vad jobbar jag med? Och hur försörjer jag mig?) som jag kan växla upp och ta ännu bättre betalt för? Och att det kan möjliggöra exempelvis podden, så att den inte behöver bära sig själv exakt hela tiden?

Eller finns det något som är välbetalt och som jag kan göra med min kompetens och erfarenhet men som jag inte har tänkt på? Finns det någon bransch eller nisch där pengar inte är ett problem, och genom att ta betalt därifrån kan jag sedan flytta de pengarna till andra delar av det jag gör?

Jag vet inte. Jag har som sagt inga färdiga svar just nu. Men jag klurar. För jag vet vad jag vill och vart jag ska:

Opinionsbilda för en hållbar modeindustri

Det är vad jag ska göra. Sen exakt hur det ska möjliggöras för att göra mig helt oberoende från tid och pengar - det är alltså vad jag klurar på just nu!

Vad är dina tankar efter det här inlägget? Är det något du känner igen dig i? Och vad skulle du göra om du var helt ekonomiskt oberoende? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Slow fashion: #1 Beteende - hur tar en första steget?

Dagen jag har pratat om så länge (här: I höst släpper jag podcast och här: Min podcast släpps 3 oktober + tre andra fina grejer) är nu äntligen här!

Idag är det premiär för min podd: Slow fashion - en podcast om hållbart mode. Eller egentligen igår 3 oktober. Podden släpptes då men eftersom det tog ett tag innan den plockades upp av Acast och iTunes (och det är ju via dem som de flesta av oss lyssnar) så ville jag vänta tills dess med att berätta om släppet.

Men nu! Nu finns den att lyssna på. Det är med lite darriga ben jag säger det - men mest är jag faktiskt förväntansfull. För att jag har jobbat så länge med den - och för att det känns så himla spännande att ha gett sig i kast med ett helt nytt medium: ljud!

Så, ja, här är första avsnittet, och det handlar om:

Första steget till en hållbar garderob

#1 Beteende  - hur tar en första steget?

Om att ta sig över den där tröskeln till en mer hållbar garderob, om beteendeförändringar och att hitta rätt strategier. Dessutom berättar jag och min gäst om våra bästa/värsta ursäkter till att inte ta det där steget…

Gäst: Elin Häggberg, teknikjournalist (teknifik.se) och en helt vanlig klädkonsument.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

eller direkt här:

Tack till avsnittets sponsorer

Tack också till dem som har gjort det här avsnittet möjligt, utan dem ingen podd:

Repamera – reparationer på postorder

Varié – utvald second hand på nätet

Stil & Ansvar – Sveriges största utbud av etiska och ekologiska väskor

Du hittar dem alla i min lista med Hållbara shoppingtips

För produktion och ljudmix står Beppo Ljudstudio

Och om/när du har lyssnat på poddavsnittet: berätta gärna dina tankar och funderingar! Jag är väldigt nyfiken!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Förvara - så håller du ordning i garderoben

#slowfashionutmaningen, del 10, oktober
 

Ny månad och dags för nästa del i Slowfashionutmaningen! Alla de tidigare månadsutmaningarna hittar du här: #slowfashionutmaningen.

Så här funkar det: du lägger din egen ribba för utmaningen och bestämmer vad just du vill förändra under det här året. Vi gör det tillsammans: genom att peppa, diskutera och inspirera varandra: genom kommentarsfältet här på bloggen och under hashtaggen #slowfashionutmaningen på sociala medier. Och självklart går det fint att haka på när som helst under året (så bjud gärna in vänner och bekanta du vill ha med på din resa mot en ännu mer hållbar garderob)!

Oktober: Förvara dina kläder på bra sätt

Månadens utmaning handlar om förvaring. Desto bättre förvaring du har, desto lättare är det att både ägna sig åt klädvård som att få överblick över vad du äger!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Hur förvarar du dina kläder idag?

Kör du garderob, byrå eller klädkammare? Har du mycket eller lite plats? Kan du hänga på galgar eller är det hyllor och lådor som gäller?

Ja, hur ser det ut hemma hos just dig? Och tycker du att din förvaring fyller alla funktioner du behöver?

Börja därför den här utmaningen med att fundera ett varv extra på hur din vardag ser ut. Vilka kläder använder du? Hur lättnåeliga behöver de vara? Och kan du förvara på olika ställen?

