Vad är problemen i klädindustrin?

Att modeindustrin inte är hållbar, ja, det är helt sant. Men vad exakt handlar det om och går det att sammanfatta på något enkelt sätt? Ja, så här tänker jag:

Vad är problemen i klädindustrin?.jpg

Överkonsumtion

Vi konsumerar för mycket kläder. Så enkelt är det. Vi i Sverige köper 13 kilo textil per person och år, 8 av dem åker i soporna. Kläder blir billigare och billigare för varje år. Och vi konsumerar mer och mer – idag säljs det dubbelt så mycket kläder i världen än för 15 år sedan. Kläder är världens näst mest förorenande industri, efter olja.

Dåliga material

Plagg i dålig kvalitet och material som producerats på riktigt miljövidrigt sätt. Polyester gjort på olja och som släpper mikroplaster när vi tvättar. Bomull som kräver enorma mängder med vatten och kemikalier.  Och färgerier och garverier som släpper ut orenat vatten rakt ut i floder. Ja, listan kan göras lång på hur materialen vi köper påverkar miljön.

Dålig produktion

Människorna i industrin: som odlar bomullen, garvar lädret, färgar tygerna samt syr våra kläder. Löner som det inte går att leva på. Arbetsmiljö och -villkor som gör dem sjuka, och otrygga anställningar där makten ligger hos arbetsgivaren.

Att alltid beakta alla tre

De här tre sakerna: mängden vi konsumerar samt produkternas påverkan på miljön och människorna i kedjan är det som sammanfattar allt det som varje dag ständigt pågår. Och tro mig, det pågår överallt och alltid då normaltillståndet för modeindustrin är så förbannat smutsigt och dåligt. Själv tror jag exempelvis alla företag och märken om ont tills motsatsen är bevisad...(ja, jag är rätt cynisk, och erfaren..)

Jag säger alltid att det här med hållbart mode är en komplex fråga, och det är det. Men det går faktiskt också att göra den ganska enkel. För genom att alltid tänka på dessa tre saker blir det också tydligare vilka företag som menar allvar med sitt hållbarhetsarbete och inte.

De flesta kedjor och större företag lägger nämligen väldigt mycket av sitt hållbarhetskrut på materialen. Jeans som färgats med snällare färger och mindre vatten. Bomull som odlats lite schysstare. Badkläder gjorda av gamla PET-flaskor och så vidare. Allt det här är fantastiskt såklart, men det som glöms bort är de andra två delarna: människorna och konsumtionen.

Många företag pratar bara material

Det spelar ingen roll om bomullen är ekologisk när företagen ständigt jobbar med att få dig att konsumera mer än vad du någonsin kan behöva. Eller att gamla PET-flaskor använts när de som sytt plagget inte har en lön de kan äta sig mätta på.

Det är så förbaskat lätt att överväldigas av de olika kedjornas och märkenas hållbarhetsarbete. Men glöm inte att de oftast bara prickar in ett rätt av tre.

Så när du står där i butiken och fingrar på den ekologiska t-shirten, skänk då människorna i produktionen en extra tanke.. Samt fundera ett varv till på varför den där tröjan säljs som ”ta 3 och betala för 2”…. 

(Och nej, jag tycker överlag inte att någon av våra vanligaste kedjor är så mycket att hänga i julgranen....Fast fashion är en ohållbar affärsidé. Så är det bara.)

Vad är dina tankar efter det här inlägget? Berätta gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

Mammaklädoteket - en lånegarderob för dig som är gravid

Veckans hållbara tips är att dela saker! Lånegarderob och klädbibliotek etc är finfina ställen att hyra och låna plagg för kortare tillfällen. Och ett sådant är utan tvekan att vara gravid - och då finns Mammaklädoteket. Hos dem blir du prenumerant och betalar för det antal månader du vill vara medlem (3, 6 eller 10 månader) och sedan väljer du ut max tre plagg i deras webshop. Plaggen skickas hem till dig, så du kan bo precis vart du vill i Sverige, och när du har använt dem klart (växt ur dem?) skickar du tillbaka dem och kan därefter låna igen. Hur smart som helst! Och vad som är än bättre: om du bor eller är i Stockholm och vill veta mer så är du varmt välkommen till oss på Frejgatan 47 nu på lördag 19 september, kl 12-16. Då är både Mammaklädoteket och deras sponsor Nemé på plats för att berätta mer och visa hur det fungerar. Och självklart kan du också spana in vilka plagg som finns att låna!

mammakladoteketFrejgatan47

Cornelia Sun - återbrukat och färgglatt

CorneliaSunVeckans hållbara märkestips är Cornelia Sun som drivs av svenska systrarna Lisa och Julia. Deras devis är "From one sister to another" - och förutom att de själva är just systrar så vill de genom Cornelia Sun slå ett slag för systerskapet brudar emellan världen över! Plaggen är skapade av återbrukade saris insamlade i Indien och förvandlade i Nepal till kimonos och kaftaner i fantastiska färger och mönster. Varje plagg finns endast i ett enda exemplar, och 5 % av priset för varje sålt plagg går till en kvinnoorganisation i norra Indien. Mer om deras syn på hållbarhet och produktion hittar du här och mer om organisationen de stöttar samt Lisa och Julias syn på det globala systerskapet här.

