JohannaN firar 8 år med 20 % rabatt

Detta inlägg är ett reklamsamarbete med JohannaN

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

I februari 2009 sedan startade jag mitt smyckesmärke JohannaN, och att det nu har gått hela 8 år måste såklart firas! 

Så därför kör vi 20 % på alla smycken (dock inte FATTA) i webshopen (samt på Replik) fram till imorgon måndag 27 februari kl 23.59. Ange kod LYCKORUS i kassan bara!

Till webshopen: www.johanna-n.com

Och ni som känner mig vet ju att jag är en stark motståndare till rea och priskampanjer, så mer än 20 % rabatt kommer det alltså aldrig någonsin att bli hos JohannaN - bara så du vet. (Mina tankar om det här med rea har jag skrivit om tidigare här: Fuck Black Friday och Varför JohannaN inte har sommarrea)

För säkerhets skull annonsmärker jag det här inlägget: just för att jag rätt uppenbart gör reklam för mitt eget smyckesmärke och min butik. Överdrivet kanske du tycker? Ja, men rätt ska vara rätt enligt Konsumentverket. Mer om hur jag arbetar hittar du här: PR, press och samarbeten.

Gravid - och om att vara konstant bakis i flera månader

För en tid sedan berättade jag det här: En parvel säger hej!. Och nu när det är mindre än en och en halv månad kvar tills kiddot faktiskt flyttar ut från min mage och säger hej till världen vill jag berätta lite om min höst.

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Fascination och tacksamhet

En höst som faktiskt inte var så härlig och lättsam. Men som jag inte kunde prata om där och då. Det fanns dagar när jag allra helst bara ville dra täcket över huvudet. För att jag kände mig, helt ärligt, rätt sjuk. 

Jag är egentligen helt förundrad och fascinerad över hela det här fenomenet med att vara gravid. Att det överhuvudtaget är så här alla nya människor skapas på jorden har jag extremt svårt att förstå.

Och att prova på den här erfarenheten, något som hela tiden har legat och fortfarande ligger väldigt långt utanför min trygghetszon, är så extremt mäktigt och läskigt. Samt att den här lilla nya människan faktiskt ska flytta in hemma hos mig, i min lägenhet - någon jag liksom har skapat helt själv från scratch! Det är häftigt!

Och jag vet att jag haft sådan tur: allt har flutit på utan problem och komplikationer. Personen i magen växer och mår väldans fint. Och jag vet också att jag kunde ha mått så jädra mycket sämre än vad jag har gjort. Men lik förbaskat har det inte varit en walk-in-the-park.

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Att antalet krämpor kunde vara så många

För om vi säger såhär: jag har nu förstått att ungefär 80 olika krämpor är fullt normalt att få som gravid (att det var så många var det ingen som sa något om innan). Yes, det är en diger lista att bocka av. Och jag som bara har haft cirka 8 av de här kan och bör därför vara, typ, tacksam.

Men jag tänker ändå gnälla lite. Just för att alla av det manliga könet kommer så lindrigt undan i det här med barnablivande. Och för att ja, det är trixigt att både ha stora drömmar och ambitioner om sitt jobbliv samtidigt som att en också vill det här privat. För, de flesta dagar sedan i augusti har mitt privatliv absolut påverkat mitt jobbliv. Och då snackar vi tyvärr inte på något direkt positivt sätt.

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Min höst - konstant bakis

Jag började augusti månad med känna mig totalt utarbetad. Och hade jag inte vetat vad min förlamande trötthet berodde på (ett millimeterstort yngel) hade jag på allvar varit orolig om att jag bränt ut mig. 

Vissa dagar när jag kunde jobba hemifrån fixade jag 1-2 timmar framför datorn och sedan behövde jag sova. När jag var i butiken satt jag istället helt apatisk mellan kunderna och bara stirrade in i väggen. Jag som vanligtvis tar tillvara på varje jobbminut.

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Och så mådde jag illa. Om du någon gång har varit bakis så fattar du hur det känns. Och så multiplicerar du det med 60. Två månader i sträck mådde jag illa mer eller mindre dygnet runt. Det var helt ärligt jävligt pissigt.