Vilka plagg använder du ofta respektive sällan?

Själv har jag en garderob i sovrummet med en låda för underkläder och strumpor, två hyllor för tröjor och byxor samt en klädstång med plats för 10 plagg. Där förvarar jag allt jag använder till vardags.

Jag har också en låda under sängen samt plats för att både hänga och vika plagg i en klädkammare i en annan del av min lägenhet. Där placerar jag allt sådant som jag vill fortsätta äga men inte använder så ofta. Allt i från underställ till festklänningar. Det är också där plaggen jag just nu inte använder så ofta men inte vill göra mig av med hamnar.

Dessutom har jag en klassisk herrbetjänt i sovrummet där jag lägger/hänger allt jag använt och vill använda igen men inte kasta i tvättkorgen.

Förvaring måste utgå från dina behov

Jag har alltså försökt reflektera över mitt eget rörelsemönster för att hitta den bästa förvaringen. Och som med allt annat så tror jag så mycket om att alltid utgå från sig själv och sina beteenden.

Vi är alla olika och det måste också speglas i vår klädförvaring. Är du den som har många skjortor? Ja, då ska du satsa på plats för att hänga på galgar. Kör du mycket stickat så är hyllor eller lådor att lägga vikta plagg på/i allra bäst. Ja, vad exakt är det du har behov av?

Och du, om du inte redan gjort (eller om det var länge sen) kan det bli lättare att göra den här uppgiften om du samtidigt också garderobsrensar och inventerar din stil.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Tre saker som de flesta av oss glömmer

Sen finns det en grej, ja eller egentligen tre då, som jag vill slå ett lite extra slag för. Förvaring för sådant som är i förflyttning. Låt mig förklara:

1. En plats för halvsmutsiga kläder

Min erfarenhet är att ofta kastar en kläder som använts en dag i tvättkorgen för att det är brist på rätt förvaring. D v s: de är inte helt rena så därför kan de inte läggas tillbaka i garderoben, men vad ska en göra av dem då? Ja, då är det så enkelt att slentriankasta i tvätten.

Därför vill jag verkligen verkligen slå ett slag för en plats för sådant som inte är rent men heller inte smutsigt. Och det är vad jag har min herrbetjänt till. Du kan också köra på en stol att lägga allt på. Eller skruva upp en drös krokar på väggen. Eller gör en del av din garderob till förvaring för den här kategorin.

Vädringspinne - världens bästa grej

Jag har också en vädringspinne på balkongen. Om du inte har det, och har möjlighet till det - fixa bums! Finns inget bättre!

Det är världens absolut bästa grej för alla som är lite lata och inte tycker att det där med att tvätta och stryka är speciellt kul. Jag hänger ut allt (som inte uppenbart är så fläckigt att det måste tvättas) - och dagen efter är det rent, fräscht och nystruket. Observera också att detta funkar bäst på naturmaterial - ännu ett argument att skippa polyester och annat som blir lite extra svettigt.

2. En plats för sådant som behöver fixas

En grej som jag införde när jag garderobsrensade i början på det här året (januaris utmaning: Garderobsrensning - steg för steg) var att dedikera en låda till sådant som är trasigt eller på annat sätt behöver fixas. Det gör det lättare att få överblick och också laga kläder - och verkligen göra det.

Så fort jag märker ett hål, en fläck som inte gått bort i tvätten eller att en knapp saknas så lägger jag det i fix-lådan. Och sen tar jag tag i flera grejer samtidigt när jag väl lagar - och sparar på så sätt rejält med tid!

3. En plats för sådant som ska flytta vidare

Sen finns det ju grejer som en inser att en växt ur, ledsnat på eller av andra anledningar inte vill eller kan ha kvar (exempelvis att det är för trasigt) - gör en plats för dem också. Jag har en trådback i klädkammaren för sådana plagg. Och sen kikar jag där nästa gång jag ska på ett klädbyte eller ska svänga förbi en second hand. Ja, grejen med att ha en specifik förvaringsplats för det som ska lämnas vidare gör att de sakerna faktiskt inte bara blir liggande längst in i garderoben.

Och angående det här med att vissa saker är alldeles för trasiga och måste kastas, läs gärna mitt inlägg om återvinning för att få koll på hur du ska göra där: Återvinna textil – hur ska jag kasta mina trasiga kläder?

