Svenska företag måste berätta var de tillverkar sina kläder

I stolt annonssamarbete med Fair Action
 

Idag är det sex år sedan klädfabriken Rana Plaza kollapsade i Bangladesh, där 1 134 textilarbetare miste livet och över 2 500 skadades. Sedan dess har årsdagen 24 april blivit Fashion Revolution Day (och numera en hel vecka: Fashion Revolution Week), för att på allvar sätta fingret på textilindustrins orättvisor.

När det åtta våningar höga Rana Plaza totalkollapsade var det svårt att identifiera de klädmärken som köpte från fabriken. Enda sättet att ta reda på detta var att intervjua överlevande arbetare och leta i rasmassorna efter klädlappar med märkenas loggor på. Allt för att familjerna till dödsoffren skulle få kompensation från dessa företag.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Fair Action - blåslampan som behövs

Ideella föreningen Fair Action arbetar för att svenska företag ska ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö. De granskar hur varor och tjänster är producerade och sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner. Och de gör ett förbaskat viktigt jobb om du frågar mig!

Därför känns det såklart minst sagt fantastiskt fint att återigen arbeta tillsammans med dem (för den uppmärksamma: Fair Action har bl a snackat garvningsindustri i min podd samt att jag har benat i de globala målen tillsammans med dem)

Och den här gången ska vi, på årsdagen av Rana Plaza, snacka om vikten av att svenska företag måste berätta var de tillverkar sina kläder och skor. Ja, att de helt enkelt måste offentliggöra sina leverantörslistor som ett första steg för ett seriöst hållbarhetsarbete! Vi ska såklart också prata om hur du, jag och vi alla kan sätta press på att företagen att verkligen leva upp till detta!

Så låt oss börja:

Varför är det viktigt med offentliga leverantörslistor?

Förutom exemplet ovan, d v s orimligheten i att behöva gräva i rasmassor för att få veta vilka företag som bör ta ansvar, finns det två andra tungt vägande skäl:

 • Information om var produktionen sker är nödvändig för att media och organisationer ska kunna granska om företag håller vad de lovar på sina hemsidor och i sina policys, till exempel vad gäller arbetstider och löner. När företagen kan bli granskade får också konsumenter insyn och information om hur de som tillverkat grejerna har det.

 • Fackföreningar och arbetsrättsorganisationer i länderna där produkterna tillverkas kan ta upp dåliga arbetsvillkor eller avskedanden av fackligt aktiva på fabriken också med det köpande klädföretaget, som i sin tur kan sätta press på leverantören.

Om du vill fördjupa dig i det här ämnet så rekommenderar jag den här rapporten: Follow The Thread - The Need for Supply Chain Transparency in the Garment and Footwear Industry

Och så tänker jag så här: den som inte har något att dölja brukar inte ha några problem med att vara transparent och öppen….

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Vilka krav driver organisationer och fackföreningar?

Att det är ett krav på företag att vara öppna och redovisa sin påverkan på mänskliga rättigheter framgår av FNs vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Sedan 2016 pågår en internationell kampanj som bland annat Fair Action (som medlem av Clean Clothes Campaign), Human Rights Watch och den internationella fackföreningsrörelsen står bakom. Kampanjen uppmanar företag att ställa sig bakom en ”Transparency pledge”, vilket en mängd företag har gjort (bl a H&M och Lindex).

(Kampanjen använder #GoTransparent – så använd gärna den hashtaggen när/om du delar på sociala medier!)

Ett krav som koalitionen bakom ”Transparency pledge” drivit är också att flerpartsinitiativ ska ha krav på sina medlemsföretag att vara öppna med var produktionen sker. Nyligen meddelade Fair Labor Association att de kommer börja ställa ett sådant krav på sina medlemmar (läs gärna mer om det här). Initiativet är ett samarbete mellan företag, ideella organisationer och universitet och jobbar för att förbättra arbetsvillkoren i medlemsföretagens leverantörsled. Fenix Outdoor som äger bland annat Fjällräven är en av medlemmarna i initiativet. FLAs beslut är ett tydlig tecken på att öppenhet och ärlighet ligger i tiden!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Hur öppna är svenska företag?

Tyvärr är det alldeles för få som är öppna.