Jag kräktes inte, men hade svårt att äta och till viss del att sova emellanåt. Och ja, humöret och livsglädjen, de påverkades såklart också... (så det här med att gravida får humörsvängningar - i mitt fall har det nog mycket handlat om mitt allmänna mående. Att må illa tär som fasen på humöret....

Därefter blev det lite highlife i två månader - jag mådde prima helt enkelt. Sen kom illamåendet tillbaka. Lagom till julhandeln - min mest hektiska period på året. Heja! Dock mindre och verkligen inte varje dag, men ändå där lite då och då. 

Och så halsbränna på det (samma sak där: inte så farligt att ha det i  en dag. Men mer eller mindre varje dag i flera månader är inte kul). Samt lite ont i ryggen också.

Men ja, det kunde ha varit värre. 

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Men det kunde ha varit värre

Det finns ju så många saker jag inte haft: foglossning, kräkningar, järnbrist, svimningar, blödningar och så allt annat som också kan hända.

Fast om det är något jag är tacksam för, är att jag har planerat det här året utifrån ett worst-case-scenario. Jag hade aldrig någon rosenskimrande bild av det här med att vara gravid och inte heller har jag det med livet med bebis. Och det har hittills räddat mig. Och gjort allt så mycket lättare, och enklare att förutse.

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Mina senaste månader har såklart varit en hel del olika känslor. Förundran: över att kroppen ändå är så vansinnigt mäktig som kan styra upp det här, och att allt hittills har gått så bra med en bebis som lever och mår fint i magen. Men också ynklighet över att jag har känt mig så liten när jag mått som värst. Men samtidigt såklart en dos rationalism: det är ju givetvis fullt naturligt och logiskt med alla krämpor utifrån allt som händer i kroppen. 

Även om jag inte kan släppa tanken på att det ändå är lite orättvist att alla killar som också ger sig in i det här inte behöver planera sina jobbliv lika minutiöst...

Så tips, om du har tänkt att ge dig in i något liknande: planering is the shit! (särskilt om du är din egen arbetsgivare....)

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Självtvivel och om att vända tanken

Sämre dagar kan jag verkligen känna: vem är jag att komma här och hävda att jag kan hållbart mode, entreprenörskap och allt det där andra som jag säger att jag är bra på? Jag kan ju absolut inte mest i världen, så hur kan jag ens aspirera på att var någon slags sakkunnig eller ännu värre expert?

Och, när ska andra syna bluffen? 

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Men så inser jag: visst, allt det här stämmer. Jag kan verkligen inte mest i världen när det gäller de här ämnena. Men däremot är det ingen annan som kan, tänker eller förmedlar det jag gör på exakt samma sätt. Just för att jag är jag. För att jag är helt unik. Och därmed kan ingen annan göra exakt det jag gör (precis som att jag inte kan kopiera någon annan). 

Och detsamma gäller såklart också dig. Ingen annan är ju du. Och det du gör är unikt. Så oavsett hur liten en känner sig emellanåt så behövs du. För visst, du kan inte mest, men du gör det du gör allra bäst. Och det kan ingen ta ifrån dig. Eller mig. Och det är rätt skönt att känna att i just det egna hörnet finns ingen konkurrens: för ingen annan är ju lika bra på att vara du som du är!

Rätt logiskt egentligen. Men ändå så förbannat svårt att komma ihåg när tvivlet sätter in.

Vad gör du för att vända tankarna när självtvivlet sätter in?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Ull - allt du vill veta och lite till

Det snackas mycket om att välja kläder av bra kvalitet och i bra material, men vad betyder det egentligen? Det är helt enkelt lite av en djungel. Exempelvis något så vanligt som ull, vad är det? Vad är det bra för? Och vad är skötselråden?