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Några snabba tips för förvaring

 • Stickat gör sig bäst liggande - hänger de kommer de att slitas onödigt mycket över axlarna.

 • Ju bredare galgar desto bättre mår kläderna: så satsa på dem med ordentlig axel.

 • Skoblock i cederträ är mumma för skorna - torkar upp fukt och låter dojan hitta tillbaka till rätt form mellan varven. Låt dock bli skoblocken som består av en fjäder, de förstör istället skorna. (Hela poängen med skoblock är att de ska imitera en fot när din är någon annanstans!)

 • Kläderna mår bättre ju luftigare de förvaras. Och du slipper knöla och skrynkla ner så fort du ska ta något!

 • Satsa på en ångare istället för ett strykjärn. Då kan du fräscha upp och släta till plagg som inte här helt nytvättade. Med ett strykjärn riskerar du nämligen att stryka fast eventuella fläckar. Att hänga in i badrummet när du duschar eller utomhus över natten funkar också bra (den sistnämnda är min favorit och är i princip det enda sättet jag stryker på numera!)

För dig som vill läsa mer

Vill du har fler tips på det här med förvaring?

Jag och Jennie skrev en del om det i vår bok Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode och så vill jag varmt rekommendera bloggen Förvaringsdrottningen.com och alla de böcker som Paulina Draganja också skrivit. D v s finns ingen annan som kan så mycket och har så många smarta tips när det gäller förvaring som just hon!

Hur ser din klädförvaring ut och hur tänker du där? Berätta och dela gärna dina tankar!

Dela gärna också vidare till de du vill ska vara med och glöm inte att vi självklart håller kontakten under #slowfashionutmaningen i sociala medier och här i kommentarsfältet!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Min podcast släpps 3 oktober + tre andra fina grejer

I våras berättade jag I höst släpper jag podcast. Och nu äntligen äntligen har jag ett datum!

3 oktober, d v s om mindre än en vecka släpps “Slow fashion - en podcast om hållbart mode”.

Slow fashion - en podcast om hållbart mode

Första avsnittet heter #1 Beteende  - hur tar en första steget? och gästas av Elin Häggberg, teknikjournalist som driver bloggen teknifik.se och podden Teknikens under. Men hos mig ska hon inte snacka teknik, för det gör hon så förbaskat bra i sina egna kanaler, utan om sin egen klädresa. Ja, Elin är helt enkelt en väldigt vanlig genomsnittlig konsument som det senaste året funderat mycket på sin garderob i allmänhet och på hållbart mode i synnerhet.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Så hon och jag kommer helt enkelt grotta ner oss i beteendeförändringar, att hitta rätt strategier och om att ta sig över den där tröskeln till att börja. Dessutom berättar vi om våra bästa/värsta ursäkter för att inte ta det där steget…

Hållbart mode på ett lättillgängligt sätt

Avsnitten kommer att vara ungefär en halvtimme långa och släppas varje onsdag med start den 3 oktober. Och du kommer att kunna hitta podden i de vanligaste podcastapparna, samt genom mina kanaler.

Första säsongen kommer att vara fem avsnitt - med ett nytt ämne, en ny gäst och nya samarbetspartners varje gång. Och jag kan lova att det är rejält spännande grejer som kommer att avhandlas!

Jag hoppas att det jag vill förmedla genom bloggen också ska märkas i podden. Att kunskap, inspiration och konkreta tips är det du ska känna att du får med dig. Och att hållbart mode ska kännas lättillgängligt, men aldrig förenklat. Just för att det är ett komplext ämne.

Annat skoj i höst att hålla koll på

Förutom podden så händer det en drös andra skojiga grejer närmaste månaderna.

Föreläsningar

Jag föreläser:

28 september, Umeå Fashion Week, Umeå
29 september, Världens snällaste shoppingevent, Jönköping
9 oktober, Stadsbiblioteket, Kristianstad
10 oktober, Stadsbiblioteket, Lund
16 oktober, Uminova eXpression, Umeå
23 oktober, Vackstanäs gymnasium, Södertälje
26 oktober, Ljusdal

(Jag uppdaterar mitt föreläsningschema kontinuerligt, så kika gärna in där lite då och då)

Pressklipp i Umeå

Extra skoj är att två Umeå-tidningar har skrivit om mina föreläsningar imorgon:

Umeå Tidning: Smyckesskaparen föreläser om vikten av hållbart mode
Västerbottens-Kuriren: "Om klimatångest leder till apati är det farligt" (finns på webben idag om du är Plus-medlem, och publiceras i papperstidningen imorgon)

Studiecirkel

Jag tar just nu tillsammans med Bilda Studieförbund fram en webbaserad studiecirkel som vem som helst kommer att kunna gå. Enda kriteriet är att du kan dra ihop ett gäng på ungefär minst fyra personer (blir roligare ju fler en är!)