Fair Action har precis inlett en kampanj för att få fler svenska företag att offentliggöra var deras kläder tillverkas. De företag som omfattas av kampanjen har alla egna varumärken, och urvalet baseras framförallt på omsättningen. Aktörer som förväntas växa är också inkluderade, som nätbutikerna Nelly och Sportamore.

Företag som Fair Action frågat om de kan tänka sig att offentliggöra i vilka fabriker deras egna varumärken tillverkas är: Gekås Ullared, Åhléns, Ellos, Stayhard, Gudrun Sjödén, Intersport, Team Sportia, Stadium, Sportamore och Nelly.

Exempel på företag som redan idag presenterar detaljerad information om sina leverantörsfabriker (i linje med den så kallade ”Transparency pledge”): H&M och Lindex

KappAhl har publicerat en lista över fabrikerna där deras kläder tillverkas, men utan att tala om vilken typ av plagg som respektive fabrik producerar. Information om vilket företag som äger fabriken saknas också, samt hur många personer som arbetar där.

Så följ Fair Action på sociala medier etc för att få uppdateringar i det här. Precis som att jag självklart kommer snacka vidare om detta. För hej, visst blir det väl spännande att se hur dessa företag väljer att svara! Om det blir “Bra idé, klart vi ska offentliggöra listorna!“ eller “Nej. Sådant vill vi inte berätta“. Det kommer ju indikera en hel del tänker jag!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Vad borde företagen göra?

Företagen bör lägga ut information på sina hemsidor om var grejerna tillverkas. Fair Action driver tillsammans med Clean Clothes Campaign och en rad andra ideella och fackliga organisationer en kampanj för att få företag att bli mer öppna om produktionen. Ett antal företag inklusive H&M och Lindex har på grund av kampanjen ställt sig bakom en ”Transparency pledge” (se ovan). Det är ett åtagande om att offentliggöra till exempel adresser till leverantörsfabrikerna, hur många som jobbar där och vilken slags produkter som tillverkas.


Vad kan du göra?

Ställ frågor till personalen när du handlar, till exempel ”Var kan jag hitta information om era leverantörsfabriker?”, ”Var har det här plagget tillverkats?”. Många nätbutiker har chattar där det går att fråga. På så sätt visar du att du vill att företaget ska vara öppet gentemot sina kunder.

Om du vill ha tips och tricks på det här så har jag skrivit en guide i ämnet: Så kontaktar du företag om deras hållbarhetsarbete

Andra bra grejer jag tycker att du ska göra är:

 • Dela vidare: sprid kampanjen, uppmuntra andra att fråga företag, och snacka med alla du känner om det här med att många företag är så hemliga med var de tillverkar.

 • Bli medlem i Fair Action: helt enkelt för att det är smidigt att stötta de som gör grovjobbet!

 • Läs på! Jag har djupdykt i några svenska kedjor här, och skriver om ämnet kontinuerligt precis som också Fair Action exempelvis gör. Kunskap är gött helt enkelt!

Och du, om du vill fortsätta läsa inlägg på temat Fashion Revolution Week tycker jag du ska läsa det jag skrev för prick ett år sedan: Varje vecka ska vara Fashion Revolution Week

Vad är dina tankar om det här ämnet? Och är det något märke eller företag som du vill ska offentliggöra sina leverantörslistor lite extra?

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Fair Action men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR och Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

#osynligtavfall - ett enda par jeans, 25 kg avfall

I stolt annonssamarbete med Avfall Sverige
 

För några veckor sedan berättade jag om en smart hjälp som Avfall Sverige tagit fram när det gäller att rensa och städa: Miljönär-metoden. Ett toppenbra schema helt enkelt att utgå från när en går igenom sina prylar hemma (skriv gärna ut och fäst på insidan av ett skåp/garderob/klädkammare p g a så användbart!)

Att laga det som går att laga och förlänga livstiden handlar ju om att visa respekt för dina grejer och för vad det faktiskt kostat på miljön att producera dem, även efter din tid med dem! Klok avfallshantering och återvinning i all ära, men det absolut bästa vi kan göra är att minska i första ledet. D v s skapa mindre avfall från första början.