Exakt allt det här svarar jag på i den här guiden: 

 • Vad är ull?
 • Vad är skillnaden på ull och ylle?
 • Varför ska du välja ull?
 • Vad är de bästa skötselråden för ull?
 • Varför noppar sig ull?
 • Hur tar du bort nopporna?
 • Varför kliar ull?
 • Vad betyder mulesing?
 • Ekologisk ull - vad menas med det?
 • Vad menas med återvunnen ull?
 • Är det sant att nästan all svensk ull bränns upp?
 • Och vad ska du tänka på när du köper yllekläder?

Jag har nämligen samlat allt det jag vet, tagit reda på och fått veta om ull genom åren - och du, om det är något du funderar på och inte får svar på här, lämna en kommentar!

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Så, här kommer guiden till allt du vill och behöver veta om ull:

Vad är ull?

Ull är en naturfiber och är helt enkelt hår från ett djur. Den mesta ullen kommer från får, men lama, alpacka, get och kanin förekommer också. Och några vanliga begrepp där är: kashmir (get), angora (kanin) och merino (får).

Vad är skillnaden på ylle och ull?

Ull är själva fibern och ylle är tyget. D v s din ylletröja är gjord av ull.

Varför välja ull?

Ull är ett av de smartaste funktionsmaterialen som finns: det håller dig varm och torr, men ser samtidigt till att du inte blir svettig. Ull andas, precis som alla naturmaterial, och har också temperaturreglerande egenskaper (rätt självklart: att vara ett får under sommaren eller i varmt klimat hade varit olidligt annars!) Så att bära ullstrumpor även när det är varmt är inte så konstigt som det kanske låter!

Personligen tycker jag ull är ett material som förtjänar så mycket mer respekt än vad det faktiskt får: det är slitstarkt, funktionellt och ur miljösynpunkt bättre än mycket annat (exempelvis bomull.. just sayin'). Däremot är det som med så mycket annat bra att vara kritisk: så tänk gärna ett varv extra på djurförhållandena vid produktion (och vilka djuretiska frågor det kan väcka).

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Bästa skötselråden för ull?

Jag som är rätt lat tycker att ull är förträffligt av den enkla anledningen att det är superlätt att ta hand om. Så här gör du:

Vädra!

Ull renar sig själv – så häng utomhus vid fuktigt väder och du har ett rent och fräscht plagg dagen efter. (Rätt logiskt: när ullen sitter fast på djuret så är det klart att de inte schamponerar sig själv tre gånger i veckan, de går ju utomhus och håller sig fräscha ändå!)

Tvätta i enzymfritt tvättmedel

När du väl måste tvätta (max en gång i månaden, men allra helst en gång per år) ska du använda ett tvättmedel speciellt anpassat för ull. Anledningen är att vanliga tvättmedel är gjorda för att käka upp proteiner, d v s det våra vanligaste fläckar består av (ägg, mjölk, blod etcetera).

Och då djurfibrer, som ylle och även siden, är just proteiner kommer det vanliga tvättmedlet sakta men säkert äta upp plagget. Ett tvättmedel jag personligen tycker är superbra, och som dessutom är ekocertifierat och funkar för både handtvätt och maskin är: Tangent GC – ull- och sidentvättmedel. Allra bäst är att tvätta ull för hand, men maskin fungerar också. Välj då ylle- eller handtvättsprogrammet. 

Plantorka och forma plagget

När du väl tvättar ditt plagg, se då till att torka plagget liggande så att det inte hänger ut sig på något konstigt sätt på en galge. Och forma plagget! D v s dra försiktigt i plagget när det är fuktigt för att behålla storleken och formen (min mamma gjorde så med mina ylletröjor när jag var liten och jag växte typ aldrig ur dem eftersom det gick att göra dem lite större på det här sättet!)

Förvara liggande

Precis som att du inte ska torka nytvättade ylleplagg på galge ska du inte heller förvara dem så. Vik ihop och förvara liggande så håller de såväl formen som kvaliteten längre. Och lägg gärna en bit cederträ i närheten - det förhindrar ohyra.

Undvik ohyra

Om du bor i ett gammalt hus finns det en risk att det finns ohyra, som exempelvis pälsängrar och mal, ska du bunkra upp lite extra med cederträ. Det här handlar alltså inte om personlig hygien eller hur bra du är på att städa, utan snarare om att gamla kåkar drar åt sig konstiga saker i väggarna.