Cirkelns fyra träffar bestämmer ni själva när och hur de ska ske - om ni ska träffas fysiskt eller göra det helt webbaserat. Du kan bor var som helst och det finns inga krav på förkunskaper (samtidigt som du som är rejält nördig också kommer att ha behållning av studiecirkeln) Ja, jag tror så mycket på det här studiematerialet!

Allt du behöver veta om cirkeln hittar du här:

Slow fashion - vägen till en hållbar garderob

För dig som är i Stockholm kommer jag att hålla en kick off-föreläsning den 7e november som vänder sig till den som vill bli cirkelledare (som ledare är din uppgift i grova drag att vara sammankallande och ha koll på studiematerialet i gruppen, d v s inte så betungande!)

Mer info om allt detta kommer!

Klädbytarevent i Stockholm

Tillsammans med Greenpeace kommer jag att arrangera ett klädbytarevent kvällen den 31 oktober. Inbjudan kommer men skriv gärna upp datumet redan nu!

(Det här eventet är för övrigt ett bra bevis på hur rätt kanaliserad klimatångest kan ge upphov till något konstruktivt. Jag roddade nämligen ihop det här 05.00 när jag för några veckor sedan låg sömnlös. Tur att Greenpeace peppade igång på samma grej!)

Kommer vi ses någonstans i höst? Och har du något särskilt som du är taggad på att jag ska ge mig i kast med? En fråga du vill ha svar på, en plats du vill att jag ska åka till eller något helt nytt medie som jag borde utforska. Podden är ju ett resultat av att ni var flera förra året som peppade mig! Så er inspiration hjälper mig massor!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Så minskade jag mina koldioxidutsläpp med 2700 kg på bara ett år

Jag har tidigare skrivit om hur jag totalt ändrade synsätt till det här med att flyga i början på det här året (Klimatångest och att flyga). Från att ha förnekat, försvarat och bortförklarat flygets rejält pissiga påverkan på miljön - och mitt eget ansvar i detta - så hände något med mig. Jag fick på mig ett par nya glasögon.

2018 - året när jag fick på mig ett par nya glasögon

Det är genom de glasögonen jag har sett världen det här året. Det som förra året kändes helt rimligt (flyga när jag behövde) känns idag helt orimligt. Och det som är så förbaskat häftigt är att jag inte är ensam om att ha fått de här glasögonen det här året.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Jag har börjat prata om det här med kompisar och andra i min närhet. Personer som jag aldrig trodde skulle tänka de här tankarna - men så visar det sig att de har funderat och funderar på precis samma sätt som jag. Tänk att vi just nu är många som går igenom samma process!

Nästan hälften av mina utsläpp var flygrelaterade 2017

För det är så jag ser på det här: en process. Från att aldrig reflekterat (samt trängt undan) till att nu verkligen fundera på om flyg någonsin är nödvändigt. Det som gjorde att polletten trillade ner hos mig var att jag gjorde ett test på Klimatkontot.se - och där insåg att nästan hälften av alla mina utsläpp var flygrelaterade.

Jag har alltid tänkt “jag lever så bra i övrigt att flyg är okej“. Men testet visade svart på vitt: det spelar ingen roll om jag källsorterar, inte äter kött eller gör något annat bra för miljön. Det står inte i paritet till flygets utsläpp ändå. Ja, helt krasst så insåg jag att om jag så är vegetarian i resten av mitt liv så är det helt i onödan om jag sedan flyger så fort jag ska någonstans.

I början på det här året bestämde jag mig därför för att minska mitt flygande (jag är ju ingen person som triggas av förbud, så att minska kändes härligast) och så här ser det ut hittills:

Mina flygresor 2017

 • Gran Canaria, Kanarieöarna (semester)

 • Åre (jobb)

 • Vilhelmina (jobb)

 • Chisinau, Moldavien (jobb)

 • Berlin, Tyskland (semester)

 • Gällivare (jobb)

Alla resor från Stockholm. Observera också att jag var gravid samt hade nyfödd bebis nästan halva förra året också, annars hade jag eventuellt flugit ännu mer….