Det osynliga avfallet

För det är nämligen så här: prylarna vi köper genererar massvis med avfall redan när de produceras, något som vi så lätt glömmer bort eller aldrig tänker på. Kanske för att det allra mesta vi köper här i Sverige tillverkas på andra sidan jordklotet?! Och det vi inte ser, ja det märker vi inte.

Copy of Osynligtavfall (1).png

Eller vad sägs om följande klädesplagg, och mängden avfall de ger upphov till under själva produktionen:

Kläder och skor

 • Bomullsjeans: 25 kg

 • Träningskläder i polyester (t-shirt o shorts): 17 kg

 • Läderskor: 12 kg

Elektronik

 • Bärbar dator: 1200 kg avfall

 • Mobiltelefon: 86 kg

 • Borrmaskin: 51 kg

Den största mängden av alla dessa kilo när vi pratar elektronik uppstår vid gruvdrift och anrikning av metaller. Och när det gäller exemplen med jeans och träningskläder så är det främst vid produktionen av själva tyget (genom produktionsförluster och avloppsvatten) som det mesta avfallet uppstår. Läderskorna däremot, där är det vid själva tillverkningen av lädret (“produktion av insatsmaterial” som Avfall Sverige kallar det i sin rapport) Mer om detta och alla dessa siffror mer specificerade hittar du här: Avfall Sverige: Osynligt avfall

Att börja räkna in det osynliga avfallet

Så ja, vad säger det här? Jo, om vi börjar tänka på det osynliga avfallet när vi tar våra köpbeslut så blir det, i alla fall i mitt huvud, ännu lättare att se vinsten med att laga eller köpa begagnat. Jag har ju snackat tidigare om second hand i första hand, och min personliga utmaning just nu är att tänka begagnat även när det gäller elektronik (kläder, möbler och sådant är jag ju rätt haj på! ;)).

Och med 1200 kilo avfall för ögonen blir det i alla fall enklare för mig att motivera mig till det nästa gång jag behöver en “ny“ dator. Eftersom jag dessutom arbetar främst genom telefon och dator är det också saker som jag tyvärr behöver byta (eller fixa till!) minst vart tredje år…

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Återanvänd, laga och återvinn

Och exemplen ovan är bara några exempel. Såklart. Det osynliga avfallet finns i exakt allt. Och det är därför vi måste fokusera på att förlänga livslängden på det som redan har producerats (bättre med 86 kilo avfall 1 gång för en mobiltelefon, än 10 gånger liksom…). Det måste vara enklare att reparera, och allra sist: lättare att återvinna.

Avfall Sveriges fina hemsida: miljönär.se hittar du massvis med inspirerande artiklar på ämnet samt en galet bra lista på reparationsställen för det mesta över hela Sverige. Skräddare, skomakare, secondhand-butiker och andra platser för att förlänga livslängden.

Och med #osynligtavfall i huvudet blir det också mer peppigt att rensa ut det där som ligger oanvänt hemma och aktivera de grejerna så att de används igen (antingen av dig eller någon annan) Men också att faktiskt fundera på vad vi köper och vad vi äger.

För ja, borrmaskinen som “kostar“ 51 kilo avfall: den används ju också bara i snitt i 18 minuter under hela sin livstid… Värt att tänka på.

Mer att läsa

Några andra inlägg som jag har skrivit som jag tror att du ska gilla är:

Varför är det så dyrt att laga och hyra? (eller ja, varför är det så billigt att köpa nytt?!)

Laga kläder - och verkligen göra det

Vad är skillnaden på återvinning, återbruk och återanvändning?

Vad är dina tankar om #osynligtavfall? Tipsa också gärna loss på hur en kan få andra att bli mer av en miljönär?!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Avfall Sverige men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR och Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hållbar garderob - en värld av möjligheter

Det är så lätt att tänka att en hållbar garderob är det samma som begränsningar. Att det bara ska handla om saker en inte får. Men det tror inte jag. Jag tänker alltid istället: visst, en dörr kanske stängs (den till det där rätt pissiga, ohållbara och oschyssta modet) men helt ärligt: en hel annan värld öppnar sig.⁣

Och det är så jädra gött. ⁣

En hel värld av goa grejer⁣

Av schysst och nytt, av att låna och hyra, laga och vårda, återanvända och återbruka. Det finns så många spännande märken, butiker och företag. Där design, hållbarhet och massor av annan härlighet går hand i hand.⁣