Samt att du också kan frysa plagget några gånger om du misstänker ohyra, för då dör såväl kryp som eventuella ägg. Perfekt om du exempelvis handlar en del på second hand och vill vara på den säkra sidan när du kommer hem med fynden!

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Varför noppar ull?

Att yllekläder noppar betyder egentligen att ullfibern kryper ut från själva stickningen och lägger sig utanpå plagget istället. Anledningarna kan vara flera:

Dålig kvalitet

Ju kortare ullfibrer som används desto mer benägna är fibrerna att lossna, och då noppar plagget lättare. Och längre fibrer betyder, när det gäller textil, bättre kvalitet.

Men bara för att ett plagg noppar så behöver det inte betyda dålig kvalitet, utan det finns så många olika faktorer som spelar in:

Vilket garn som använts

Och här snackar vi alltifrån spinningsteknik, d v s processen att göra ull till ett färdigt garn, till hur mjukt det är. Generellt kan det sägas att ju gosigare ett ylleplagg är, desto mer benäget kommer det vara att noppa. Så ju mjukare ull, desto mer noppor. Vilket kan vara värt att tänka på i butik! (läs: ju strävare ull, och därmed ”kliigare”, desto mindre noppor och desto längre livslängd på plagget)

Vilken stickteknik som använts

Ett slätstickat ylleplagg kommer att noppa mindre än ett strukturstickat. Anledningen är att friktion skapar noppor, och friktion är exakt vad som sker med exempelvis en fiskbensmönstrad tröja där stickningen nöter på sig själv.

Hur energisk du som person är

Ok, låter helkonstigt, men är sant. Om du är en person som svänger mycket med armarna när du går, ja då kommer din tröja att noppas just där. Friktion som sagt! Precis som om du brukar ha en väska som hänger och slänger mot ylletröjan eller något annat som gnuggar ullen!

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Hur tar en bort noppor?

Noppor går som sagt att till viss del att undvika, men kanske inte helt. Och då är det fint att veta att de givetvis går att ta bort. Var dock rejält försiktig så att du inte skadar själva plagget. Det här är några bra sätt:

Pilla bort dem

Många noppor lägger sig ovanpå plagget som lösa ullbollar, och då är det bara att dra bort dem med fingrarna.

Använd en noppborttagare

En liten elektrisk maskin som går att köpa på de flesta varuhus.

Ett rakblad och en kam

Kamma upp nopporna försiktigt och raka sedan av dem. Använd kammen som skydd för att inte skada plagget.

Varför kliar ull?

Ullfibern kan till viss del liknas med en mängd hakar/metkrokar, och det är de som gör att det kliar. Och, precis som med nopporna, så gäller följande: ju gosigare och mjukare ull, desto mindre kli. Och ju strävare och hårdare ull (och därmed längre livslängd) desto mer kli. Så om du letar ett ylleplagg att ha resten av livet får du nog leva med lite kli!

Ett tips här om du har ett kliande plagg är att tvätta det (se ovan för tvättråd): då plattas fibrerna till och ”hakarna” lägger sig ner. Och därmed kommer en del av kliandet att försvinna.

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Vad betyder mulesing?

Mulesing är att hud runt fårens rumpa klipps bort för att förebygga angrepp från blåflugor som samlas i den avföring som ofta fastnar i pälsen. Metoden används främst på merinofår i Australien. Merinofåren är framavlade för att kunna producera så mycket ull som möjligt och har därför en större mängd hud som tenderar att vara lös och rynka sig på fåren.

Förespråkare av mulesing säger att om inte ingreppet utförs så utsätts djuren för onödigt lidande när blåflugan angriper dem. Medan djurrättsorganisationer å sin sida kritiserar ingreppet hårt då ingen bedövning används. Mulesing var för något år sedan en rejält het potatis och gjorde att flera stora företag antingen bojkottar australiensisk merinoull eller kräver intyg på att mulesing inte förekommer.