Så om du älskar färg, mönster och den bohemiska stilen ska du absolut spana in Cornelia Sun. Och även om du, som jag, är mer inne på plagg som jeans och svart kan en kimono passa grymt bra nu i det kommande höstmörkret!

Och för dig som är i Stockholm och vill prova och spana in plaggen närmare samt träffa tjejerna är du varmt välkommen till vårt egent imorgon i butiken: Cornelia Sun - Pop up Shop - Frejgatan 47

2015-09-09 16.12.11

True Organic Of Sweden - svensk ekologisk hudvård

Idag vill vi berätta om True Organic of Sweden, ett företag inriktat på hudvård med så mycket ekologiska ingredienser som det bara går. Dessutom är produkterna av hög kvalitet och i snygg design. Ambitionen hos True Organic of Sweden är att göra ekologisk hudvård av högsta kvalitet och samtidigt skydda vår planet, dess resurser och vi som bor här.

all you need is me true organic of sweden

En av deras topprodukter är All You Need Is Me, en kräm med 100% naturella ingredienser och 95% av dessa är ekologiska. Krämen har vunnit en rad olika priser för sin effektivitet och fungerar verkligen mot det mesta, dessutom är krämens tub tillverkad av sockerrör istället för plast - och hur bra är inte det! True Organic Of Sweden säljer även en ekologisk deodorant som faktiskt fungerar, något som för ekodeodoranter är ganska sällsynt!

Produkter från True Organic Of Sweden hittar du bland annat hos våra vänner på Ecosphere!

SYSTRAMI Design - Transparent design i fin kvalitet

Idag vill vi berätta om fina SYSTRAMI Design, en duo från Umeå vilkas sjalar vi säljer i vår butik Frejgatan 47 och duon består av Signe Andersson och Josefin Löfgren. Alla plagg trycks för hand i Borås med vattenbaserat tryck som är schysst mot hud och miljö. Sjalarna är i GOTS-certifierad bomull och efter tryckningen fållas för hand i Umeå.

SYSTRAMI Sjal Sjal från SYSTRAMI Design i tryck med snöleopard.

Alla plagg från SYSTRAMI tillverkas småskaligt och rättvist i god kvalitet. Produktionen är transparent och sjalarna är riktiga hantverk! Vi är så glada att de vill jobba med oss och att vi tillsammans kan göra världen lite mer hållbar.

SYSTRAMI Design finns att köpa på Eljest i Umeå och i vår butik på Frejgatan 47 i Stockholm. De har även en webshop fylld med tryck, sjalar och mobilskal.

Hållbarhet för barn!

För många är barn bland det käraste och viktigaste vi har. När vi är borta är det dessa små människor som ska ärva vår planet och föra den vidare. Därför kanske man vill ge dessa barn en sån hållbar och ekologisk uppväxt som möjligt. Både för att barnen ska växa upp med hållbara värderingar, men även så att de har en planet att ta över, ta hand om och så småningom föra vidare.

Här nedanför har vi samlat några av våra favoriter när det kommer till hållbarhet för barn!

Kläder & accessoarer Många kläder och accessoarer innehåller kemikalier och gifter som hängt med från tillverkningen, och plagg för barn är tyvärr inget undantag. Vi har samlat fyra stycken butiker på nätet som säljer schyssta och hållbara kläder och accessoarer för barn och baby.

Medvetenmini - Ekologiska kläder för barn och mamma samt inredning och hudvård. Littlebloom - Giftfria och ekologiska barnkläder i fin kvalitet och design. Tinytinyone - Hong Kong-baserat företag med GOTS-certifierade barnkläder. Ekotjusigt - Produkter fria från cancerframkallande och hormonstörande ämnen.

Hållbart för barn

Leksaker Precis som med kläder innehåller leksaker ofta skadliga ämnen och gifter, vilket kan vara ett problem då leksaker ofta tuggas på. Vi har därför samlat våra webshopsfavoriter som erbjuder giftfria och pedagogiska leksaker.

Good for Kids - Ekologiska och pedagogiska leksaker för stora och små. Ekokul - Schyst producerade och ekologiska leksaker. Plantoys - Säkra, smarta och hållbara leksaker.

Hållbart för barn

 

Andra företag vi gillar är Lapland Eco Store, Naty och Sture&Lisa. Det finns massor med bra företag där ute och har du något tips som vi inte nämnt i inlägget skulle vi verkligen uppskatta om du tipsar oss i kommentarsfältet!