Foto: Thrive sto re

Foto: Thrive store

Och det är exakt så min lista med Hållbara Shoppingtips funkar. Där hittar du det som jag tänker är världens goaste smörgåsbord. Företag som tänker precis som jag gör, och vill förändra modeindustrin på riktigt. Erbjuda snyggt och schysst rakt igenom. Min lista innehåller också en drös andra bra tips, ja, helt enkelt hur det kan vara smart att tänka när det här med hållbarhet och kläder känns för övermäktigt. Var ska du börja och hur?! Det berättar jag. ⁣

Följ gärna, sprid vidare och stötta de företag som är med på listan för att hjälpa dem att kunna fortsätta sitt arbete. För goda affärsidéer är tyvärr inte så mycket värda om vi inte tillsammans kan visa att de också är de ekonomiskt bästa!⁣

Du hittar listan med alla märken och företag, samt mina bästa tips här:

Hållbara Shoppingtips

Vad är din senaste hållbara modeupptäckt? Berätta! (Kanske finns det på listan redan, kanske inte)

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Sprid glädje, inte skräp!

I stolt annonssamarbete med Avfall Sverige
 

Det finns ett område jag har blivit väldigt intresserad av på sista tiden, och det är avfall (något jag bl a skrivit om här: 473 kilo - så mycket avfall ger varje svensk upphov till varje år) Yep, låter kanske knäppt: men jag har insett att det liksom är där allt börjar och slutar när vi snackar hållbarhet, miljö och klimat. Problemen såväl som lösningarna. För det är ju det här med att vi köper så vansinnigt mycket grejer och har de alldeles för kort stund som är grundproblemet (och att saker är lite för billiga för många av oss. Det finns nämligen en tydlig korrelation mellan mängden avfall ett samhälle producerar och dess ekonomiska välstånd...)⁣⁣

Och det är utifrån allt detta jag om och om igen tjatar om att vi måste bli bättre (plus peppa och inspierera andra!) på att göra precis tvärtom. D v s köpa färre saker och sedan se till att prylarna används så mycket, så ofta och så länge som bara är möjligt.⁣⁣

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Kan den ge någon annan glädje?

För den som kanske har lite svårt för att göra den där garderobs- och förrådsrensningen så har Avfall Sverige tagit fram ett himla smart flödesschema. Som gör det lättare att se till att de där prylarna hemma antingen används mer, ges bort eller säljs vidare. Eller om det är trasigt: lagas. Alternativt om loppet helt är kört: återvinns på rätt sätt. Du hittar schemat här (fritt fram att spara och/eller dela vidare!):

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Miljönär - en sajt med massa bra tips

Sen som alltid: en rensning kan eller ska aldrig vara ett alibi för att köpa nya prylar efteråt. Utan se det som en kickoff på det där smartare tänket: det där det vi äger används och älskas. ⁣⁣(Läs gärna mitt inlägg om Garderobsrensning - steg för steg också!)

Och för dig som vill ha tips på bra ställen att laga prylar: du har väl inte missat Avfall Sveriges fenomenala hemsida: miljönär.se? Där listas skomakare, skräddare, möbeltapetserare, secondhand-butiker och hundratals andra över hela landet som jobbar för att vi ska förlänga livslängden på våra prylar. Så bra!⁣⁣

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Så ja, återvinning är såklart väldigt bra. Men det bästa och lättaste är såklart att minimera mängden nyproducerat samt att förlänga livslängden på det som redan finns. Och det är exakt det Avfall Sverige vill snacka om: de fixar återvinningen bättre och bättre för varje år, men vi privatpersoner och företag måste också hjälpa till med att minska mängden som kommer in till alla återvinningscentraler samt såklart se till att sortera rätt!

Vad är dina tankar om det här med att rensa? Och har du besökt sajten miljönär.se förut? Berätta!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Avfall Sverige men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR och Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Erikshjälpen och Secondhand.se

I stolt annonssamarbete med Erikshjälpen
 

För några månader sedan spenderade jag några timmar på Erikshjälpen i Spånga där jag plockade ut flera godbitar kläder. Och nu idag släpps dessa till försäljning i Erikshjälpens grymma webshop secondhand.se!