Men fråga alltid i butik om du är osäker om mulesing använts eller inte – för bara för att det uppmärksammades så stort för några år sedan, gör inte att det försvann från våra butiker!

Vad betyder ekologisk ull?

Ekologisk ull brukar vanligtvis benämnas som ull från en ekologisk djurbesättning, d v s att de har fått i sig ekologiskt foder och bete samt inte utsatts för andra märkliga tillsatser och kemikalier. Det behöver dock inte säga något om hur ullen har behandlats - så kolla gärna lite extra på det och fråga efter exempelvis obehandlad ull om ekologiskt och så giftfritt som möjligt är viktigt för dig. 

Värt att nämna här är att ekologisk ull är himla svårt att hitta. Så även om många märken gärna skulle vilja tillverka sina plagg i ekologisk ull så är det lättare sagt än gjort. Det finns helt enkelt inte tillräckligt stor tillgång och inte heller i tillräckligt bra kvalitet. Och som ni vet, hållbarhet och kvalitet är alltid en avvägning, och tyvärr lirar de inte heller helt samstämmigt alla gånger!

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Vad betyder återvunnen ull?

En del plagg som finns på marknaden idag är gjorda i återvunnen ull, vilket såklart är en himla smart grej. Men värt att notera är att varje gång en textilfiber återvinns så blir den kortare och tappar en del av sin kvalitet. Så en tröja i återvunnen ull kommer, tyvärr, aldrig att hålla lika länge som en gjord av riktigt bra nyproducerad ull med rejält långa fibrer. Bara så att du vet.

Svensk ull?

Den största delen ull i Sverige idag bränns tyvärr upp och används därmed inte till något - istället importerar vi ylle från andra länder. Vilket såklart är ett helt vansinnigt resursslöseri! Anledningarna är flera, bl a att det är svårt att få ekonomi i att förädla ullen. Så därför tas idag uppskattningsvis endast 10-15 % av all ull i Sverige tillvara.

Vilket såklart känns himla trist! (Så gissa hur glad jag blev när jag dök på en drös finfina halsdukar, mössor och vantar gjord på ull från Öland, Småland och Blekinge när jag letade vinterfina grejer till min butik Replik för några månader sedan: Accessoarer av svensk ull

Ullen i dessa produkter tvättas och spinns i Belgien (för tyvärr har vi inte direkt en uppsjö av spinnerier i Sverige) och stickas sedan till plagg småskaligt i två familjeföretag i Litauen samt Estland)

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Mina bästa köptips när du ska handla ylle!

Som med alla köpbeslut är det ett avvägning mellan hållbarhet, kvalitet och design. Så köp bara sådant som du verkligen gillar och vill ha, tänk snyggt och bekvämt!

Köp 100 % ull och skippa sådant som är uppblandat med skitmaterial som akryl och polyamid. Om du inte köper strumpor förstås: då är det snarare smart att köpa sådant som är uppblandat eftersom strumpor slits så förbaskat fort (och exempelvis polyamid och elastan gör att strumporna håller passform och går sönder långsammare)

Och är du väldigt känslig för att ull kliar ska du såklart välja de mjukare plaggen även om deras livslängd kommer att vara lite kortare, för det viktigaste är ju att du använder det.

Men exakt vad och hur du väljer när du köper ylle är givetvis helt upp till dig!

Tyckte du om det här inlägget?

Mina andra materialguider hittar du här: Material

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer på samma tema, får du mer än gärna stötta mig antingen genom att bli månadsgivare eller genom en engångssumma. Alla bidrag möjliggör nämligen för mig att lägga ännu mer tid på att kunna skapa material - som alltid kommer att vara gratis för dig som läser! Läs gärna mer på Patreon.com/slowfashion om hur du supportar!

Du får också väldigt gärna dela och tipsa om det här inlägget till andra - det skulle göra mig väldigt glad!

Har du några frågor eller funderingar om det här med ylle eller andra material? Lämna en kommentar så snackar vi vidare!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Att välja och välja bort

Lite då och då brukar jag påminna mig de här två sakerna (som jag för flera år sedan läste i ett av de mailutskick en gratis kan prenumera på här: www.mereffekt.nu): 

1. Välj bort minst ett område i livet där det är okej att inte göra så mycket.

2. Välj ett område som du vill fokusera på - och se till att göra det riktigt bra. Där du kan glänsa och känna dig stolt och nå de resultat du vill.