Mina flygresor 2018 - hittills

 • Torshavn, Färöarna (semester)

Som det ser ut nu kommer Färöarna att bli min enda flygresa det här året. Resan bestämdes redan förra året (det var en släktresa), och hade vi planerat i år hade det kanske blivit något annat. Däremot har jag slagit i taket med mitt SJ Prio-kort. Har på allvar aldrig åkt så mycket tåg som i år!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Min utsläppsminskning - 2700 kilo koldioxid!

När jag sedan räknar ut via Klimatsmartsemester.se vad alla dessa resor släpper ut via flyget så har jag bara under det här året minskat mina utsläpp med 2700 kilo koldioxid!

Och det var egentligen inte ens speciellt svårt.

Det ska också sägas att jag då inte ens åkte till Bangkok (vilket jag nästan har gjort varje år de senaste 9 åren för produktionsbesök, en resa dit är nämligen bara det 2700 kilo koldioxid…) Och resan jag gjorde till Färöarna släppte ut över 500 kilo….

Nästa år: Flygfritt2019

Nästa år tänker jag därför kliva på ytterligare en utmaning: jag ska inte flyga alls. Ja, jag känner mig redo att ta det här ett steg längre. 2018:s mål var att minska mina flygresor, och det som i början kändes lite som en uppoffring känns nu som det enda rätta. Jag tror att den processen har skett i takt med att de där nya glasögonen har växt fast mer och mer på min näsa. Och som det ser ut nu kommer de alltid att vara kvar där.

Privat kommer det bli lätt, svårigheten ligger i eventuella jobbresor. Men å andra sidan har det gått jättebra att åka tåg överallt i år. Det är om jag skulle få en fråga om att göra något utomlands som det eventuellt skulle bli klurigt. Men där jag är nu i huvudet så känns det som att jag antingen kommer att tacka nej eller hitta en tåglösning (och att det i så fall är värt typ 40 timmar med tåg!)

Allt är en process - viktigt att vara ödmjuk inför det

Jag är i varje fall taggad på allt det här nya, och ytterligare en spännande upplevelse av det här året och mitt eget flyguppvaknande är att jag har blivit påmind om hur alla sådana här processer ser och måste se ut. Något jag skrivit om här: Så påverkar du din omgivning till mer hållbara val.

Det som jag har gjort det här året när det gäller resor har definitivt varit självklart för många länge (och som säkert tittat lite snett på mig när jag pratat hållbarhet och sedan flugit utomlands gång på gång), men för att det ska skapas verklig förändring måste en göra hela processen själv. Ingen annan kan sätta de där glasögonen på en och det är en helt personlig resa. Och det är viktigt att komma ihåg.

Foto

Tillsammans inspirerar vi varandra och andra

Jag försöker minnas det när jag pratar, skriver och föreläser om det som är så självklart för mig: hållbart mode. Vi är alla olika och vi är mottagliga för olika saker på olika sätt och vid olika tillfällen. Det är därför viktigt att vara både ödmjuk och respektfull inför det. Och inför andra.

Det finns massvis med områden där min hållbarhetspollett inte trillat ner. Men kanske nästa år. Eller om 5 år. Och det är okej.

Det gäller oss alla. Så därför kan och ska vi som har de där härliga glasögonen aldrig göra annat än att bjuda in och vara så inspirerande och peppiga som det bara går. För att fler ska vilja haka på.

Och vi ska aldrig döma eller fördöma. Än hur mycket en kanske vill det. Istället ska vi alltid bara visa på det goda exemplet.

Haka på #flygfritt 2019 du också!

Så med det sagt: vilka vill haka på mig i Vi håller oss på jorden? Det kommer bli kul!

Gå gärna in här och läs mer: www.vihallerosspajorden.se (Du hittar en intervju med mig där också: En av 100 000: Johanna Nilsson) samt anmäl dig till Facebook-eventet här: Flygfritt 2019. Sprid också gärna vidare. Målet är 100 000 svenskar som avstår flyget 2019!