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Secondhand.se

Jag vet att ni är många runtom i landet som längtansfullt tittar på alla som bor i en större stad där second hand-utbudet är brett och stort. Ja, det är helt enkelt inte superenkelt att hitta grejer i andra hand där det inte kryllar av butiker överlag. Och second hand på webben har ju länge varit en rätt knepig grej (finns ju såklart många köp-och-sälj-sajter, men ofta brukar det falla på att bilder och info är för dåligt eller att utbudet är så stort att det är svårt att veta var en ska börja)

Men just det tycker jag secondhand.se lyckas med: snygga bilder, bra info och ett lagomt stort utbud (som uppdateras ständigt). Prylar, inredning, kläder för både vuxna och barn plus mycket mer.

Och extra skoj är såklart att de saker jag valde ut i en av Erikshjälpens butiker i Stockholm nu finns tillgängliga för alla i hela Sverige - i det som är lite av min egen lilla pop up-butik.

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Vilka butiker ingår i din hållbara shopping-sväng?

Förra veckan skrev jag i inlägget Hur håller jag motivationen uppe för hållbart mode? om att det handlar om att skapa nya shopping-rundor. D v s om du i vanliga fall är van att leta det du behöver i fyra-fem av våra vanligaste fast fashion-kedjor så betyder det att du behöver ersätta dessa med fyra-fem hållbara varianter! Och där är secondhand.se perfekt att slänga in: som den där go-to-butiken att enkelt spana in så fort du är på jakt efter något. På nätet, tillgängligt dygnet runt i hela landet och med inspirerande och härligt upplägg.

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Vad hittar du i min pop-up-butik?

Vad hittas då i min pop-up-shop på secondhand.se? Ja du, jag minns knappt vad jag valde ut. Men jag hoppas att det är exakt så fint som jag ändå kommer ihåg det. Plus att jag ändå känner en viss press nu när jag fått den så vansinnigt fina utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2019. Jag kan och får liksom inte välja ut dåliga grejer….?! Äh, skämt åsido. Surfa in på Erikshjälpens webshop, spana in mitt utvalda, läs om alla projekt pengarna du handlar för hos dem går till och klappa dig själv på axeln för att det här med second hand ändå är så himla gött. Gör det bara!

Och om du inte vill köpa någon pryl men ge pengar till något av Erikshjälpens projekt så kan du göra också det på secondhand.se. Perfekt som present till någon du gillar! (I helgen skrev ju jag om ett av dessa projekt: Flyttbara skolor i Bangladesh - bra grej!)

Har du hört talas om secondhand.se förut? Och om du har handlat därifrån, berätta gärna vad du hittade!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Erikshjälpen men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR och Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Flyttbara skolor i Bangladesh - bra grej!

Igår fick jag ta emot mitt pris för Sveriges Second Hand Profil 2019 av Erikshjälpen. Stort tack till alla er som kom - och till alla er som på olika sätt skickat så vansinnigt fina hälsningar och hejarop!⁣

Foto: Sofie Jarl/Erikshjälpen

Foto: Sofie Jarl/Erikshjälpen

⁣Förutom en fantastiskt fin statyett specialgjord för mig av återbrukat porslin och trä, en bukett torkade klimatsmarta blommor och ett diplom fick jag också 25 000 kr att skänka till något av Erikshjälpens alla biståndsprojekt. Jag valde ett projekt med flyttbara skolor i Bangladesh.⁣

Anledningen? Ja, Bangladesh är ett av de första länderna i världen att drabbas av klimatförändringar. Himalayas smältande glaciärer gör att sandöarna i ett närmast gränslöst floddelta växer och försvinner i takt med att vattnet rör sig.⁣

Erikshjälpen arbetar tillsammans med samarbetspartnern Friendship, som har utvecklat skolbyggnader som snabbt kan monteras ned och byggas upp på en ny plats. På så sätt kan utbildningen följa med eleverna, även när vattnet bryter ner öarna. Detta är helt avgö­rande för barnen, genom utbildning blir det möjligt för dem att skapa sig en framtid. Allra mest avgörande är det för flickorna – utan skola riskerar en flicka här att giftas bort redan i 10–12-årsåldern. Skolan är livsviktig och idén att kunna flytta skolbyggnaderna är ett sätt att trotsa klimat­förändringarna.⁣

Så att mina 25 000 kr ska stötta detta kändes självklart. Ett projekt med så många beröringspunkter till den jag är och står för: klimat, feminism och i ett land som är ett av världens mest textilproducerande.⁣

Återigen TACK Erikshjälpen för priset. Jag är en väldigt lycklig pristagare! ⁣

Och på måndag blir det ännu mer Erikshjälpen här i bloggen, men då fokus på deras second hand, missa inte!