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

För mig handlar nummer 2 om mitt jobb, och nummer 1 om ungefär allt annat. Men vad som ska vara vad är såklart upp till var och en att bestämma. Jag tycker dock att det här tänket är så oerhört klokt och vettigt. Just för att så mycket i livet och samhället snurrar rejält fort och oftast handlar om prestation.

För jag tror att vi alla mår bra av att prestera till viss mån, det ger innehåll och mening. Att klara utmaningar ger självförtroende och är fantastiskt fint. Men att tro att vi ska och behöver prestera överallt är bara idiotiskt. Och direkt ohälsosamt. Så därför måste vi välja och välja bort.

Så vad är dina nummer 1 och nummer 2?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Plaza Kvinna tipsar om Slow fashion-boken

Bra grej denna månad är att Plaza Kvinna för andra året i rad kör ett helt temanummer om hållbart mode! Och de tipsar om min och Jennys bok.

Hatten av för att Plaza gör ett helt nummer om mitt absolut favvoämne - och såklart värt att spana in om du letar fin inspiration (sen kan ju jag, som är lite cynisk, tycka att de har ett liiite väl brett grepp när det gäller hållbarhet...)

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Men oavsett hur gnällig jag låter så gillar jag ju skarpt att hållbart mode-peppen sprider sig - och att fler och fler upptäcker det! Och det ska såklart premieras och hejas på! (och till nästa års nummer hoppas jag de vågar smalna av och bli ännu bättre på vad som verkligen är hållbart)

Att rita om kartan en aning

Jag startade JohannaN i februari 2009, d v s för exakt åtta år sedan. Min ambition sedan dag ett har alltid varit att skapa smycken där hållbarhet och en transparent och schysst produktion står i fokus. Det är det jag brinner för.

Det jag då inte visste var att det valet också innebar att jag valde en krångligare väg. En snirkligare och snårigare stig för i princip allt jämfört med om jag hade valt att starta ett "vanligt" smyckesmärke.

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Köp billigt och sälj dyrt

Grundprincipen i ett företag är att sälja för mer och dyrare än vad kostnaderna är - att söka billigast pris är därför enkel affärslogik. Att få bästa möjliga kvalitet för minsta möjliga kostnad är ett internationellt språk som alla förstår - två variabler som oavsett bakgrund eller land är självklara. Det är så marknaden fungerar och det är vad som såväl erbjuds som efterfrågas.

Att arbeta med hållbarhet och värdesätta de variabler som det innebär betyder därför att en krånglar till det. Stoppar in andra faktorer och värdemätare - menar att "pris" och "kvalitet" helt plötsligt är två relativa begrepp. Vad är ett bra pris? Sker ett lågt pris på bekostnad av den som är en del av produktionskedjan? Är det då ett dåligt pris? Kan det verkligen räknas som bra kvalitet när en inte vet hur människorna bakom produkten mår?

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Hållbarhet - är att krångla till det för sig

Att lyfta in aspekter som hållbarhet, transparens, arbetsvillkor, löner och miljöpåverkan är att rita om kartan en aning. Det är att ifrågasätta och ruska om den del av affärsvärlden som förstår, lever och alltid har levt efter "Bästa möjliga kvalitet för minsta möjliga pris".

Det innebär att vara obekväm, ställa närgångna frågor: vart kommer materialet ifrån? Kan du rita en karta eller modell över tillverkningens alla delar? Vem gör vad och vart? Kan jag besöka produktionen? Kan jag prata med dem?

Frågor som är ovana - som först möts av undrande blickar och frågor som: varför vill du det? Vad ska det vara bra för? Egentligen?