Flyget är min senast “se världen genom ett par nya glasögon“ - vad är din? Berätta! Det behöver inte vara så stort, det kan också vara mindre i stil med min senaste aha-upplevelse “Oj vad mycket plastfolie jag använder, kanske jag borde sluta med pga svårt att återvinna“.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Dagens slow fashion-outfit - höstgrönt och mörkgrått

Septembersol men lite kallt i luften: giller det ändå så mycket. Att gå utan jacka men ändå kunna ta på sig de där fina varmare tröjorna eller byxorna. Ja, de där plaggen som faktiskt är lite roliga att ta på sig efter en varm sommar.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Byxorna är jag så himla glad över! Tänk att de till slut ändå hamnade i min ägo. Jag såg de nämligen i början på klädbytet jag arrangerade i juli. Men i egenskap av arrangör är det ju inte okej att haffa plagg innan alla andra, så jag tänkt: “jaja, hoppas någon annan blir lycklig istället“.

Men så låg de där kvar i slutet ändå. Ingen ville ha dem. Låter så himla sorgligt, men jag blev verkligen jublande glad!

Byxorna är i ylle och är mest troligt från 80-talet. Så de har säkert haft många ägare under årens lopp! Önskar så jag visste hela historien, för det är ju verkligen något jag tycker adderar till värdet i ett plagg: veta vad det har gjort, har varit och tillsammans med vem.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Tröjan är från ett märke jag sålde i min butik: Garments by Bei. Bei startades av min kompis som ett fantastiskt fint hobbyprojekt men finns inte kvar längre. Jag vet dock att hon har några grejer kvar i lager, så om du är peppad på att haffa säg till så kopplar jag ihop er.

Jag har ju flera plagg från det märket och jag måste säga att de är bland mina bästa alla kategorier. Är sydda i en bomulls/lyocell-mix av resttyger och har ett så himla fint fall. Helt enkelt ett plagg jag använt flitigt de senaste tre åren p g a så skönt att bara slänga på sig.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Mörkgrå tröja från Garments by Bei, sydd av resttyger // Gröna yllebyxor från klädbyte // Armband UMEÅ från mitt eget smyckesmärke JohannaN // Skor köpta i Berlin för drygt 5 år sen, inte av ett hållbart och schysst märke

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Apropå något helt annat: nästa vecka drar jag iväg på föreläsningsturné (om en kan räkna två städer som turné?!) Fredag 28 sep hittas jag i Umeå och lördag 29 sep i Jönköping. Och sedan den 9 och 10 oktober är det dags igen, då blir det stadsbiblioteken i Kristianstad och Lund. Ska bli så himla roligt!

Som om det sen inte är nog med roligheter så släpps min podcast den 3 oktober - d v s så mycket skoj att se framemot.

Ses vi någonstans i höst? Och har du några tankar eller önskemål om podcasten? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hur hållbara är H&M?

För två veckor sedan skrev jag mitt första inlägg i serien Hur hållbara är olika företag?. Och jag blev helt överrumplad av hur många ni var som läste och spred vidare Hur hållbara är Lindex?. Tack snälla - jag är så glad och tacksam för er pepp! Och jag ska inte sticka under stol med att ert fina mottagande gjorde mig rejält taggad att fortsätta. Så här kommer min nästa granskning, och det företag flest av er önskade att jag skulle kika närmare på var: H&M.

Här kan du läsa mer om hur min granskning går till: vilka mina källor är, vad jag tittar efter samt mer om min utgångspunkt om att alltid vara så nyanserad och saklig som bara är möjligt.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Transparens och kommunikation

H&M pratar överlag mycket om hållbarhet, och för den som vill läsa mer finns en hel del att spana in på deras hemsida. Om du klickar dig in via hm.com blir du omdirigerad till H&M-gruppens hemsida: där alla deras varumärken ingår: COS, Monki, Weekday, & Other Stories, Cheap Monday och Arket. Och vad jag förstår så avser all deras hållbarhetsinfo alltså alla dessa märken/butiker.

De presenterar bland annat en sammanfattning av sitt hållbarhetsarbete för 2017, redovisar öppet sin leverantörslista med fullständiga adresser samt ger bakgrundsfakta till en del saker som är bra att ha koll på: exempelvis att H&M själva inte äger några fabriker samt vilka utmaningar de står inför.