PS. På söndag är det sista dagen någonsin med mina smycken. Så sista chansen nu i webshopen. 1 april stänger jag ner den. DS.

Om något av allt detta väcker minsta lilla fundering, fråga eller tanke - hojta till!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Hur håller jag motivationen uppe för hållbart mode?

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: jag älskar när ni ställer frågor och kommenterar med kloka funderingar och tankar. Som Sandra exempelvis:

“Har du några bra tips för att hålla upp motivationen i början av att handla och tänka slow fashion?”

Så låt oss dyka in i detta idag! Här kommer det:

Mina 3 bästa tips för att hålla uppe motivationen till hållbart mode

Hållbart mode och slow fashion handlar om beteendeförändringar. Att helt enkelt skapa nya vanor och mönster i sitt liv. Och jag tror att det är när en förstår det som det också blir lättare att bygga den där nya mer hållbara garderoben. Så mina tips utgår från det:

Motivation till att handla hållbart mode

Att bestämma sig

Det här låter kanske lite fånigt, men för mig hjälpte det så mycket att på allvar bestämma mig för att fr o m nu ska jag bara konsumera kläder utifrån slow fashions principer. Något jag satte som nyårslöfte för lite drygt fem år sedan. Sedan dess har jag helt byggt min garderob genom second hand, klädbyten, lån, uthyrning samt schysst nyproducerat från märken och butiker specialiserade på hållbart mode.

I början kändes det som en utmaning, men idag helt igenom en självklarhet.

De gånger jag har uppdaterat min garderob med något från de “vanliga“ kedjorna och butikerna har varit försvinnande få. Två par jeans (något som föregicks av rejält vändande och vridande i huvudet) och en del underkläder (något jag också skrivit om tidigare) är i princip det enda.

Det är helt enkelt inte svårt att handla hållbart, däremot är det kluriga att få styr på de här nya rutinerna och vanorna. När en är, som jag var i många år, van att ta en sväng förbi H&M, Lindex, Kapp-Ahl och Åhlens när en behöver något nytt, ja, då är det klart att det känns om en begränsning att helt bestämma sig för att sluta handla fast fashion. Men om en istället, som jag idag, vänjer sig vid att ta varvet via bl a alla de företag och butiker som jag har med på min lista med Hållbara shoppingtips. Då är det ju inte svårt!

Min egen resa och varför jag visste allt om problemen inom textilindustrin men själv inte levde som jag lärde (tills mitt nyårslöfte) har jag skrivit om här: En text om kläder jag verkligen vill att du ska läsa. Kanske kan den sätta fingret på där just du är just nu?!

Hållbar garderob - så hittar du motivationen

Förstå att det inte handlar om begränsningar

Det är lätt att tänka att en hållbar garderob handlar om en massa saker en inte får göra. Men jag vill vända på det istället! Visst, en dörr stängs (den med det snabba ohållbara slit-och-släng-modet), men vad viktigare är: en ny större värld öppnar sig. Den där du kommer upptäcka hur mycket fantastiskt som finns second hand (och hur mycket pengar du kan spara där när det gäller kvalitetsplagg!).

Och glädjen i att ärva ett plagg från en kompis eller familjemedlem är fasen obetalbar. Precis som extasen i att ha haffat den perfekta våroutfiten helt gratis på ett klädbyte. Eller hur skoj det känns att faktiskt ta sig tiden att dyka in i sin egen garderob och uppdatera ett plagg med enkla medel så att det går från oanvänt till favorit. Det är så jädra kul helt enkelt att ge sig i kast med slow fashion, och det vill jag att du verkligen ska känna också!