Långsiktighet och bygga relationer

Det är lätt att nå dit en vill om en följer världen och inrättar sig. Pratar det språk som säger lägsta pris för bästa kvalitet. Samtidigt driver inte jag JohannaN för att det ska vara lätt, jag gör det för att jag ska kunna se mig själv i spegeln varje dag. Och då gäller det att klura ut strategier för att nästla sig in, få andra att förstå det som är mitt språk.

En sak är långsiktighet. När jag startade JohannaN hade jag krav på att besöka produktionen direkt hos min samarbetspartner i Bangkok - jag fick nej. Anledningen? Att släppa in en helt okänd affärskontakt luktade industrispionage. Inget annat. Efter ett drygt år av arbete - där jag kunnat visa vad jag går för - var det en annan sak. Att bygga en relation där alla parter kan lita på varandra är alltså ett sätt att rita om kartan en aning.

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Att förstå världen

En annan sak är pengar. Begrepp som hållbarhet, rättvis handel och ekologiskt är i ärlighetens namn också trendigt just nu. I Asien, den världsdel jag spenderat mest tid i förutom Europa, är det ovant och rätt okänt. Att komma och ställa krav på märkningar och arbetsmodeller utifrån det här kan förvirra.

Kanske är det så, vilket jag har vänner inom textilindustrin som vittnar om, att ibland skapas det en tillgång utifrån efterfrågan. Om en kund ställer krav på ekologiska tyger är det lätt hänt att säga: "javisst, det har vi! Det du vill ha det har vi". Sen att märkningar och spårbarhet egentligen inte finns är en annan sak. 

Det här handlar inte om att försöka luras - utan snarare om att när jag som individ inte förstår det djupare syftet så är det lättare att bara vara tillmötesgående utan mer tankar än så. Och då hållbarhets- och miljöfrågor specifikt inte är särskilt stora på dagordningen i många länder så blir exempelvis "ekologiskt" bara ett ord, vad det egentligen betyder är inte riktigt klart.

Och då blir lösningen så enkel att det som efterfrågas tillgodoses. Så har det också varit för mig, från början fick jag frågor från vår produktion om: "Varför vill du se när vi sågar smyckena? Det är ju skittråkigt. Vi kan träffas på ett mysigt café istället!".

Men pengar, ja, det är ett språk vi alla förstår. Att faktiskt visa att ju mer bilder, filmer och information jag kan berätta om vår tillverkning desto mer kommer vi sälja. Att vi, ni!, blir peppade av det - och dessutom är det sjukt mäktigt att få visa upp vilken oerhörd talang som ligger bakom att kunna handsåga ett smycke! Det gillar ni som köper smyckena - och om fler gillar det vi gör desto mer kan jag och mina producenter tillsammans växa!

 Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Pengar - det tydligaste språket

Jag är inte naiv: jag vet och jag förstår att pengar är det språk som snackas. Och då blir det också det språk som jag pratar när jag egentligen vill tala om hållbarhet. Och det är inget fel med det - kanske egentligen bättre. Att visa att social och miljömässig hållbarhet också är ekonomiskt hållbart betyder faktiskt långsiktig förändring.

Jag tror nämligen på en värld och en ekonomi där schyssta företag tjänar pengar och oschyssta företag försvinner. Survival of the fittest när det är som bäst - det är, än hur hårt det låter, det jag drömmer om. Vad drömmer du om?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Kartlägg din garderob

Har du koll på Stilmedveten? Ett av de bästa projekten som har sett dagens ljus om du frågar mig. Stilmedveten var ett tvåårigt projekt inom organisationen Sveriges konsumenter och deras uppdrag var just att uppmuntra till en roligare, smartare och mer hållbar modekonsumtion.

Och trots att projektet nu är avslutat sedan årskiftet så lever deras hemsida kvar. Och den är fylld med så mycket matnyttigt och bra - ja, en jädrans grym kunskapsbank helt enkelt!

Exempelvis, vad sägs om den här supersmarta illustrationen (som finns att skriva ut på deras hemsida och förslagsvis sätta upp på garderobsdörren)?!:

 Källa: Stilmedveten

Källa: Stilmedveten

Har du dykt på något smart, peppigt eller annat bra på internet när det gäller hållbart mode på sistone? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.