A Question Of - Hållbar streetwear

A Question Of är ett danskt märke som började med två vänner vilka ville göra det enklare att välja att leva hållbart. Det var 2010 som det första kollektionen producerades - enkla, underground-inspirerade t-shirts i ekologisk bomull. Idag produceras fyra småskaliga kollektioner per år och plaggen säljs världen över från Paris till Tokyo. a question of

Kollektionerna har utvecklats sedan 2010 och idag säljs även allt från sweatshirts till skjortor. Det hållbara perspektivet finns överallt i A Question Of, alla bomullsprodukter är gjorda av GOTS-certifierad ekologisk bomull, utan kemikalier som är farliga för både dig och miljön. A Question Of är även noga med att ha goda arbetsförhållanden och produktionsvillkor för de som tillverkar kläderna, i exempelvis Turkiet och Kina.

A question of

Hing - Doftljus av rapsvax

Doftljus är mångas inredningsfavorit då de kan ge ett rum en specifik känsla och stämning, och har dessutom ofta snygga förpackningar. Men många doftljus innehåller kemikalier som vid antändning ger ifrån sig cancerframkallande ämnen, något som går att likna med rökning. Därför vill vi idag tipsa om Hing som tillverkar och säljer doftljus gjorda av rapsvax och ekologiska doftoljor, fria från läskiga kemikalier. Doftljus hing

Alla ljus från Hing tillverkas småskaligt och för hand i Piteå och består av miljövänligt rapsvax, ekologiska trävekar och ekologiska eteriska oljor. Doftljusen är exempelvis fria från parabener, animaliskt fett och paraffinolja. Rapsvaxet är gjort på växter från länder inom EU och Hing strävar efter möjliga minsta miljöpåverkan. Det är alltid positivt att veta var en produkt kommer ifrån och vem det är som gjort den och med Hing är det inga konstigheter.

Hing har en egen webshop och flera återförsäljare.

Dece - hantverk för en ljusare framtid

Dece säljer accessoarer och skinnprodukter tillverkade av romer som bor i en by i nordvästra Rumänien under fattiga och svåra omständigheter. Genom att ge dessa människor nya möjligheter i livet hoppas man att det ska frambringa förändring och förbättring. Det hela började 2009 med ett garnnystan och en virknål, en vision om att göra saker och ting bättre för dessa människor och en vilja att förändra. Hantverk har alltid varit en stor del utav den romska kulturen och genom att omfamna dessa traditioner hoppas Dece att det bidrar till en ny och ljusare framtid. Dessutom känner Dece ett ansvar för miljön och jobbar med etiska och miljövänliga material när det är möjligt. Målet är att tillverka produkter i tidlös design och bra kvalitet, så att du kan använda det du köper under en lång tid framöver - vilket som ni kanske vet är en himla bra grej!

Dece

Genom att stödja Dece bidrar du till att människor får chansen till en ljusare framtid och de får känna att de kan ta kontrollen över sin situation och faktiskt göra något åt den, till exempel genom möjligheten att själva köpa mediciner, kläder, mat och ved. Dece ägs av A.N.P NetWorks, en ideell organisation som jobbar för att hjälpa utsatta människor och ge dem hopp i tillvaron.

För att ge ditt stöd kan du besöka Deces webshop eller läs mer här om hur du på annat sätt kan engagera dig.

Underprotection - hållbara underkläder

Det danska märket Underprotection grundades 2010 i Köpenhamn. Deras vision är att erbjuda kvinnor trendiga och hållbara underkläder genom att kombinera etik och estetik i tillverkningen. Eftersom underkläder är det plagg en bär närmast huden tillverkas alla deras plagg i hållbara material som bambu och ekologisk bomull.

underprotection_logo1

Underprotection tillverkar sina plagg i New Delhi och är väldigt noga med arbetsvillkoren. Det förekommer inget barnarbete, alla arbetare får en acceptabel lön och arbetsmiljön följer de riktlinjer som Fair Wear Foundation kontrollerar. Andra riktlinjer är till exempel att ingen diskriminering får förekomma vid anställning och all anställning sker enligt lagstiftning. Besök gärna Underprotections hemsida för att  läsa mer om deras arbete för hållbarhet och spana in deras shop!

UnderProtectionJohannaNTipsarBH Anna, 350 DKK

Jag köpte själv två stycken BH-ar för någon månad sen - och måste säga: jag har ett nytt favoritmärke för underkläder! Fantastiskt bekväma, snygga och schyssta på alla sätt och vis. Och om du också vill prova kvaliteten och känslan (hur viktig är inte den när det gäller något en bär närmast kroppen och varje dag?!) tycker jag absolut att du ska spana in deras outlet där en för billig penning kan testa ett plagg eller två innan en fyller upp garderoben med mer!

Underprotection_AW14_ANNA_Hipsters_Black_DKK250Trosa Anna Hipster, 250 DKK