Jag har publicerat den här bilden förut, men den förklarar bra hur jag tänker om det här med att hitta alla dessa möjligheter:

Hitta din konsumtionstil för hållbar garderob

Omge dig med andra

Det finns ju en anledning till att de flesta av oss hellre tränar i grupp än själv hemma. Det är helt enkelt lättare att hålla motivationen uppe, känna pepp och få hejarop tillsammans än ensam. Och så tänker jag när det gäller den här hållbara garderoben också. Att göra det tillsammans med andra är så guld värt! Att du läser det jag skriver och följer mig kan vara ett sätt (TACK!), men också att teama upp med andra: IRL eller på nätet (beroende på om du har en närstående omgivning som är lika peppad som dig eller inte)

Det här projektet (där jag fick äran att öppningsföreläsa i början på mars) är exempelvis ett sådant: www.factmovement.se. Haka gärna på genom att följa deltagarna: tillsammans blir ju allt så mycket roligare!

Och så får du supergärna läsa några av alla de inlägg jag skrivit om det här ämnet som inspiration (antingen för första gången eller så igen):

Det här med att konsumera hållbart - vem fan orkar och hur börjar en?

Hellre inte alls än halvdant - min bästa checklista för köp

Hållbarhet är att välja - hur väljer du?

samt

Hur gör du för att hålla motivationen uppe? Berätta gärna! Ju fler tips, desto bättre!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Jag får pris från Erikshjälpen, föreläser i Växjö och två andra roliga grejer

Nästa vecka bjuder på två skojiga saker, och så berättar jag om två andra saker värda att spana in:

Prisutdelning Sveriges Second Hand Profil 2019

För några veckor sedan berättade jag att jag blivit tilldelad Erikshjälpens pris Sveriges Second Hand Profil 2019, och nu på torsdag den 28:e mars är det prisutdelning på The Lobby i Stockholm. Jag kommer att hålla en miniföreläsning och så blir det finfint mingel och häng med andra second hand-peppade. Och du är självklart välkommen!

Mer info och anmälan här: Prisutdelning Sveriges Second Hand Profil 2019

Det är helt gratis och öppet för alla, The Lobby är ju dessutom ett hållbart mode-mecka just nu (något jag skrev om för någon månad sedan) Bland annat finns flera märken som du hittar på min lista med Hållbara Shoppingtips representerade på plats. Hoppas vi ses på torsdag!

Jag föreläser i Växjö lördagen 30 mars

På fredag och lördag, 29: e och 30:e mars, hittas jag i Växjö. Kommunen storsatsar på Earth Week (så grymt!) och på fredag föreläser jag för gymnasiet och högstadiet, och på lördagen håller jag en öppen föreläsning i samband med ett stort klädbyte.

K 13.00 föreläser jag om Slow fashion på Växjö Konserthus (ingång från Teatertorget. Mer info om föreläsningen, klädbytet och alltg annat som händer samma vecka hittar du här:

Växjö Kommun, Earth Week

Föreläsningen och klädbytet är gratis och öppet för alla.

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Foto: Oskar Swerlander/Erikshjälpen

Trine - instaskolan

I början på förra veckan snackade jag pengar här på bloggen: och att det är min nya utmaning till mig själv. Att helt enkelt få ordning och koll på det här med hållbarhet, klimatsmarthet och pengar. Något som är lättare sagt än gjort. Läs gärna hela det inlägget om du inte redan gjort det: Klimatsmart sparande och hållbara investeringar - nu kör vi!

Nu är jag också igång med den pengaskola som jag kommer att hålla en gång i veckan i mina Instagram stories (del två kommer att släppas senare idag, och del 3 i början på nästa vecka) Du hittar den via min Instagramprofil här: @johannanswe eller direkt här: Hållbar cash (Obs, du måste ha en Instagramanvändare för att kunna se)

Stort reportage i Femina

Och så kom jag precis på att jag helt glömt att berätta om det här fina reportaget i Femina: Johanna Nilsson: ”I framtiden kommer vi sälja ett par jeans sex gånger”. Intervjun ligger på webben men också i senaste numret av papperstidningen. Jag snackar material, hur en tar första steget mot en hållbar garderob samt siar om framtidens mode.