Jag upplever att H&M pratar om många olika aspekter av hållbarhet för den som vill läsa, men det finns såklart delar som jag gärna hade sett en ännu tydligare transparens runt. Hur är det egentligen med arbetsvillkoren och lönerna på deras fabriker? Och på vilket sätt tar de sig an deras affärsidés grundbult: snabb (över)konsumtion?

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Material

H&M har satt ett ambitiöst mål om att 2030 ska allt deras material komma från återvunna eller på annat sätt hållbara källor. Och senast 2020 ska all deras bomull komma från hållbara källor. H&M räknar in BCI i detta, men de märker inte upp sina plagg med detta. Vilket jag tycker är guld! Jag ska förklara varför:

Jag har ju tidigare skrivit mycket om hur kritisk jag är till BCI, Better Cotton Initiative, och den huvudsakliga anledningen är hur BCI kommuniceras ut till oss kunder. Många kedjor märker upp produkter med BCI-bomull som ett hållbart val (exempelvis Lindex och Åhlens) - vilket gör det väldigt lätt att som konsument tro att BCI är samma sak som striktare märkningar som exempelvis GOTS. Det är den inte. Och det är den tvetydigheten jag vänder mig emot - att BCI används som alibi för hållbarhet.

Däremot är BCI ett bra initiativ i sig, d v s det BCI gör är att rensa upp i en extremt smutsig konventionell bomullsindustri på ett storskaligt sätt. Och det är här H&M står ut! De är världens största uppköpare av BCI och näst största av ekologisk samt återvunnen bomull men märker inte upp sina plagg med detta. D v s de agerar, men snackar inte (och drar därför inte samma billiga marknadsföringspoänger som flera andra kedjor gör) - tack för det!

Hennes och Mauritz hållbarhet och miljö

Min uppfattning är att H&M generellt supportar mycket forskning inom materialområdet och är med och driver utveckling och innovation (ett exempel när det gäller textilåtervinning) Mer om vilka typer av material det kan vara skriver de själva här: Hållbara material.

Och deras kollektion Conscious Exclusive (som släpps en gång per år) brukar vara roliga bevis på vad som är möjligt rent innovationsmässigt!

Idag är 35 % av deras totala försäljningsvolym “återvunna eller mer hållbara material”. Så det som dominerar (65%) i butikerna är alltså konventionella inte-så-hållbara-material. Däremot uppskattar jag deras transparens runt detta: där de öppet visar utvecklingen. 2015 var siffran 20 %, 2016 26 % och 2017 alltså 35 %. Det går ju inte direkt vrålfort, men framåt i alla fall!

De bomullsplagg som består av ekologisk bomull är alla certifierade av en tredje part, som GOTS (Global Organic Textile Standard) eller OCS (Organic Cotton Standard). Men de skyltar inte med detta, utan märker bara de plaggen med “H&M Conscious” samt “ekologisk bomull“.

(Om du vill grotta ner dig i det här med material överlag har jag skrivit några rejält fördjupande materialguider här på bloggen)

H&M hållbarhetsarbete

Arbetsvillkor

H&M har också när det gäller arbetsvillkor och löner gått ut med ett ambitiöst mål - vilket i sig är bättre än många andra i samma bransch.

2013 lovade de levnadslöner hos sina viktigaste leverantörer till 2018, men tyvärr verkar det målet inte nås. Något Fair Action skrivit bra om: Tio frågor och svar om H&M:s löfte om rättvisa löner.

H&M menar själva att deras arbete med löner bland annat handlar om att påverka lagstiftning:

“För att verkligen kunna göra skillnad inom textilindustrin måste vi även få med oss nationella politiker på regeringsnivå. Det är de som fastställer minimilönerna, beslutar om arbetsrättslagar och avgör när lönerevisioner ska ske. Tack vare vår storlek kan vi ha en dialog direkt med den styrande regeringen i länderna där våra produkter tillverkas.
— Hm.com

Arbetsvillkor och löner är alltså ett pågående (långsamt) arbete - och H&M har stora ambitioner om detta ”Vår vision är, och har alltid varit,  att alla textilarbetare ska kunna leva på sin lön”. Men vad det betyder i dagsläget, ja, det är något helt annat. Exempelvis har Fair Action (som granskar och sätter press på företag för bättre arbetsvillkor och levnadslöner) bara det senaste året skrivit bland annat detta:

Jag vill i detta dock lyfta en sak som jag tycker är superviktig: H&M är absolut inte bra, men de är inte ensamt värst. Oftast handlar medias granskningar om H&M för att de är ett stort (svenskt) dominerande bolag. Men det betyder också att många andra företag kan flyga lite under radarn då jag upplever att H&M får klä skott för all skit som förekommer i den här branschen.