Om något av allt detta väcker minsta lilla fundering, fråga eller tanke - hojta till!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

473 kilo - så mycket avfall ger varje svensk upphov till varje år

Du har kanske hört att Sverige är världsbäst på återvinning? Javisst. Men vi är också rejält duktiga på att skapa sopor. 473 kilo per person och år om en ska vara exakt (Källa: Avfall Sverige). Värt att jämföra med för exakt 100 år sedan. Då snittade vi på 30 kilo avfall (Källa: Naturhistoriska riksmuseet.)

Varje svensk kastar 473 kilo per person och år

Och vet du, 473 kilo. Det är bara det du kastar hemma. Det avfall som uppstår under produktion av det vi köper kallas industriavfall. Och hur var det nu då ?! Jo, en enda smartphone ger upphov till 86 kilo avfall när den tillverkas. Färdig produkt: några hundra gram (och också den vikt som räknas in i statistiken dagen du kastar den här i Sverige)⁣⁣

Återvinning i all ära. Men det är inte där vi löser det stora problemet va?! Det gör vi genom att konsumera mindre. Och använda det som redan finns mer. Så enkelt är det. Eller hur?!

Vad är dina tankar om det här?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Var och hur hittar jag hållbara kläder?

Några av era vanligaste frågor är “Var kan jag hitta schysst producerade kläder?“, “Vilka företag kan jag lita på?“ och “Hur tusan ska jag tänka och var ska jag börja när det gäller en hållbar garderob?“

Hur ska jag tänka för att skapa en hållbar garderob?

Jag förstår varför detta är det ni funderar som allra mest på. För det är ju fullständigt rimligt: när var och varannat företag snackar hållbarhet är det svårt att navigera. Vad exakt menar de? Och vad ska jag som konsument förhålla mig till?

De allra flesta av oss vill göra kloka, medvetna och bra val. Men om en inte, som jag, jobbar med det hela dagarna är det ju superklurigt att hålla koll. Och om det dessutom är ett område du kanske inte är så jätteintresserad av eller orkar sätta dig in i blir det ju såklart ännu svårare.

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Hållbara shoppingtips - min bästa lista

Fråga mig om exempelvis val av elavtal, placering av pengar och köp av hudvårdsprodukter: tre områden jag är måttligt insatt och intresserad av. Men som jag likafullt vill göra de bästa klimatsmarta, hållbara och mest etiskt försvarbara valen inom. Så hur gör jag? Jo, jag ber dem som kan och brinner för ämnet berätta. Så slipper jag rota runt i något jag inte riktigt orkar.

Och så tänker jag att ni som ställer de här kloka frågorna om kläder också gör, och att det är därför ni följer mig på sociala medier och läser min blogg?! För att jag har tiden, intresset och kunskapen (som kommer av att en nördar ner sig totalt under många år i ett enda smalt ämne). Så att ni slipper.

Det var också så min lista med Hållbara Shoppingtips kom till för lite drygt ett år sedan. Som ett enkelt sätt för mig att samla mina bästa tips på era vanligaste frågor på ett och samma ställe. Och för att koppla ihop er som vill lägga era pengar på bra saker med de företag som gör det allra bästa de kan.

Listan är mina hållbarhetskompisar

Alla företag som är med på listan är mina hållbarhetskompisar. Vi har alla samma mål: en schysstare och mer hållbar modeindustri. Företagen i listan betalar för att synas, och anledningen är helt enkelt att de alla vill stötta mitt arbete med att prata och sprida kunskap om hållbart mode. Något som jag uppskattar vansinnigt mycket!

Listan är en samling av mina bästa tips och tankar på temat hållbart mode, jag länkar till blogginlägg som du gärna får läsa och till företag och märken som jag tycker gör ett grymt jobb.

Du hittar listan här:

Hållbara Shoppingtips

Och du, om du gillar listan får du jättegärna tipsa vidare. Allt för att fler ska upptäcka dessa företag som på olika sätt arbetar med hållbart mode på ett genomgripande och genuint sätt. Och om du undrar över mina urvalskriterier för få vara med på listan så har jag berättat mer om det här: Vilka får vara med på min lista med Hållbara Shoppingtips?

Berätta gärna om du har upptäckt något företag, och kanske t o m handlat, tack vare min lista. Skulle vara så roligt att veta! <3

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.