Det är absolut med rätta H&M, och det vill jag poängtera!, ska få all kritik de får. Men jag önskar att debatten kunde innefatta alla företag och branschen i stort. Så tro aldrig att de företag du hör mindre om är bättre, snarare kan det kanske vara tvärtom. D v s till viss del tror jag att H&M:s hållbarhetsarbete har uppkommit och utvecklats tack vare medias och konsumenternas tryck efter olika granskningar! Jag har utvecklat den här tanken lite mer i det här inlägget: Kan vi prata om fler företag än bara H&M?, läs gärna det!

Hållbart mode H&M Conscious collection

Vad är H&M bra på?

 • De hållbarhetsmärker inte sina plagg som innehåller BCI-bomull - något jag tycker är hedervärt. D v s de agerar bakom kulisserna men marknadsför inte detta specifikt mot kund. Min uppfattning är också att H&M ligger i framkant bland de största kedjorna när det gäller uttalade mål och att det överlag händer mycket på hållbarhetsområdet hos dem. Men att det ännu inte är, på långa vägar, utrullat storskaligt och ut till oss kunder än. Men att ambitionen ändå finns internt.

 • Mycket av det som sker inom materialinnovation et cetera skulle (eventuellt) inte vara möjligt utan H&M:s muskler och storlek.

 • Schysstare och mer hållbara material till en prislapp som de flesta har råd med. En kan säga att H&M tillgängliggör badkläder i återvunnen polyester och en t-shirt i ekologisk bomull och så vidare för fler än bara de med en större plånbok. MEN:

  OBS! Bättre material i alla ära, men låga priser betyder i princip alltid att någon annan får betala det verkliga priset, exempelvis att den som har sytt dina badkläder inte har fått en lön som går att leva på. MEN en hög prislapp betyder i sin tur inte att saker har gått rätt till: det finns nämligen ingen relation mellan pris och ansvar & kvalitet. Glöm aldrig det! (En del av H&M:s låga priser går också att härröra till vilka volymer de köper in)

Vad vill jag att H&M blir bättre på?

 • Levnadslön istället för minimilön. Och att H&M lever upp till sitt löfte!

 • Att de snabbar på sitt hållbarhetsarbete - de rör sig framåt men det går alldeles för långsamt!

 • Att de reflekterar och aktivt arbetar för att minska den överkonsumtion de bidrar till. Det spelar faktiskt ingen roll hur mycket de pratar hållbarhet när allt i slutändan handlar om att få oss konsumenter att köpa så mycket och så ofta som möjligt. För det är ju så fast fashion funkar.

H&M är världens näst största modeföretag (Inditex som äger bland annat Zara är större) - och med storlek kommer makt. Minsta lilla positiva förändring hos dem för mer hållbarhet får en enorm effekt - vilket självklart är fantastiskt! Men det betyder också att allt mindre bra också får vansinnigt stor genomslagskraft. Och till stor del handlar ju de problem som H&M nu arbetar hårt för att lösa, om saker de själva skapat och ständigt skapar….

Självklart finns det mycket mer att säga och kika på, så om du har någon tanke, fråga eller input när det gäller H&M och deras hållbarhetsarbete, tveka inte att lämna en kommentar! 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hållbar garderob - minimera och förlänga

Hållbart mode? Var börjar jag?

1. Köp mindre grejer och 2. Använd det du har.

Svårare än så behöver det inte vara till att börja med. För grejen är den: vi köper alldeles för mycket och vi använder allt alldeles för kort stund. Så varje person som bryter det desto gladare blir planeten.

Minimera och förlänga

Och du, det här behöver inte handla om bli minimalist. Gillar du att shoppa mycket och tröttnar fort? Handla second hand, styr klädbyten och hyr! D v s se på dig själv som en liten liten kugg i plaggets totala livslängd - de bor hos dig ett tag innan de flyttar vidare!

Om ni inte trivs så bra ihop att det blir livslång kärlek förstås.

Vad är dina tankar om det? Berätta och dela gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.